Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.11.2018 16:55
terriya291

XXX.XXX.241.177

Dobrý den. Prosila bych o radu.
Máme 1,5 roku starého jezevčíka. Od malička je hodně nedobrý na cizí lidi,nebo nedej bože když k nám někdo přijde. Nepřetržitě štěká a chce kousat. Tohle ale zase tak velký problém není. Vždy jsme si spolu hráli a dováděli,kousali se a provokovali se Poslední týden na mě pořád vrčí a dokonce mě i kousl. Opravdu nevím čím by to mohlo být. Poslední dobou jsem hodně ve stresu,protože je toho na mě ve škole moc,mohl by to vycítit,ale i tak je to divné...nebo mě taky napadlo,že žárlí. Na střední škole jsem si teď našla nové kamarády a pořád jsme spolu,objímáme se na rozloučenou a tak. Vždy přijdu a čichá moje věci.. Nikdy jsem mu neublížila,chováme se k němu dobře. Nevíte důvod?
Předem děkuji za odpovědi.

23.11.2018 19:17
LájošM

XXX.XXX.14.251

Je nevychovaný a nerespektuje vás. Bere vás jako podřízenou.
Předpokládám, že pes nemá žádná nastavená pravidla správného chování.
Pokud nevidíte žádný problém v tom, že pes chce kousat návštěvy, je něco v nepořádku s vámi.

23.11.2018 20:57
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Přesně tak. Je to nevychovaný sprateček bez mantinelů. Co umí, co s ním cvičíte? Nejde o to, řvát na něj a drezůrovat, ale prostě v klidu ho učit povely, cviky a trvat na splnění, pak až hra. Mezi ně patří i povely ticho a na místo.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.11.2018 22:34

Jako dítě jsem měla jezevce a hodně ostrého. Plný respekt jsem měla jen já (maximálně jsem se mu věnovala), pak táta, na mámu si občas i houknul, když se mu něco nelíbilo. Návštěvy se mu nelíbily, ale stačilo říct, že ti jsou oká, a byl klid. Jen se to muselo hlídat zase při odchodu. Vlastně se muselo hlídat pořád. Kdyby př. někdo přiblížil ruku k autu k otevřenému okénku, tak o ní přijde. Kdysi málem špatně dopadl celník na hranicích.

Originál jezevčík není žádný mírumilovný nekomplikovaný pes, musíte ho korigovat, cvičit a být pro něj čitelná. Musí mít jasno.

23.11.2018 23:28
Terven

XXX.XXX.160.10

No...neodmávla bych to tvrzením, že pes je nevychovaný sprateček a nerespektuje. Ono je problém, že vrčení si většina lidí rovnou spojí s agresí, jenže vrčení není nic víc ani míň než projev negativní emoce a na to má každý živočich právo. Jak jinak má dát najevo, že něco už je u něj přes čáru, že ještě chvilku a už to nezvládne?
Pokud pes odmalička nepřetržitě štěká a vrčí na návštěvy, příp. chce kousat, vypadá to spíš na mizernou socializaci a dost zásadní problém ve výchově.
Jezevčík je svéhlavé plemeno, ne úplně jednoduché, ale po zlém se s ním nic nesvede, potřebuje vlídné vedení.
To, že je tolik jezevčíků zkažených a agresivních, já osobně přičítám tomu, že se majitelé nezkousnou jejich náturu a snaží si respekt vynutit z pozice síly.

24.11.2018 09:34

navíc vrčení nemusí být ani ta negativní emoce. znala jsem psa, co při práci vrčel skoro neustále, prostě šel u nohy nebo plnil povel sedni či lehni a celou dobu to z něho vrčelo. přitom řeč těla - šťastný pes.

a když mi Nora strká hračku do dlaně a vrčí u toho, taky to není nic negativního, ale chce se tahat.

24.11.2018 10:58

Přesně vrčení nemusí být projev agrese....můj pes si vezme kost a prostě si u toho vrčí....a to i když leží sám na dvoře a široko daleko nikdo není........vrčí taky, když nám říká, že se mu něco nelíbí....třeba dcera se nad ním skloní a chce mu dát pusu...pes zavrčí, je nejistý, je mu to nepříjemný......někdy zavrčí i na mě, když ho moc "tulim", je to prostě jeho sdělení, že už ho "mačkám" moc....

S jezevčíky nemám moc zkušeností....resp. můj kamarád má už několikátou dlouhosrstou jezevčici a všechny jsou-byly mazlivý zlatíčka....ale popis situace...zavrčení, kousnutí....spíš přijde jako stres-nejistota psa, ale těžko posoudit, když u toho člověk není.....

24.11.2018 11:01
lupus4

XXX.XXX.205.61

přesně tak, není vrčení jako vrčení, měl jsem dost psů co komunikovali přátelským "mručením" ba i přímo pochvalným, musíte sledovat i další řeč těla a ne hledat hned agresi..

i vrčení při strachové agresi je naprosto jiné, než vrčení u agrese dominanta...

24.11.2018 14:40
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ale tady jde o chování onoho konkrétního psa a dle popisu, je prostě nevychovaný. Já jsem také někdy ve stresu, přesto na potkání lidi nefackuju a nenadávám jim, tento se vzteká a kouše. Prostě to chce naučit slušnému chování. Vím, co je to vrčení z různých důvodů, můj vrčel jak motorová pila, když nechtěl, aby si jeho psí brácha s někým hrál. Vrčí na mne, když mu říkám: jéé, ty už jsi doma, už jsi oběhal všechny sousedy, to ti to ale mimi trvalo...Proč vrčí, nevím. Nesouhlasí, nechtěl vlastně jít domů, vrčí, že jsem mu odešla, nebo proč? Neřeším, brblá si, tak si brblá. Ale nekouše ani mne, ani návštěvy, jen si tak brblá pod nos, když mu pusinkuju čelíčko. Kdyby mi to vadilo, houknu na něj a je ticho, ale jsem na to zvyklá.

24.11.2018 15:42
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Pravděpodobně mu chybí norování. Mechanický trest s největší pravděpodobností fungovat nebude. Zacházel bych s ním něžněji, pravděpodobně nejste dost citlivá. Musíte si ho ochočit!

24.11.2018 18:47
terriya291

XXX.XXX.241.177

Vidím v tom problém. Jen jsem to myslela tak,že je horší když pes začne vrčet a kousat majitele...

24.11.2018 18:53
terriya291

XXX.XXX.241.177

My jsme odjakživa měli jezevčíky,vždycky byly vychovaní..
Jako malé štěně byl v pohodě,ale pak měl něco se žaludkem a byl den na veterině. Od té doby je takový...nevím jestli to s tím má něco společného..
Jinak poslechne,k noze,všechno.. na psy je v pohodě.

24.11.2018 20:16

terriya291 napsal(a):
Vidím v tom problém. Jen jsem to myslela tak,že je horší když pes začne vrčet a kousat majitele...

to znamená, že majitel dělá něco hodně blbě....

24.11.2018 21:50
karo2702

XXX.XXX.172.116

No u nás bývali taky vždycky jezevčíci. Je to prostě "ostřejší" psík a spousta lidí si to neuvědomuje, protože je to prostě takové malé zvířátko. Pokud ho dobře nesocializujete a neurčíte mu hranice, pak jsou takové problémy. Nejde z příspěvku říci, zda je jeho chování předmětem bázlivosti, nevychovanosti nebo jen nerudné povaze. To je věc, na kterou musí majitel přijít a pak jí podle toho také řešit.

24.11.2018 23:14
terriya291

XXX.XXX.241.177

@hmn
My se k němu chováme hezky. Byl to vždy miláček rodiny..od malička s ním chodíme mezi lidi ale hold se prostě nic nezměnilo..

25.11.2018 19:19
karo2702

XXX.XXX.172.116

terriya291 napsal(a):
@hmn
My se k němu chováme hezky. Byl to vždy miláček rodiny..od malička s ním chodíme mezi lidi ale hold se prostě nic nezměnilo..

Je rozdíl mezi chovat se hezky a vychovat a mít respekt

25.11.2018 19:39

Nevím jestli se mi to jen zdá, ale mám pocit, že když už na někoho vrčí a když už někoho kousne jeho vlastní pes (tím nepočítám štěněcí kousání a myslím vrčení jako varování "bacha já tě kousnu"), tak je to malý pes.....nevidím, že by to samé sem psal majitel statného rotvajlera nebo co já vím pastevce..........
A asi to nějak nechápu....neumím si představit, že by na mě nebo moje děti vystartoval s vrčením náš 1,5 roku starý pes a ještě nás kousnul ......to je prostě naprosto nemyslitelné, nepřípustné a jestli je pes zdravotně v pořádku, tak mi to přijde jako naprosté selhání páníčků....nějak to tam asi vztahově a komunikačně nefunguje......a je úplně putna, jestli je pes rozmazlenec nebo ne.....sama mám totálně rozmazlený potvory, kdyby to bylo tím, tak jsme doma nonstop pokousaný a chodili bychom se psů ptát co smíme a co ne......

25.11.2018 20:09

lidé s malým zmítajícím se například špicem mi říkají -
jak ho udržíte ?
a
nepokouše vás ?
anebo
to s tím musíte ale každej den cvičit že jo aby byl takle hodnej ?

jasně, protože s malým psem nemusíte NIC

:-)

25.11.2018 20:35

terriya291 napsal(a):
@hmn

ještě jednou :
pokud na majitele/vlastního člověka začne vážně vrčet/kousat jeho vlastní pes, tak dotyčný člověk dělá něco ( směrem ke psu) blbě.
Samozřejmě může být i příčina zdravotní

jak píše sardulah :
jestli je pes zdravotně v pořádku, tak mi to přijde jako naprosté selhání páníčků.
tak to je...

I zde - F. Šusta "trénink je rozhovor" - číst, číst a číst!
(nedávná diskuze mne přiměla opět po této knize sáhnout, a jsem teprve na straně 19 ale co moudra už se tam vlezlo!)

25.11.2018 20:42
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Ještě nikdo se nezamyslel asi nad tím pravým problémem. Pes dospívá, a snaží se zaujmout vůdčí postavení ve smečce. Zkuste to řešit tak, jak by to řešila zvířata v přírodě.

25.11.2018 20:46
Terven

XXX.XXX.160.10

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
lidé s malým zmítajícím se například špicem mi říkají -
jak ho udržíte ?
a
nepokouše vás ?
anebo
to s tím musíte ale každej den cvičit že jo aby byl takle hodnej ?

jasně, protože s malým psem nemusíte NIC

No :-) mám takovou soukromou teorii, kterou nikomu nentím...jsem přesvědčená, že většinu psů, kteří jsou nepříjemní nebo přímo agresivní na lidi, vyrobí sami majitelé, když se snaží o pevnou výchovu a dělají to blbě.
Snaží se nastavovat mantinely z pozice síly, hlavně, ať pes má jasno, kdo tady velí, kdo je vůdce smečky.
V takovém případě platí, že méně je více a míň škody by se nadělalo, kdyby se pes nechal úplně ladem...
Mám tady v okolí několik krásných příkladů - pohybuje se tu fakt divnej týpek na stařičkým bicyklu, vlají za ním vlasy a line se vůně marihuany. Běhá s ním fena staforda (nebo mix staforda), výchova nula nula nic, vodítko snad ani nevlastní, o košíku nemluvě. Fena vzbuzuje u některých místních obyvatel hysterii, zpočátku jsem taky byla ve střehu, ale je to je takový ten pes, který jen "běží okolo". Jen tak mimochodem mě očichá, očichá i mojí fenu a pokračuje v cestě za tím divným týpkem. Nikdy žádnej konflikt, vrčení, rvačka, nic...
Pak potkávám paní dobře před šedesát, fakt nóbl dáma, fialovej přeliv, šperky, nalakovaný nehty...a má nádhernýho mohutnýho staforda, prý už druhýho, protože to jsou miláčkové a super povahy. A psa miluje a vychovává jako vnouče, čili rozmazlující babička. A pes je pohodář, nic neřeší.
No a pak tu jsou ti, kteří "vědí, co si pořídili" a musejí na to tvrdě, aby jim to nepřerostlo přes hlavu. A psi se jim zmítají na krátkým vodítku a vypadají, že sežerou každýho, kdo se přiblíží.

25.11.2018 20:52

jahodapavel napsal(a):
Ještě nikdo se nezamyslel asi nad tím pravým problémem. Pes dospívá, a snaží se zaujmout vůdčí postavení ve smečce. Zkuste to řešit tak, jak by to řešila zvířata v přírodě.

japa by to řešila zvířata v přírodě?

má zadavatelka psa vyhnat, ať žije jako osamělý vlk, dokud si nenajde partnerku a nezaloží vlastní smečku?

25.11.2018 20:54

jahodapavel napsal(a):

No tak nevím....mám fenu docela svéhlavinku už odmalička a když něco nechce, tak to umí dát dost ostře najevo....ale abych to řešila jako zvířata v přírodě??....to bych s ní musela jít do přímého konfliktu, musela bych jí "zlomit" a to teda pardon, vždycky se to dá vymyslet tak, aby to pro fenu bylo schůdné a já si jako šéfíček nezadala, abych měla navrch.....

Příklad....fena něco ukradne a zaleze pod stůl, kde je ochotná si svojí kořist bránit....no nejsem blázen, abych za ní lezla pod stůl a táhla jí silou ven a pak jí "ukázala, kdo je tady pánem", což si myslím, že v případě feny by muselo být hodně natvrdo a možná bych taky skončila s kousancem....přeci je podstatně jednodušší jí zavolat k sobě a říct jí, ať kořist odevzdá........následně jí za to můžu pochválit a pohladit.......všechno v klidu a pohodě.....

25.11.2018 21:15

tak pokousat, povrčet, poslintat
a bez večeře !

25.11.2018 21:18

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No tak nevím....mám fenu docela svéhlavinku už odmalička a když něco nechce, tak to umí dát dost ostře najevo....ale abych to řešila jako zvířata v přírodě??....to bych s ní musela jít do přímého konfliktu, musela bych jí "zlomit" a to teda pardon, vždycky se to dá vymyslet tak, aby to pro fenu bylo schůdné a já si jako šéfíček nezadala, abych měla navrch.....

Příklad....fena něco ukradne a zaleze pod stůl, kde je ochotná si svojí kořist bránit....no nejsem blázen, abych za ní lezla pod stůl a táhla jí silou ven a pak jí "ukázala, kdo je tady pánem", což si myslím, že v případě feny by muselo být hodně natvrdo a možná bych taky skončila s kousancem....přeci je podstatně jednodušší jí zavolat k sobě a říct jí, ať kořist odevzdá........následně jí za to můžu pochválit a pohladit.......všechno v klidu a pohodě.....

no jasný, člověk si říká rozumný, tak by měl jednat rozumem, a ne se se psem přetahovat na sílu jak opice.

25.11.2018 21:31

terven, asi potkáváme stejnou paní, akorát o 500km dál :-)

nevěděla jsem, že na megínky se musí pevnou rukou, dokud jsem nevlezla sem :-) :-) podle mě je to pes, teda fena, co nemá ráda kolie feny, a je přecitlivělá :-) a to je celé
dříve lidé říkali jenom - to je ale pořádnej havoš :-)

26.11.2018 12:38
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Jde o norníky, proto si myslím že u jezevčíků s násilnostmi spíše nepochodíme (obecně je asi u tvrdých psů tvrdší výchova kontraproduktivní). Pokud by jej třeba negativně motivoval někdo koho má v hluboké oblibě, potom by to asi fungovalo jinak. Tento konkrétní pes ale zřejmě svoji majitelku již nesnáší. Je to možná tím, že mu neposkytuje odpovídající životní náplň (přičemž by spolu automaticky budovali pevné pouto), nebo tím, že je toto zvíře výlukového vlohového založení a nebo tím, že s ním nebylo dostatečně citlivě zacházeno. Napadá Vás ještě jiný důvod?

26.11.2018 17:07
LájošM

XXX.XXX.14.251

Respekt přece neznamená násilí, to v žádném případě.
Pes ale potřebuje jasná pravidla, aby byl šťastný a spokojený. Je to smečkové zvíře, bez pravidel to prostě nejde.
A naučit pravidla jde i bez řvaní a bez hrubé síly. Člověk musí být pro psa čitelný, důsledný ve svých požadavcích. Pak ho pes respektuje a nemá potřebu ho kousat. Vrčení je komunikace, má mnoho "odstínů". Ale podle toho prvního popisu zadavatelky pes neví, co má dělat, kdo vlastně pravidla nastavuje, tak se je snaží nastavit sám. Zřejmě je ve své pozici nešťastný. Proto doporučuji práci, důsledné vedení, jezevčík je velmi inteligentní pes a potřebuje pána, který jasně ví, co dělá.

26.11.2018 19:12
vetřelec

XXX.XXX.224.254

LájošM Jak si interpretujete tento přístup?

https://www.youtube.com/watch?v=SDt8HnyxHK0
https://www.youtube.com/watch?v=fe6mjg8QI2E

Podle mého názoru je to založené na jednoduchých principech ochočení agresivního zvířete. Vytočené zvíře se pochopitelně netrestá, ale dokonce ani nekárá, neprovokuje se. Na konci prvního videozáznamu je prokázána ovladatelnost, ale myslím, že to není o prvořadém nastavení pravidel z nadřazené role onoho kynologa.

26.11.2018 19:25

proč toho psa patle po hlavě ?
to ho chtěl vyděsit eště víc ?

27.11.2018 18:47
LájošM

XXX.XXX.14.251

Z těchto videí nepoznáte nic. Proč se tak pes chová? Proč se tak divně chová jeho majitel? A proč se tak divně chová ten pán, co se nechá tak dlouho napadat, až to psa přestane bavit? Taková videa většinou udělají víc škody než užitku.

27.11.2018 19:02
saola

XXX.XXX.125.86

Možná to jen špatně luštíte, LájošiM.

27.11.2018 19:52
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Je to sestřih ale zdá se mi srozumitelný a nemyslím, že by měl klamat. Pes se tak chová nejspíš proto, že byl v nedůvěřivosti rozvinut (dedukce od plemenné příslušnosti). Nemůže teď být majitelem vykárán, protože není schopen odlišit mezi touto a předchozími situacemi a nemusel by pochopit rozporuplnost ve vedení. Nebo by bylo přesnější říci, že pes je do této úrovně vlohově zušlechtěn a s ohledem na výkon by bylo riskantní projev potlačovat. Snad nám sem přispěje někdo kdo se zabývá praktickou služební výchovou. Zajímalo by mě totiž jestli je to situace mimořádná, nebo spíše normální. Pes si zvyknul na dalšího psovoda, takže eventuální chyba v přístupu toho člověka byla jistě v toleranci. Tento řádně vycvičený pes nakonec respektuje diktát náhradního psovoda- Buď tedy důsledkem vybudovaného vztahu, nebo jako nástroj hlubší hierarchie...?

Přidejte reakci

Přidat smajlík