Dobrý den, mám štěně labradora, začili jsme chodit do školky pro štěňata. Kdysi jsem na cvičák chodila jako dorostenec s prvním psem v mém životě, další psy jsem si vycvičila sama, jen tak po domácku ( sedni, ke mně, k noze), prostě základní poslušnost, ale zvládla jsem to dobře, byla to bezproblémová psiska. Teď co bych potřebovala vysvětlit. Učím psa na chůzi na vodítku od štěňete aby netahal slovem klid. Jakž takž nám to jde. Teď, při druhé hodinė, se mi na tohle instruktorka ptala, jaký mám tento povel a chtěla, ať při tomto povely učím psa jít vedle mně a při zastavení sednout. Výslovně nechtěla pouužívat povel k noze. Já ale nechci, aby mi pes šel pořád vedle nohy a sedal si, když ho venčím a nemůže být puštěný, chci, aby si mohl čuchat a venčit se. Mám začít používat jiný povel? Nebude pak zmatený, až budu učit k noze?( to budu, protože k uchovnění potřebuji zkoušku základní ovladatelnosti). Zeptala bych se samozřejmě na cvičáku, ale došlo mi to až doma, cvičák je asi 15 km v sousedním městečku až zas v neděli a nerada bych něco pokazila. Díky za odpov5 Eva.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Používám povel k noze, pokud má jít pes u nohy, ničeho si nevšímat a po zastavení si má sednout u nohy.Pokud má jít jen volně na vodítku a může si čmuchat a venčit se, používám povel vodítko.Pes může jít na délku vodítka ať je jakkoliv dlouhé, ale nesmí táhnout.Co se týká školky, tak si povely dělám podle sebe a ne podle instrktorky.

povel "k noze" používej přesně tak, jak je vyžadováno ve zkušebním řádu (tedy uč to provedení).
K běžné chůzi na vodítku bez tahání si používej povel jaký chceš.

"jaký mám tento povel a chtěla, ať při tomto povely učím psa jít vedle mně a při zastavení sednout "
jake chovani si pod povelem představujete je jen a jen vase věc.
instruktorka dobře radi, at nepoužívate "k noze" - "k noze" ma presne popsanou formu, jak ma vypadat a neda se pouzit pak jiny povel ( povely jsou presne definovane ve zkusebnich radech).
pokud tedy na povel "klid" ma nejak jit - nemente to.
zvolte jiny -třeba "tady" kdy ma jit vedle nohy a sedat si při zastaveni.
a povel "k noze" pak zase bude vypadat jinak -spravne

"zvolte jiny -třeba "tady" kdy ma jit vedle nohy a sedat si při zastaveni.
a povel "k noze" pak zase bude vypadat jinak -spravne"
teda nefím, ale nevypadá ten správný povel " k noze"m.j. tak. že při zastavení si pes sedá vedle nohy?

" ale nevypadá ten správný povel " k noze"m.j. tak. že při zastavení si pes sedá vedle nohy"
pro me ne.

napsal(a):
" ale nevypadá ten správný povel " k noze"m.j. tak. že při zastavení si pes sedá vedle nohy"
pro me ne.
a co říká zkušební řád? třeba MZŘ?...

juhaj
napsal(a):
Děkuji všem za reakce.Udělala jsem si celkem jasno, jak asi to bylo myšleno.Tak teď můžem začít s cvikem. Eva.
napsal(a):
http://www.cz-pes.cz/zkusebni-rady-index.php.
Děkuji, prostuduji, hodí se poznat

janaa
napsal(a):
Pokud máte labradora a nechcete vyloženě dělat sportovku,spíš si prostudujte řády pro zkoušky loveckých psů - zkušební a soutěžní. I na to uchovnění potřebujete zkoušku OVVR, nikoli zkoušku základní ovladatelnosti
mam dotaz - u loveckych zkousek jsou definovane povely nebo clovek muze pouzit cokoliv?
Můžete používat povely,jaké chcete. Samozřejmě jsou nějaké povely obvyklé, ale když má člověk jiné,nic se neděje. K noze se samozřejmě také používá, ale u loveckých psů nejde o chůzi u nohy jako na cvičáku, nevyžaduje se (resp. je spíše nevítaný) oční kontakt, pes nemusí chodit předpisově na centimetr, nevyžaduje se posazení psa při každém zastavení atd. Takže pokud by člověk chtěl dělat nějaké základní zkoušky ze sportovky a vedle toho lovečiny, je lepší si na chůzi u nohy na lovečině zvolit jiný povel