Dnes se mi, alespoň pro mne, potvrdilo podezření, že mi berňák před třemi lety umřel na babesiosu, což byla ta záhadná nemoc. Minulý týden jsem našla na psu klíště, které vypadalo jinak a hned mne napadnul piják lužní. Nebyli jsme nikde, protože zrovna těžce kulhal a já ho chvíli před tím prohlížela. Vlezl do keřů u plotu a za chvíli ho měl čerstvě přisáté na lokti. Poslala jsem ho na výzvu: najdi pijáka a dnes mi přišel potvrzující mail, že to piják je. Někdy před 4 lety jsme byli na výletě v oboře Soutok a psi se vrátili obsypaní divnýma klíštěma. Co to je jsem neřešila, ale nacházela jsem je na nich několik dní. Přepokládám, že jsem jich pár vůbec nenašla a namnožili jsme si je v zahradě. Od té doby nacházím minimálně jeden kus ročně. Za několik měsíců pes začal marodit, dostal ATB(na močové cesty) na pár měsíců se to uklidnilo, ale hubnul. Pak se lepšil, jenže to nebylo přibývání na váze, ale rostla mu játra a nalévalo se břicho. Pak už to šlo poměrně rychle. Vet stále hledal, co by to mohlo být. Já hledala na NETu všechny nemoce, co to připomínaly. Narazila jsem na babesiosu a veta na to upozornila, mávnul nad tím rukou, že to tu není a všechny nemoci od klíšťat mu testovali. Neměla jsem se nechat odbýt, ale v té chvíli už se stejně asi nedalo nic dělat, rozjela se hemolýza. Píšu to proto, že dnešním potvrzením, že šlo o pijáka lužního, jsem si na 90% jistá, že umřel na babesiosu. A aby jste se nenechali odbýt vy, kdo se v těch místech pohybujete a s pijákem se váš pes setkal.