Poraďte plemeno
Zdravím, jedna má kamarádka se rozhodla pořídit si psa, proto se na mě obrátila s prosbou o pomoc s výběrem plemene. A tak se obracím na vás, protože více hlav víc ví :))
Takže, mají RD s menší zahradou, kde by pes přes den byl. Kamarádka i s manželem pracují skoro celý den (oba jsou doktoři) a k tomu mají dvě děti (12 a 5, tuším), takže času na psa by příliš neměli. V podstatě by pravidelně šlo o půl hoďky ráno a večer plus nějaké to dovádění na zahradě a snad i zapojení starší dcery. Víkendy je kamarádka docela akční a chodí a túry, v zimě na běžky. Psa nikdy neměli, ale kamarádka umí být ve výchově (dětí) rázná.
Ráda by větší plemeno, které by takový režim zvládlo. Uvažuje i o psovi z útulku (ten byl alespoň donedávna první volbou). Nejsem si úplně jistá, že do těchto podmínek je pes rozumný, ale nemyslím si, že by si toto nechala vysvětlit, tak se alespoň chci pokusit najít co nejlepší kompromis. Psa chce i starší dcera, ale děti jsou děti..
Plemena, která zmiňovala, byla Shiba-Inu, Sibiřský husky a Německá doga (pro představu), ale myslím, že jsem jí je úspěšně rozmluvila.
Upřímně bych asi na jejím místě šla do nějakého útulkáče tři roky plus, který jim prostě padne do oka. Ale nevím. Navrhla jsem jí královského pudla, ale ten se jí nelíbí (má klasické předsudky), což mi přijde smutné, jelikož si myslím, že by jim pudl sedl, jelikož mají nekomplikovanou povahu a umí být jak akční, tak líní gaučáci.
Nějaké nápady?
Uživatel s deaktivovaným účtem

zlatý retrívr. v podobném režimu jich znám několik a dávají to.

Pes by tedy byl přes den venku? Pak coby venkovní plemeno do rodiny s dětmi s klidem doporučím vlčího špice. Tomu se bude líbit jak na zahradě, tak v domě, rád si coby dospělák vyšlápne na nějaké výlety a povahově to jsou moc fajná zvířata.
Královák na celý den ven v každém počasí mi nprijden úplně šťastná volba, navíc, pokud nebudou mít čas starat se mu o srst. Jeji zminena plemena tedy už vůbec ne..
Golden by to asi dal, ale jsou dost společenský. Souhlasím s vlčím špicem nebo pak nejakejo líného obříka - novofundlana, berňáka, bernardýna,..

No chtěla jsem taky napsat špice....vidím, že se na tom docela shodnem....Líní obřík by byl taky řešení....ale myslím, že pokud by se chtěla zapojit do venčení i 12-letá dcera, tak špic je přeci jen jiná váhová kategorie a líp by ho fyzicky zvládla........co si budem povídat, ten obřík, když si vzpomene (což si v mládí vzpomenout může), že někam chce, tak dospělý člověk má co dělat, aby ho usměrnil....dítě dle mého nemá šanci
napsal(a):
No chtěla jsem taky napsat špice....vidím, že se na tom docela shodnem....Líní obřík by byl taky řešení....ale myslím, že pokud by se chtěla zapojit do venčení i 12-letá dcera, tak špic je přeci jen jiná váhová kategorie a líp by ho fyzicky zvládla........co si budem povídat, ten obřík, když si vzpomene (což si v mládí vzpomenout může), že někam chce, tak dospělý člověk má co dělat, aby ho usměrnil....dítě dle mého nemá šanci
Jo vidite na dceru jsem nějak zapomněla, pak tedy souhlasim se špicem. Ale ten fenka Berňáka by podle mě taky šla. :)

PumaCZ
napsal(a):
U toho vlčího špice jsem našla rozporuplné informace. Někde se píše, že je snadno cvičitelný a vhodný i pro "poučeného začátečníka", jinde zase, že je složitý na výchovu a vhodný pouze pro zkušené pejskaře. Jak to s ním tedy je?
Několik mých přátel vlčího špice či keeshonda má právě coby rodinného psa. Nejde o žádné protřelé a zkušené psovody, chtěli pohodové zvíře a toto plemeno jim to zcela splnilo. Postačil rozumný přístup, selský rozum, načíst si nějaké to minimum majitele psa - jak na přivolání, kdy odměňovat, důslednost, zároveň laskavost - a spokojeni jsou všichni. Neřekla bych, že jde o plemeno složité na výchovu. Pokud je navíc kamarádka rázná a přístupná radám, neměl by vyvstat žádný problém. Když porovnám vlčího špice se všemi zde zmíněnými plemeny, je pro mě v tomto případě jasným vítězem. Jo a vlčího špice nemám, nechovám a nevnucuji, jen mi prostě přijde dle zadání coby ideál.
Máme velkého špice - psa.Pes se učí rychle,dobře a rád,ale člověk musí být důsledný.Někdy je dost tvrdohlavý,hlavně psi,feny,jsou ovladatelnější,ale pokud se nenecháte ukecat jeho šibalským,nevinným výrazem,že zrovna teď se mu poslechnout nechce,že dělá,že neslyší apod. a trváte si na svém,není s poslušností problém.Jinak jsou akční,temperamentní,ale na druhou stranu to nevyžadují a prolenoší s vámi den doma u gauče.Pokud může hlídat,vydrží celý den sám,ale klidně s vámi půjde nadšeně na celodenní výlet či na dovolenou.Podívejte se na stránky CHS.Kyjská zahrada,uvidíte zde fotky z různých aktivit špiců.