Dobrý den, potřebuji radu. Máme stafordku 11 let, vloupala se ke slepicím a sežrala zbytky kostí. Zácpa trvala 5 dní, byli jsme u veterináře, dostala injekce, něco z ní vyšlo samo, něco jsem ji musela pomoct. Teď už to vypadá, že vyšlo vše, je spokojenější a jeví zájem. Protože má nadváhu, dostala veterinární granule pro seniory. Samozřejmě je blinká, protože je celkově oslabená. Doktor řekl, dávat jen granule, ale já potřebuji, aby se pomalinku rozjedla, napadl mě dávat určitě vývar a do něj třeba těstoviny a po malých dávkách přimíchávat granule.
Tak prosím radu, čím a jak začít,co uvařit, má podrážděný žaludek a hlavně střeva...Dostala ještě Karnivit a probiotickou pastu...
petája
napsal(a):
Dobrý den, potřebuji radu. Máme stafordku 11 let, vloupala se ke slepicím a sežrala zbytky kostí. Zácpa trvala 5 dní, byli jsme u veterináře, dostala injekce, něco z ní vyšlo samo, něco jsem ji musela pomoct. Teď už to vypadá, že vyšlo vše, je spokojenější a jeví zájem. Protože má nadváhu, dostala veterinární granule pro seniory. Samozřejmě je blinká, protože je celkově oslabená. Doktor řekl, dávat jen granule, ale já potřebuji, aby se pomalinku rozjedla, napadl mě dávat určitě vývar a do něj třeba těstoviny a po malých dávkách přimíchávat granule.
Tak prosím radu, čím a jak začít,co uvařit, má podrážděný žaludek a hlavně střeva...Dostala ještě Karnivit a probiotickou pastu...
Vývar, vařené brambory, těstoviny - ne rýži - vařenou zeleninu a maso, žádné kosti. Granule bych nedávala vůbec. Chce to vlákninu. Pro začátek kuřecí, jestli nemá alergii, vařené brambory, zelenou zeleninu, ne mrkev.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Střeva i žaludek sklidní jako příloha uvařený batát a dýně. Uvařte maso, ne dlouho stačí zatáhnout a přidejte batát nebo dýni na pyré (kaši). Byly by dobré byliny na trávení. Můžete dát jako přílohu i spařené ovesné vločky. Těstoviny bych nedávala. Probiotika určitě ano. Zeleninkový mix bych taky přidala. Používám tento https://www.dromy.cz/instatntni-prilohy-a-vlakniny-pro-barf/zeleninovy-mix-300-g/,
nebo bylinky https://www.dromy.cz/instatntni-prilohy-a-vlakniny-pro-barf/barf-herbal-500-g/
taky by byl fajn digestiv nebo konopná vláknina. Granule žádné.
lesnížínko, jak jste na to přišla?
Jakože vločky jsou pro tlustého psa lepší než těstoviny či jáhly? V čem konkrétně? Z vámi uvedeného mají s přehledem nejvyšší energetickou hodnotu......Ach jo.
https://www.kaloricketabulky.cz/ovesne-vlocky
https://www.kaloricketabulky.cz/jahly-varene
https://www.kaloricketabulky.cz/testoviny-varene-prumer
Pro psa, který prodělal těžší epizodu zácpy, je vhodné šetrné krmení kašovité konzistence, tj, libové vařené maso, zelenina, rozvařené vločky, brambory, apod. Ve více malých dávkách, nikoliv jednou denně, což je obecně vhodné i pro staršího psa v normálním režimu.
Postupně můžete přidat další přílohy, jogurty, vajíčko, ubírat kašovitou konzistenci.
Ke krmení granulemi opravdu není důvod.
saola
napsal(a):
lesnížínko, jak jste na to přišla?
Jakože vločky jsou pro tlustého psa lepší než těstoviny či jáhly? V čem konkrétně? Z vámi uvedeného mají s přehledem nejvyšší energetickou hodnotu......Ach jo.
https://www.kaloricketabulky.cz/ovesne-vlocky
https://www.kaloricketabulky.cz/jahly-varene
https://www.kaloricketabulky.cz/testoviny-varene-prumer
Pro psa, který prodělal těžší epizodu zácpy, je vhodné šetrné krmení kašovité konzistence, tj, libové vařené maso, zelenina, rozvařené vločky, brambory, apod. Ve více malých dávkách, nikoliv jednou denně, což je obecně vhodné i pro staršího psa v normálním režimu.
Postupně můžete přidat další přílohy, jogurty, vajíčko, ubírat kašovitou konzistenci.
Ke krmení granulemi opravdu není důvod.
Teď jste to napsala přesně ve stylu propagátorů dietní stravy: ať je v tom jogurtu všechen možný sajrajt, hlavně ať to má tuku 00 nic Těstovina je upravená potravina, kterou psu dávám nerada. Naštěstí je nechce. Jinak by to bylo, kdyby nežral nic jiného, to bych asi dávala. Vločky jsou různodruhové a na rozdíl od těstovin, mají v sobě i vlákninu. Proso(tedy jáhly) jsem psala i já.
lesnížínko, o jogurtu jako sajrajtu píšete vy a netuším proč. My kupujeme nebo si děláme kvalitní jogurty, co do sebe nebo svých psů cpete vy, je vaše věc. Pokud těstoviny považujete za upravenou potravinu, zajímalo by mě, co vlastně jíte - předpokládám, že si vylupujete tedy obilná zrnka přímo z klasů a pojídáte je za syrova, protože zpracovat je na mouku a následně je tepelně upravit je z v vašeho pohledu nežádoucí.
U mě je upravená potravina instantní polévka či guláš v konzervě, ale každý máme tu hranici evidentně jinde.

:) těstoviny jsou jen osolené plnidlo, vhodné pro velké zdravé psy.
Klidně dám psu chléb, rohlík, ale ne denně, a ne nemocnému.
Nedostane nic užitečného, výživného. Jenom kameny do bříška, stejné jako naházet tam granule.
Vločky jsou lepší kvůli vláknině.
Oves je pro psy lépe stravitelný než pšenice. Ale na hubnutí se stejně moc nehodí.
Červená řepa je dobrá, brambory, dýně.
To, co je víc mokré, tekuté a měkké.
Senior granule ne, mají příliš sacharidů.
Nechce to omezit tuky a bílkoviny, ale právě ty sacharidy. Jestli přidat vločky a brambory, tak jen hrstku.
Na mase zhubne a zhubne správně. Na senior granulích by strádal celý pes.
Zeleninu rozmyslete, taková paprika je nevhodná.

těstoviny jsou mouka, vejce a trochu oleje. kde tam vidíte nějakou sůl?

napsal(a):
těstoviny jsou mouka, vejce a trochu oleje. kde tam vidíte nějakou sůl?
je tam sůl, vejce většinou ani ne, tedy mám za to, že psům se vaří bezvaječné. V některých je půl gramu na sto gramů těstovin, v některých pár setin. Hlavně ale pšenice je nej nanic. Nejlepší těstoviny pro psy jsou lasagne s hovězím :-)
Kuskus se jeví jako lepší, krmíme, ale fakt jen hrstičku.
saola
napsal(a):
lesnížínko, o jogurtu jako sajrajtu píšete vy a netuším proč. My kupujeme nebo si děláme kvalitní jogurty, co do sebe nebo svých psů cpete vy, je vaše věc. Pokud těstoviny považujete za upravenou potravinu, zajímalo by mě, co vlastně jíte - předpokládám, že si vylupujete tedy obilná zrnka přímo z klasů a pojídáte je za syrova, protože zpracovat je na mouku a následně je tepelně upravit je z v vašeho pohledu nežádoucí.
U mě je upravená potravina instantní polévka či guláš v konzervě, ale každý máme tu hranici evidentně jinde.
Ten jogurt byl příměr, k tomu vámi předhozenému rozboru. Já si dělám domácí jogurty, pes, když byla možnost, měl domácí kozí. To jen pro info. Těstoviny jím, ale nejsem pes. Já, narozdíl od něj, jsem všežravec, tedy spíše prase, co všechno spase, jak se u nás říká. Dneska si přešlápněte
napsal(a):
je tam sůl, vejce většinou ani ne, tedy mám za to, že psům se vaří bezvaječné. V některých je půl gramu na sto gramů těstovin, v některých pár setin. Hlavně ale pšenice je nej nanic. Nejlepší těstoviny pro psy jsou lasagne s hovězím :-)
Kuskus se jeví jako lepší, krmíme, ale fakt jen hrstičku.
A ano, pokud už bych psu kupovala těstoviny, tak jedině vaječné, aby to mělo alespoň nějaký smysl.

lesnížínka
napsal(a):
A ano, pokud už bych psu kupovala těstoviny, tak jedině vaječné, aby to mělo alespoň nějaký smysl.
však on se z nich neotráví, ani trochu soli neva, také je potřebná, ale pro tohoto psa to není, a to ani pro zdravého, protože oni rádi maso a k tomu jako přílohu maso :-) Ještě sníme kuskus s kokosovým olejem, i bez oleje, ale pak jsme špekounkové :-) a to nejsme starý
napsal(a):
však on se z nich neotráví, ani trochu soli neva, také je potřebná, ale pro tohoto psa to není, a to ani pro zdravého, protože oni rádi maso a k tomu jako přílohu maso :-) Ještě sníme kuskus s kokosovým olejem, i bez oleje, ale pak jsme špekounkové :-) a to nejsme starý
No však ano, ale tady se řeší tlustý pes.
Megoušku,pokud do psa (i sebe - ale to je tvoje věc) cpeš kokosový olej, neměla bys možná ohledně krmení radit veřejně komukoliv.
I když je otázka, zda ty tvoje nesouvislé výkřiky bere někdo vážně - viz zelenina ano, ale paprika ne (proč?)..... rohlík jako kameny do bříška, stejně jako granule...léta jsi tady granule horemdolem doporučovala, co že tě vedlo k takovému prozření a obrácení na jinou víru? Že by už granule nebyly in? Nebo tě přestali platit?
V čem je pro psa kuskus lepší než těstoviny?
https://www.kaloricketabulky.cz/obilne-vyrobky/testoviny
Že je zelenina pro pséky a masožravce obecně nevhodná, řekněte taky vlkům na Kavkaze, kteří spásají místním zeleninové zahrádky včetně melounů, asi se jim to ještě nedoneslo.
saola
napsal(a):
Megoušku,pokud do psa (i sebe - ale to je tvoje věc) cpeš kokosový olej, neměla bys možná ohledně krmení radit veřejně komukoliv.
I když je otázka, zda ty tvoje nesouvislé výkřiky bere někdo vážně - viz zelenina ano, ale paprika ne (proč?)..... rohlík jako kameny do bříška, stejně jako granule...léta jsi tady granule horemdolem doporučovala, co že tě vedlo k takovému prozření a obrácení na jinou víru? Že by už granule nebyly in? Nebo tě přestali platit?
V čem je pro psa kuskus lepší než těstoviny?
https://www.kaloricketabulky.cz/obilne-vyrobky/testoviny
Že je zelenina pro pséky a masožravce obecně nevhodná, řekněte taky vlkům na Kavkaze, kteří spásají místním zeleninové zahrádky včetně melounů, asi se jim to ještě nedoneslo.
Saolo, vytrháváte z kontextu, nejenom zde. A nejenom zde nereagujete na obsah příspěvku, nýbrž na osobu pisatele a na škatulku, do které jste ho zařadila.
Pokud vím, megí vždycky doporučovala maso a zase maso. A v případě, že už někdo musel granule, učila číst složení a dívat se na jednotlivé značky realisticky.
Rozdíl mezi těstovinami a vločkami (kterých je mimiochodem x druhů, zdaleka ne jen ovesné) vidím zcela zásadní a to, že těstoviny jsou prakticky polotovar, zatímco vločka je rozpláclé zrno, řečeno polopatě. Já sama těstoviny jím, psům je nedávám, přijde mi to zbytečné.
Kde, prosím, čtete, že megí píše o nevhodnosti zeleniny?
Zeleninu rozmyslete, taková paprika je nevhodná. -tuto větu já chápu tak, že je třeba popřemýšlet o vhodném druhu.
Takhle můžete meditovat o nesmrtelnosti chrousta - je to na vás. Ale proč je konkrétně paprika nevhodná a třeba nejmenovaný křen, tuřín nebo ředkvičky (tedy cokoliv dalšího z množiny zeleniny, co si vypřemýšlíte a co megoušek nejmenoval) vhodný?
Proto považuji její výkřiky za bezcenné a svým způsobem za nebezpečené, protože kdejakého amatéra by mohlo napadnout, že to bude dělat taky tak. A pak chudáci psi.
Vy víte, proč pro psa paprika ne a proč rohlík je kámen do bříška, případně k čemu je pro psy dobrý kokosový olej?
Na rovinu přiznávám, že já to nevím a megoušek nám to prostě zatím nevysvětlila - jen nesouvisle vykřikuje do tmy.
saola
napsal(a):
Takhle můžete meditovat o nesmrtelnosti chrousta - je to na vás. Ale proč je konkrétně paprika nevhodná a třeba nejmenovaný křen, tuřín nebo ředkvičky (tedy cokoliv dalšího z množiny zeleniny, co si vypřemýšlíte a co megoušek nejmenoval) vhodný?
Proto považuji její výkřiky za bezcenné a svým způsobem za nebezpečené, protože kdejakého amatéra by mohlo napadnout, že to bude dělat taky tak. A pak chudáci psi.
Vy víte, proč pro psa paprika ne a proč rohlík je kámen do bříška, případně k čemu je pro psy dobrý kokosový olej?
Na rovinu přiznávám, že já to nevím a megoušek nám to prostě zatím nevysvětlila - jen nesouvisle vykřikuje do tmy.
Nevím, jak to má megí, já bych psu nedala papriku, protože si myslím, že ji nestráví anebo stráví blbě.
Rohlíky nekupuju, považuju je za úplně bezcenné plnidlo zažívacího traktu, psa (i člověka) zaplácnou, zasytí, ale z výživového hlediska mu nedají nic, jen prázdné kalorie.
Kokosový olej je potravina trochu diskutabilní, démonizovaná, určitě to není zázrak nebo superpotravina, ale zároveň si myslím, že psu neuškodí víc než rohlík nebo těstoviny
Děkuji, Terven - ale co je na paprice tak démonického, že je ji v potravě canis lupus familiaris potřeba tak varovně vypíchnout? Co znamená "stráví blbě"?
A jde o kapii nebo klasické zelené či žluté dlouhé papriky nebo snad feferonky nebo jiný druh?
Příčí se mi, když někdo (konkrétně megoušek) takhle plácne něco do diskuze a nepodloží to relevantními argumenty.
Viz třeba její příspěvek ve vedlejší diskuzi - eli22 se ptá na doporučení granulí pro "ovečku", megoušek navrhne pár značek, ale ani slovo o tom, proč zrovna tyhle - co je na nich tak super? V čem jsou lepší než jiné umělé amarouny?
Tak je to s jejími příspěvky vždy, takže vzhledem k absenci jakýchkoliv seriozních argumentů ji podezírám nikoliv z hlubokých znalostí z oboru krmivářství, ale z vlastnictví křišťálové koule či kyvadélka (ve smyslu dnes to ukazuje takhle, takže doporučuji toto).

Saola, přeji Vám krásnou neděli, děkuji za příspěvěk :)
Nevzpomínám si, že bych Vám nabídla tykání.
Ukažte mi jediný můj příspěvek, kde říkám - doporučuji granule.
Nikdy jsem nic takového nenapsala. Sázím na toto tvrzení pytlík Annamaet 6,8kg.
Asi si pletete palmový olej s kokosovým.
Kokosový tuk je pro zvířata i lidi nejlépe stravitelným tukem. Triglyceridy. Mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem. Je tak dobře rychle zpracován, jinou cestou, že se neuloží jako běžný tuk přijatý v potravě. A dalších tisíc + účinků.
Třeba zde
https://cs.medlicker.com/1040-vyuziti-kokosoveho-oleje#posileni-imunitniho-systemu
Je to rychlý zdroj energie, pomáhá při hubnutí a léčení. Nesmí se ale nabírat bagrem.
Paprika je nevhodná, protože nadýmá. Neřekla jsem, že zelenina je obecně nevhodná. Řepa bude také zelenina..
Kuskus je docela dobrý, protože málo sacharidů - každé zrnko se napije vody. Vláknina tam nějaká je a kalorií má malinko. A to je dobře, protože v příloze jsou kalorie, které nepotřebuje tolik. Pes potřebuje hodně tuku, proteinu a až nakonec hrstičku sacharidů. Jinak vitaminy, minerály, těch tam podle mě nezůstane téměř nic, stejně jako v rýži.
Příloha bude velmi záležet na konkrétním psu - jsou tací, co při pohledu na rohlík přiberou dvě kila, ale brambory mohou po pytlích.
Jinak tedy já to mám asi nějak rozbité - přílohu beru jako vše, co není maso; okurka, brambora, řepa, vločka, rajče,..
S Vámi je legrace :-) napište mi ještě něco, prosím :-)

:-) proč vybírám ty granule a ne jiné..
1) kus masa v "potravinářské" kvalitě
2) nepoužití špatných konzervantů a antioxidantů, jakož i nepoužívání surovin již takto ochucených
3) žádné nekvalitní věci kdo ví odkud
3) v rámci možností všeho akorát
a to je vážně celé tajemství, které je veřejným asi tak tři roky zde :-)
Pokud, megoušku, vycházíš z takovýchto zdrojů, tak hodně štěstí tobě i tvým klientům
Ale můžeme se zkusit vrátit k chemické podstatě mastných kyselin v kokosovém oleji (do palmového se raději nepouštěj, už se to tady na ifauně probíralo na papoušcích)- ony to nejsou středně dlouhé mastné kyseliny, ale naopak - jak kyselina dodekanová, tak tetradekanová, což jsou dvě najvíce zastoupené nasycené mastné kysleiny v kokosovém oleji, jsou dle EFSA řazeny mezi mastné kyseliny s dlouhým řetězcem. Takové kyseliny přecházejí přes lymfatický systém přímo do systému žilního, kde zvyšují hladinu cholesterolu.
Zjednodušený odkaz v češtině, kde je vše poměrně srozumitelně popsáno:
https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Kokosovy-olej---je-opravdu-tak-zdravy__s10010x9806.html
Na rovinu zbaběle přiznávám, že ostatní tvé výplody....Kuskus je docela dobrý, protože málo sacharidů - každé zrnko se napije vody. Vláknina tam nějaká je a kalorií má malinko. A to je dobře, protože v příloze jsou kalorie, které nepotřebuje tolik. Pes potřebuje hodně tuku, proteinu a až nakonec hrstičku sacharidů. Jinak vitaminy, minerály, těch tam podle mě nezůstane téměř nic, stejně jako v rýži.
Příloha bude velmi záležet na konkrétním psu - jsou tací, co při pohledu na rohlík přiberou dvě kila, ale brambory mohou po pytlích.
Jinak tedy já to mám asi nějak rozbité - přílohu beru jako vše, co není maso; okurka, brambora, řepa, vločka, rajče,..detailně komentovat nemám sílu, takže jen stručně:
- základem potravy canis lupus familiaris opravdu není na prvním místě tuk
- pití vody zrnky kuskusu nepovažuju za bonus, ale za nutný krok k jakés takés stravitelnosti - jinak je to suchá krupice, která škrábe jak v lidském, tak psím krku bez užitku
- ano, máš to rozbité, a rozhodně bych se tím na tvém místě veřejně nechlubila.

jste nějak zapomněla napsat, že kyselina laurová je brána jako LC SFA jen tímto evropským úřadem a odkdy..
U lžičky kokosáku je to trošku jedno, a položit tuto lžičku proti vepřovému sádlu :-) :-) Tady se přece nikdo nepře o výhodnější tuk, ani neříkám, že se má živočišný tuk nahradit kokosovým, ale kousek do přílohy je dobrý.
Zkuste někdo příště místo clotrimazolu na různé kožní projevy napatlat kokosáč - zahubí to kvasinky a podobné, pomáhá proti svědění, pomáhá trávení, .. Staří psi jsou najednou živější, to asi nebude vysokým cholesterolem..
A teď se podívejte na různé tuky, co dáváte psům. Jsou hrozně zdravé ? Určitě nikdo nedává jen omega 3 z lahve a lososa z Norska. A doufám, že ta lahev je v temnu a chladu s neprůhledným obalem..
No já nevím, tak ti vědci to vyvědčili asi špatně - tuk 90% stravitelnost, energetická hodnota 9,4. Protein 80% a 4,4.
Jsem nenapsala, že tuk je na prvním místě. Je tam "hodně tuku, proteinu,..." :-)
A na tom trvám. Já tohle tvrzení sice ukradla vědcům a chovatelům napříč stoletím, ale ověřila jsem si to v praxi.
No a fakt.. pes na rohlíku tloustne a hloupne.
Kuskus obsahuje uvařený hodně vody, což znamená, že už se tam sacharidů moc nevejde a o to šlo..
saola
napsal(a):
Děkuji, Terven - ale co je na paprice tak démonického, že je ji v potravě canis lupus familiaris potřeba tak varovně vypíchnout? Co znamená "stráví blbě"?
A jde o kapii nebo klasické zelené či žluté dlouhé papriky nebo snad feferonky nebo jiný druh?
Příčí se mi, když někdo (konkrétně megoušek) takhle plácne něco do diskuze a nepodloží to relevantními argumenty.
Viz třeba její příspěvek ve vedlejší diskuzi - eli22 se ptá na doporučení granulí pro "ovečku", megoušek navrhne pár značek, ale ani slovo o tom, proč zrovna tyhle - co je na nich tak super? V čem jsou lepší než jiné umělé amarouny?
Tak je to s jejími příspěvky vždy, takže vzhledem k absenci jakýchkoliv seriozních argumentů ji podezírám nikoliv z hlubokých znalostí z oboru krmivářství, ale z vlastnictví křišťálové koule či kyvadélka (ve smyslu dnes to ukazuje takhle, takže doporučuji toto).
Cosi jsem vyplodila jako odpověď stran papriky a vůbec k problému, ale pak jsem si přečetla váš příspěvek z 15:51 a smázla jsem to. Bylo by to zbytečné.
Na mě je tu té arogance a jízlivosti trochu moc, přeju pěknou neděli.

Asi tak :-) a přitom já tu Saolu vůbec neznám, marně si lámu hlavu, co jsem jí kdy provedla :-)
Krásnou neděli, Terven :)