Dobrý deň,
Chcem poprosiť o pomoc od skúsenejších, neviem aké plemeno by bolo pre mňa najvhodnejšie.
Potrebujem inteligentné plemeno s pokojnou povahou, ktorému sa nemusím venovať celý deň,
a zároveň potrebujem aby zvládlo dlhšie prechádzky poprípade beh chcem ho zo sebou brávať keď behám cca 7-10 km denne.Viem akurát že zlatý retriever není vhodný lebo máva často preblémy s
klouby, môj tak pustil a museli sme ho dať utratiť keď mal 8 rokov.
Mám na mysli niečo vzhľadovo také ako husky, len u neho neviem ako by zvládal beh a tiež som čítal, že utečie keď sa mu naskytne príležitosť, a nie vždy rešpektuje majiteľa.
Premýšlal som ešte aj nad dogou bordeauxskou dogou ale toto plemeno je vzrastom obrovské
tak tiež neviem či by zvládlo väčšiu zátaž.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dogu asi ne, ten běh není pro molosy moc vhodný sport. Jak to myslíte s tím jak by husky zvládal běh? Jemu bude určitě těch 10km málo, a taky má silný lovecký pud, pro něj spíš koupit postroj, a běhat s ním v zápřahu. Na volno bych s ním neběhala.
Co takhle se kouknout po nějakém originálu v útulku?

krátkosrstá kolie?
Předpokládám, podle dotazu, že jste začátečník, neboli že toho retrívra měli rodiče? Podle toho, co píšete asi ano.
No klidnější, schopný dát těch 10km v pohodě je třeba český strakáč, ale zatím jste nenapsal/a, co nabízíte psovi Vy. Klidný, nemusíte se mu věnovat celý den, když Vás to popadne vyrazíte a jinak?

sawo333
napsal(a):
Dobrý deň,
Chcem poprosiť o pomoc od skúsenejších, neviem aké plemeno by bolo pre mňa najvhodnejšie.
Potrebujem inteligentné plemeno s pokojnou povahou, ktorému sa nemusím venovať celý deň,
a zároveň potrebujem aby zvládlo dlhšie prechádzky poprípade beh chcem ho zo sebou brávať keď behám cca 7-10 km denne.Viem akurát že zlatý retriever není vhodný lebo máva často preblémy s
klouby, môj tak pustil a museli sme ho dať utratiť keď mal 8 rokov.
Tak 7-10 km denně bych tolik neřešila.
Chůzí to jsou dvě hodinky, během tak hodinka? (nevím, neběhám) - to je běžná denní procházka pro většinu majitelů psů, akorát si málokdo uvědomuje kolik km vlastně při běžné procházce ujde.
inusanka
napsal(a):
Předpokládám, podle dotazu, že jste začátečník, neboli že toho retrívra měli rodiče? Podle toho, co píšete asi ano.
No klidnější, schopný dát těch 10km v pohodě je třeba český strakáč, ale zatím jste nenapsal/a, co nabízíte psovi Vy. Klidný, nemusíte se mu věnovat celý den, když Vás to popadne vyrazíte a jinak?
No inak mu ponukám každodennú starostlivosť, obrovskú záhradu, a veľký kotec pro psy na oddych.
sawo333
napsal(a):
No inak mu ponukám každodennú starostlivosť, obrovskú záhradu, a veľký kotec pro psy na oddych.
A nad psem z útulku jste nepřemýšlela? Mohla byste si tam vybrat odrostlejšího psa a tím pádem by s vámi mohl rovnou běhat. V případě, že si pořídíte štěně, tak s ním minimálně do roka nebudete moct běhat.
Já pokud bych to měla tak jako vy - že bych neměla vysněné vhodné plemeno a tápala mezi různými plemeny, tak bych si vzala psa u útulku.

sawo333
napsal(a):
Potom čo som si prečítal sa mi pozdávajú Bretónsky španiel, Šeltia, Aljašský malamut
krátkosrstá kólia alebo borderská kólia.
Najvhodnejšie mi zatiaľ pripadá Bretónsky španiel(Brittany) a krátkosrstá kólia..
Buď jste špatně četl nebo nerozuměl textu.
Z Vašeho výběru připadá v úvahu jen krátkosrstá kolie.
marcelaamax
napsal(a):
A nad psem z útulku jste nepřemýšlela? Mohla byste si tam vybrat odrostlejšího psa a tím pádem by s vámi mohl rovnou běhat. V případě, že si pořídíte štěně, tak s ním minimálně do roka nebudete moct běhat.
Já pokud bych to měla tak jako vy - že bych neměla vysněné vhodné plemeno a tápala mezi různými plemeny, tak bych si vzala psa u útulku.
Áno premýšľal, ale ešte neviem či šteňa alebo dospelého psa, ak šteňa tak ho určite nebudem nejak zatažovať až dokým nedospie.
sawo333
napsal(a):
Potom čo som si prečítal sa mi pozdávajú Bretónsky španiel, Šeltia, Aljašský malamut
krátkosrstá kólia alebo borderská kólia.
Najvhodnejšie mi zatiaľ pripadá Bretónsky španiel(Brittany) a krátkosrstá kólia..
Pokud hledáte to, co máte v nadpisu -...s pokojnější povahou, tak borderku škrtněte.7-10km jsou obyčejně dlouhé procházky normálního pejskaře, k tomu netřeba pracáka. Tu běh vpřed a nic víc nebude moc bavit, ujde vám v kuse klidně 30km(a víc samozřejmě) a ihned po té se "zeptá" :"Tak jsme se teda prošli/proběhli a teď už budeme něco dělat?"
Inteligentní je každý pes. To co požadujete a je prezentováno jako "inteligence psa" si spíše přeložte jako schopnost a ochotu spolupracovat s člověkem. A i tu kazí člověk, viz. ten "hlupý NO od sousedů" - ten pes určitě není hloupý, jen vlivem člověka se projevuje jak se projevuje.

7 km uběhne každý pes, třeba i čivava.

napsal(a):
7 km uběhne každý pes, třeba i čivava.
ale no ták...trošku realismu by to chtělo.

Lexaurin
napsal(a):
No kdyz ji bude mit panicka v kabelce
Zkusila jste si někdy alespoň odhadnout délku běžné procházky?
Hádám, že 7-10 km dáváte s přehledem ani o tom nevíte.
Nemám zkušenost s čivavou, vlastně mám, soused u našich měl a má vždy čivavu a NO, čivava v pohodě zvládá procházky s NO, neberou na ni žádný ohled, zdá se spokojená.
Známí mají čivavy dvě a ujdou to obě. Samozřejmě záleží na počasí, když je teplota pod bodem mrazu nebo je vedro, tak by to asi nedaly, stejně tak nemůžou jít vysokohorskou tůru, ale 7km procházku v mém tempu (takže u toho musejí chvílemi běžet) zvládají úplně běžně. Další známí mají fenku francouzského buldočka a když ještě byla zdravá, jezdívali s ní na kole.1,4 km uběhla jako nic.
Každý zdravý a natrénovaný pes to ve vhodných podmínkách ujde. Tam fakt nezáleží na plemenu.

napsal(a):
ale no ták...trošku realismu by to chtělo.
čivava, pokud to nebude mikro kryplík s hydrocefalem a jaterním shuntem, nebo tlustý netrénovaný chudák, co se vozí v kočáru, je normální, dosti akční pejsek, který sedm deset kilometrů zvládne úplně bez problémů.
koneckonců, obyčejná hodinová procházka aspoň trochu v tempu je tak 5 km.

Na 10 km běh nebo delší procházky v podobné délce prostě není potřeba pořizovat nic speciálního a pes, kterému stačí jen tohle, bude muset být z těch línějších plemen.
scylla
napsal(a):
Ten nemůže chodit už vůbec, proč radíte mrzáka?
Kdy jsi naposled slusneho exterieraka videla? Tomu nasemu davame denne az 4h prochazek a nekdy je mu to malo. :) mrzák to rozhodně není. A nejen ten nas. Mrkni nekdy na nejakou NO akci. Ať aspoň tušíš o čem mluvíš.
Jinak moje čivavy z dočasky všechny zvladaly běhy okolo 12km najeden zatah a v pohode. :).

napsal(a):
čivava, pokud to nebude mikro kryplík s hydrocefalem a jaterním shuntem, nebo tlustý netrénovaný chudák, co se vozí v kočáru, je normální, dosti akční pejsek, který sedm deset kilometrů zvládne úplně bez problémů.
koneckonců, obyčejná hodinová procházka aspoň trochu v tempu je tak 5 km.
no, bodlinko, já myslela spíš než na čivavu (ale chtěla bych ji vidět běžet těch 7-10 km), na takovou bordó dogu, takového třeba aglického buldoka a další podobná plemena...mohu ujistit, že i můj atletický a temperamentní pastevec by kohokoliv s myšlenkou na x km běh poslal, hezky řečeno, do háje...

napsal(a):
no, bodlinko, já myslela spíš než na čivavu (ale chtěla bych ji vidět běžet těch 7-10 km), na takovou bordó dogu, takového třeba aglického buldoka a další podobná plemena...mohu ujistit, že i můj atletický a temperamentní pastevec by kohokoliv s myšlenkou na x km běh poslal, hezky řečeno, do háje...
no, buldok je přešlechtěný kripl, ale pastevec... možná záleží. Nora by sedm kilometrů při mé teoretické rychlosti běhu dala asi v pohodě a ráda. Teda pokud by nebylo horko.
Souhlasím s Bodlinkou, takový běh musí zvládnout každý pes, z kterého lidi neudělali šlechtěním kryplíka (tzn. s nezkráceným čumákem, bez extrémně krátkých nohou apod.).
A pokud bude mít pes takovéto každodenní vyžití, měl by být v bytě klidný. Super je strakáč, ausík, choďák, kólie, švýcar, knírač...