Které plemeno psa je pro mě?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.11.2018 12:50
Flora7

XXX.XXX.67.124

Dobré dopoledne,
Doma už delší dobu řešíme jakého třetího pejska si pořídíme. Naši momentální psi jsou - Ridgeback 5let,
střední/velký mix z útulku 7let.

Bydlím v rodinném domku s menší zahradou. Mám děti starší 12ti let. Jsem zkušený majitel psů a jak jsem už říkala momentálně vlastním dva psy + někdy kočku (na hlídaní). Chci aby můj pes byl středně ochranářský, štěkání pro mě není problém. Každý den bude mít dlouhé procházky (cca. 3 hodiny). Bude sám jen do té doby než se dostanu domů z práce nebo děti ze školy. Děti ho chtějí učit pokročilejší triky (agility, obranu (záleží na plemeni) coursing atd.). Nezáleží mi na velikosti, ale nejlepší by bylo přes 10 kg. Nevadí mi kartáčovaní/ mytí, ale zase ne moc (každý den). Nejlépe minimální línání.

Děkuji za tipy.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.11.2018 13:00

Proč třetí pes? Proč necvičíte s tím RR? Pětiletý pes není starý. Ale chápu, že děti chtějí psa svého. Nesežere vám ho RR?
Střední pudl (údajně nelíná), střední knírač (když budete pravidelně upravovat, líná minimálně). Obě plemena by si měla s dětmi rozumět, jsou chytrá a učenlivá.

12.11.2018 13:08
Flora7

XXX.XXX.67.124

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Proč třetí pes? Proč necvičíte s tím RR? Pětiletý pes není starý. Ale chápu, že děti chtějí psa svého. Nesežere vám ho RR?
Střední pudl (údajně nelíná), střední knírač (když budete pravidelně upravovat, líná minimálně). Obě plemena by si měla s dětmi rozumět, jsou chytrá a učenlivá.

Mladší dcera má voříška, cvičí s ním pravidelně agility. RR je můj, je to spíš lenoch, cvičit se mu nechce. Takže třetí pes by byl manžela/syna.

12.11.2018 13:16

Flora7 napsal(a):
Mladší dcera má voříška, cvičí s ním pravidelně agility. RR je můj, je to spíš lenoch, cvičit se mu nechce. Takže třetí pes by byl manžela/syna.

To asi pudl nepřichází v úvahu. Ale s tím kníračem by si mohli "kluci" rozumět. Kdyby jim střeďák byl malý, tak velky - ale ten by zas nebyl moc na triky. Střeďáci byli i dobří obranáři - jen nevím jak teď. Někdy mi přijde, že co jim přibylo na uších, to jim ubylo na elánu.

12.11.2018 13:17
amiš

XXX.XXX.11.6

K baráku, pokud máte zkušenosti, můžu doporučit hovawarta, to za mně, ale určitě se nejdou i jiné typy.

12.11.2018 13:21

a to si oni nevybrali vůbec nic, žádný nápad ? nad 10kg je asi 200 plemen.. no možná 300
vadí krátká tlama ? barva ?

12.11.2018 13:24
Flora7

XXX.XXX.67.124

To asi pudl nepřichází v úvahu. Ale s tím kníračem by si mohli "kluci" rozumět. Kdyby jim střeďák byl malý, tak velky - ale ten by zas nebyl moc na triky. Střeďáci byli i dobří obranáři - jen nevím jak teď. Někdy mi přijde, že co jim přibylo na uších, to jim ubylo na elánu.

Oni by právě chtěli něco na obranu/stopování (Myslím že celkově se to jmenuje sportovní kynologie?). Manžela napadl bullteriér a na cvičáku nám doporučili - Harrier, německý drátosrstý ohař, americký foxhound a černo-tříslový coonhound.

12.11.2018 13:28

Flora7 napsal(a):
Oni by právě chtěli něco na obranu/stopování (Myslím že celkově se to jmenuje sportovní kynologie?). Manžela napadl bullteriér a na cvičáku nám doporučili - Harrier, německý drátosrstý ohař, americký foxhound a černo-tříslový coonhound.

To vám na sportovní kynologii nabídli dost zvláštní plemena. Všechno lovecká. Vhodnější pro myslivce, než na sportovní kynologii. Nos mají určitě skvělý ( ale to běžná pracovně-sportovní plemena také).
Třeba by si troufli i na belgické ovčáky. Formule 1 ve sportovní kynologii.

12.11.2018 13:29

na sportovku pořiďte pracovní plemeno, NO nebo toho hovawarta. Proč nutit na sportovní kynologii obskurní plemena lovečáků?

12.11.2018 13:30

zrovna jsem chtěla říct, proč si dělat starosti se psy, kteří mají největší lovecký pud
harrier je velký bígl.. bullterier ve smečce.. to musíte vědět Vy
foxhound, coonhound.. budou dělat agility ?
co staffbull ? to je takový mírumilovný mrštný chytrý pejsek

12.11.2018 13:31

tak zase staffbul neochrání ani nehlídá.

12.11.2018 13:32
amiš

XXX.XXX.11.6

To jsou ale lovečtí psi, chtějí dělat myslivost? Dobře čuchá víc plemen, tak proč lovečáka na sportovní kynologii?

12.11.2018 13:35

ale moc nehlídá :-)
ta nějakého lehkého ovčáka

12.11.2018 13:37

tak zase staffbul neochrání ani nehlídá.

Tak to ani jeden z těch lovečáků taky ne. Mají to tam u nich zvláštní cvičák. ( I když používání loveckých plemen na stopy- nic nového. Ale co to ostatní. Nevím, jak by ohař kousal. Snad jen výmarský se kdysi na obrany používal )

12.11.2018 13:42
Flora7

XXX.XXX.67.124

A má Hovawart nějaký velký lovecký pud? Jestli ho můžu v parku s klidnou duší pustit a nebát se, že uteče za veverkou.

12.11.2018 13:44

Flora7 napsal(a):
A má Hovawart nějaký velký lovecký pud? Jestli ho můžu v parku s klidnou duší pustit a nebát se, že uteče za veverkou.

ne, asi tak jako každý jiný pes, je to hlídač dvora, takový inteligentní, ne uřvaný vlčák.. kdyby byl lovecký, tak z toho dvora odejde za srnou..
máte ridgebacka, což je ochránce farem a lovec jak vyšitý, on vám neloví, nezdrhá ?

12.11.2018 13:49
Flora7

XXX.XXX.67.124

ne, asi tak jako každý jiný pes, je to hlídač dvora, takový inteligentní, ne uřvaný vlčák.. kdyby byl lovecký, tak z toho dvora odejde za srnou..
máte ridgebacka, což je ochránce farem a lovec jak vyšitý, on vám neloví, nezdrhá ?

Náš ridgeback je spíše klidnější povahy. Do prvního roku života žil se starší paní, kde celé dny jenom lenošil na zahradě. Takže ho moc zvěř nezajímá.

12.11.2018 14:40
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

To vám na sportovní kynologii nabídli dost zvláštní plemena. Všechno lovecká. Vhodnější pro myslivce, než na sportovní kynologii. Nos mají určitě skvělý ( ale to běžná pracovně-sportovní plemena také).
Třeba by si troufli i na belgické ovčáky. Formule 1 ve sportovní kynologii.

Třeba by si troufli i na belgické ovčáky. Formule 1 ve sportovní kynologii

výborný nápad - posadit začátečníka do Formule 1!

12.11.2018 14:57

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Třeba by si troufli i na belgické ovčáky. Formule 1 ve sportovní kynologii

výborný nápad - posadit začátečníka do Formule 1!

Já jsem tušila, že se ozvete :-). Ale paní o sobě říká, že začátečník není :-)

12.11.2018 15:19

Flora7 napsal(a):

HW by mělo být plemeno s potlačeným loveckým pudem. To samozřejmě neznamená, že má pud nulový a že jsou na tom všichni stejně. Je to o temperamentu (a tedy výběru štěněte).
A je to o výcviku, výcviku a výcviku.

Můj HW ulítával pouze na veverkách, což mu bylo dovoleno, neb to znamenalo pouze pár skoků k nejbližšímu stromu a žádné nebezpečí pro veverku. Jinak absolutně spolehlivý nelovec, takový zajíc či kočka na stopě znamenala pouze jediné - zintenzivnění práce

12.11.2018 15:39
rapotacka11

XXX.XXX.79.213

Flora7 napsal(a):
Náš ridgeback je spíše klidnější povahy. Do prvního roku života žil se starší paní, kde celé dny jenom lenošil na zahradě. Takže ho moc zvěř nezajímá.

Proč ne klasiku ?
NO .

12.11.2018 15:53
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Já začátečník taky nejsem .... cvičila jsem s boxéry a teď dost intenzivně cvičím sice s utravořechem, ale zvyklým makat jako středně temperamentí NO.... ale na belgičáka bych si teda netroufla - i když občas výcvikář říká, že bych na něj měla. Ale jsem soudná!

12.11.2018 15:59
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Jak moc zadavatelka lpí na tom minimálním línání? To je asi podstatné. Všechno ostatní mimo kníračů, co hlídá a je relativně dobře cvičitelné líná standardně - tedy chlupů ažaž. Ale zase středního knírače většinou hodnotí, jako nejobtížněji cvičitelného - z kníračů. (se v tom teď víc hrabu .... hledám malé až střední plemeno na sportovní kynologii, co nepustí už ani chlup navíc .... ultravořech a čivava mi úplně stačí )

12.11.2018 16:01

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Já začátečník taky nejsem .... cvičila jsem s boxéry a teď dost intenzivně cvičím sice s utravořechem, ale zvyklým makat jako středně temperamentí NO.... ale na belgičáka bych si teda netroufla - i když občas výcvikář říká, že bych na něj měla. Ale jsem soudná!

Ale to přece nezáleží na mě, jak soudná bude zadavatelka. Já jí napsala, že je to Formule 1.
Belgičáci jsou 3. A největší tryskáč je snad malinois. Ten chlupatý a ten kudrnatý jsou snažší - srovnatelní s NO ?

12.11.2018 16:05
Atheira

XXX.XXX.50.119

Ale to přece nezáleží na mě, jak soudná bude zadavatelka. Já jí napsala, že je to Formule 1.
Belgičáci jsou 3. A největší tryskáč je snad malinois. Ten chlupatý a ten kudrnatý jsou snažší - srovnatelní s NO ?

čtyři, ještě je "chlupatý-černý" Jednoho jsem znala a ten byl parádní. Ale nevím nic o jeho výcviku, tak těžko říct.

12.11.2018 16:06

Belgičáci jsou 3

4 - ještě ten černý

12.11.2018 16:09
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Já původně koukala po tervíkách a furt to jsou pro mne střely. Prostě hodně rychlé, vyžadující pro dobrou práci rychlé reakce psovoda .... odměňování, správnost provádění cviku atd. Groenendael .... toho jsem při práci žádného neviděla a když jsem se o to zajímala, tak většina pracovních spíš pracují jako ovčáčtí psi.

Bavím se o pracovní linii .... výstavní asi bude s hlídáním jinde, ne? A navíc jsou to koule chlupů!

12.11.2018 16:25

Belgičáci jsou 3

4 - ještě ten černý

Tady aspoň zadavatelka ( a vy ) vidí, že nejsem přes BO ten správný rádce :-)

12.11.2018 18:37
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

paní psala, že to bude pes pro nezletilého syna a manžela, ne pro ni:

Takže třetí pes by byl manžela/syna.

… a vzhledem k tomu, že o sportovní kynologii nic nevědí, a na cvičáku taky asi nejsou moc v obraze, když jim na sportovku radí lovecká plemena, tak belgičák do toho by byla už jen třešnička na dortu … .
Co by asi nezkušení "kluci" dělali na těch obranách s šíleným belgičákem, kterého má kolikrát problém ukočírovat i velmi zkušený psovod … ? Nebo i poslušnost s BO znamená, že každý druhý trénink na míček teče z pána krev, protože se pes občas do míčku ve své šílenosti netrefí, popř. je samý monokl protože to psík nedobrzdí, nebo přehlédne, že tam někdo stojí, a narve do něj v plné rychlosti …

Ano, jsou i chlupatí BO, ale ti zase většinou bojí, nebo jsou nervově labilní (vyjma pracovních linií, které jsou ale srovnatelné s BOM), takže taky nic moc na začátky ve sportovce, protože nezkušený psovi, co má problém sám se sebou taky moc nepomůže …

12.11.2018 18:46
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

ty ostatní 3 variety rozhodně nejsou srovnatelné s NO - jsou úplně jiní, mnohem citlivější, labilnější, a kladou veliké nároky na osobnost psovoda. NO unese daleko větší psychickou zátěž, a na rozdíl od BO je splachovací, a odpustí začátečnické chyby. U chlupatýho BO Vám ujedou jednou nervy, nebo něco podělá figurant, popř. někdo půjde trénovat střelbu poblíž Vašeho auta, a máte navěky docvičeno

12.11.2018 19:03

takhle to má vypadat ! pomlouvat "své" plemeno
aj já už říkám - tohle si rozhodně nekupujte, jsou to bestie :-)

jak je na tom krátkosrstá kolie ?
a manchester teriér, loví ?
anebo co jít pro nějaký středně velký mix tak roční do útulku ?
když teda se nic neví... já teda vím úplně přesně, jakých 11 dalších psů si pořídím :-)

12.11.2018 19:12
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

takhle to má vypadat ! pomlouvat "své" plemeno
aj já už říkám - tohle si rozhodně nekupujte, jsou to bestie :-)

jak je na tom krátkosrstá kolie ?
a manchester teriér, loví ?
anebo co jít pro nějaký středně velký mix tak roční do útulku ?
když teda se nic neví... já teda vím úplně přesně, jakých 11 dalších psů si pořídím :-)

tak to není pomlouvání - jen suché konstatování, neb zkusit si můžu třeba rifle - když mi nebudou, tak je můžu vyměnit nebo vrátit, ale se psem se tohle praktikuje dost blbě, tak proč se má pak 12 let trápit nepochopený pes i všichni okolo něj ...?!

Kolie ani manchester se na sportovku nehodí.

12.11.2018 19:38

no ale RůženaRůžová má čivavu, co kouše
nekecám, dávala sem fotografii

12.11.2018 19:59
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

..... jooo .... chytla se zubem za vytahané očko v jutě

.... ono kouše kdejaké plemeno, ale záleží na tom jak a do jaké míry "nátlaku" od figuranta .... já bych mohla vyprávět! u ultravořecha

12.11.2018 20:02

njn. jen od kousani civky na fotce/videu ke sportovce vede jeste dlouha cesta

NO za me...

12.11.2018 20:13

ty ostatní 3 variety rozhodně nejsou srovnatelné s NO - jsou úplně jiní, mnohem citlivější, labilnější, a kladou veliké nároky na osobnost psovoda. NO unese daleko větší psychickou zátěž, a na rozdíl od BO je splachovací, a odpustí začátečnické chyby. U chlupatýho BO Vám ujedou jednou nervy, nebo něco podělá figurant, popř. někdo půjde trénovat střelbu poblíž Vašeho auta, a máte navěky docvičeno

...souhlasím na 100 procent a potvrzuji z vlastní i dceřiny zkušenosti.................

12.11.2018 20:13
Flora7

XXX.XXX.67.124

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Jak moc zadavatelka lpí na tom minimálním línání? To je asi podstatné. Všechno ostatní mimo kníračů, co hlídá a je relativně dobře cvičitelné líná standardně - tedy chlupů ažaž. Ale zase středního knírače většinou hodnotí, jako nejobtížněji cvičitelného - z kníračů. (se v tom teď víc hrabu .... hledám malé až střední plemeno na sportovní kynologii, co nepustí už ani chlup navíc .... ultravořech a čivava mi úplně stačí )

Línání je na úplném spodku všech požadavků.

13.11.2018 12:27
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Flora7 napsal(a):
Línání je na úplném spodku všech požadavků.

No tak máte fakt velkou škálu pro výběr.

Spíš bych řekla, že by bylo vhodné se ještě rozhodnout, zda více bude inklinovat ke sportovní kynologii nebo spíš k agility, coursingu a trikům. Většina plemen je schopná běhat a cvičit poslušnost, ale s těmi obranami je to náročnější, to nedá každé plemeno .... i když hlídá (vyštěkává).

Takový univerzál je NO. Zvládne sportovní kynologii i v určité míře agility a triky. Pro pokročilé agility, triky, coursing si spíš vybrat vitální drobnější fenu .... ale z kontrolovaného chovu - DKK, DLK a spondyloza.

Ostatní vám určitě poradí i jiné plemena .... já moc agiliťáky nesleduju.

Ještě mne tak napadlo. Já mám taky velké plemeno (křížence) a protože není vhodný pro agility, dělala jsem s ním hoopers agility. Je to takový línější agility, kde se spíše využívá povelování na dálku. U nás je to "rozvíjící" se sport, takže myslím, že za několik let by to mohlo být celkem dost rozšířené .... právě kvůli tomu, že to můžou provozovat i lidé s menší pohyblivostí a i zvířata plemen neobratných nebo po úrazech, starší atd. Na to by se ten NO dal krásně využít.

13.11.2018 15:22

Když už jsou navrhováni belgičáci, o borderce jste neuvažovali? Jako nelínání teda nesplňuje :-), špička na sportovku to není, ale na hobby úroveň a do smečky k dalším psům bych zauvažovala. Jsou tu u nás vyloženě "sportovkářské" linie (v rámci border myslím, nedá se to srovnat s belgičákama) bez reakce na střelbu atd. Navíc je to univerzální pes i na jiné aktivity. Ano, je aktivní, ale nemusí to být nutně magor. Pro aktivní, poučenou rodinu my to zas nepřijde jako volba úplně mimo. Jsou to teda psíci citliví, musí se na ně opatrně (a může tam být reakce na střelbu, i když jí třeba rodiče přímo nemají, ale u štěněte nikdy nevíte) a určitě ne na špičkové výkony ve sportovce, ale předpokládám, že po tom asi ani netoužíte. Nicméně je třeba hodně opatrně vybírat, z kterého spojení zvolit no, krytí je mraky, ale některá jsou často mizerná co do zdraví nebo povah. Jinak třeba ten knírač či stafbullík my přijdou fajn pro rodinnou hobby úroveň, ale u toho druhého bych se asi bála, jak se snese s RR. A co choďák? Já je teda znám jen z agility, neznám choďáka, co by dělal poslušnost, ale třeba místo toho NO?

13.11.2018 20:38
Flora7

XXX.XXX.67.124

Ruzena_Ruzova napsal(a):
No tak máte fakt velkou škálu pro výběr.

Spíš bych řekla, že by bylo vhodné se ještě rozhodnout, zda více bude inklinovat ke sportovní kynologii nebo spíš k agility, coursingu a trikům. Většina plemen je schopná běhat a cvičit poslušnost, ale s těmi obranami je to náročnější, to nedá každé plemeno .... i když hlídá (vyštěkává).

Takový univerzál je NO. Zvládne sportovní kynologii i v určité míře agility a triky. Pro pokročilé agility, triky, coursing si spíš vybrat vitální drobnější fenu .... ale z kontrolovaného chovu - DKK, DLK a spondyloza.

Ostatní vám určitě poradí i jiné plemena .... já moc agiliťáky nesleduju.

Ještě mne tak napadlo. Já mám taky velké plemeno (křížence) a protože není vhodný pro agility, dělala jsem s ním hoopers agility. Je to takový línější agility, kde se spíše využívá povelování na dálku. U nás je to "rozvíjící" se sport, takže myslím, že za několik let by to mohlo být celkem dost rozšířené .... právě kvůli tomu, že to můžou provozovat i lidé s menší pohyblivostí a i zvířata plemen neobratných nebo po úrazech, starší atd. Na to by se ten NO dal krásně využít.

Na agility pes ani moc nebude, spíše jenom na tu "sportovku". Agility, coursing atd. byl jenom příklad. Například bych nenutila Saluki dělat obranu a jezevčíka coursing.

13.11.2018 20:40

...chodský ovčák.....velmi příjemný sportovní pes.......

13.11.2018 20:43
Flora7

XXX.XXX.67.124

Zatím přemýšlíme nad hovawartem, německý ovčákem a chodským ovčákem.

13.11.2018 21:22

Je to chodský pes a ne ovčák.

13.11.2018 21:44
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Je to chodský pes a ne ovčák.

V angličtině se používá Bohemian Shepherd, takže ovčák.

13.11.2018 21:51
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

pan Brouček napsal(a):
V angličtině se používá Bohemian Shepherd, takže ovčák.

Jsem nevěděla, že co kdo vypustí v angličtině, je nadřazené oficiálnímu názvu plemene v zemi původu ...

13.11.2018 21:53
Potvora

XXX.XXX.250.223

Mam doma hovawarta aj nemeckeho ovciak a v povahach tych plemien je dost rozdiel. Hovawarta budete musiet do kusania na cvicaku nutit, lebo v povahe ma strazit si uzemie a svoju rodinu a utokcnika zastavit v utoku, nie utocit na povel, je to velky maznak svojej rodiny, miluje vychadzky s rodinou ale na agility nema trpezlivost, dost rychlo by ho zacalo nudit. Vycesat potrebuje ako kazdy iny pes ale ma "samocistiacu" srst a take blato z neho po uschnuti opada, co sa o vlciakovi neda povedat. Preto kvoli zameru, ktory uvadzate by som sa skor priklonila k NO, ktory s tym nebude mat najmensi problem a bude akceptovat prikaz od pana a rad ho splni.
A k strazeniu u nas este mozem napisat tolko hovawart nam hlasi ludi pri brane a vlciak hlasi vsetkych psov a macky co idu okolo. Spolocne ohlasia iba postarku

13.11.2018 22:00
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Jsem nevěděla, že co kdo vypustí v angličtině, je nadřazené oficiálnímu názvu plemene v zemi původu ...

Zase blbnete?

13.11.2018 22:01
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

V oficiálním překladu standardu do AJ je:
Chodský dog breed

13.11.2018 22:03
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ani né, ale Vy moc hltáte Wikipedii, na kterou může cokoliv napsat každá jitrnice

13.11.2018 22:04
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

V oficiálním překladu standardu do AJ je:
Chodský dog breed

A pořád je to ovčák.

13.11.2018 22:09
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jj, je to Český ovčák, a Chodové ať si trhnou nohou - psali to přece na Wikipedii ...

13.11.2018 22:21

...já to také sprz.nila....chodský pes.....omlouvám se tímto......

14.11.2018 07:10

Hovawarta budete musiet do kusania na cvicaku nutit, lebo v povahe ma strazit si uzemie a svoju rodinu a utokcnika zastavit v utoku, nie utocit na povel,

tohle prostě není takto vztaženo obecně k plemeni pravda. To bych mohla coby majitel HW naopak napsat, že hovík je zcela úžasný inteligentní obranář.
Pravda je prostě taková, že některý má obranný pud silný a druhý ne, a ještě si můžeme udělat kombinace s různými temperamenty a co z toho vyleze....

ta druhá část věty je pravda, ale v rámci nácviku obran právě pes zastavuje útok......

a je taky fakt, že nejeden hovík ma smolíka na figuranta, který ho bude tlačit do "hry", aniž by respektoval plemeno a že ne každý hovík si bude jakkoliv hrát s cizím.....

Přidejte reakci

Přidat smajlík