Americký bezsrstý terier vs. peruánský naháč

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.11.2018 18:05

Zajímalo by mne srovnání těchto dvou plemen, americký bezsrstý teriér a peruánský naháč (malá max střední verze).
Má jít o psa pro rodinu s dětmi (ne úplně malými), dům se zahradou (pes samozřejmě v domě), žádné psí sporty se neplánují i když časem není vyloučeno že to zkusíme. V plánu jsou sice delší procházky, ale taky je potřeba aby se pes v případě potřeby (nemocné děti) dočasně dokázal smířit jen s krátkým venčením a v domě mu nehráblo.

Osobně nemám s žádným z těchto plemen zkušenosti, ani v okolí je nikdo nemá.
Ale samozřejmě jsem pátrala na netu, a z toho co jsem našla jsem si zatím poskládala tento obrázek – budu ráda když něco potvrdíte nebo vyvrátíte nebo doplníte.

Cvičitelnost, ovladatelnost - peruán – „primitivní“ plemeno, někde se píše že povaha je díky tomu specifičtější a výchova ne úplně pro každého, někde se zas píše že je to veselý nekomlikovaný dobře cvičitelný pes. Tak jak to tedy je?

Temperament – peruán by asi měl být klidnější, přece jen amík je teriér, i když údajně amík má být méně typický teriér, takový „neteriérovský“…?

Uštěkanost – tak teriér je asi jasný, peruán by měl být údajně naopak spíš tiché plemeno…?

Lovecký pud – zřejmě obě plemena mají silně vyvinutý lovecký pud, peruán asi ještě více než amík – znamená to že obě plemena v lese jen na vodítku?

Choulostivost – peruán by asi měl být odolnější, přece jen je to daleko starší plemeno, údajně ho ani není dobré mazat v létě opalovákem?

Závislost na lidské společnosti – není v plánu nechávat psa celý den samotného, ale někdy to pár hodin je potřeba. Peruán je prý větší závislák na lidské společnosti a o samotě demoluje byt?

Zdraví a dědičné nemoci – tak tady jsem se toho moc nedopátrala. Které plemeno víc trpí na dědičné nemoci?

Samozřejmě pokud bych se pro některého z nich rozhodla tak bych kontaktovala chovatele a sbírala co nejvíc info tam, ale snažím se zjistit co nejvíc abych měla prostě přehled a moje rozhodování mělo z čeho vycházet.

15.11.2018 19:28

mně americký přijde jako opravdu teriér a ten druhý úplně jiný už od pohledu
američan je u neuznaný FCI
choroby a další věci jsou vypsané tu
https://www.akc.org/dog-breeds/american-hairless-terrier/

kyčle, pately, srdce a aseptická nekróza hlavice stehenní kosti a
http://www.ahtca.info/about-the-aht.html

osobně neznám ani jednoho, ale peruánec mi přijde jako elegantní.. lovecký.. takový chrtí
a američan lovecký.. a praštěný

15.11.2018 21:34

Peruánec neloví, zbytek dopíšu zítra.

16.11.2018 10:04

Díky rájko, s radostí čekám na pokračování :-)

16.11.2018 22:13

Vracím se k peruáncovi.
Povaha je jednoduchá, nic co by začátečník nezvládl, ale jsou jemnější, nesnesou dril a buzeraci ve výcviku a potřebují milý přístup. Temperament, perauánec se přizpůsobí, není to magor jako bordera, klidně výdrží jen tak ležet a válet se nebo se proběhnout pro aport po zahradě. Uštěkanost, nejsou úplně nejtišší, za vraty hlásí obstojně. K loveckému pudu, ty co znám, tak neloví, v lese se drží majitele.
Choulostivost, jsou odolní, holou varietu je lépe v létě namazat, přece jen se spálit může. Závislost, perauánec je na své rodině závislý, ale v klidu výdrží několik hodin sám, nic neničí. Zdraví a dědičné nemoci, peruánci se vyšetřují primárně na PRA-prcd, někteří chovatelé vyšetřují i DKK/DLK u velkých variet, patelly u malých, někteří vyšetřují i srdce.

Hodně štěstí při výběru.

17.11.2018 08:45

Moc děkuji rájko :-)

17.11.2018 09:36

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Moc děkuji rájko :-)

Za málo