Zdravím.
Potřebuji poradit s následující situaci.
Dva kříženci psi
1. Pes starší 3 roky, malý kříženec cca 2,5 kila. Vždy submisivni. Takový ocásek naprosto všech
2.pes mladší cca 1rok, větší kříženec 7kg. Okamžitě začal staršího menšího psa vést, napominat.
A teď k problému.
Před cca třemi měsíci jsen musela začít řešit napadání mladšího psa, který se často ohnal po starším. Šlo třeba o hračku nebo kdo bude vítat první, nebo to zapříčinilo u to že mladší pes někde ležel a starší si chtěl lehnout k němu. Tuhle situaci jsem řešila hlavně povely které jsme jeli úplně od základu pořád a dokola. Sledováním mladšího psa a když jsem u něj zaznamenala že třeba stuhnul tak jsem odvedla pozornost oba psy jsem zavolala a jeli jsme povely nebo vycházka. Tohle období skončilo a byl klid.
Momentálně se nám občas ale pořád stává to, že mladší pes prostě vyjede kvůli jídlu na staršího. Je to jen takhle situace a většinou u ní nejsem (například otec dá každému pamlsek). Jak tohle řešit? Co víc ještě udělat? Jinak jsou vztahy v klidu. Vždycky jsem měla dva psy a nikdy jsem jim nedovolila si něco mezi sebou vyjasnovat, ale u tohoto psa je to asi na delší dobu.
Starší pes přišel o parťáka který ho ve všem vychovaval, chránil a totálně ho miloval. Když umřel byl ten starší takový bezradny, neměl ho kdo vést tak jsem byla ráda že nové štěně s tím hned začalo, ale teď nastal tento problém.
Děkuji za rady a zkušenosti :).
rapotacka11
napsal(a):
Okamžitě nové štěně začalo staršího menšího psa vést, napominat.
A teď k problému.
Když mu umřel kámoš, byl ten starší takový bezradny, neměl ho kdo vést
tak jsem byla ráda ,
že nové štěně s tím hned začalo.
Štěně, vetřelec zavedlo nové pořádky ?
Dobře kromě citace je rada kde?
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Je to jen takhle situace a většinou u ní nejsem (například otec dá každému pamlsek). Jak tohle řešit?"
jednoduše - nikdo cizí/druhý žádné jídlo, žádné pamlsky!
Ty cvič pamlskování pes vedle psa (oslovit jménem-pamlsek, druhého jménem-pamlsek...nastřídačku...takhle mí psi se stejným problémem dostávali sváču, i v rámci cvičeníčka - "ke mně" - oba přede mnou a odměna jeden, druhý, jeden, druhý...
Pokud jde o krmení - agresora krmit na vodítku (já agresora krmila navíc z ruky, druhý pes byl vždy přítomen).
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
"Je to jen takhle situace a většinou u ní nejsem (například otec dá každému pamlsek). Jak tohle řešit?"
jednoduše - nikdo cizí/druhý žádné jídlo, žádné pamlsky!
Ty cvič pamlskování pes vedle psa (oslovit jménem-pamlsek, druhého jménem-pamlsek...nastřídačku...takhle mí psi se stejným problémem dostávali sváču, i v rámci cvičeníčka - "ke mně" - oba přede mnou a odměna jeden, druhý, jeden, druhý...
Pokud jde o krmení - agresora krmit na vodítku (já agresora krmila navíc z ruky, druhý pes byl vždy přítomen).
Dekuju mockrát
VENULEE
napsal(a):
Dobře kromě citace je rada kde?
Řešit to od samého začátku, což jste neudělali a dokázat psům, že jídlo a hračky jsou vaše a ne jejich, na dálku se radí špatně, co chce vědět, jak zasáhnout v každé konkrétní situaci. Povelováním tohle podle mého názoru řešitelné není.
Mám to samý, hlavně s tím jídlem. Takže celá rodina pravidla - nikde nenechávat volně ložený jídlo (myšleno na zemi a tak) a hlavně nikdy neházet jídlo mezi psy (jakože by někdo hodil hrst piškotů na zem, že si to psi přeberou, to fakt ne). Psy mám naučený, že jídlo, mlsky nebo cokoliv jim chce kdo dát, se dává jmenovitě, je to jak rozhodne člověk a přes to vlak nejede. To znamená, když se rozdává, řeknu jméno psa a tomu dám. Druhý čeká, samozřejmě pak dostane taky, stejným stylem, jméno a mlsek. Kdo dřív různě střídám. Myslím, že trvalo dýl naučit to lidi než psy. Funguje to skvěle.
assil
napsal(a):
Mám to samý, hlavně s tím jídlem. Takže celá rodina pravidla - nikde nenechávat volně ložený jídlo (myšleno na zemi a tak) a hlavně nikdy neházet jídlo mezi psy (jakože by někdo hodil hrst piškotů na zem, že si to psi přeberou, to fakt ne). Psy mám naučený, že jídlo, mlsky nebo cokoliv jim chce kdo dát, se dává jmenovitě, je to jak rozhodne člověk a přes to vlak nejede. To znamená, když se rozdává, řeknu jméno psa a tomu dám. Druhý čeká, samozřejmě pak dostane taky, stejným stylem, jméno a mlsek. Kdo dřív různě střídám. Myslím, že trvalo dýl naučit to lidi než psy. Funguje to skvěle.
Dekuju za konstruktivní rady a názory. Také to tak budu dělat. Prostě povely a jmenovitě pamlsky. Děkuji
Jak bylo napsáno, situacím hlavně předcházet a nenechávat nikde jídlo. Konflikt kvůli pamlskům byl u jednohubky z ruky nebo dostali něco na kousání a pak došlo ke konfliktu? Předpokládám, že to druhé. Pamlsky jednohubky dávat z ruky po jméně, jak někdo psal (u nás se tak rozdávají i misky se žrádlem). Pokud budete chtít dát něco na kousání, zajistit, aby měli psi dostatek prostoru a každý si to mohl sežrat v klidu a sám, zpovzdálí pozorovat, aby byla možnost zasáhnout. Ale s rozumem, třeba když jeden žvýká, druhej přijde očumovat, první začne vrčet, odpovelovat do patřičných mezí toho zevlouna, ne toho, který se zvukově ohrazuje! Jak jsem zjistila, tohle bývá dost často kámen úrazu, protože lidi mají tendenci prudit toho, kdo se ozve, byť je v právu, a ten se pak přestane ozývat, ale rovnou řeší. Pokud je problém jen okolo žrádla, je řešení relativně snadné. Pokud by bylo problémů víc, je to spíš o tom, sehnat někoho, kdo ty situace reálně uvidí, to se strašně těžko řeší po netu a univerzální rada neexistuje.
janaa
napsal(a):
Jak bylo napsáno, situacím hlavně předcházet a nenechávat nikde jídlo. Konflikt kvůli pamlskům byl u jednohubky z ruky nebo dostali něco na kousání a pak došlo ke konfliktu? Předpokládám, že to druhé. Pamlsky jednohubky dávat z ruky po jméně, jak někdo psal (u nás se tak rozdávají i misky se žrádlem). Pokud budete chtít dát něco na kousání, zajistit, aby měli psi dostatek prostoru a každý si to mohl sežrat v klidu a sám, zpovzdálí pozorovat, aby byla možnost zasáhnout. Ale s rozumem, třeba když jeden žvýká, druhej přijde očumovat, první začne vrčet, odpovelovat do patřičných mezí toho zevlouna, ne toho, který se zvukově ohrazuje! Jak jsem zjistila, tohle bývá dost často kámen úrazu, protože lidi mají tendenci prudit toho, kdo se ozve, byť je v právu, a ten se pak přestane ozývat, ale rovnou řeší. Pokud je problém jen okolo žrádla, je řešení relativně snadné. Pokud by bylo problémů víc, je to spíš o tom, sehnat někoho, kdo ty situace reálně uvidí, to se strašně těžko řeší po netu a univerzální rada neexistuje.
Konflikty nikdy žádné nevznikly kromě toho že se mladší pes ozene a napomene mladšího ale to se samozřejmě mě nelíbí. Jindy konflikt není psy se respektuji a jeden druhého má rád. Ale u toho mladšího a většiho je prostě problém když stojí nějaká věc mezi nimi. To musím změnit. Hlavně hlídat řidiče kteří vždycky něco od stolu psům hodí. Se mnou se to neděje. Jsem důsledná. Psy krmim pravidelně při výcviku to taky nevzniká jen když se jim dá něco mimo jejich režim. Budu tedy dal krmit i pamlskami důsledně na střídačku. Žvýkací pamlsky nikdy nemají jde jen o ty "blbosti" od stolu. Děkuji.
scylla
napsal(a):
Vztahy mezi psy povelováním fakt nezměníte, jen oddálíte rvačku na později.
Na Vaše komentáře jsme tady byla zvědavá úplně nejvíc. Za ty roky na i faune už jsem vás začala ignorovat ale dokud nepřijdete s konstruktivní radou kterou jste opravdu ani jednou nedala tak tu nekomentujte zřejmě neumíte poradit ani s tak běžnou věci jak předejít vrceni jednoho psa na druhého při dávají pamlsku. To jsem myslela že se tu prezentujete jako větší kynologi. Děkuji za Vaše "rady" ale já raději zkusím lidi co mi psali sem nebo soukromou zprávu. Dal netřeba komentovat ale pokud chcete :D.
assil
napsal(a):
Také to tak dělám, i když mě se psy nikdy kvůli jídlu neprali - byli a jsou to nežravky. Jsou zvyklí, že panička pamlskuje všechny psy v okolí, tak jsou zvyklí čekat, až na ně přijde řada. Začínám mým psem, ale pak jedu třeba dvě kola různých pamlsků takže: Woriček piškotek, Mája piškotek, Argo piškotek, Woriček masenko, Mája masenko, Argo masenko, Woriček granulky, Mája granulky, Argo...Pravda, když je pejsů víc, pak už pletu různě jména ale jim je stejně jedno, co panička mele, jde o to, co má v ruce a k čí tlamě to jde