Dobrý deň,
Chcem poprosiť o pomoc od skúsenejších, neviem aké plemeno by bolo pre mňa najvhodnejšie.
Potrebujem inteligentné plemeno s pokojnou povahou, ktorému sa nemusím venovať celý deň,
a zároveň potrebujem aby zvládlo dlhšie prechádzky poprípade beh chcem ho zo sebou brávať keď behám cca 7-10 km denne.Viem akurát že zlatý retriever není vhodný lebo máva často preblémy s
klouby, môj tak pustil a museli sme ho dať utratiť keď mal 8 rokov.
Mám na mysli niečo vzhľadovo také ako husky, len u neho neviem ako by zvládal beh a tiež som čítal, že utečie keď sa mu naskytne príležitosť, a nie vždy rešpektuje majiteľa.
Premýšlal som ešte aj nad dogou bordeauxskou dogou ale toto plemeno je vzrastom obrovské
tak tiež neviem či by zvládlo väčšiu zátaž.
Dogu asi ne, ten běh není pro molosy moc vhodný sport. Jak to myslíte s tím jak by husky zvládal běh? Jemu bude určitě těch 10km málo, a taky má silný lovecký pud, pro něj spíš koupit postroj, a běhat s ním v zápřahu. Na volno bych s ním neběhala.
Co takhle se kouknout po nějakém originálu v útulku?
Uživatel s deaktivovaným účtem

krátkosrstá kolie?
Předpokládám, podle dotazu, že jste začátečník, neboli že toho retrívra měli rodiče? Podle toho, co píšete asi ano.
No klidnější, schopný dát těch 10km v pohodě je třeba český strakáč, ale zatím jste nenapsal/a, co nabízíte psovi Vy. Klidný, nemusíte se mu věnovat celý den, když Vás to popadne vyrazíte a jinak?

sawo333
napsal(a):
Dobrý deň,
Chcem poprosiť o pomoc od skúsenejších, neviem aké plemeno by bolo pre mňa najvhodnejšie.
Potrebujem inteligentné plemeno s pokojnou povahou, ktorému sa nemusím venovať celý deň,
a zároveň potrebujem aby zvládlo dlhšie prechádzky poprípade beh chcem ho zo sebou brávať keď behám cca 7-10 km denne.Viem akurát že zlatý retriever není vhodný lebo máva často preblémy s
klouby, môj tak pustil a museli sme ho dať utratiť keď mal 8 rokov.
Tak 7-10 km denně bych tolik neřešila.
Chůzí to jsou dvě hodinky, během tak hodinka? (nevím, neběhám) - to je běžná denní procházka pro většinu majitelů psů, akorát si málokdo uvědomuje kolik km vlastně při běžné procházce ujde.
inusanka
napsal(a):
Předpokládám, podle dotazu, že jste začátečník, neboli že toho retrívra měli rodiče? Podle toho, co píšete asi ano.
No klidnější, schopný dát těch 10km v pohodě je třeba český strakáč, ale zatím jste nenapsal/a, co nabízíte psovi Vy. Klidný, nemusíte se mu věnovat celý den, když Vás to popadne vyrazíte a jinak?
No inak mu ponukám každodennú starostlivosť, obrovskú záhradu, a veľký kotec pro psy na oddych.
sawo333
napsal(a):
No inak mu ponukám každodennú starostlivosť, obrovskú záhradu, a veľký kotec pro psy na oddych.
A nad psem z útulku jste nepřemýšlela? Mohla byste si tam vybrat odrostlejšího psa a tím pádem by s vámi mohl rovnou běhat. V případě, že si pořídíte štěně, tak s ním minimálně do roka nebudete moct běhat.
Já pokud bych to měla tak jako vy - že bych neměla vysněné vhodné plemeno a tápala mezi různými plemeny, tak bych si vzala psa u útulku.

sawo333
napsal(a):
Potom čo som si prečítal sa mi pozdávajú Bretónsky španiel, Šeltia, Aljašský malamut
krátkosrstá kólia alebo borderská kólia.
Najvhodnejšie mi zatiaľ pripadá Bretónsky španiel(Brittany) a krátkosrstá kólia..
Buď jste špatně četl nebo nerozuměl textu.
Z Vašeho výběru připadá v úvahu jen krátkosrstá kolie.
marcelaamax
napsal(a):
A nad psem z útulku jste nepřemýšlela? Mohla byste si tam vybrat odrostlejšího psa a tím pádem by s vámi mohl rovnou běhat. V případě, že si pořídíte štěně, tak s ním minimálně do roka nebudete moct běhat.
Já pokud bych to měla tak jako vy - že bych neměla vysněné vhodné plemeno a tápala mezi různými plemeny, tak bych si vzala psa u útulku.
Áno premýšľal, ale ešte neviem či šteňa alebo dospelého psa, ak šteňa tak ho určite nebudem nejak zatažovať až dokým nedospie.
sawo333
napsal(a):
Potom čo som si prečítal sa mi pozdávajú Bretónsky španiel, Šeltia, Aljašský malamut
krátkosrstá kólia alebo borderská kólia.
Najvhodnejšie mi zatiaľ pripadá Bretónsky španiel(Brittany) a krátkosrstá kólia..
Pokud hledáte to, co máte v nadpisu -...s pokojnější povahou, tak borderku škrtněte.7-10km jsou obyčejně dlouhé procházky normálního pejskaře, k tomu netřeba pracáka. Tu běh vpřed a nic víc nebude moc bavit, ujde vám v kuse klidně 30km(a víc samozřejmě) a ihned po té se "zeptá" :"Tak jsme se teda prošli/proběhli a teď už budeme něco dělat?"
Inteligentní je každý pes. To co požadujete a je prezentováno jako "inteligence psa" si spíše přeložte jako schopnost a ochotu spolupracovat s člověkem. A i tu kazí člověk, viz. ten "hlupý NO od sousedů" - ten pes určitě není hloupý, jen vlivem člověka se projevuje jak se projevuje.

7 km uběhne každý pes, třeba i čivava.

napsal(a):
7 km uběhne každý pes, třeba i čivava.
ale no ták...trošku realismu by to chtělo.

Lexaurin
napsal(a):
No kdyz ji bude mit panicka v kabelce
Zkusila jste si někdy alespoň odhadnout délku běžné procházky?
Hádám, že 7-10 km dáváte s přehledem ani o tom nevíte.
Nemám zkušenost s čivavou, vlastně mám, soused u našich měl a má vždy čivavu a NO, čivava v pohodě zvládá procházky s NO, neberou na ni žádný ohled, zdá se spokojená.
Známí mají čivavy dvě a ujdou to obě. Samozřejmě záleží na počasí, když je teplota pod bodem mrazu nebo je vedro, tak by to asi nedaly, stejně tak nemůžou jít vysokohorskou tůru, ale 7km procházku v mém tempu (takže u toho musejí chvílemi běžet) zvládají úplně běžně. Další známí mají fenku francouzského buldočka a když ještě byla zdravá, jezdívali s ní na kole.1,4 km uběhla jako nic.
Každý zdravý a natrénovaný pes to ve vhodných podmínkách ujde. Tam fakt nezáleží na plemenu.

napsal(a):
ale no ták...trošku realismu by to chtělo.
čivava, pokud to nebude mikro kryplík s hydrocefalem a jaterním shuntem, nebo tlustý netrénovaný chudák, co se vozí v kočáru, je normální, dosti akční pejsek, který sedm deset kilometrů zvládne úplně bez problémů.
koneckonců, obyčejná hodinová procházka aspoň trochu v tempu je tak 5 km.

Na 10 km běh nebo delší procházky v podobné délce prostě není potřeba pořizovat nic speciálního a pes, kterému stačí jen tohle, bude muset být z těch línějších plemen.
scylla
napsal(a):
Ten nemůže chodit už vůbec, proč radíte mrzáka?
Kdy jsi naposled slusneho exterieraka videla? Tomu nasemu davame denne az 4h prochazek a nekdy je mu to malo. :) mrzák to rozhodně není. A nejen ten nas. Mrkni nekdy na nejakou NO akci. Ať aspoň tušíš o čem mluvíš.
Jinak moje čivavy z dočasky všechny zvladaly běhy okolo 12km najeden zatah a v pohode. :).

napsal(a):
čivava, pokud to nebude mikro kryplík s hydrocefalem a jaterním shuntem, nebo tlustý netrénovaný chudák, co se vozí v kočáru, je normální, dosti akční pejsek, který sedm deset kilometrů zvládne úplně bez problémů.
koneckonců, obyčejná hodinová procházka aspoň trochu v tempu je tak 5 km.
no, bodlinko, já myslela spíš než na čivavu (ale chtěla bych ji vidět běžet těch 7-10 km), na takovou bordó dogu, takového třeba aglického buldoka a další podobná plemena...mohu ujistit, že i můj atletický a temperamentní pastevec by kohokoliv s myšlenkou na x km běh poslal, hezky řečeno, do háje...

napsal(a):
no, bodlinko, já myslela spíš než na čivavu (ale chtěla bych ji vidět běžet těch 7-10 km), na takovou bordó dogu, takového třeba aglického buldoka a další podobná plemena...mohu ujistit, že i můj atletický a temperamentní pastevec by kohokoliv s myšlenkou na x km běh poslal, hezky řečeno, do háje...
no, buldok je přešlechtěný kripl, ale pastevec... možná záleží. Nora by sedm kilometrů při mé teoretické rychlosti běhu dala asi v pohodě a ráda. Teda pokud by nebylo horko.
Souhlasím s Bodlinkou, takový běh musí zvládnout každý pes, z kterého lidi neudělali šlechtěním kryplíka (tzn. s nezkráceným čumákem, bez extrémně krátkých nohou apod.).
A pokud bude mít pes takovéto každodenní vyžití, měl by být v bytě klidný. Super je strakáč, ausík, choďák, kólie, švýcar, knírač...