Zdravím
Potřebovala bych radu, chceme si pořídit Aljašského malamuta nebo Sibiřského husky, ale nevíme, který z nich se k nám hodí více. Ted žijeme v bytě, ale do dvou let budeme mít dům. Žijeme na severu čech u hor, máme tu drsnější polohu a jsme fyzicky aktivní rodina. máme dvě priority co se týče psa: velký kamarád, mazel a velmi energetickej pro naše neúnavné a velmi aktivní, hravý a mazlící se dítě, ale i mazlení pro nás :). A druhá priorita pro zájmový sport jelikož miluji alespon půl denní jízdy na kole a to jak jen to jde, tak mi chybí společník a na zimu bychom chtěli zájmové spřežení, jsem začátečník a uvítala bych doporučenou literaturu, jelikož bych potřebovala vědět potřebné info. a jaké je minimum psu do sání s jednou osobou až dvěmi konkrétně jeden dospělí a dítě do cca 12 let. Děkuji za odpověd
Tak v bytě si obě plemena zvyknou snadno..., ale JE JIM NEUSTÁLE VEDRO
počkejte si na na ten dům a pak pro solo psa buď neustálý přístup do domu, nebo alespoň 2
jelikož miluji alespon půl denní jízdy na kole a to jak jen to jde, tak mi chybí společník a na zimu bychom chtěli zájmové spřežení,
na asfalt zapomeňte, a pak tedy SH
Jste si vědoma jejich loveckého pudu - to značí prakticky NIKDY na volno?
Co ESP?
pudu jsem četla, ale měli jsme jack russela
no děvče, to je nebe a dudy pro SH je vítaná kořist vše od myši po srnu, ovce, kozy, klokany....
hodně dlouhé cyklostezky,
jestli jsou asfaltové apod. tak pro psy (bez sněhu)naprosto nevhodné
udělejte si výlet na off snow závody, kde si můžete udělat rámcovou představu co to vůbec obnáší (ať jen kolo, či spřežení)
https://www.mushing.cz/zavody
neb vaše představy jsou evidentně hrozně naivní
Uživatel s deaktivovaným účtem

A tak já bych zas paní neodrazovala, přijde mi jako celkem rozumná, nabízí tomu psovi vyžití, dost často se tu objeví dotazy na SH do paneláku kvůli jeho modrým očím a zájemce nabízí akorát tak procházky na flexině. Jako problém bych viděla ten byt, právě kvůli tomu vedru. Ale je otázka jaký máte byt, my máme takovou tu starou cihlovou bytovku a tam je teda zima, i když se topí :-). Má známá má tři aljašské malamuty, ale teda na zahradě, do domu psi sem tam jdou, ale hned chtějí ven, protože je jim děsné vedro. Chodí s nima dogtreky, běhá na běžkách atd., občas i vystavuje, pejsci jsou doma k rodině i návštěvám mazlíci, ale venku dominantní ke psům (ale jsou zvládnutí, případně jištění), za srnou jdou klidně i několik kilometrů, takže venku pouze na vodítku, respektive na úvaze na sedáku. Já si myslím, že možná ten malamut je takový trochu klidnější než ten haskoun a na rekreační tahání možná vhodnější a možná i vhodnější jako jedináček, haskouna bez smečky si úplně neumím představit. A co třeba ten evropský saňový pes? Do bytu asi lepší, ale myslím, že jsou to o dost větší rakety co do temperamentu než seveřani.
malý námět k venčení na kole (když se to fakt umí)
http://www.youtube.com/watch?v=qFP28ANXLLA
Paní nabízí vyžití dobré, jen vše prostě člověk nedomyslí. Třeba to, že v létě můžete jít se psem běhat(tahat), tak jedině při rozbřesku a pak večer nejdřív těsně po západu slunce. Jinak by vám zdechnul. Mám samojeda, takže také vím o čem mluvím. Určitě ti psi jdou naučit aby, když se tahá, tak se tahalo jen tudy, kudy velí páníček, ale můj byl schopný paničku stáhnout ze srázu, pokud se tam mihla srna. Ani bych nespočítala, kolikrát jsem dělala kotrmelce. Do bytu bych takového psa nedoporučila nikdy, ať mi vykládá kdo chce, že ho tam má a spokojený. Můj vydrží doma tak půl hodiny a ani není s náma, ale leží někde, kde je pro něj nejchladněji. Malamuti jsou ke psům dominantnější a jelikož je to velký silný pes, s dítětem ho venčit můžete pustit tak někdy ve 14letech. Samojed je proti němu vychrtlina a měla jsem kolikrát co dělat, ho udržet - dospělá ženská. Vždycky šlo tedy o zvěř, na psy neútočí. U nás chodí venčit vnukovu huskynu 70lety, ale ještě čupr pán, přesto na sněhu už skončil i v potoce. Jednou se mu vytrhnula a pokousala jiného psa na vodítku. Jsou to torpéda, která první vypálí a pak teprve myslí...
Pro lupus4:
Hezká inspirace, děkuji. Psíci šlapou krásně.
Připomíná mi to staré klasické parforsní hony - přesně takhle pikeuři ovládali ze sedla psy.
Ale úplně nejvíc se mi líbí ty usměvy lidí okolo a pohoda, i když se smečka pohybuje po cyklostezce, chodníku nebo volně po louce - u nás by je na cyklostezce první zuřivý cykloelasťák sprostě sepsul, první MP pomahač by nasolil pokutu a nakonec na ně na lukách myslivec střílel jako na škodnou
Milé pokoukání jinam mezi normální lidi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ateya
napsal(a):
Ano o loveckém pudu jsem četla, ale měli jsme jack russela a také to šlo, jen jednou nám pláchl a sousedovi zakousl slepici :) v části kde budeme mít dům jsou hodně dlouhé cyklostezky, které se v zimě nerozhazují a tudíž skvělé na sánkování :) , sněhu tu je více než dost :)
Nemůžete srovnávat jacka russela a seveřana (sibiřského husky, aljašského malamuta a samojeda). To je jiná mentalita. Seveřana opravdu nebudete moci pustit na volno (čest výjimkám, já ale žádnou neznám). I když se budete snažit a naučíte ho přivolání ve štěněcím věku, tak jak přijde puberta a jak pak pes dospěje, tak bude dosud spolehlivé nebo celkem spolehlivé přivolání pryč. Třeba desetkrát přijde a po jedenácté ne. Taky jsem kdysi byla tak naivní, že jsem věřila, že se zvýšeným úsilím to půjde, že se to musí naučit každý pes. Naučí, ví co se po něm chce, ale jsou záležitosti, které jsou pro něj prostě silnější než povel, než jeho člověk,...
Pořízení seveřana pečlivě zvažte, bude to totiž 15 let se psem neustále na vodítku - mimo váš dobře oplocený pozemek.
K tomu všemu co již bylo napsáno husky (malamuta jsem neměla, ale tuším, že to bude podobné) zrovna moc velký kamarád a mazel není. Je to plemeno, které bylo šlechtěné k tomu, aby bylo schopné se v případě potřeby o sebe postarat, tudíž jsou dosti nezávislí a člověka k životu až tak nepotřebují. Evropáci (ESP) jsou super rodinní psi, akční a temperamentní, ale na půldenní výlety to není.. Jsou to rození sprinteři a formule 1 v saňovém sportu. Mohl by Vám vyhovovat takový kompromis mezi ESP a seveřany - alaskán neboli aljašský husky. Jsou to psi spíše na delší vzdálenosti, obecně kontaktnější a víc spolupracující s člověkem než seveřani a lze nalézt i linie, které si dosti zachovaly severský vzhled. Každopádně by to chtělo se jet podívat na závody...