Dobrý den, prosím nutně o pomoc jsem už zoufalá. Před pár měsíci jsme si s přítelem pořídili německého špice trpasličího. Jmenuje se diblík a je to fenka, teť jí je 7 měsíců a dvacet dní. A už od mala řešíme velký problém s čůraním všude možně. Jako malé štěně to nevydržela déle jak dvacet minut, problém je v tom že ona třeba jde a ukapává za ní moč a ani o tom neví takhle nám dokáže přejít celou kuchyň, co hodinu to zní teče. Další problém je že strašně pije, dokáže na hlt vypít klidně 150ml vody a to by měla mít na půl dne. Už jsme navštívili 4 veterináře cukrovku nemá, ledviny fungují jak mají zánět močáku taky nemá ani dělohy vše v pořádku. Veterinář nám zdůrazňoval že to určitě není normální že to může být tím že může tet někdy začít hárat a že jí máme vody dávkovat aby do sebe tu vodu tak nehltala takže každou hodinu dostane trošku vody do misky aby se tak nepřepíjela ale nestačí jí to pořád tu vodu vyhledává. Ale když jí dáme plnou misku tak ji vypije nahlt a potom se začne klepat a zvracet protože na tak malého pejska je to prostě moc nevím jak se mám v téhle situaci zachovat nechci ji nějak ubližovat. Chci jí pomoct ale jak? Má někdo podobný problém? Děkuji za jakoukoliv radu
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak malého psíka bych krmila vařenou stravou. Určitě ji máte v bytě. Nepřetápíte?
I přes lékařské vyšetření to nejspíš vypadá na zdravotní problém. Krev - jaterní testy?

horko a nuda ?
anebo cushing, ledviny, nadledviny, hypofýza, játra, moc vápníku, infekce..
krev, moč ?
granule pro mikro psa tyhle určitě ne - dáte si suchý rohlík a nic jiného ?
kuřecí prsa dieta jo, ale tak jeden den, chybí tomu spousta věcí a trpí ledviny
kupte konzervy !
Ledviny i moč má v pořádku dělal jí kompletní vyšetření krve i moči vše v normě na ultrazvuku ledviny a děloha taky v pořádku, zánět se z krve taky nepotvrdil. Cukrovku taky nemá. A krom toho pití žádné jiné příznaky nejsou akorát s tým pitím souvisí to čůrání, chodím sní každou hodinu ven a někdy ani to nevydrží. Ty konzervy zkusíme určitě, snad to pomůže. Ona byvávala vdycky hodně aktivní pořád si hrála a tet je taková že mě pořád jen leží u nohy. Chodí všude zamnou jak ocásek, snažím se trénovat samostatnost ale nějak to nepomahá. Starám se o ní sama a je na mě hodně zvyklá.
Spoléhat se s diagnózou na běžné terénní vety-očkovače či zdejší diskuzi je hloupost. Vemte výsledky všech vyšetření, které máte, a pošlete je na veterinární kliniku jaggy na konzultaci nebo tam se psem zajeďte osobně, pokud jste odněkud okolo.
http://www.jaggypraha.cz/
http://www.jaggy.cz/homepage
elis025
napsal(a):
Ledviny i moč má v pořádku dělal jí kompletní vyšetření krve i moči vše v normě na ultrazvuku ledviny a děloha taky v pořádku, zánět se z krve taky nepotvrdil. Cukrovku taky nemá. A krom toho pití žádné jiné příznaky nejsou akorát s tým pitím souvisí to čůrání, chodím sní každou hodinu ven a někdy ani to nevydrží. Ty konzervy zkusíme určitě, snad to pomůže. Ona byvávala vdycky hodně aktivní pořád si hrála a tet je taková že mě pořád jen leží u nohy. Chodí všude zamnou jak ocásek, snažím se trénovat samostatnost ale nějak to nepomahá. Starám se o ní sama a je na mě hodně zvyklá.
Štítná žláza?

nevím, čemu říkáte kompletní vyšetření krve, ale zrovna ta štítná žláza se dělá zvlášť
hárání a kdo ví co se k tomu rozjelo
jeden test krve mě nějak nepřesvědčil

a nadledviny jsou něco jiné než ledviny... jde o hormony
jak to teda je, takto funguje odmala, celou dobu ??

janaa
napsal(a):
Ektopický ureter byl vyloučen?
Taky mě to tak přijde. Pro zadavatelku, ať si přečte. https://www.animalclinic.cz/news/soubor_227.pdf No, ale nemusí být. Znovu vyšetření komplet.

napsal(a):
Taky mě to tak přijde. Pro zadavatelku, ať si přečte. https://www.animalclinic.cz/news/soubor_227.pdf No, ale nemusí být. Znovu vyšetření komplet.
A nejlépe rovnou k autorovi článku.

"cukrovek" je víc
Diabetes insipidus
to je dycky zajímavé, jak bylo vše testované a nic psovi není
ale půl roku za ním ukapává moč
Od mala čůrá ale to štěňata zase dělají běžně s pitím je problém až teť byly jsme u 4 veterinářů a krev odebírali 3x a pokaždé nám řekli že je zdravá ale dělali jí běžné vyšetření krve takovej ten základ plus ještě vyšetření těch bílích a červených krvinek ale přesně nevím jak se to jmenuje nejsem lékař. Ten poslední ubkterého jsme byly nám řekl že to není ještě dospělej pes a na tyhle nemoci je malá žeby to byl hodně neobvyklí případ.
saola
napsal(a):
Spoléhat se s diagnózou na běžné terénní vety-očkovače či zdejší diskuzi je hloupost. Vemte výsledky všech vyšetření, které máte, a pošlete je na veterinární kliniku jaggy na konzultaci nebo tam se psem zajeďte osobně, pokud jste odněkud okolo.
http://www.jaggypraha.cz/
http://www.jaggy.cz/homepage
Jaggy už bohužel dávno není, co bývala - dnes už bych ji kromě neurologie nikomu nedoporučila, protože pacient je tam až na posledním místě
elis025
napsal(a):
Od mala čůrá ale to štěňata zase dělají běžně s pitím je problém až teť byly jsme u 4 veterinářů a krev odebírali 3x a pokaždé nám řekli že je zdravá ale dělali jí běžné vyšetření krve takovej ten základ plus ještě vyšetření těch bílích a červených krvinek ale přesně nevím jak se to jmenuje nejsem lékař. Ten poslední ubkterého jsme byly nám řekl že to není ještě dospělej pes a na tyhle nemoci je malá žeby to byl hodně neobvyklí případ.
A sono jste dělali?

elis025
napsal(a):
Takže jakej mám tet zvolit postup myslíte že to je teda zdravotní problém doporučili by jste mě nějakou kliniku? Pan veterinář nám teda řekl že pokud nejsou zatím žádné jiné příznaky jako je vypadávání srsti atd, že mám počkat dokud pohlavně nedospěje.
Přečtěte si ten článek : https://www.animalclinic.cz/news/soubor_227.pdf (odkaz dávala anet10 v 9,35). Je pod ním podepsaný veterinář z Prahy, obrátila bych se na něj ( třeba aspoň telefonicky o konsultaci se všemi výsledky ).
taky bych se připojila k dalšímu hledání nemoci. A určitě bych neomezovala pití. kdysi mně veterinář/!/ radil trestat čtyřměsíční štěně , které mělo přesně stejné příznaky. umíralo na selhání ledvin, jen to ten veterinář ještě nedokázal zjistit. Taky si myslel, že je štěně na tyhle choroby moc mladé. Poruchou koncentrační schopnosti selhání ledvin začíná - moč může být negativní - výsledky jsou zkreslené naředěním moče. A taky to může být vrozená vada - viz výše.. ale to by asi nebyla ta žízeň. O diabetu insipidu se hodně píše, ale ještě jsem to nikdy neviděla, asi to je dost vzácné - ale zase se to lehce léčí, tak má smysl na to myslet.
já bych se v první řadě zeptala, co už bylo vyšetřeno. Nedávno jsem měla malý spor s majitelkou psa, kterému bylo vyšetřeno "všechno". později se ukázalo, že šlo jen o krevní obraz. Včetně všech hodnot erytrocytů to bylo napsáno asi na 15 řádcích, takže se zdálo, že se toho udělalo dost.
elis025
napsal(a):
A nevíte zdali by se ledvinova nedostatečnost poznala z krve?
Já myslím, že ne vždy. Když nám selhávaly ledviny, z krve to nebylo zjištěno, pouze nějaké hraniční hodnoty, ale možná ani to ne. Až po sonu se to zjistilo. Doktor říkal, že ledviny jsou prevít a nevarují. Pokud pracují alespoň z jedné třetiny, tváří se, že je to ok, ale není. Takže z krve se u nás nic moc nepoznalo, ale raději se udělalo ještě ten den sono, a za měsíc byl konec.
Ono z krve se ze závažných stavů nemusí poznat téměř nic - teď z lidského soudku: kamarádka měla zánět žlučníku, týden v bolestech výhradně na sucharech, algifenu a isocholu, a jaterní testy ukázkové, jinak jen mírně zvýšené CRP na 10 a mírně také leukocyty. Nález potvrzen vyšetřením sonem, takže žádná simulace hysterické dámy, ale v krvi prostě nic zásadního.
Pro zadavatelku:
Podle hustoty moči nepoznáte v této situaci nic, fena pije jak zjednaná, takže hustota bude asi pochopitelně pod doporučeným rozmezím. Pokud skutečně nejste z medicínského oboru, nespekulujte nad googlem a nevytvářejte hypotézy, ale výsledky, co máte, předejte někam na kliniku ke konzultaci. Čím dřív, tím líp pro psa.

a to je přesně ono, včera se řeklo, že vyšetřeno vše a dnes se teprve řeší ta nejzákladnější věc
gůgl je náhodou dobrý pomocník pro začátek (ale nekřičte to na lékaře), oni to veterináři také nemají lehké, pes nic neřekne
+ majitel psa dělá tak trochu zmatek, z gůglu se aspoň dozví, co vše je potřeba na veterině říct
když zadáte "žízeň u psa", najdete nejčastější příčiny těchto trablů
dokonce i jen taková "obyčejná" přemíra vápníku dokáže tohleto
cushing, addison,...
důležité je veterináři říct naprosto vše - hlavně i to, co se mi zdá nedůležité a nesouvisející !
Ja jsem vše řekla veterinářovi on mě na to prostě odpověděl že si myslí že na nějakou závažnou nemoc je ještě malá a že mám počkat do hárání bohužel nejsem lékař a tak se snažím najít na internetu co nejvíc informací o tomto problému protože mám o ní strach a už nevím kudy kam a snažím se udělat pro ni maximum. Jsem ráda že jste mě poradili aspoň už vím jak postupovat dál.
elis025
napsal(a):
Ja jsem vše řekla veterinářovi on mě na to prostě odpověděl že si myslí že na nějakou závažnou nemoc je ještě malá a že mám počkat do hárání bohužel nejsem lékař a tak se snažím najít na internetu co nejvíc informací o tomto problému protože mám o ní strach a už nevím kudy kam a snažím se udělat pro ni maximum. Jsem ráda že jste mě poradili aspoň už vím jak postupovat dál.
Jděte k jinému veterináři, ať později nelitujete toho, co jste neudělala. Aby vám vet tvrdil, že si něco myslí a oháněl se tím, že je pes na něco moc mladý (víte, jak se říká, co znamená myslet?), aniž by se o to skutečně zajímal. Celkem dost závažných věcí se dědí.
Pardon, ale k takovému bych už prostě nešla. Když máte neutuchající žízeň a neustále chodíte močit, není to dobré znamení u lidí ani u zvířat.