Dobry den
Mame 8mi mesicni stene ktere neustale cura doma.Zkouseli jsme uz vsechno,veterinar mu udelal testy a je zdravy.Absolutne nic nezabira, jsme uz zoufali.
Ma nekdo s timhle zkusenost nebo aspon radu? Dekuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

A jako štěndo jste ho to učili, jak učili....naučili?? a on to teď už "neumí"?? ....nebo se nepovedlo ho to naučit....čůrá doma pravidelně nebo občas.......nebo prostě jen třeba nevydrží 8 -10 hodin?? Když je s někým doma tak si "řekne", že chce ven a nebo je mu to šumák a prostě jak to na něj přijde tak koná?? Jaký má režim??
Můj pes čůral doma cca do 7-8 měsíců. Bylo to způsobeno mým špatným nácvikem čistotnosti. Bohužel jsem používala noviny (podložku), kterou si pes spojil, že čůrat doma může. Pak taky, že mu bylo hubováno, když to udělal doma a celkovou nedůsledností. Takže pomohlo opravdu často venčit, netrestat, pokud se loužička stala doma, chválit (přiměřeně) za čůrání venku a zrušit všechny podložky a opravdu jen učit čůrání venku. Jednoho krásného dne mu to cvaklo a teď by se doma nevyčůral, pokud by opravdu nepotřeboval.🐕
Chodime s nim ven snad co hodinu(ale chodime do prace takze odpoledne ne)pres noc bez problemu vydrzi...Zkouseli jsme plinku na zem a bez uspechu,zkouseli jsme ho za to trestat zavrenim na zachod a venku odmenovat.Ted jsme mu i dali normalni plinu pro psy.Proste jde a vycura se je mu to uplne jedno

jak dlouho ho máte ? To dělá odmalička, co hodinu venčení a čůrá doma ? Celou dobu, co ho máte ?
PetrMacek
napsal(a):
Chodime s nim ven snad co hodinu(ale chodime do prace takze odpoledne ne)pres noc bez problemu vydrzi...Zkouseli jsme plinku na zem a bez uspechu,zkouseli jsme ho za to trestat zavrenim na zachod a venku odmenovat.Ted jsme mu i dali normalni plinu pro psy.Proste jde a vycura se je mu to uplne jedno
Tak si přečtete můj příspěvek nad vaším a vyzkoušejte. Venčit pouze venku, zrušit podložky, plíny, za loužičku netrestat a chodit holt ze začátku klidně co půl hodinu, aby jste to vychytali a pes se co nejčastěji vyvenčil doma. Zkuste.

PetrMacek
napsal(a):
To trestání nebudu komentovat....pochybuju, že to pes pochopil a defakto bych řekla, že už to je spíš projev vzteku a zoufalství, než nějaká smysluplná výchova.
Pokud, jak bylo psáno výše, je pes zdravý, tak je prostě asi chyba u vás (nebo máte hodně natvrdlího psa?).......u osmiměsíčního štěňátka se ještě klidně může sem tam stát nehoda....když už je to na něj moc dlouho a on to nevydrží........
Tak a teď se zeptám....když s ním jdete co hodinu, tak se taky doma vyčůrá?? a nebo jen když je odpoledne sám, kolik hodin sám??....většina pejsků přes noc vydrží lépe než přes den, protože v noci se prostě spinká....
napsal(a):
To trestání nebudu komentovat....pochybuju, že to pes pochopil a defakto bych řekla, že už to je spíš projev vzteku a zoufalství, než nějaká smysluplná výchova.
Pokud, jak bylo psáno výše, je pes zdravý, tak je prostě asi chyba u vás (nebo máte hodně natvrdlího psa?).......u osmiměsíčního štěňátka se ještě klidně může sem tam stát nehoda....když už je to na něj moc dlouho a on to nevydrží........
Tak a teď se zeptám....když s ním jdete co hodinu, tak se taky doma vyčůrá?? a nebo jen když je odpoledne sám, kolik hodin sám??....většina pejsků přes noc vydrží lépe než přes den, protože v noci se prostě spinká....
Pes je "sam" doma 8h ale v byte je jeste jeden pes...

PetrMacek
napsal(a):
Pes je "sam" doma 8h ale v byte je jeste jeden pes...
Tak mě ani nešlo o to, že je tam úplně sám...spíš, že se nemůže vyvenčit a třeba to ještě 8 hodin nevydrží..
No mě teda vždycky zabrala klasika....naučit štěně čůrat na povel......já teda osobně bych začala jako se štěnětem....pokud budete doma, tak po každém jídle, probuzení, hře....jako u malého štěněte a nevenčila bych každou hodinu, ale třeba za dvě-tři hoďky a venčení udělala delší a měnila trasy.......doma po příchodu, jestli má tendenci udělat ještě malou loužičku, tak bych pozorovala a při prvním náznaku, že by mohlo štěně čůrat okamžitě do náruče a znovu ven. V době, kdy doma nejste toho asi moc neuděláte, max omezit prostor, kde se může pejsek za vaší nepřítomnosti pohybovat.

Ještě taková technická....nastolila bych režim, který bych se snažila držet....ráno se štěně probudí, bezodkladně popadnout a mazat ven na prví vyvenčení, pak dom, asi proběhne nějaká snídaně (psí) předpokládám, páníček nějaké kafíčko, ranní hygiena atd atd a později můžem udělat třeba půl hodinovou prochajdu nebo i delší, nemám představu, co je pro prcka tak akorát, na které pejskovi nabídneme nějakou činnost....a je jedno jestli je to aportík nebo nácvik poslušnosti, hra na honěnou....prostě nebýt pasivní páník....no a pak doma odpočinek......třeba....
Nevím v kolik odcházíte do práce......ale já bych před tím odchodem udělala nějaké delší venčení resp. prochajdu..
A nepočítat s tím, že to štěně zvládne za týden....může, ale taky to může být běh na delší trať....tak se obrnit trpělivostí....
Já měla prasátko ještě v sedmi měsících. Byla jsem důsledná, mohla jsem s ní být doma, takže jsem měla čas, nehubovala jsem, uměla se vyvenčit na povel - dělala jsem všechno podle návodů. Jí to ale bylo prostě úplně jedno, klidně si načůrala do pelíšku a pak si v tom spokojeně ležela... Nácvik byl čímdáltím těžší, malé štěňátko čůrá často, takže člověk má hodně pokusů. A taky je míň času vzhůru. Osmi měsíční puberťák čůrá párkrát za den, přičemž pořád courá po bytě a může to být kdylikov... Pak se to ňák samo zlepšilo, možná jsem na ni párkrát houkla, že takhle ne, už si to moc nepamatuju.
Stejně mám pocit, že se venku venčí jenom kvůli mně. Věřim tomu, že kdyby to bylo na ní, klidně se bude venčit u nás v posteli.
Ale zase je typ psa, kterému nevadí odložení v břečče.
Takže radu moc nemám, píšu jenom zkušenost a přeju hodně štěstí.

Vzhledem k tomu, že zadav. píše, že je doma ještě jeden pes: Opravdu ten pes čůrá, nebo značkuje ?
Pokud je to, co vidím obráceně na fotce samojed...kdyby jste se přišel zeptat před jeho pořízením, důrazně bych vám ho do bytu nedoporučila. Víc neporadím, jelikož ho mám venku.
Stačilo samojeda vrazit do blbé reklamy, kde tak hezky sedí na sedačce a strhne se lavina...bohužel pro samojedy

lesnížínka
napsal(a):
Pokud je to, co vidím obráceně na fotce samojed...kdyby jste se přišel zeptat před jeho pořízením, důrazně bych vám ho do bytu nedoporučila. Víc neporadím, jelikož ho mám venku.
Stačilo samojeda vrazit do blbé reklamy, kde tak hezky sedí na sedačce a strhne se lavina...bohužel pro samojedy
Já teda nechci nic říkat, sama jsem slepá jak patrona, ale to na té fotce bude spíš něco kříženého s westíkem nebo spíš dle srsti něco s boloňákem než samojed.
PetrMacek
napsal(a):
Nepovedlp. Mel prvne plinu, tak na tu sem tam chodil, ale pak jsme ji odstranili, aby ho to nematlo. Prijdeme z venku a on je schopny za 10 min udelat mini louzicku. Ted zacal curat i do postele (kde treba i nad ranem spi).
Když si ve spánku nadělá pod sebe do postele nebo do pelechu, nebude v pořádku po fyzické nebo psychické stránce. Nemá to s vám jednoduché, jak s ním zacházíte, takže to spíš vidím na tu psychiku. Čím větší vědu z toho budete dělat a čím víc na něj budete tlačit, bude to horší. Podle vašeho psaní je to pes, zvedá u čůrání nožičku nebo si dřepne? Kde to dělá - na rohy, nábytek, strategická místa, na koberec v prostředku místnosti?
napsal(a):
Já teda nechci nic říkat, sama jsem slepá jak patrona, ale to na té fotce bude spíš něco kříženého s westíkem nebo spíš dle srsti něco s boloňákem než samojed.
Teď za světla na to koukám znovu a asi máte pravdu, je to nějaké střapaté. Bohužel se mi pejsa zobrazuje vzhůru nohama a fakt dost blbě rozeznatelný..

lesnížínka
napsal(a):
Co tím chcete říct? Že je samojed prase, které je doma nečistotné? Jestli ano, tak pouze ten váš. Našeho jsme měli od malička v bytě, a v cca šesti měsících vydržel než jsme se vrátili z práce. Celý život byl čistotný, i když jsme se z bytu přestěhovali do domku, kde bydlel na dvoře, a pak zpátky zase do bytu. Zemřel v téměř patnácti letech a i ve stáří, kdy ho trápily bolesti nohou, se nikdy nevyprázdnil doma.
napsal(a):
Co tím chcete říct? Že je samojed prase, které je doma nečistotné? Jestli ano, tak pouze ten váš. Našeho jsme měli od malička v bytě, a v cca šesti měsících vydržel než jsme se vrátili z práce. Celý život byl čistotný, i když jsme se z bytu přestěhovali do domku, kde bydlel na dvoře, a pak zpátky zase do bytu. Zemřel v téměř patnácti letech a i ve stáří, kdy ho trápily bolesti nohou, se nikdy nevyprázdnil doma.
Chci tím říct, že samojed je svéhlavička a čím víc na něj budou tlačit, čím víc bude vynervnutý, tím hůř se bude chovat. Jen jste to nepochopila, můj rozhodně prase není. Ale za tím, že držení seveřana v bytě je pro mne týrání, si stojím. Mám problém v domě držet bytovou kočku, když vidím, že chce jít ven. Je nasrstěná a je jí už doma teplo. O samojedu nemluvě. Navíc je venku asi milion podnětů, což doma nemá, akorát se sem chodí vyspat a odpoledne zase metelí ven. Teď už ani to ne.

lesnížínka
napsal(a):
Chci tím říct, že samojed je svéhlavička a čím víc na něj budou tlačit, čím víc bude vynervnutý, tím hůř se bude chovat. Jen jste to nepochopila, můj rozhodně prase není. Ale za tím, že držení seveřana v bytě je pro mne týrání, si stojím. Mám problém v domě držet bytovou kočku, když vidím, že chce jít ven. Je nasrstěná a je jí už doma teplo. O samojedu nemluvě. Navíc je venku asi milion podnětů, což doma nemá, akorát se sem chodí vyspat a odpoledne zase metelí ven. Teď už ani to ne.
No asi jak který seveřan....haskounka mojí tety, pokud si mohla vybrat........např. být sama na obrovské zasněžené zahradě a nebo s paničkou ve vytopené chalupě na kanapi u kamen....tak ta chalupa byla jasná volba, ona ven šla, ale třeba na půl hoďky a pak zase tradá ke svým lidičkám......
Trvalé bydliště měla v pražském bytě u Letenské pláně.....no je teda fakt, že teta byt rozhodně nepřetápěla....a nepřišlo mi, že by fena nějak trpěla........
Neříkám, že je to ideální, ale vidím to i na mých psech....rozhodně nemám "bytové" plemeno a i tak se raději placatí doma s rodinou, než aby byli sami venku (a to jsou dva)........no samozřejmě pokud bych byla v režimu jako jste vy - "pořád venku", tak tam budou se mnou.....asi nejde o to kde jsou, ale s kým.....
Teď jim to schválně stopnu....vyběhli ven seřvat sousedčiny čivavy, co drze prošly kolem "jejich" branky..........o 7 minut později (předpokládám kontrolu území a nějaké to vyvenčení), klika cvakla, dvéře letí, psi vcházejí do dveří.......
ale je fakt, že u nás je na ně horko, takže když si jich nikdo nevšímá, tak si jdou spíš lehnout na chodbu...
happinka
napsal(a):
Když si ve spánku nadělá pod sebe do postele nebo do pelechu, nebude v pořádku po fyzické nebo psychické stránce. Nemá to s vám jednoduché, jak s ním zacházíte, takže to spíš vidím na tu psychiku. Čím větší vědu z toho budete dělat a čím víc na něj budete tlačit, bude to horší. Podle vašeho psaní je to pes, zvedá u čůrání nožičku nebo si dřepne? Kde to dělá - na rohy, nábytek, strategická místa, na koberec v prostředku místnosti?
A to, ze si "nadelava pod sebe", jste prosim cetla kde? Pod sebe si ve spanku opravdu nenadelava. Neni vystresovany, je to vesele stene, akorat ma trochu nahaku. A ano, docela vedu uz s tim delame, kdyz prijde z venku a stejne se za chvili pocura - napriklad do postele, kdyz mu reknu, at sleze (napr. Kdyz zam skace a prevlikam povleceni) Nozku nezveda, vzhledem k tomu, ze v jedne nema kloub a nema na ni tedy skoro zaden sval, tak otazka jestli nekdy zvedat bude. Cura naprosto vsude, kde se mu chce. I presto, ze druhy pes necura ani neznackuje.
lesnížínka
napsal(a):
Neni, neni... je to krizenecek kdo vi ceho. Zachraneny z romske osady na Slovensku. Myslim, ze to bude krizenec Westika nebo Maltezaka. :)
napsal(a):
Ještě taková technická....nastolila bych režim, který bych se snažila držet....ráno se štěně probudí, bezodkladně popadnout a mazat ven na prví vyvenčení, pak dom, asi proběhne nějaká snídaně (psí) předpokládám, páníček nějaké kafíčko, ranní hygiena atd atd a později můžem udělat třeba půl hodinovou prochajdu nebo i delší, nemám představu, co je pro prcka tak akorát, na které pejskovi nabídneme nějakou činnost....a je jedno jestli je to aportík nebo nácvik poslušnosti, hra na honěnou....prostě nebýt pasivní páník....no a pak doma odpočinek......třeba....
Nevím v kolik odcházíte do práce......ale já bych před tím odchodem udělala nějaké delší venčení resp. prochajdu..
A nepočítat s tím, že to štěně zvládne za týden....může, ale taky to může být běh na delší trať....tak se obrnit trpělivostí....
Dekujeme moc za rady. Rozumim, ze se to nenauci hned a je treba pomalejsi (nas druhy pejsem doma necural uz v pul roce), ale nekdy mi spis prijde, ze to dela natruc, kdyz mu neco zakazu nebo mu reknu, at to nedela. Kazdopadne diky i tak a snad to bude brzy v pohode.
Kerol
napsal(a):
Dekujeme moc za rady. Rozumim, ze se to nenauci hned a je treba pomalejsi (nas druhy pejsem doma necural uz v pul roce), ale nekdy mi spis prijde, ze to dela natruc, kdyz mu neco zakazu nebo mu reknu, at to nedela. Kazdopadne diky i tak a snad to bude brzy v pohode.
Pes nikdy nedělá nic natruc. Neumí to, nemůže, nedovede přemýšlet tak, aby vám to udělal schválně. Navíc to, že je schopný čurat do postele, kde jindy i spí (a je jedno, že se nevymočí pod sebe a následně se v tom neválí, jak tu někdo zmínil), ale jen samotný fakt, že to udělá, je divný. Pes sám od sebe nemočí tam, kde spí, rozhodně ne zdravý pes (fyzicky nebo psychicky), když už to nevydrží, vždycky to udělá co nejdál od svého místa. Máte opravdu vyloučený jakýkoli zdravotní problém?
A ještě ke konci tohohle příspěvku - nezakazujte a neříkejte, ať něco nedělá. Říkejte mu, co má dělat. Když mu budete zakazovat, těžko se doberete nějakého výsledku, maximálně zmateného psa, který teda dostal zákaz, ale co má místo své stávající činnosti, která se vám nelíbí, dělat, to už neví. Leda vymyslet nějakou další bejkárnu. Takže raději mu místo "nedělej to" naservírujte jinou alternativu, která bude správná a za kterou ho pochválíte.
Pokud jde o to čurání, tresty nemají smysl. Pro vás teď bude důležitý, stihnout ho v akci. Jakmile přičupne nebo zvedne nožku, sebrat psa a letět ven. Zavírání do koupelny vám nepomůže vůbec k ničemu.

Kerol je PetrMacek? Nebo teda s PetrMacek?
Jinak - přečíst si předcházející příspěvek od Atheiry, pak ještě jednou a pak ještě....
Jestli je zachráněný odkudsi a žil tam nějakou dobu, tak má něco naučené, a přeučování je těžší.....

tak od zítra dělejte, že jste ho teprve teď donesli domů
a netrestejte hlavně
jenom pochválit venku
doma nic, jen dobře uklidit
vyhraďte si na úplně nový nácvik aspoň víkend .. spíše týden :)
pes-kluk také nečůrá vše naráz, takže to chce delší procházky
a též se stává, že jak je doma sám, tak nepije a nejí a až se majitel vrátí, tak se pes teprve napije a to hodně moc (můj pes nejí např., a to ani maso na lince)
no a pak jde ven na rychlou čůrací vycházku a nestihne všecko

lesnížínka
napsal(a):
Náš samojed chtěl být především s námi. A proto, i když jsme žili v domku a on byl v době, kdy jsme byli v práci a děti ve škole, na dvoře, tak jakmile jsme přišli domů, byl s námi doma. V bytě se rád chladil na balkoně, vydržel tam třeba hodinku, dvě, pozoroval cvrkot (čtvrté podlaží, takže celkem výhled), ale byl šťastný s námi, doma. Teplo v bytě zvládal výborně. Řekla bych, že je to o tom, na co psa navyknete. Stejně jako můžete ze seveřana udělat šílence, který když denně neběží 25 kilometrů, je otravný a vybíjí energii ničením, tak z něj můžete mít příjemného společníka, který dokáže být doma aniž by něco ničil, a který nemusí denně hltat kilometry, aby byl šťastný.
napsal(a):
Náš samojed chtěl být především s námi. A proto, i když jsme žili v domku a on byl v době, kdy jsme byli v práci a děti ve škole, na dvoře, tak jakmile jsme přišli domů, byl s námi doma. V bytě se rád chladil na balkoně, vydržel tam třeba hodinku, dvě, pozoroval cvrkot (čtvrté podlaží, takže celkem výhled), ale byl šťastný s námi, doma. Teplo v bytě zvládal výborně. Řekla bych, že je to o tom, na co psa navyknete. Stejně jako můžete ze seveřana udělat šílence, který když denně neběží 25 kilometrů, je otravný a vybíjí energii ničením, tak z něj můžete mít příjemného společníka, který dokáže být doma aniž by něco ničil, a který nemusí denně hltat kilometry, aby byl šťastný.
Já nevím, ale ten kožich co má, mu neodpářete a je mu prostě vedro. U nás tedy 100%, protože u nás se topí nejmíň na 24st. V bytě....byl s váma šťastný, protože s váma. Ale co mu taky zbývalo ne? Neměl možnost se sebrat a jít na zahradu, což náš dělá běžně. Teď jsme byli spolu v zahradě a byl se mnou doma asi 15minut. Pomuchlali jsme se, poležel, obešel místnosti v přízemí a zůstal ležet v hale. Nepřipadne mi, že je štěstím bez sebe, že je s náma doma, když stejně leží o tři místnosti dál. Šla jsem se ho zeptat, jestli chce ven a hned se zvednul a šel. Když nechce, nezvedne se, tak ho nechám doma dál.

lesnížínka
napsal(a):
Já nevím, ale ten kožich co má, mu neodpářete a je mu prostě vedro. U nás tedy 100%, protože u nás se topí nejmíň na 24st. V bytě....byl s váma šťastný, protože s váma. Ale co mu taky zbývalo ne? Neměl možnost se sebrat a jít na zahradu, což náš dělá běžně. Teď jsme byli spolu v zahradě a byl se mnou doma asi 15minut. Pomuchlali jsme se, poležel, obešel místnosti v přízemí a zůstal ležet v hale. Nepřipadne mi, že je štěstím bez sebe, že je s náma doma, když stejně leží o tři místnosti dál. Šla jsem se ho zeptat, jestli chce ven a hned se zvednul a šel. Když nechce, nezvedne se, tak ho nechám doma dál.
Nečtete pozorně. Samojed byl raději s námi doma, i když jsme bydleli v domku a měl možnost být venku na dvorku (a na přiléhající menší zahradě). Jakmile jsme nebyli v práci a děti ve škole, tak byl s námi doma. Srst má sice hustou, ale jak izoluje před chladem, tak izoluje i před teplem. Ano, byl šťastný, že je s námi, ale nepochybuji, že kdyby to bylo pro něj uvnitř protivné, tak bude chtít ven, na dvůr. Podle mého názoru je to opravdu o tom, jak si psa navyknete.

souhlas s balu, i když teda topit na 24 st. a více by udusilo i mě s manželem........
napsal(a):
souhlas s balu, i když teda topit na 24 st. a více by udusilo i mě s manželem........
Muž musí mít teplo. Proto máme už léta oddělené ložnice, protože já bych se v létě v nějakých 27st fakt nevyspala, i teď mám pořád(a většinu zimy) otevřenou ventilačku. Na 24 v baráku už jsem si zvyknula, taky pořád chodíme jen v nátělníku a šortkách. Vím, že se říká, že ten kožich izoluje i od horka, ale v létě a doma to na psu nějak nepozoruju. Celé léto je zalezlý v nejsevernějším koutě za domem, kam slunce nezasvítí a doma ani ležet nemůže, spíš má postoj lehni a funí s otevřenou tlamou. Je mi ho až líto. On by doma třeba byl i o trochu dýl, ale u nás se to nedá. Ale jinak je hodně samotář, asi mu stačí vědomí, že tu sme. Od mala je zvyklý, že není sám doma, vyrůstal z druhým psem a hlavně, panička je non stop doma(v zahradě) takže pocit, že mu páníček na půl dne zmizí, prostě nemá, nezná a nenervuje ho, nemusí si nás hlídat. Já pracuju vzadu v zahradě a on klidně leží dole za barákem(150m) Sem tam štěkne něco jako ,,kde si"? Zařvu přes celou zahradu,,tady vzadu, pracuju" a to mu ke spokojenosti stačí. Když mu to přijde už moc dlouho(třeba dvě, tři hodiny) tak se tedy došourá mne zkontrolovat.

Pejsek je zachráněný z nějaké osady, je to kříženec, může to být i blízce příbuzný kříženec, nečetla jsem celou diskusy o příznacích a příčinách počůrávání. ... vet prohlédl, ale jak,? co udělal za vyšetření....
Známá má fenu yorka z množky, počurávala se, našla se chyba v močovodu, který nebyl v měchýři, ale v moč. trubici , proto neustále moč odkapávala, léčená jedním vetem, různými kapkami, jiný vet udělal sono a bylo jasno, fena už je po operaci a nepočurává se (ektopický ureter)