Dobrý den,
máme doma s přítelkyní dvouletou fenečku a nevíme si rady s jednou věcí - výcvik chození na velkou/malou. Od mala ji učíme chodit ven a od mala to nechápe. Má chronický zánět slinivky, takže je dlouhodobě na prášcích a přísné dietě, nicméně její zdravotní stav je stabilizovaný a s výjimkou občasných záchvatů (které pro toto téma neberu v potaz, kdy např. kaká "jako blázen" 20x denně) by její zdravotní stav neměl být příčinou toho, že nám, když to řeknu lidově, "s**e" přes noc po celém bytě.
S ohledem na přísnou dietu nelze měnit krmivo (gastro intestinal od Royal Canin se po mnoha pokusech zjistilo, že je jediné, při kterém je její zdravotní stav stabilní), nelze ji ani přespříliš motivovat piškotky ani jinými laskominami. Čas krmení podle mne také nemá na její chování vliv - dostává obvykle ráno po vyvenčení a odpoledne po druhém vyvenčení. Když už jsme u toho, tak venčí se ráno v 6:30, odpoledne kolem 17 a potom o půlnoci. Ranní a noční venčení je krátké, odpolední je dlouhé, podle toho, jak má přítelkyně čas, i třeba tříhodinové. Desetihodinový interval mezi 6:30 a 17 obvykle dokáže vydržet, o to víc mne zaráží, že naopak nezvládne potom 6 hodin přes noc. Co mne zaráží však zdaleka nejvíc, je periodicita, s jakou se tento problém objevuje. Holčička dokáže někdy třeba 2 týdny neudělat ani jedno hovinko či loužičku, a potom další dva týdny kaká a čůrá každou noc. Za lékařské testy jsme utratili 8000 za poslední 2 měsíce a žádná jiná zdravotní příčina (kromě toho chronického zánětu slinivky) by tam být neměla.
Máme ještě druhou fenečku, roční, na kterou aplikujeme totožné výchovné metody, a ta s tímto nemá vůbec problém. Jako mimčo taky kakala a čůrala, ale pevnou výchovou se nám podařilo ji přivyknout na náš režim. Velkou komplikací u našeho pokakánka je to, že při smolení chodí (občas ujde i "kilometry"), takže nám po bytě vytváří smrdící obrazce. Jednou bych dal ruku do ohně za to, že chtěla nakreslit srdce mezi obývákem a chodbou. Většinou je to však něco abstrakního linoucí se od koupelny přes chodbu až do obýváku a někdy i kuchyně... To jsem se teď samozřejmě snažil odlehčit, ale pravdou je, že je to vždycky slušná spoušť, jelikož slečna má málokdy stoprocentně pevná hovínka, tak to po cestě kape všude možně. Kdyby to aspoň byla ta jedna hromádka, tak by se to dalo smysluplně uklidit, takto jsem si už zvykl, že si musím denně dávat budík o třičtvrtě hodiny dříve, protože to je strašnej porod, než to člověk uklidí.
Máme je obě moc rádi, ale toto nám strašně ztrpčuje život. Pokud bychom ji třeba chtěli dát někam do hotelu, abychom si zajeli na 4 dny na dovču, tak nás s tímto každej vyhodí...
Někdo nějakou radu?
Díky :)
Dobrý den,
Znám podobné případy a jde o definitivní stav věci. S tím se bohužel nedá nic dělat. Eutanazie je asi nemyslitelná, prostorové omezení nepřipadá v úvahu pro pochopitelné vedlejší důsledky a zahradu si bohužel nemůžete dovolit z finančních důvodů. Zřiďte omyvatelné podlahy a na příští dekádu se obrňte pevnými nervy, úklidovými prostředky a pomůckami.
Ať Vám fenka dělá radost...
Tak nevím, jestli špatně vidím, a nebo mi tady někdo navrhuje nechat ji uspat. K čemu je na světě takové zvíře? Kolego, zajímalo by mne, jaké jsou vaše představy o "ideálním" zvířeti. Holka je strašně hodna, nikdy v životě nic nerozbila, na nikoho nezaútočila...nikdy nic neudělala. Zaráží mne, jak vůbec někdo může takovouto věc navrhovat. V životě jsem uspával dvě zvířata, jedno po kompletním ochrnutí a druhé, když mu selhaly ledviny. Ale nikdy bych nikoho neuspal kvůli takovéto "prkotině". A nějak nechápu, co je na mém slovníku infantilního...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na noc si ji uvažte k ruce vodítkem, jakmile se probudí, jděte s ní ven.

Moo, zkratkovitě :
- režim krmení s vyměšováním souvisí, zkusila bych s tím poštelovat (četnost, čas)
- jako člověk s chronickým onemocněním zažívacího traktu říkám - nediv se té periodicitě. A nediv se tomu pochodování, jestli to provází bolest/nepříjemno, tak je to chování normální (teď mám dtto u staré kočenky)
- to, co píše rájka možná zní extrémně, ale v podstatě a zhruba souhlasím - prostě by měla být pod kontrolou, nechť můžete včas reagovat
napsal(a):
Moo, zkratkovitě :
- režim krmení s vyměšováním souvisí, zkusila bych s tím poštelovat (četnost, čas)
- jako člověk s chronickým onemocněním zažívacího traktu říkám - nediv se té periodicitě. A nediv se tomu pochodování, jestli to provází bolest/nepříjemno, tak je to chování normální (teď mám dtto u staré kočenky)
- to, co píše rájka možná zní extrémně, ale v podstatě a zhruba souhlasím - prostě by měla být pod kontrolou, nechť můžete včas reagovat
Pak by tedy výcvik nepřinesl výsledky...
No přiznám se, že mne občas nevzbudí ani řvoucí budík, natož na chodbě pochodující pes. Zkoušeli jsme jí dát na krk rolničku, právě aby nás vzbudila, když se začne hýbat, ale po pěti minutách jsme pochopili, že mnohem dřív, než nás tímto bude moci vzbudit, tak rolničku sežere. Žel nelze ji zavřít na chodbu, aby tu spoušť eventuálně udělala pouze tam, protože pak začíná škrábat na dveře (na toto už je bohužel pozdě, to jsme ji tam kdyžtak měli zavírat od mala).
Ale zaujalo mne to s četností a časem krmení. Ono člověk se dočte kde co... někde tvrdí, že pes jde kadit půl hodiny po jídle, jinde zase že natrávení trvá nějakých 12 hodin. Faktem je, že nevím, jestli to, co z ní vyleze v noci, je ranní nebo odpolední krmení. Kvůli těm zdravotním problémům mívá čas od času dvoudenní hladovky a stejně i tak chodí na záchod - i když dva dny nic nejedla, tak nám stejně nechá na zemi dáreček. Rozdíl je jen v tom, jak to vypadá.

Takže řešení nechcete.

vetřelec
napsal(a):
Pak by tedy výcvik nepřinesl výsledky...
proč by ne, měla by se naučit si aktivně říkat
napsal(a):
proč by ne, měla by se naučit si aktivně říkat
Tak ona si aktivně říká, ale problém je, že my se nevzbudíme :( A jediný řešení, který nás napadlo, byla ta rolnička, ale tu chtěla sežrat. Pokud má někdo jiný nápad, jak ji naučit si říkat natolik nahlas, aby nás to vzbudilo, tak sem s tím, budu rád. Štěkat odmítá :(
MooMooLiNoo
napsal(a):
Tak ona si aktivně říká, ale problém je, že my se nevzbudíme :( A jediný řešení, který nás napadlo, byla ta rolnička, ale tu chtěla sežrat. Pokud má někdo jiný nápad, jak ji naučit si říkat natolik nahlas, aby nás to vzbudilo, tak sem s tím, budu rád. Štěkat odmítá :(
Vždyť už vám tu rájka psala, ať si ji na noc uvážete vodítkem k ruce. Sice je to extrém, ale zaručeně lepší, než po.. byt :/ To vás zaručeně probere, ať už spíte jakkoli tvrdě.