U feny jsem si teď v posledních dnech všimla, že si častěji snaží drbat jedno oko, před pár dny jí dost slzelo, ale nejdřív jsem si myslela, že se jen třeba o něco šťouchla, protože jinak nikde nic neměla a zdála se v pořádku.
Teď mi přijde, jako by jí u toho oka trochu natékal vnitřní koutek. Neumím to blíže popsat, z některých úhlů to není ani vůbec viditelné, ale když se kouknu správně, vidím to. Ostatní mi řekli, že tam nic nevidí, je to fakt nepatrná změna a nebýt toho svědění a nedávného slzení, vůbec bych si toho nevšimla.
Napadlo mě, a i to podle popisů docela sedí, jestli by to nemohl být zánět spojivek. Hodně fouká, chodíme kolem polí a jak lítá práší kolem sebe jak divá, mohl se jí tam dostat prach nebo tak něco. Navíc je hodně neopatrná, takže nemůžu tvrdit, že někde neletěla a nemohla se na nic napíchnout nebo tak. Když se rozdovádí, bývá poděšená a proleze vším... Jenže to oko nemá zarudlé. Jen se mi zdá, že jí ze strany blíže k čumáku ten koutek oka natéká dovnitř. Posílám fotku, ale pravděpodobně tam nic moc neuvidíte, tak jsem jí zvýraznila konturu očí. Levé je normální, pravé se mi nezdá, ale je to dost nepatrné. Z toho důvodu jsem se hned nehnala k veterináři, protože to fakt může být třeba jen nějaké podráždění, které se dá vyřešit bez zásahu veta.
Omyla jsem jí to heřmánkovou vodou, proto je na fotce taková urousaná. Nemá s tím tady někdo zkušenosti? Kdyby to mělo být něco vážného, neptala bych se tu a zajela na veterinu, jen to beru zase tak, že jako malá jsem mívala zánět spojivek a ječná zrna neustále a taky to většinou nepotřebovalo akutní zásah doktora a nechci ji zbytečně stresovat, pokud to nebude nutné. Takže budu ráda za každou radu. Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Koukněte se jí pod ten okraj, prstem jako by stlačíte a popotáhnete a okraj se odchlípne, může zarůstat chlup, řasa, může tam být podráždění od smítka, může tam růst "bradavice", vřed na rohovce..... zánět spojivek je spojen co si pamatuju u sebe a u koně s hojností hnisu- slepené oko, je infekční a.t.d.
Koupila bych septonex mast a podle návodu jí to mázla, pokud to nepřejde do cca 5 dní- vet.
Právě, že jsem se na to snažila mrknout, jak popisujete, ale přijde mi, že tam nic nemá. Ani to není zarudlé. Nebo jsem to neudělala správně, zkusím to ještě jednou. Zatím jsem kapala do oka ten heřmánek. Ten by neměl ublížit, maximálně prostě jen nepomoct a nic jiného dnes po ruce nemám.
Jen si do toho snaží hrabat packou a jeden den slzela, jinak nic... Jedna vetka mi napsala, že by to spíš viděla od štípance nebo spojené s traumatem a doporučila ophthalmo-azulen s tím, že kdyby do týdne nic, ať raději zajdu na veterinu, protože to takhle po internetu bohužel nemusí diagnostikovat správně.

Možný je i syndrom suchého oka, takže oftalmolog.

Naší nebožce erdele na spodním víčku, prakticky z okraje narostla bradavice, než narostla byl to takový ťupek, občas si jí rozedrala- dřela se o zem. Skončilo to operací....
Přidávám pro info, jak na tom jsme. Na bradavici to nevypadá, není tam žádný cizí předmět, zapíchnutá řasa a právě ani žádný podezřelý ťupek, ani tečička... Tak jsem si řekla, že budu mazat doporučenou mastičkou a pokud to k ničemu nebude, tak mažu v pondělí na veterinu. Ale dávám to od dnešního rána podle doporučení (ráno to měla ještě o maličko víc oteklé než na fotce) a je vidět, že se to zmenšuje, už má zase obě oči skoro úplně stejné, tak snad to zmizí úplně. Packou si do toho zkusila hrábnout poprvé teď před chvílí, jinak si toho celý den nevšímala, tak myslím, že už jí to ani tolik není nepříjemné.

Náš starší pes má od neděle zánět spojivek na pravém oku. Kapala jsem Ophtalmo-Septonexem, mírně se to lepšilo, ale pořád měl oko zarudlé, takže jsme vyrazili k veterináři. Po důkladném vyšetření závěr zánět spojivek, dostal ATB kapičky a k tomu Rimadyl na bolest.
Nezdá se mi ten Rimadyl, je to opravdu nutné? Včera a dneska jsem mu ho dala, ale přijde mi to jako zbytečná zátěž na játra, či kde se to odbourává. Přece jen je staroušovi 14. Myslíte, že je nutné v něm pokračovat celý týden? Oko je od včerejška o mnoho lepší, snad by to už nemělo bolet tak, že jsou potřeba léky od bolesti...

Já ale nepsala nic o heřmánku.... ptám se na nutnost Rimadylu, jestli to není pro organismus 14-letého psa zbytečná zátěž.

Asi to tak udělám, zítra ráno vynechám dávku a uvidí se.
Já se tady vetřu. Včera jsem si u psa všimla, že má takový velký ospalek u jednoho oka, pak během dne to měl častěji, takový zelený hnis. Byla jsem doma až odpoledne, má ho celé takove mokré a očividně ho to svědí, je neklidný, a furt si ho mne packou, a tu si pak oblizuje. Dělal to celou noc, myslím, že se vůbec nevyspal. Včera večer jsem mu to vymývala převařenou vodou, nemám doma ani heřmánek. Řekla bych, že to bude klasický zánět spojivek, chci koupit borovou vodu, nebo poradíte něco jiného, co seženu v lékárně? Nebo mám rovnou frčet na veterinu?

Andrýsek3
napsal(a):
Já se tady vetřu. Včera jsem si u psa všimla, že má takový velký ospalek u jednoho oka, pak během dne to měl častěji, takový zelený hnis. Byla jsem doma až odpoledne, má ho celé takove mokré a očividně ho to svědí, je neklidný, a furt si ho mne packou, a tu si pak oblizuje. Dělal to celou noc, myslím, že se vůbec nevyspal. Včera večer jsem mu to vymývala převařenou vodou, nemám doma ani heřmánek. Řekla bych, že to bude klasický zánět spojivek, chci koupit borovou vodu, nebo poradíte něco jiného, co seženu v lékárně? Nebo mám rovnou frčet na veterinu?
Jestli je zánět mírný, stačí Ophtalmoseptonex z lékárny. Přes den jsem kapala kapky, na noc mázla mastičku. Stejně jako u lidí. Postup byl doporučen veterinářem.

Andrýsek3
napsal(a):
Zelené už je pro mě moc,
ale hlavně nevíme, jestli tam nemá někde něco spadlého, asi bych radši využila toho, že je normální pracovní den.
Heřmánek mně osobně i psovi (my jsme stejné :-)) všecko zhorší.
Asi bych to nechala na odbornících, ať to řádně prohlédnou.

napsal(a):
Zelené už je pro mě moc,
ale hlavně nevíme, jestli tam nemá někde něco spadlého, asi bych radši využila toho, že je normální pracovní den.
Heřmánek mně osobně i psovi (my jsme stejné :-)) všecko zhorší.
Asi bych to nechala na odbornících, ať to řádně prohlédnou.
To je fat, že je hnisavý výtok, jsem přehlédla. To už bude chtít veta a nejspíš ATB kapky. Ten OS je použitelný spíš při začínajícím problému.