Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.10.2018 18:31
Monika28

XXX.XXX.33.154

Dobrý den, před několika dny jsem začala psy krmit masem se zeleninou . Hlavně kvůli zdravotnímu stavu jednoho z nich. O to, ale nejde. Nejsem vůbec moudrá z toho v jakem poměru míchat. Pes má cca 25kg začala jsem s půl kilem denně z toho 350g masa s droby a kostmi a 150g zeleniny popř . Brambor. Pes byl šíleně hladový tak jsem mu přidala na 750g denně . Ale po přečtení milionů článků nevim jestli to dělám dobře . Prosim o příklady jak krmíte. . Zda se mi, že mají porad hlad, ale nevím jestli to není tím ,že po granulich jim to hodně chutná 😁

12.10.2018 18:44
lupus4

XXX.XXX.205.61

záleží na aktivitách psa a jeho záživnosti

srozumitelně je to např. na

http://www.manwe.eu/

(pravá strana )
můj 20 kg ACD dostává 400 - 500 g hovězí + přílohu

12.10.2018 18:47
Monika28

XXX.XXX.33.154

Jelikož je psovi 11let tak už moc aktivní není 😁 Jinak jsou to venkovní psi. Děkuji za odkaz ..

12.10.2018 18:50
Monika28

XXX.XXX.33.154

Aha tak 500g i s přílohou je asi fakt málo ...

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.10.2018 20:08

25kg , fena, ráno granule nebo raději snídaně s paničkou ,když nejde do práce- rohlíček, banán,lipošek, jogurt- večer půl kila syrového masa, kosti- většinou krky nebo skelety kuřat, vepřová žebra...přes den co upadne nebo kdo co podá. Jako malá nechtěla přílohy v mase, momentálně už se jim tolik nebrání- no většinou tam lupnu co zbyde, už jí extra nevařím...(jo jo i zbytky slupne, pejsa je popelnice) Nebrání se ani tvrdému pečivu a exkrementů od koníků a momentálně jede po jablkách, sežere jich denně snad i kilo- loví si je pod stromem, krade ve futrovně koním...prostě kde narazí na jablíčko je v ní. nehrotím to, ale náš pes nemá obtíže-kůže, zažívání.

12.10.2018 20:22
Monika28

XXX.XXX.33.154

Náš právě nejspíš ma alergii takže zatim dávám jen kruti maso a zeleninu a postupně budeme přidávat. Ale moc děkuji za inspiraci . Od vás to vypadá snadné . Ve všech článcích píšou dodávat ještě doplňky jako řasy a ja nevím co všechno ..A to aby člověk pořídil milión ingrediencí a pak strávil půl dne u sporáku 😁

12.10.2018 20:46

Můj pes by se tvářil hladově snad i poté, co by polknul půlku krávy. Bezhlavě se cpe i při nejhorší vlně hárání. Granule jedl, ale určitě kvůli nim nešílel jako z normálního jídla, a když to holky rozjely, tak kolikrát ani nedojedl. Takže se dá předpokládat, že za hladový výraz psa zadavatelky nebyl nutně o hladu. :)

12.10.2018 21:02
Monika28

XXX.XXX.33.154

Já si taky myslím ,že je to spíš tím ,že po granulich dostat masíčko se zeleninou a bramborem tak by sežral treba deset kilo 😂 Každopádně se uvidí časem až si na to zvykne. . Jen jsem chtěla nějaké tipy od už zkušených barfařů😉 A hlavně se nechat i trochu uklidnit, že to není taková alchymie jak všude píšou ..

12.10.2018 21:21

Monika28 napsal(a):
Já si taky myslím ,že je to spíš tím ,že po granulich dostat masíčko se zeleninou a bramborem tak by sežral treba deset kilo 😂 Každopádně se uvidí časem až si na to zvykne. . Jen jsem chtěla nějaké tipy od už zkušených barfařů😉 A hlavně se nechat i trochu uklidnit, že to není taková alchymie jak všude píšou ..

Není. Nějakou tu vyváženost stravy byste zachovávat měla, ale nemusíte se tím trápit denně. Stačí v rámci týdne i víc. Pro jistotu si můžete koupit Roboran.

12.10.2018 21:31
Monika28

XXX.XXX.33.154

Jo,jo ten pro jistotu koupím . Díky za odpovědi 👍

12.10.2018 21:47

Dávám Aptoflex, ten má i nějaké vitamíny...jinak si s tím hlavu nijak nelámu, masa střídáme- fiflenka nechce pořád jeden druh, nejraději kuřecí žaludky, krky a srdíčka.

12.10.2018 22:44

Monika28 napsal(a):
Jo,jo ten pro jistotu koupím . Díky za odpovědi 👍

A při línání Biotin. A na zimu je nej řepa nebo jablko, vysoký obsah vitaminu C.

13.10.2018 08:15

Monika28 napsal(a):

Věda to není, nastudujte si, který druh masa obsahuje jaké vitamíny a zbytek dodejte z jiných zdrojů. Nezapomínejte ani na omega 3 a 6 mastné kyseliny, zdroj lněný olej s ryby. Na srst doporučuji vitamíny od Dromy Biotin https://www.vase-krmivo.cz/dromy-biotin

13.10.2018 08:53
saola

XXX.XXX.234.22

Rájko999, předpokládám že u vlastní krmné dávky (tedy vašeho jídla či jídla vaší rodiny) také máte zjištěno, kolik co obsahuje vitamínů a nezapomínáte na omega 3 a 6 mastné kyseliny a biotin....
Pokud ano, tak by mne opravdu zajímalo, jak to děláte, protože nikoho takového - vyjma chronických dietářek, řešících ale spíš sacharidy, tuky a možná bílkoviny - neznám.
Ono to v reálu ani u té krmné dávky pro psy nejde - nemáte totiž vůbec šanci zjistit, kolik toho vámi vyjmenovaného to které maso či jiné zdroje vůbec obsahují. Hrozně záleží na odchovu toho zvířete, porážce, zpracování masa, délce a způsobu skladování apod. U ovoce a zeleniny je to nemlich to samé. Ať už používáte doma vypěstovanou nebo kupovanou. A o různých druzích oleje a jejich obsahu, vzhledem k ceně, zpracování a skladování, si taky jako o uspokojivém přínosu čehokoliv pozitivního pro psy, lidi či koně apod. nedělám iluze. Ale tak hlavně, že se to kupuje, no.
Existují studie, které naopak pravidelné přidávání syntetických vitamínů, minerálů a potravních doplňků k běžné lidské krmné dávce v západní civilizaci považují za kontraproduktivní či vyloženě škodlivé (zrovna ty omega kyseliny jsou poměrně diskutabilní). není důvod, proč by to u psů nemělo být to samé. Pokud jsou krmeni základními přirozenými surovinami, které neprošly devastující technologickou úpravou nebo nejsou umořeny nevhodným skladováním, není důvod cokoliv dodávat navíc.
Ale komu není rady, tomu není pomoci - když se jedná o ten dobrý pocit, no......

13.10.2018 09:30

saola napsal(a):
Rájko999, předpokládám že u vlastní krmné dávky (tedy vašeho jídla či jídla vaší rodiny) také máte zjištěno, kolik co obsahuje vitamínů a nezapomínáte na omega 3 a 6 mastné kyseliny a biotin....
Pokud ano, tak by mne opravdu zajímalo, jak to děláte, protože nikoho takového - vyjma chronických dietářek, řešících ale spíš sacharidy, tuky a možná bílkoviny - neznám.
Ono to v reálu ani u té krmné dávky pro psy nejde - nemáte totiž vůbec šanci zjistit, kolik toho vámi vyjmenovaného to které maso či jiné zdroje vůbec obsahují. Hrozně záleží na odchovu toho zvířete, porážce, zpracování masa, délce a způsobu skladování apod. U ovoce a zeleniny je to nemlich to samé. Ať už používáte doma vypěstovanou nebo kupovanou. A o různých druzích oleje a jejich obsahu, vzhledem k ceně, zpracování a skladování, si taky jako o uspokojivém přínosu čehokoliv pozitivního pro psy, lidi či koně apod. nedělám iluze. Ale tak hlavně, že se to kupuje, no.
Existují studie, které naopak pravidelné přidávání syntetických vitamínů, minerálů a potravních doplňků k běžné lidské krmné dávce v západní civilizaci považují za kontraproduktivní či vyloženě škodlivé (zrovna ty omega kyseliny jsou poměrně diskutabilní). není důvod, proč by to u psů nemělo být to samé. Pokud jsou krmeni základními přirozenými surovinami, které neprošly devastující technologickou úpravou nebo nejsou umořeny nevhodným skladováním, není důvod cokoliv dodávat navíc.
Ale komu není rady, tomu není pomoci - když se jedná o ten dobrý pocit, no......

Saolo, já Vám Váš názor neberu, já mám zkušenosti jiné, na skladbě jídelníčku záleží a to dost, pokud chci, aby pes prospíval a měl se k světu, zjistím si, alespoň rámcově, co jaký druh masa obsahuje a dle toho se pak řídím. A ano, u své rodiny řeším, čím a jak se stravuje, včetně mě a psů. K těm omega, proč vlci, pokud mají možnost, tak žerou např lososy nebo mušle a jiné mořské živočichy, jen tak z plezíru? Nebo na chuť? Vaše zlehčování osnovy barfu mu dělá spíše medvědí službu.

13.10.2018 10:30

Saola, ale tady nejde vůbec o nějaké do podrobna zjišťování obsahu vitamínů a minerálů v potravinách. Jasně, že nikdo nedělá doma chem. rozbory potravin, ani to nelze. Sama dávám feně omega 3 ve formě krilového oleje, protože ho sama užívám, taky ji sem tam crpnu brutnákový olej od K. Hadka(omega 6), zase, užívám ho já, Doplńky od Dromy dávám, zeleninový mix, bylinkový mix a místo roboranu,dávám balancer. Měla jsem od Dromy vícero a vždy naprostá spokojenost. Co se omega a ryb týká, jasně, že pokud dám krmnou dávku makrelu nebo sardinky, necpu kril. olel apod. Co se ovoce a zeleniny týká, jak píšete, doma vypěstovaná a koupená opravdu stejná není. Já, když jdu v Kaufu okolo ovoce, začnou mě hrozně štípat oči, proč asi? Takže chem. ošetřené a navoskované jablíčka fakt nekupuju.

13.10.2018 17:01
Terven

XXX.XXX.110.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Saolo, já Vám Váš názor neberu, já mám zkušenosti jiné, na skladbě jídelníčku záleží a to dost, pokud chci, aby pes prospíval a měl se k světu, zjistím si, alespoň rámcově, co jaký druh masa obsahuje a dle toho se pak řídím. A ano, u své rodiny řeším, čím a jak se stravuje, včetně mě a psů. K těm omega, proč vlci, pokud mají možnost, tak žerou např lososy nebo mušle a jiné mořské živočichy, jen tak z plezíru? Nebo na chuť? Vaše zlehčování osnovy barfu mu dělá spíše medvědí službu.

Ale ono jaksi, "ztěžování" osnovy barfu dělá medvědí službu přirozené stravě psů možná ještě víc. Protože to spoustu lidí odradí - běžně můžeme číst "nekrmím masem, protože nechci trávit tolik času u plotny... nemám čas počítat krmnou dávku... bojím se, že pes nebude mít vše, co potřebuje...je to na mě moc složité."
Většina lidí volí granule mj. proto, že jim barf připadá jako moc velká věda.
Asi nejdůležitější je vědět, že by pes měl žrát zhruba celou kořist v odpovídajících poměrech - tedy takový poměr svaloviny, kostí a vnitřností, jako kdyby ulovil celého ptáka, zajíce, myš... , přičemž se houby děje, pokud jeden den má něčeho z toho víc a další den míň anebo to vynechá. Přílohy podle výživové kondice a zátěže, nutné nejsou, plno psů funguje jenom na maso- kostech -vnitřnostech + zelenině a jsou v pohodě. A naopak, dost psů zeleninu nepozře a nepozře, a prospívají i bez ní, dá se nahradit nepranýma dršťkama, třeba. Nebo jsou super ty doplňky od Dromy, o kterých psala Anet.
U sebe a rodiny taky řeším, stejně jako u zvířat, snažím se nejíst jako prase , upřednostňuju čerstvé, místní a sezónní suroviny, ale vocaď pocaď, neudělala jsem si ze sestavování krmné dávky smysl života, protože pak už by mi nezbyl čas na nic jiného

14.10.2018 08:47

Dnes se krmení psů tak strašně hrotí! Dřív se krmilo masem z nuceného výseku, přidávalo se jako příloha co doma bylo - chleba, rohlíky, těstoviny, rýže, krupice, ovesné vločky, kořenová zelenina, a pro doplnění minerálů a vitamínů jediný přípravek co byl na trhu a to Roboran. Dávalo se vejce, tvaroh. Psi prospívali, pokud ne, upravily se poměry intuitivně.

Zajímalo by mě, jestli ti, co řeší složení krmení psa na gramy, stejně řeší jídlo svoje a svých dětí.

19.10.2018 09:57
Bílej tesák

XXX.XXX.85.84

Tak za odkaz na obsahem překvapivě dobré http://www.manwe.eu/ (ne)dík. Právě jsem díky tomu zjistil, odkud "se inspiruje" jedna pisatelka pro náš blog a dost mě to naštvalo.. chápu, že je na místě inspirovat se někým, kdo o BARFu napsal knihu, ale srovnal jsem si jeden článek se zdrojem a teď pěním...

19.10.2018 11:11

Bílej tesák napsal(a):
Tak za odkaz na obsahem překvapivě dobré http://www.manwe.eu/ (ne)dík. Právě jsem díky tomu zjistil, odkud "se inspiruje" jedna pisatelka pro náš blog a dost mě to naštvalo.. chápu, že je na místě inspirovat se někým, kdo o BARFu napsal knihu, ale srovnal jsem si jeden článek se zdrojem a teď pěním...

to si nemyslím, máte tam dost obecné věci
jen tady na ibauně to je stejné na každé druhé straně.. vím, protože všech 5 pisatelů znám/poznám
kdo psal návod na granule, mimochodem ?
víte, kdyby někdo čerpal (a ne legračně přeskočil pět tisíc slov) od manwe, tak by nemohl vyplodit, že barf je maso + obilniny a zelenina
normálně diskriminujete brambory !
:-)

19.10.2018 11:24
Bílej tesák

XXX.XXX.85.84

S bramborama má pořád mnoho lidí a hlavně starších pejskařů problém, protože jeden čas se razilo, že jsou pro psy jedovaté... ale jo, námitku beru, brambory si zaslouží být rehabilitovány! :)

19.10.2018 12:05

jasně, ale přece se nenechám utlouct, šířím osvětu !
hehe a ony jsou jedovaté ale i pro lidi :-) syrové zelené slupky
pravda je, že lidem se to pro psy nechce loupat a vařit, tak si vymysleli, že brambora je jedovatá, aby mohli všechno sežrat sami

co se tu povídá výše, že paní ze školky do toho nemá co mluvit.. to je hloupost, krmení není nic jiného než pár měsíců čtení a testování
viz megí, která nemá absolutně žádný papír, ale mele do toho furt
a že někdo něco opsal, však musel, protože všechno už bylo napsáno přece
ale má se uvádět zdroj, protože i tady vše, co tu kdokoli i jako "anonymní" nick napsal, je jeho duševní vlastnictví... takže se zeptat a po dohodě uvést "se svolením anet10, terven, tapina, rájka999,.."

k tématu - zadavatelky pes má hlad, protože krůtí maso je dietní.. + není zvyklý + moc zeleniny
kdyby byly brambory jako kaše, je to lepší.. anebo něco "plnějšího" jako ovesné vločky, protože čím menší pes - tím méně příloh škrobnatých.. a on má 25kg

19.10.2018 12:31
saola

XXX.XXX.250.214

Bílej tesák napsal(a):

Pokud tady kňouráte, že jste opravdu netušil, že ty dvě dámy, co vám píšou blog o barfu, do toho nevnášejí žádné vlastní myšlenky (kde by je taky s jejich prezentovanou kvalifikací vzaly) a jen usilovně kompilují a opisují, prozrazujete na sebe více, než byste možná původně chtel.

19.10.2018 22:30
Šarina

XXX.XXX.231.146

Dnes se krmení psů tak strašně hrotí! Dřív se krmilo masem z nuceného výseku, přidávalo se jako příloha co doma bylo - chleba, rohlíky, těstoviny, rýže, krupice, ovesné vločky, kořenová zelenina, a pro doplnění minerálů a vitamínů jediný přípravek co byl na trhu a to Roboran. Dávalo se vejce, tvaroh. Psi prospívali, pokud ne, upravily se poměry intuitivně.

Zajímalo by mě, jestli ti, co řeší složení krmení psa na gramy, stejně řeší jídlo svoje a svých dětí.

Zažila jsem tu dobu a musím potvrdit... je to dneska tak trochu ve všech oborech (i s těmi zmiňovanými dětmi). Zblbli jsme????

Někdy je k nezaplacení zdravý rozum.

Nebyly granule, takže my, co jsem pejskařili, jsme krmili tím, co bylo- maso z výseku (jenom ze známosti), kravské čumáky, vnitřnosti z jatek (hnusné, smradlavé), přílohy (rejže, vločky), roboran, epavit, lněné semínko (kdo měl známosti - Murnil ze Západu) ... strouhaná mrkev... vejce, tvaroh....

Pes vyluxoval misku a ještě ji honil po kuchyni? Jednoduše jsme druhý den trochu přidali.

Pes nedožral? No tak jsme další den trochu ubrali...

Nebyly žádné "tabulky".

Blbosti jsme neřešili, zdroj informací nebyly (na trhu 2-3 knihy, plus časopis PPČ), tak jsme o to víc přemýšleli...

A chudáci psi se dožívali vysokého věku a psí civilizační choroby jsme prakticky neznali.

Tedy aspoň, co si pamatuju já (doma tři psi), mé okolí (tři cvičáky v Praze) a banda pejskařů ve Stromovce.

20.10.2018 10:25

Šarina napsal(a):
Zažila jsem tu dobu a musím potvrdit... je to dneska tak trochu ve všech oborech (i s těmi zmiňovanými dětmi). Zblbli jsme????

Někdy je k nezaplacení zdravý rozum.

Nebyly granule, takže my, co jsem pejskařili, jsme krmili tím, co bylo- maso z výseku (jenom ze známosti), kravské čumáky, vnitřnosti z jatek (hnusné, smradlavé), přílohy (rejže, vločky), roboran, epavit, lněné semínko (kdo měl známosti - Murnil ze Západu) ... strouhaná mrkev... vejce, tvaroh....

Pes vyluxoval misku a ještě ji honil po kuchyni? Jednoduše jsme druhý den trochu přidali.

Pes nedožral? No tak jsme další den trochu ubrali...

Nebyly žádné "tabulky".

Blbosti jsme neřešili, zdroj informací nebyly (na trhu 2-3 knihy, plus časopis PPČ), tak jsme o to víc přemýšleli...

A chudáci psi se dožívali vysokého věku a psí civilizační choroby jsme prakticky neznali.

Tedy aspoň, co si pamatuju já (doma tři psi), mé okolí (tři cvičáky v Praze) a banda pejskařů ve Stromovce.

S tím se tedy musím ztotožnit....my teda měli tu výhodu, že jsme měli známého (resp. budoucí tchán) na nuceném výseku a navíc pracoval v hospodě, takže se nějaké zbytky masa vždycky našly....ale i tak jsem si šla stoupnou kolikrát s kýblem v ruce na jatka do fronty mezi ostatní pejskaře, převážně majitele "vlčáků" jak se v té době říkalo NO, u malých psů se to asi až tak nehrotilo, co s kýblem vnitřností nebo prasečích uší pro malého pudlíka, že? Krmili jsme syrovým masem (takže dle dneška vlastně barf) i když se v té době dost tradovalo, že pes je po syrovým agresivní.
Pamatuju si, jak moje teta zapejkala ovčandě těstoviny ("šunkofleky")....uvařený odřezky masa, kolikrát i zbytky měkkých salámů, těstoviny, zalila porcí vajec...jeden pekáč upekla rodině (s uzeným), druhý pekáč pro psa nebo uvařila slepici, obrala, do polívky přidala rýži a tradá, pes měl baštu........a ten roboran jasně...nic jiného snad ani nebylo....
A přesně podle toho, jak pes prospíval se přidávalo, ubíralo to či ono, nikdo to tak neřešil, nehrotil.....pokud byl pes v poho, zdravej, pěknej, tak se to bralo jako, že je strava ok......
Když jsem u současných psů přecházela z granulí na maso, tak jsem to začala taky strašně hrotit, počítala možný i nemožný....četla mraky informací, ale žádný "model-jídelníček" mi nevyhovoval, takže si krmím pocitově dle svého, popř. když čtu, že někdo krmí tím či oním a přijde mi to jako dobrej nápad, tak zařadím do jídelníčku, třeba na to dojedu, ale zatím dobrý, pesanům je devět, začala jsem přidávat alavis, jako prevenci na klouby, předtím jsem používala hydrolyzovaný kolagen.....tak snad nám to vydrží, snažím se, aby se i přes jejich lenost přiměřeně hejbali, aby měli alespoň nějaký svaly, jinak by se ty potvory celej den válely....no a uvidíme, jak to půjde..........

20.10.2018 22:16

ále nenechte se zmást, člověk je tvor líný, nic moc řešit nechceme, ale když nám psi nefungují, tak musíme.. a je jiná doba, jiní psi, veliké zhoršení !
že nemůže kuře, rýži, rybí olej, že tloustne už jen z pohledu na pytlík od piškotků, osype se po skoro všech granulích, větší jak 5cm kousky masa nedá, a blinká, když nemá snídani před sedmou,
to v manuálu nebylo

22.10.2018 17:28
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

omega 3 a 6 mastné kyseliny ...

Neštve vás někdy, že jsou ty reklamy přerušovány třeba filmem, nebo zpravodajstvím?
Možná by měli udělat alespoň jeden kanál, kde by byly jen reklamy

22.10.2018 18:12

jé však takový kanál již existuje - ibauna
rájka pojmenovala správně to, co psům dáváte všichni, snad
znamená to nedávat jen hovězí lůj
ale není nad to
zasmát se sám sobě, když už se mi každý den nepodaří shodit aspoň jednu osobu, to je fakt :-)

22.10.2018 19:35
saola

XXX.XXX.228.71

Saola, ale tady nejde vůbec o nějaké do podrobna zjišťování obsahu vitamínů a minerálů v potravinách. Jasně, že nikdo nedělá doma chem. rozbory potravin, ani to nelze. Sama dávám feně omega 3 ve formě krilového oleje, protože ho sama užívám, taky ji sem tam crpnu brutnákový olej od K. Hadka(omega 6), zase, užívám ho já, Doplńky od Dromy dávám, zeleninový mix, bylinkový mix a místo roboranu,dávám balancer. Měla jsem od Dromy vícero a vždy naprostá spokojenost. Co se omega a ryb týká, jasně, že pokud dám krmnou dávku makrelu nebo sardinky, necpu kril. olel apod. Co se ovoce a zeleniny týká, jak píšete, doma vypěstovaná a koupená opravdu stejná není. Já, když jdu v Kaufu okolo ovoce, začnou mě hrozně štípat oči, proč asi? Takže chem. ošetřené a navoskované jablíčka fakt nekupuju.

Je to úplně OT, ale na voskování jablek není nic špatného a nedělá se to z rozcapenosti, ale z důvodu prodloužení jejich trvanlivosti. Vosk snadno omyjete teplou vodou, pokud chcete, nebo ho můžete bez následků i zkonzumovat.
http://www.szpi.gov.cz/clanek/bile-skvrny-na-povrchu-jablek.aspx
Hoaxy na toto téma jsou již dva, tři roky staré, přiznám se, že mne nenapadlo, že se toho ještě někdo může obávat.

Jen dotaz - jak víte, že to, co obsahuje krilový olej, nahradíte makrelou či sardinkou?
To je spíš takové šťourání, odpovídat mi nemusíte, protože předpokládám, že makrela se sardinkou, držíc se za ploutvičky, laboratoří a kompletní analýzou jaksi neprošly....

Tak hodně štěstí v krmivářské alchymii...

22.10.2018 23:44

http://www.nutravita.cz/nutraceutika-ve-vyzive/omega-3/obsah-v-potravinach

kril, protože by měl být z čistých vod, což většina ryb (asi až na Norsko a tam někde) nesplňuje, a vysoký obsah EMK
rybí olej, malé rybičky i s vnitřnostmi - moc vitaminu A, ale všem asi nevadí.. na oleji je vážně A přesně psaný

laborkou prošla spousta věcí.. psů hodně.. jsou studie o tom, jak kterou EMK psi využívají a tvoří, z jakých zdrojů, v jaké formě, která MK je dobrá na co a která je úplně na houby, a za jakých podmínek .. kdo chce vědět, jestli v tv říkali pravdu, používá PUBMED

udivuje mě, že odněkud pejskaři ví, že pes má jíst maso, existuje kolem 30 000 let, čivava se zrodila v mexiku, že má 4 nohy a hrozně krátké střevo, že nemá rád obilí a pedygrý je špatné, .. odkud ?
já nevím, u těch jsem vykopávek nebyla, u pitev také ne, a s tím pedygrý to bude bouda, vždyť má Bruno krásná pevná chodítka

Přidejte reakci

Přidat smajlík