Zdravím všechny.
Máme březí fenku čivavy krátkosrsté před krytím 1,8kg , po nakrytí rovné 2 kila, jsou jí 4 a půl a je to prvorodička.
Na sonu nám veterinář před týdnem ukazoval, že má dvě štěňátka - možná se tam schovává i třetí.
Dnes je to 64 dní od krytí a fenka stále nevypadá na to, že by měla rodit.
Vím, že u prvorodiček je to běžné, že mohou rodit až i 70. den ale přeci jenom nemyslíte, že je lepší si raději zajít k veterináři zjistit co a jak?
Děkuji za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, já osobně bych fenu s tak nízkou hmotností nikdy nekryla, takže bych se ani do vaší situace nedostala. teď už se s tím musíte popasovat jak umíte.

..a jaký má na to všechno názor poradce chovu?

No, to je opravdu na zodpovědnosti a citu každého chovatele, na co má žaludek. Já mám 1,8 kg vážící chovná morčata, no.
U takovýho prcka to prostě může dopadnout lecjak, jak porod, tak případný odchov. Ale nikdo vám přes internet neřekne, jestli to u vás probíhá normálně nebo ne.
A taky se nemusí nic rozumně poznat u veterináře. Taky je klidně možné, pokud tak malá fenka nese tři plody, že k porodu prostě nedojde kvůli přílišnému roztažení děložní stěny. V podstatě je to zase vaše rozhodnutí, jestli a kdy chcete císaře.

Do 2 kg váhy feny s komplikacemi počítat musíte, proto chovatelé kryjí spíš feny vyšší váhy. Fena po císaři není žádná legrace. Čas, nervy, finance...
Jak na tom byla její matka s váhou a porodem? Rodila normálně?
Proč se neporadíte přímo s chovatelem vaší fenečky? Ten by měl vědět nejlépe, jak dobře rodí feny z jeho chovu.
Radila jste se před krytím vaší fenky i s někým jiným, než s místním veterinářem? Jak velkého jste vybrala krycího psa?
Matka měla taktéž okolo 1,8 - 2kg a rodila normálně. S fenkou jsme byli u dvou veterinářů a říkali oba to samé.
A krycího pejska jsme vybrali jen o trošičku většího, než je ona sama, takže v tom bych problém neviděl.
Každopádně zítra mám čas, tak s ní zajdu ještě k veterináři na ultrazvuk, ať neplaším :).
Díky, za všechny rady.
Už je pozdě cokoliv řešit ohledně váhy a podobně. Mohu poradit hlavně klid, dopřejte ji pohodu a do ničeho nenuťte a pokud chcete s vysokobřezí fenou běhat po doktorech to si také rozmyslete, jestli to má dopadnout blbě, tak to tak bude a vás to všechny vytrestá . Ale myslete pozitivně. Narození štěňat a nejen jich je fakt zázrak a užijte si to. Určitě máte nastudováno, rozhodně buďte doma s ní a bude li třeba pomozte, jinak to nechte na ni. Počítejte s tím že to není rychlovka a někdy je to na celý den od prvních kontrakcích. Bude vyčerpaná ale šťastná, možná se prvního prcka lekne, ale každé matce to naskočí a bude si to užívat. Doktora mějte v pohotovosti, ale opravdu není dobré něco uspěchat. Mě se vždy vyplatil jako doping med,(samotný a nebo rozpuštěný ve vodě) samozřejmě pro fenu, vlastně to pak potřebujeme skoro všichni. Přeji moc a moc aby to dobře dopadlo.
Překrývala jste? Zatím bych byla v klidu, krýt se mohlo jeden den, ale ke spojení vajíčka a spermie dojít klidně o dva dny později. Ale pro klid duše na vet a sono zajeďte,jestli jste nervozní. U takhle malých psů se musí vždycky počítat s komplikacemi a možností císaře, na druhou stranu ale nemá cenu se nervit předem. Držím palce,ať vše dopadne dobře a fenka rodí přirozeně

Scooper
napsal(a):
Tak nakonec bohužel neporodila, měla samovolný potrat.
Zkusíme to alespoň opět teď v zimě.
..kriste pane dejte na modlení že přežila, nechte ji být, vždyť Vám tady každý napsal, že krýt takhle malou fenku je velice rizikové.......to je tak chovatelsky nebo výstavně cenná, že za každou cenu musíte mít štěňata a i v tomto případě by každý soudný nechal prostě fenku být........tady vidíte že příroda sama nechce a tak si takhle poradila po svém............co budete dělat až Vám fenka uhyne a Vy budete na mateřské se štěňaty?
Scooper
napsal(a):
Tak to určitě nedělejte, natož hned teď v zimě. K příspěvku výše, já na mateřské s pětidenními čtyřmi čivavátky byla, a skutečně není o co stát. Tenkrát v minulém století nebyly žádné vychytávky, flaštičky apod. Skupovala jsme takové sady pro panenky v hračkárně (lahvička, bryndáček, apod.). Naštěstí do bylo jen 14 dní /fenka byla odvápněná a nesměla kojit/.
Scooper
napsal(a):
Tak 65. den to už skutečně není potrat, ale porod pravděpodobně mrtvých plodů. A normální to není. Já už bych takovou fenu nekryla a určitě ne při dalším hárání. Její hmotnost + věk (prvorodička) mluví proti.
Já si spíš říkám, který klub uchovnil 1,8 kg fenu? Před 7 lety v našem klubu byla taková fena označena za nechovnou. Mám chovného dlouhosrstého psa s 2,3 kg a když si vezmu jak je "drobný" .... nechápu nezodpovědnost zadavatelky. Zvlášť po problémovém porodu zkoušet znovu štěňata. To je fakt už týrání.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Já si spíš říkám, který klub uchovnil 1,8 kg fenu? Před 7 lety v našem klubu byla taková fena označena za nechovnou. Mám chovného dlouhosrstého psa s 2,3 kg a když si vezmu jak je "drobný" .... nechápu nezodpovědnost zadavatelky. Zvlášť po problémovém porodu zkoušet znovu štěňata. To je fakt už týrání.
Tak nějak se obávám, zda jde vůbec o chov s PP - paní nikde neuvádí, že by byla v kontaktu s chovatelem (což já bych určitě , i většina dalších, na jejím místě udělala) a další nejasnosti.

conie
napsal(a):
Tak nějak se obávám, zda jde vůbec o chov s PP - paní nikde neuvádí, že by byla v kontaktu s chovatelem (což já bych určitě , i většina dalších, na jejím místě udělala) a další nejasnosti.
...už jsem se na to ptala někde výše co na to poradce chovu a neodpověděla.......