V srpnu nám zemřel na selhání ledvin kříženec vlkodava a NO. Zdědili jsme ho v jeho 9 letech(narodil se v útulku) a přestože ho měli staří lidé - špatná strava,žádné hračky,nechodil vůbec ven - stal se z něj naprosto ideální pes. Oddaný,poslušný (až na setkání se psy, štěňaty,fenami) všude nás doprovázel, rád plaval, měl rád dlouhé procházky, hodně se toho dodatečně naučil. Navíc měl ideální geny jak z ovčáka tak z vlkodava. Narozdíl od vlkodava měl rád vodu a plavání a měl krásný hluboký hlas a byl nádherně vybarvený. Tělo ovčáka a hlava vlkodava :) Poradí někdo kde sehnat podobného křížence nebo který jiný kříženec by byl pro nás vhodný.Rozhodně by to měl být v dospělosti velký pes! Předtím jsme měli ovčáka taky nalezence a dožil se 17ti let ..... Ctěla bych ale štěňátko ne už dospělého psa např. z útulku. Ty jsme obešli už několikrát. Možná je to pošetilé žádný jiný pes už nebude jako on, byl opravdu moje černé dítě a jeho ztrátu nesu velmi těžce. Léčba nás stála skoro 25tis. a bohužel stejně zemřel..........moc nám chybí :(
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zapomeňte na křížence! I když zkřížíte dvě plemena, po nichž jste měla úžasného psa, tak ten mix genů, který vás okouzlil, se už nikdy opakovat nebude. Ať nejste zklamaná.
GAELLE
napsal(a):
V srpnu nám zemřel na selhání ledvin kříženec vlkodava a NO. Zdědili jsme ho v jeho 9 letech(narodil se v útulku) a přestože ho měli staří lidé - špatná strava,žádné hračky,nechodil vůbec ven - stal se z něj naprosto ideální pes. Oddaný,poslušný (až na setkání se psy, štěňaty,fenami) všude nás doprovázel, rád plaval, měl rád dlouhé procházky, hodně se toho dodatečně naučil. Navíc měl ideální geny jak z ovčáka tak z vlkodava. Narozdíl od vlkodava měl rád vodu a plavání a měl krásný hluboký hlas a byl nádherně vybarvený. Tělo ovčáka a hlava vlkodava :) Poradí někdo kde sehnat podobného křížence nebo který jiný kříženec by byl pro nás vhodný.Rozhodně by to měl být v dospělosti velký pes! Předtím jsme měli ovčáka taky nalezence a dožil se 17ti let ..... Ctěla bych ale štěňátko ne už dospělého psa např. z útulku. Ty jsme obešli už několikrát. Možná je to pošetilé žádný jiný pes už nebude jako on, byl opravdu moje černé dítě a jeho ztrátu nesu velmi těžce. Léčba nás stála skoro 25tis. a bohužel stejně zemřel..........moc nám chybí :(
Já vám rozumím. Sama mám neopakovatelný mix dvou plemen, výsledek je pro mě okouzlující a přitom ani jedno z těch plemen bych si čistokrevné nepořídila
Bohužel ale co pes, to originál. A neplatí to jenom o křížencích. Znám spoustu lidí, kterým odešel pes s PP, pořídili stejné plemeno, stejnou barvu a pohlaví, vzhledově kopii toho původního a přitom povaha úplně jiná.
Asi se nesnažte hledat kopii vašeho nebožtíka, počkejte na nějakou srdcovku, ona přijde
Jestli se můžu zeptat - kolik let jste tohoto psa měli? Protože třeba devítiletý vlkodav už je kmet, pokud je ještě naživu.
Skúste kontaktovať Nadačný fond írskych vlkodavov: http://www.irskyvlkodav.cz/
Občas ponúkajú na adopciu aj krížencov IW. Alebo vás možno osloví aj nejaký čistý IW ktorý potrebuje pomôcť :)
Tak s tím musím souhlasit. Ani čistokrevný pes není nikdy stejný jako ten co byl předtím..............náš se dožil 13ti ale kdyby neonemocněl určitě by vydržel nejméně do 15. Choval se pořád jako štěně. Známý má vlkodavy a ti opravdu žijí tak 5-7 let stejně jako dogy. Líbí se mi velcí psi. Viděla jsem i křížence dogy a vlkodava a dožila se 9ti v pohodě. No možná se nějaký vhodný pes objeví.......................
Terven
napsal(a):
Já vám rozumím. Sama mám neopakovatelný mix dvou plemen, výsledek je pro mě okouzlující a přitom ani jedno z těch plemen bych si čistokrevné nepořídila
Bohužel ale co pes, to originál. A neplatí to jenom o křížencích. Znám spoustu lidí, kterým odešel pes s PP, pořídili stejné plemeno, stejnou barvu a pohlaví, vzhledově kopii toho původního a přitom povaha úplně jiná.
Asi se nesnažte hledat kopii vašeho nebožtíka, počkejte na nějakou srdcovku, ona přijde
Jestli se můžu zeptat - kolik let jste tohoto psa měli? Protože třeba devítiletý vlkodav už je kmet, pokud je ještě naživu.
Tak s tím musím souhlasit. Ani čistokrevný pes není nikdy stejný jako ten co byl předtím..............náš se dožil 13ti ale kdyby neonemocněl určitě by vydržel nejméně do 15. Choval se pořád jako štěně. Známý má vlkodavy a ti opravdu žijí tak 5-7 let stejně jako dogy. Líbí se mi velcí psi. Viděla jsem i křížence dogy a vlkodava a dožila se 9ti v pohodě. No možná se nějaký vhodný pes objeví.......................

GAELLE
napsal(a):
Asi máte pravdu....................jakého tedy potom?
To já přece nevím, jakého... Jestli vás osloví znovu vlkodav, nebo jiné plemeno, nebo nějaký velký kříženec z útulku... Vzhledem k tomu ale, že chcete štěně, šla bych do psa s PP, přece jen, na rozdíl od křížence, budete vědět, jaký pes vám ze štěněte vyroste. Plemeno je na vás. Nespěchejte s výběrem, popřemýšlejte, zvažujte pro a proti...
napsal(a):
To já přece nevím, jakého... Jestli vás osloví znovu vlkodav, nebo jiné plemeno, nebo nějaký velký kříženec z útulku... Vzhledem k tomu ale, že chcete štěně, šla bych do psa s PP, přece jen, na rozdíl od křížence, budete vědět, jaký pes vám ze štěněte vyroste. Plemeno je na vás. Nespěchejte s výběrem, popřemýšlejte, zvažujte pro a proti...
já vím, jen jsem chtěla nějaký tip :) pes musí být rozhodně velký. Bylo by fajn aby miloval plavání a jízdu v autě - předchozí pes jezdil všude s námi...............asi by se mi líbil klasický ovčák nebo malinois pokud by to měl být pes s PP. A když bude v útulku velký kříženec nebude to štěně a zas nebudem vědět co vše má za sebou.............náš už se nikdy neodnaučil startovat po všech psech (bohužel i feny a štěňata) a pár korun nás to stálo :( ..............líbí se mi vlkodav i doga ale ti se bohužel dožívají strašně málo :( a ti ovčáci se mi zdají dost zdegenerovaní..................

GAELLE
napsal(a):
já vím, jen jsem chtěla nějaký tip :) pes musí být rozhodně velký. Bylo by fajn aby miloval plavání a jízdu v autě - předchozí pes jezdil všude s námi...............asi by se mi líbil klasický ovčák nebo malinois pokud by to měl být pes s PP. A když bude v útulku velký kříženec nebude to štěně a zas nebudem vědět co vše má za sebou.............náš už se nikdy neodnaučil startovat po všech psech (bohužel i feny a štěňata) a pár korun nás to stálo :( ..............líbí se mi vlkodav i doga ale ti se bohužel dožívají strašně málo :( a ti ovčáci se mi zdají dost zdegenerovaní..................
Rozhodně velký pes a pak napíšete NO a BO? Pro mě je opravdu velký pes od kohoutkové výšky 70 cm nahoru, ale každý to má jinak... Bohužel platí, že čím větší plemeno, tím méně let se průměrně dožívá. Jestli chcete velkého (většího) psa typu NO, můžete si dovézt z Ruska východoevropského ovčáka. Je to zjednodušeně větší NO s normálním hřbetem, tedy typu NO z cca šedesátých, sedmdesátých let.
Jestli bude pes nadšený plavec a jestli se mu bude líbit jízda autem, to vám dopředu u štěněte neřekne nikdo. Měla jsem psa, který miloval jízdu autem. Ale pokaždé se, paradoxně, téměř u cíle v autě pozvracel. A mohla být cesta dlouhá nebo krátká, nějak to vystihl...
Dívala jste se někdy na černého ruského teriéra nebo velkého knírače? Oba jsou velcí psi, hlídají, brání pána a jeho rodinu, můžete s nimi sportovat, cvičit...
napsal(a):
Rozhodně velký pes a pak napíšete NO a BO? Pro mě je opravdu velký pes od kohoutkové výšky 70 cm nahoru, ale každý to má jinak... Bohužel platí, že čím větší plemeno, tím méně let se průměrně dožívá. Jestli chcete velkého (většího) psa typu NO, můžete si dovézt z Ruska východoevropského ovčáka. Je to zjednodušeně větší NO s normálním hřbetem, tedy typu NO z cca šedesátých, sedmdesátých let.
Jestli bude pes nadšený plavec a jestli se mu bude líbit jízda autem, to vám dopředu u štěněte neřekne nikdo. Měla jsem psa, který miloval jízdu autem. Ale pokaždé se, paradoxně, téměř u cíle v autě pozvracel. A mohla být cesta dlouhá nebo krátká, nějak to vystihl...
Dívala jste se někdy na černého ruského teriéra nebo velkého knírače? Oba jsou velcí psi, hlídají, brání pána a jeho rodinu, můžete s nimi sportovat, cvičit...
Ten vychodorusky ovcak me zaujal, odpovida typove tomu, co by se libilo nejen mne, ale i manzelovi. Nemate vic info o povaze apod. a jak se da takove stene sehnat? Strycek Google zaryte mlci...
Asi by to měl být tento:
https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDchodoevropsk%C3%BD_ov%C4%8D%C3%A1k
No, nevím, z pohledu FCI je to vořech, takových jsou plné útulky.

saola
napsal(a):
Asi by to měl být tento:
https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDchodoevropsk%C3%BD_ov%C4%8D%C3%A1k
No, nevím, z pohledu FCI je to vořech, takových jsou plné útulky.
Sama jste vořech, z pohledu fci je to regulérní plemeno.

turistka
napsal(a):
Ten vychodorusky ovcak me zaujal, odpovida typove tomu, co by se libilo nejen mne, ale i manzelovi. Nemate vic info o povaze apod. a jak se da takove stene sehnat? Strycek Google zaryte mlci...
Je to východoevropský ovčák, zkratka VEO. Jinak v povaze jsou pevní, žádní psycho magoři, skvěle spolupracují s člověkem, hodí se na klasický výcvik typu NZŘ, TART.
Sehnat se dá velmi jednoduše, přes chovatele, nejblíže např na Ukrajině.

turistka
napsal(a):
rájka vám už odpověděla. Já o něm nic moc nevím. Líbí se mi velikost i typ, ale protože si ho nehodlám pořizovat, dál jsem nic nezjišťovala.
Standard v ruštině zde (pro ty, co ale rusky umějí, že):
http://www.cmku.cz/cz/seznam-plemen-159/434

saola
napsal(a):
Standard v ruštině zde (pro ty, co ale rusky umějí, že):
http://www.cmku.cz/cz/seznam-plemen-159/434
Aspoň na něco nám ta ruština je...

saola
napsal(a):
Je to neuznané plemeno, rajko, chápete?
A jaké jsou důvody neuznání plemen? Různé, například nedostatečný stupeň prošlechtěnosti, neustálenost, nevyhraněnost, velká podoba s jinými, už uznanými, plemeny atd.
Takže opravdu spíše vořech.
Já to chápu, ale to neznamená, že je to vořech, plemeno má standard, posuzuje se na výstavách a odchovává se s rodokmenem. To opravdu není vořech.
Varaxi
napsal(a):
Velký pes, poslušný, oddaný, má rád vodu, miluje dlouhé vycházky, má hluboký hlas... Novofoundlanďák? Landseer? Labrador?
možná labrador. ale toho má každý. tento byl naprostý originál a všem se strašně líbil a přesto že byl "vořech" všichni ho obdivovali ..........................
GAELLE
napsal(a):
možná labrador. ale toho má každý. tento byl naprostý originál a všem se strašně líbil a přesto že byl "vořech" všichni ho obdivovali ..........................
Tak vám nezbývá než počkat, až vám do cesty přijde podobné zvíře. Nepotřebujete vybírat plemeno, ale psí osobnost, která vás osloví na první pohled.
Nebo naopak - aktivně hledat, i v útulcích jsou občas štěňata, třeba budete mít štěstí.
Podívejte se na uživatelku Bodlinka, má nádherné štěně z různých rodičů, ale taky asi perfektní zvíře. Třeba by věděla.
Osobně bych z retrívrů šla maximálně do flata, zlatý ani labrador mě nijak neoslovují, dneska je má každý a na plemenu je to znát. Přijdou mi nudní a navíc často problémoví......Jejich bezpapíráci jsou velmi rizikoví z hlediska povahy, nicméně flat je zase pro vaše účely malý - těžká volba
napsal(a):
ten východoevropský ovčák je "alabaj" ? Velkého knírače má náš veterinář a to je fakt impozantní pes ! jasně že velký pes je opravdu velký - tzn. doga nebo ten vlkodav. Ale ty nechci právě z důvodu krátkého věku. Moje známá v mém věku pochovala již 7 dog..................nechápu jak si může stále pořizovat to stejné plemeno když ví jak málo se dožijí. Taky doga moc neplave a na dlouhé výlety do hor není.............právě že najít ideálního psa podle svých představ není snadné

alabaj je pastevec - to je ten velký medvěd strakatý
vých.evr. ovčák je ovčák - vypadá jako komisař rex
krásný pes, takový vlčák, na rozdíl od německého šmajdy
ono je lepší, když se fci k pracovním psů ani nepřiblíží
uznání fci trvá dlouho a také by o to musel vůbec někdo žádat :-) tady to opravdu není nutné, pracovní pes se nevybírá podle razítka (a ruská org. je jako méněcenná ? :-) :-) )

saola
napsal(a):
Alabaj je jiný název středoasijce, takže ne.
A těsně vedle, Alabaj a SAO jsou dvě různá plemena 😉

saola
napsal(a):
Pro rajku:
A jak víte, že já jsem vořech?
Zaplaťte si doučování ze slušného chování a/nebo nenapadejte ostatní.
Ale já Vás vůbec nenapadám, to by vypadalo jinak 😊 Jen mi vadí, když vydáváte plemeno za nečistokrevného jedince. ;-)

GAELLE
napsal(a):
ten východoevropský ovčák je "alabaj" ? Velkého knírače má náš veterinář a to je fakt impozantní pes ! jasně že velký pes je opravdu velký - tzn. doga nebo ten vlkodav. Ale ty nechci právě z důvodu krátkého věku. Moje známá v mém věku pochovala již 7 dog..................nechápu jak si může stále pořizovat to stejné plemeno když ví jak málo se dožijí. Taky doga moc neplave a na dlouhé výlety do hor není.............právě že najít ideálního psa podle svých představ není snadné
Alabaj je něco jiného! Ten je blízký středoasijci.
Jak jsem psala, VEO je jako větší NO staršího typu. Rozklikněte si standard, je tam fotka.

GAELLE
napsal(a):
https://www.google.com/search?client=ms-android-samsung&source=android-home&source=hp&ei=P9rOW-y2PK7ikgXLvTM&ins=false&q= вео&gs_ssp=eJzj4tLP1TcwMqssKDYwYAQAFlIDNQ&oq=вео&gs_l=mobile-gws-wiz-hp.1.2.41j0i10j46j0l3.4637.5199..6135...0.0..0.98.269.3......0....1.......1.KUaf53FYAXI#scso=_R9rOW9i9AaTnsAfXl5egBg27:84

A více info tady, tedy v ruštině https://m.vk.com/east_europe_sheep_dog
napsal(a):
A těsně vedle, Alabaj a SAO jsou dvě různá plemena 😉
Rajko, aspoň si něco zjistěte, než zase plácnete:
https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%99edoasijsk%C3%BD_pasteveck%C3%BD_pes

když ono to slovo alabaj mate.. a wiki..
alabaj je výraz pro jakéhokoli psa, který není chován jako mazlíček, na plemeni nezáleží a to slovo se prý už nepoužívá
turkmenský alabaj se správně, myslím, jmenuje turkmenský "vlkodav"
ale jsou si všici tak nějak podobní
pro zadavatelku to nebude
bouvier flanderský
turistka
napsal(a):
Kamarádka má 11 letého VEO z Ukrajiny,tak pokud byste měla zájem ráda se podělí o reálné zkušenosti :-)
Váš minulý pejsek byl z útulku, a i když opravdu vypadá jako slepenec NO a vlkodava, vůbec v něm tato plemena (nebo jen oni) nemusí být.
Jestli chcete obříka, koukněte na novofundlanďáka. V okolí mám dva a jsou bezvadní.Ani jsem si dřív nemyslela, že jsou tak živí, hraví a přitom něžní.

saola
napsal(a):
Rajko, aspoň si něco zjistěte, než zase plácnete:
https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%99edoasijsk%C3%BD_pasteveck%C3%BD_pes
Já mám zjištěno až až 😂
Alabaj je aborigen, nýbrž sao byl vyšlechtěn v Rudé Hvězdě.

GAELLE
napsal(a):
erdelterier, toho každý nemá...vodu má rád, jsou přiměřeně velcí a mohutní, štěkat umí, veselý hravý chodivý, zdraví ucházející, naše se dožila skoro 15 let.pro někoho dost tvrdohlavý- ale to je jen úhel pohledu , dá se to .......
Pro Gaelle:
A co bobtail nebo briard? Jsou to velcí, impozantní psi, a zároveň dostatečně laskaví a komunikativní gumídci.
Nebo bearded kolie, polský nížinný ovčák, kolie, nebo některého z chrtů - greyhound, barzoj, deerhound? Tihle tři jmenovaní chrti jsou poměrně ovladatelní a dá se tam dopracovat k jisté provozní užitkové ovladatelnosti, i když samozřejmě ta poslušnost ovčáka tam není,no.
Nebo něco skutečně mohutnějšího - leonberger?
Odkud jste? Dívala jste se na stránky útulků v okolí? třeba by se nějaké šikovné štěně našlo....

deerhound je nevlastní brácha vlkodava
brzy umře
znáte někdo osobně dánskou dogu ?
napsal(a):
když ono to slovo alabaj mate.. a wiki..
alabaj je výraz pro jakéhokoli psa, který není chován jako mazlíček, na plemeni nezáleží a to slovo se prý už nepoužívá
turkmenský alabaj se správně, myslím, jmenuje turkmenský "vlkodav"
ale jsou si všici tak nějak podobní
pro zadavatelku to nebude
bouvier flanderský
ten bouvier vypadá dost dobře. musím si o něm něco zjistit :)

GAELLE
napsal(a):
ten bouvier vypadá dost dobře. musím si o něm něco zjistit :)
je to zvláštní zvíře, musíte to vidět naživo, něco na něm prostě je
hrozně milý medvěd, hrál si s malinkými psy, oni ho slintali, kousali, fakt mu skákali po hlavě a on tolik dával pozor, aby je nezašlápl, ale líný rozhodně není
honácký pes, tzn. že není připraštěný jako ovčáci typu border kolie
ohlídá si dům, výletí, cvičí, za páníčkem jde kamkoli
a ještě je pěkný a nepromokavý
chce to akorát párkrát ročně trimovat, to zajistí psí kadeřnictví.. mašinkou ne, ta srst slouží i jako slunečník