Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.10.2018 09:40
kathuschka

XXX.XXX.33.74

Zdravím všechny milovnice Borderek.

Pokládám dotaz , pro někoho určitě primitivní.

Před par dny jsme si dovezly stěně fenku Borderky.
Je ji 3,5 měsíce.
Máme ji doma, pokud jsme doma má volnost všude, pokud doma nejsme dáváme ji prostor v chodbě , kde má pelisek a misky.

Dotaz zní: ať je to přes noc , nebo když doma nejsme neudělá nic vydrží na potřebu ven.

Pokud ale doma jsme , je schopna se vyčůrat v obýváku v chodbě, proste zrovna kde ji napadne, v horším případě nám někam hodí i Bobek.

Jak nejlépe ji vysvětlit , ze se to nesmí ? Nechápu proč to děla. Přes noc vydrží normálně a pokud jsme v praci tak taky.

Jak celkově vysvětlit , ze nesmí dělat něco co se nám nelíbí ?

Například : našim dětem skáče do obličeje a kouše je do nosu, brady ...
I v případě , ze ji chtějí pohladit natáhnou třeba ruku na pohlazeni a v momentě kdy se ji dotknou, tak se ozene s otevřenou pusou a cvakne je zoubky.

28.10.2018 09:49
impact

XXX.XXX.195.92

Naučit ji dělat to, co se vám líbí. Třeba čistotnosti venku - chodit ven pořád a pořád a pořád, dokud to nepochopí. Je to mimino, nemůžete za pár dní čekat zázraky. Když je tak stará, tak jak na čistotnosti pracoval chovatel? Na to by se dalo taky navázat (nebo pochopit, proč to dělá doma).

A že kouše? To dělají všechna štěňata. Neokřikujte ji nesmyslnými pokyny, který nejspíš teď vůbec nechápe, ale řekněte jí třeba, ať si místo skákání sedne. Místo kousání do ruky jí do huby strčte hračku.

To jsou přece naprosto základní věci a maličko mě děsí, že je neznáte a pořídili jste si zrovna borderku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.10.2018 10:01

Jak nejlépe ji vysvětlit , ze se to nesmí ? Nechápu proč to děla. Přes noc vydrží normálně a pokud jsme v praci tak taky.
1. je malá, ještě na to má nárok
2. nevysvětlujte že nesmí (pokud ji začnete trestat, snadno to může vést k tomu, že se s potřebou začne doma schovávat), naučte ji, že venku je to DOBŘE - choďte s ní velmi často ven, naučte se číst signál, že chce, venku potřebu pojmenovat (čurá, káká....jak chcete) a pochválit. Pak můžeš doma, když zachytíš, že se chystá, jí i říct něco jako "dome NE, čurá kaká venku" a fofrem mazat ven a tam za potřebu pochválit a dokola a dokola
3. ten rozdíl noc, jsme v práci x jsme doma může být prostě v tom, že v noci a když je sama většinou spí, nehýbe se, kdežto pohyb = potřeba......

tak, že ji budeš učit, jak se chovat v dané situaci MÁ, je to velmi jednoduché...

Například : našim dětem skáče do obličeje a kouše je do nosu, brady ...
naučit, třeba, že místo skákání si má sednout, děti ji odmění a pak si s ní (nebo dospělec, dle schopnosti dětí) bude hrát formou přijatelnou......

I v případě , ze ji chtějí pohladit natáhnou třeba ruku na pohlazeni a v momentě kdy se ji dotknou, tak se ozene s otevřenou pusou a cvakne je zoubky.
bych to i viděla, že se toho bojí (ta ruka jde zepředu na hlavu?), děti bych jí takto hladit nenechala, naučila případně hladit lépe - podrbat po boku, po hrudníčku....nebo zatím třeba vůbec, nebo až si sama řekne....dle chování štěněte
Ono děti nejsou dospělí, psi z nich mohou být nejistí, tady je třeba učit zvěř i děti.....

28.10.2018 13:25

Už vlastně vše popsáno výše....ohledně potřeby....vynášet, vynášet a zase vynášet a chválit, já měla taky štěňata naučená na povel "čůranda" a pochvala...ještě dnes ho používám, když potřebuju, aby se rychle vyvenčili.....jít ven po probuzení, po jídle, po hraní, prostě co nejčastěji to člově zvládne.
Ohledně toho skákání, nemám borderu, ale vždycky jsme měli velké psy k dětem....skákání je tudíž nežádoucí....respektive se to NESMÍ......štěňata učím, že se jim věnujeme...pohlazení, podrbání....když mají všechny čtyři packy na zemi, pokud ne, pokud skáčou, tak se otočíme a beze slova odcházíme.......ono to chvilku trvá, ale všichni moji pesani to pochopili.....dokonce i dvouletý irský setr, který nám při příchodu domu pomalu skákal po hlavě se to do týdne naučil.
A jak psala hmn.......podle chování psa bych "cvičila" děti.....moje děti vždycky dostaly instrukce co a jak, podle toho, jak mi to přišlo ke konkrétnímu psu - štěněti nejlepší. Třeba moje dnes už dospělá dcera nesmí přijít k našemu pesanovi, když třeba leží na gauči, sklonit se k němu a dát mu pusu na hlavu (to může jen "maminka".....pesovi se to nelíbí, cítí se nejistě a vrčí...když mu chce dát pusu, tak si musí sednout vedle něj a říct mu, že mu dá pusu, pak je to v poho.....

28.10.2018 13:29
vetřelec

XXX.XXX.224.254

O čistotnosti bylo napsáno nespočet článků a dokonce i několik knih (např.: Hygiena psů- Raul Paun; Vyprazdňování nejlepšího přítele- Dr. Bruce fogla...). Níže uvádím zjednodušené podání moderních poznatků tak, jak jsem jim porozuměl já:

Krok první: V příštích několika týdnech vykadí-li se, nebo vymočí, náležitě psa odměňte pochvalou, hrou a pamlsky- To musíte dělat venku, ale bohužel i doma. Pejsek brzy pochopí že povolené svěrače fungují jako spouštěč odměny a fixace je na světě. Zatouží-li potom pejsek po odměně, vykadí, či vymočí se, kdykoli a kdekoli.

Krok druhý, odezva první: Jakmile uvidíte, že právě vyprázdněné zvíře odměnu očekává, přestanete jej odměňovat tam, kde chcete aby se vyprazdňovalo, tedy venku. Štěně nepochopí čím je to dáno a začne se vyprazdňovat především venku aby věci přišlo na kloub. Nepolevujte a odměňujte výhradně vyprázdnění doma. Jde o aktivizaci paradoxní fixace.

Odezva druhá: Výkalů doma začne ubývat a venku přibývat, až do úplného vyprázdnění.

Co se týká okusování, vezměte pejska k ovcím a poproste někoho kdo má zkušenosti s pasením aby Vám pomohl začít. Právě mezi ovcemi spočívají základní předpoklady pro spokojené soužití s border collií, je to totiž ušlechtilé ovčácké plemeno.

28.10.2018 21:37
Šarina

XXX.XXX.231.146

To vetřelec:

Krok první: V příštích několika týdnech vykadí-li se, nebo vymočí, náležitě psa odměňte pochvalou, hrou a pamlsky- To musíte dělat venku, ale bohužel i doma. Pejsek brzy pochopí že povolené svěrače fungují jako spouštěč odměny a fixace je na světě. Zatouží-li potom pejsek po odměně, vykadí, či vymočí se, kdykoli a kdekoli. ....

Nedá mi to a musím reagovat. Mám psy přes 40 let, ale nikdy by mě nenapadlo štěně chválit za to, když se vyčůrá/vykadí doma a pak ho to nějak šíleně složitě přeučovat.

Ty "moderní poznatky" alespoň ve vašem podání mi nedávají valný smysl.

Pro zadavatelku: malé štěně je jako miminko. Nemá šanci svěrače udržet, proto nemá cenu ho peskovat, naopak, zbytečně ho tím budete mást. V noci se nehýbe, ve dne má různé aktivity, více pije, občas dostane třeba pamlsek, a proto přes den nevydrží tak dlouho. Je na vás, abyste byla rychlejší a štěně nosila ven častěji než dosud. Píšu: nosila, protože to je nejrychlejší způsob, štěně se vám v náručí nevyčůrá a nechá si to na venek. Tam pak máte šanci ho pochválit. Pokud byste ho vedla, tak se pravděpodobně vyčůrá někde cestou - na chodbě, ve výtahu, či co já vím.

Ale i tak se prostě někdy nehoda stane. Pokud ano, nehubujte, jenom psa rychle odneste ven a pokud se tam vyčůrá/vykadí, moc ho pochvalte. Doma vše v klidu ukliďte- a příště musíte více předvídat a být rychlejší než to štěně...

A že štěně skáče a kouše? Ano, prostě se chová jako štěně. Pro něj je to hra a zároveň škola života. Pro vás příležitost ho vychovat. Něco si o tom přečtěte. Ale musíte vychovávat nejen psa, ale i děti.

Pořídili jste si aktivní plemeno, tak začněte studovat teorii (včera bylo pozdě) a najděte si nějaké pejskaře, se kterými budete konzultovat. Mj. i to, jakou práci svému psovi můžete nabídnout. Tady na IFauně se asi nedozvíte odpovědi na těch milión dotazů, co vás budou napadat...

28.10.2018 22:32
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Máte pravdu. Asi to vlastně bylo jinak, ale bylo to fakt rafinované.

Je hlavně nutné, odměnit štěňátko pořádně alespoň venku. Dospělému člověku se to nezdá, ale pro mládě je vyprazdňování docela výkon. Pokud se okolo toho neudělá pořádná sláva, zvířátko nikdy nepochopí že se nic strašného neděje a v dospělosti to pro něj může být problém- Kadit...

Přidejte reakci

Přidat smajlík