Daruji fenku Jacka Russela

Daruji fenku Jacka Russela. Je zvyklá být venku na zahradě v boudě. Nevhodn...
Dobrý den, mám štěně staré 5 měsíců a trénujeme chůzi u nohy, chvíli mu to jde a pak ho to přestane zajímat a nebo když vidi jiného psa, to je úplně hotovo a ani nepomůže pamlsek nebo hračka. Je úplně nepricetny. Pritom se psy má staly kontakt😕nechci aby se mi na vodítku skrtil a dusil.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Trénujte....pětiměsíční štěně ještě nemůže být 100% v chůzi u nohy si tedy já myslím....respektive třeba čtyřměsíční fena mi chodila bez vodítka u nohy naprosto spolehlivě a padlo jí 6-7 měsíců a vůbec to nešlo, ale trénovaly jsme pořád.....úplný spoleh za každé situace na ní byl až cca ve dvou letech....
napsal(a):
Trénujte....pětiměsíční štěně ještě nemůže být 100% v chůzi u nohy si tedy já myslím....respektive třeba čtyřměsíční fena mi chodila bez vodítka u nohy naprosto spolehlivě a padlo jí 6-7 měsíců a vůbec to nešlo, ale trénovaly jsme pořád.....úplný spoleh za každé situace na ní byl až cca ve dvou letech....
Presne tak, perfektni chuze u nohy u hyperaktivnich psu az ve dvou letech. Chce to kazdodenni trenink a trpelivost. Ze se ted zene na cizi psy, je normalni, je to zvedave stene.
Werunie
napsal(a):
a myslíte, že přestane takto vysilovat po psech? je to docela neprijemny oro obě strany 😕Ale u nohy se snaží 😀
Ještě snad technická....nikdy jsem nechodila na cvičák, cvičila jsem si sama a chůzi u nohy jsme trénovaly vždycky při každém návratu z procházky, fena byla vylítaná, trochu se pracovalo na poslušnosti....a on "unavený" pes, kterému jsme vybili energii, zaměstnali hlavinku jde pak u nohy více méně sám a míň reaguje na podněty a když už zareaguje, tak je podstatně snažší ho korigovat.....
Protože pokud bych chtěla po půlroční feně chůzi u nohy, když vylezeme z branky a ona je nabušená energií a natěšená, tak by to podle mě asi nemělo smysl, tam jsem se snažila jen feňuli vštípit, že mě nesmí vláčet za sebou, že prostě nesmí táhnout....
tvoreček, který se teprve naučil nepočůrat doma, má chodit u nohy jako voják :-)
nejdřív se vylítá, pohraje s páníčkem a s kamarády, a pak může jít domů u nohy
asi tak minutu :-)
anebo choďte ven vedle sebe, jako že je to normální
my tak chodíme, většinou ve městě
ale pokud řeknu "u mě", tak to jde pes opravdu nalepený jaksi krkem po mé levé noze a fakt na mě čumí, já nevím kde to vzala, vypadá to hrozně, jak vlčák na spartakiádě, a dokáže tak i běžet a dlouho (ale já ne :-) ) a ještě se tváří radostně
blázen
no prostě ten přesný cvik se musíte naučit doma, pak na zahradě, pak mezi lidmi a nakonec ve společnosti psů
a to by musel psík hodně viset na páníčkovi, aby šel přesně u nohy 50 metrů.. štěně a učící se pes = nejdříve zábava, únava
ještě bych po příspěvku od megi-the-dog dodala, že jsem netrvala na předpisovém provedení, mě stačilo, že mi ve finále chodila fena vedle nohy kdykoliv, kdekoliv, za jakékoliv situace a nepotřebovala jsem vodítko, alespoň tam, kde to přímo nebylo nařízeno a povinné, prostě provozní poslušnost "žádnej vlčák na spartakiádě" s očním kontaktem na psovoda ....
ale já za to nemůžu, já ji to neučila ! :D
tohle dospělé zvíře dělá hrozně divné věci, dnes šla u nohy přes celé fotbalové hřiště a to po ní nikdo nechtěl ! jsem se plácla do noh, vzteky, že jsem zapomněla doma kapesník a najednou pes u nohy ? co to je ?
já ji asi vrátím
jestli někdy zadavatelky pes plánuje sportovní cvičící kariéru, tak tam je lepší, aby dělal cvik přesně od pořád
jsem někde četla :-)
napsal(a):
ale já za to nemůžu, já ji to neučila ! :D
tohle dospělé zvíře dělá hrozně divné věci, dnes šla u nohy přes celé fotbalové hřiště a to po ní nikdo nechtěl ! jsem se plácla do noh, vzteky, že jsem zapomněla doma kapesník a najednou pes u nohy ? co to je ?
já ji asi vrátím
jestli někdy zadavatelky pes plánuje sportovní cvičící kariéru, tak tam je lepší, aby dělal cvik přesně od pořád
jsem někde četla :-)
není nad to mít samocvičícího psa....co by za to jiní dali ....s tím cvičením na přesnost asi souhlas, ale praktická zkušenost u mě veškerá žádná.....je mi to tak nějak jedno, ovčanda mě sice poslouchala na první dobrou, po povelu sedni si sice sedla, ale vyvalila bok.....no na soutěži by to na medaily nebylo, ale v běžné praxi mi to bylo jedno a ani jsem se nesnažila, aby to dělala přesně.......
Naopak třeba musím říct, že je mi nepříjemný a nepraktický, když mi současná fena jde u nohy tak, že je na mě nalepená....což poslední dobou dělá s oblibou a když vypadá jako prase, protože poběhala v zabahněném mokrém terénu, tak je to dokonce nežádoucí......
Werunie
napsal(a):
žádnou cvičící kariéru ne, pouze vychovaneho pejska, který me nebude tahat na vodítku a štěkat po psech 😀Děkuji všem za rady ☺ale je pravda, že malej když jde i chvíli u nohy, tak taky kouká do oči, tak chválím co se dá a samozrejme i pamlsek dostane ☺
No ještě jedna moje malá skromná zkušenost s ovčandou....jak se dostala do puberty, tak to vypadalo, že zapomněla všechno, co se kdy naučila....z docela poslušnýho štěněte se stala rebelka, která cíleně testovala mojí trpělivost a ještě z toho měla srandu, prostě to chvilku šlo a pak měla den (nebo i několik), kdy by jí člověk zabil, kolikrát jsem si říkala, že se v životě nanaučí poslouchat a že jsem si ukousla velký sousto, když jsem se jako začátečník do výcviku pustila sama, no ale nehodila jsem flintu do žita a makala dál....a ve dvou letech najednou obrat o 180 stupňů a byla tady paní dokonalá, spolehlivá........veškerá práce a trpělivost padla na úrodnou půdu, feňulce se v hlavičce rozbřesklo a začala normálně fungovat
Werunie
napsal(a):
žádnou cvičící kariéru ne, pouze vychovaneho pejska, který me nebude tahat na vodítku a štěkat po psech 😀Děkuji všem za rady ☺ale je pravda, že malej když jde i chvíli u nohy, tak taky kouká do oči, tak chválím co se dá a samozrejme i pamlsek dostane ☺
Jestli chcete prodloužit pozornost při chůzi u nohy, tak ještě měňte tempo chůze. Ale je to ještě mlaďoch, ten pozornost moc dlouho neudrží. Docela dost pomáhá měnit při výcviku i směry. Vyrazí-li pes směrem kupředu, změňte směr a upozorněte ho na něj. Požadujte - motivujte psa aby vás vždy následoval. Pak většinou nebude mít čas řešit okolí.
A v pěti měsících pamlsek/hračku VŽDY! A cvičit krátce, ale častěji. A než se vyprázdní tak se necvičí ..... s h*vnem v zatáčce toho člověk taky moc jinýho nestihne.
Proč nejdete do nějakého kurzu základní ovladatelnosti psa?
Pro zadavatelku:
Je poměrně důležité definovat si, co vlastně po štěněti chcete - předpokládám, že to nejsou chůze u nohy, jaké vyžadijí národní řády nebo IPO. Pro vás je plně dostačující, aby pes šel po vašem boku na prověšeném vodítku. Jestli půjde na úrovni vašeho kolene žebry, ramenem nebo slabinou, je u štěněte úplně jedno. Nemělo by křižovat před vámi ani se courat vzadu. Celé kouzlo ovladatelnosti gaučáka je v tom prověšeném vodítku - tedy psova aktivní reakce na tlak obojku či postroje a co nejrychlejší ochotné podvolení se tlaku. Nic dalšího k ovladatenosti při pohybu na vodítku gaučáka není třeba.
Na tohle žádný kurz ovladatelnosti psa u cvičákového gurua nepotřebujete, jen vodítko, jednořadý stahovák, zapnutý do nestahovacího kroužku, eventuelně postroj, pamlsky (pokud na ně chcete učit) a prostor, kde se chodí.
pro civilní ovladatelnost je výhodné mít jednak povel "k noze" skutečně s polohou těsně u nohy (samozřejmě ne přesně dle požadavků ZŘ), a volnější chůzi na prověšeném vodítku, neboli netahání.
Hele, já bych ty kurzy ovladatelnosti tak úplně nepodceňovala. Z vlastní zkušenosti vím, že tam ani neučíme moc ovládat psa, jako spíš učíme správně a hlavně včas ODMĚŇOVAT (pamlskem/hračkou) a jak zadávat povel, aby to bylo pro psa srozumitelné. Ono když se naučíte pořádně na sebe psa navázat, tak nemusíte řešit žádné tahání, poštěkávání atd.
Já někdy mám skoro celou hodinu jenom o tom, jak si se psem hrát. Páč to majitelé vůbec neumí.
Taky ráda dělám to, že si přivážou vodítka k tělu (jenom jako pojistka) a musí se naučit ovládat psa jenom slovem a rukama s odměnou. Teprv potom pořádně sami vidí jaké dělají chyby .... když nemůžou vodit psa jako kozu nebo cukat do aleluja.
malinkatý detail toho odnaučení tahání - hodně pejsků tah zbožňuje, můžete je tahat jinam a cukat jimi, ale oni umí cuknout 10 lidmi naráz, tak nevím :-)
napsal(a):
pro civilní ovladatelnost je výhodné mít jednak povel "k noze" skutečně s polohou těsně u nohy (samozřejmě ne přesně dle požadavků ZŘ), a volnější chůzi na prověšeném vodítku, neboli netahání.
To přece nikdo nerozporuje, ale vy obojí učíte v pěti měsících? To nedělám, po pětiměsíčním štěněti nemůžete precizní provedení chůze u nohy chtít, nedokáže se dlouho a cíleně soustředit, není důvod si do budoucna kazit cvik.
Pokud se psem vyloženě netaháte (pulling, závody spřežení a spol.), tak nemá tahat nikdy, ne? Z tohoto pohledu není přece mezi striktní chůzí u nohy a volnou chůzí na vodítku z pohledu netahání žádný rozdíl.
rozdíl mezi chůzí u nohy a netaháním je v té pozici a volnosti psa, to snad chápe každý.......včetně rozdílu použití v civilním životě
Pokud se psem vyloženě netaháte (pulling, závody spřežení a spol.), tak nemá tahat nikdy, ne?
Ne? Ne.Můj pes (a mnoho jiných psů) chodí v drtivé většině na postroji = tahání dovoleno. Pokud nechci aby na postroji tahal = povel.
No, móda psích postrojů u gaučáků mne naštěstí minula, ale pokud vám to vyhovuje.
jo, mému gaučákovi i mně to tak vyhovuje, a bonus v tahání oba vidíme, a to zcela jasně....
a co není jasného na rozdílu chůze u nohy a volně na vodítku?
vetřelec má pravdu
my jsme hrozně pomalí na psí krok
pozorujte psy, kteří cestují po vsi, po městě, bez člověka
úplně jinak než s námi
často i začnou capat mimochodem, aby si odlehčili, protože my prostě chodíme divně
mám tažné psy (netažného asi neznám ani) vždy a nejlépe se naučili neblbnout tak, že já šla rychleji, já zajistila, že vodítko je nenapnuté
a možná se psovi líbí, že jdeme spolu, místo abych ho tahala zpět furt anebo co
a pak naučím "pomalu" a "k noze" a tak .. ale nemusíme se prát, ani ortoped není potřeba
a jo, mé psisko netahá, ale když řeknu béž, tak táhne
má postroj :-) moc pěkný
prosím, když spí do 11, tak je gaučák ? :-)
je o to o celkovém nastavení, nastavení učení, cítění a vcítění, jak to chci vychovat a jak se mi pak bude spát
už jsem velká a tak kašlu na to, co si procházející lidé myslí - jak mluvím na psa, proč společně skáčeme přes kanálové mřížky a proč ji nechám koukat ve vlaku z okna
zjistila jsem, že změna směru a pevný obojek pro nás není, škubání a zvyšování hlasu též ne, tak jsme se rozlétly rychleji než šnečím člověčím tempem a ona má hroznou radost a furt mě sleduje, kam zas půjdeme
napsal(a):
vetřelec má pravdu
my jsme hrozně pomalí na psí krok
pozorujte psy, kteří cestují po vsi, po městě, bez člověka
úplně jinak než s námi
často i začnou capat mimochodem, aby si odlehčili, protože my prostě chodíme divně
mám tažné psy (netažného asi neznám ani) vždy a nejlépe se naučili neblbnout tak, že já šla rychleji, já zajistila, že vodítko je nenapnuté
a možná se psovi líbí, že jdeme spolu, místo abych ho tahala zpět furt anebo co
a pak naučím "pomalu" a "k noze" a tak .. ale nemusíme se prát, ani ortoped není potřeba
a jo, mé psisko netahá, ale když řeknu béž, tak táhne
má postroj :-) moc pěkný
Jestli to správně chápu, tak pokud například štěně někde něco zaujme a táhne k tomu, tak já se rozběhnu a pobezim jeho tempem, aby nebylo napnute vodítko a štěně se vesele dostalo tam kam chce ? Já to tedy dělám spíš naopak, zaujmu psa, požaduji aby vodítko nenapínal, klidně změním směr chůze a teprve potom, co bude vodítko provesene tak se dostaneme v klidu k tomu bodu kam štěně chce, a nebo taky ne a půjdeme úplně jinam. Snažím se psy učit, že směr a tepmo chůze určuji já, ne oni. Ale spíš jsem to asi jen blbě pochopila.
marcelaamax
napsal(a):
Jestli to správně chápu, tak pokud například štěně někde něco zaujme a táhne k tomu, tak já se rozběhnu a pobezim jeho tempem, aby nebylo napnute vodítko a štěně se vesele dostalo tam kam chce ? Já to tedy dělám spíš naopak, zaujmu psa, požaduji aby vodítko nenapínal, klidně změním směr chůze a teprve potom, co bude vodítko provesene tak se dostaneme v klidu k tomu bodu kam štěně chce, a nebo taky ne a půjdeme úplně jinam. Snažím se psy učit, že směr a tepmo chůze určuji já, ne oni. Ale spíš jsem to asi jen blbě pochopila.
jak jste vyřešila vrhání se ke stromům ?
to je zajímavá situace totiž, protože to dělal pes jaký; s jakým výcvikem
(můj to samé bez cvičáku, naučený netahat tak, že se nejde, dokud..)
tak já se jen rozhodla ne učit netahat
ale učit chodit
že já šla rychleji, já zajistila, že vodítko je nenapnuté
jsem si to představila s pastevcem ....... megí, tak rychle běhat neumíš..... ...já teda ne
pes se naučil netahat změnou směru a tak, nejdeme, dokud není vodítko nenapnuté, paráda, rok chodí pěkně
jenomže
jen tak si jdeme álejí a zničehožnic pes vyletí ke stromu něco čuchat, málem mi ruku utrhne
proč to dělá, když je naučený vodítko nenapnout ?
napsal(a):
že já šla rychleji, já zajistila, že vodítko je nenapnuté
jsem si to představila s pastevcem ....... megí, tak rychle běhat neumíš..... ...já teda ne
jakto ? :-)
rozběhněte se vedle svého psa a přijďte mi říct, kterému psovi to nepřišlo zajímavé
kdo má pastevce, tak zkuste 3x denně, ať mám pořádný vzorek
díky
:-) :-)
napsal(a):
pes se naučil netahat změnou směru a tak, nejdeme, dokud není vodítko nenapnuté, paráda, rok chodí pěkně
jenomže
jen tak si jdeme álejí a zničehožnic pes vyletí ke stromu něco čuchat, málem mi ruku utrhne
Mě to pes nedělá. Je naučný chodit na delku vodítka a to ty délky střídam. Je jedno jestli je to strom nebo cokoli jiného, pokud vidím, že se tam pes chystá tak ho hned oslovim a třeba změním směr. Ale nedokážu si představit, že pokud uvidím že pes chce vyletet ocurat strom tak že se rozběhnu a umožnim mu strom ocurat. Jo, stane se, že pes někdy cukne a chce ke stromu, tak mu dám povel pomalu, u staršího teď stačí už se jen blbě podívat a ví, povolí vodítko a pak a ním klidně na proveseném vodítku k tomu stromu dojdu. Ale rozhodně se nenechám vláčet a ani za ním nebudu běhat. Ale pokud to někomu nevadí, jeho věc.
marcelaamax
napsal(a):
Mě to pes nedělá. Je naučný chodit na delku vodítka a to ty délky střídam. Je jedno jestli je to strom nebo cokoli jiného, pokud vidím, že se tam pes chystá tak ho hned oslovim a třeba změním směr. Ale nedokážu si představit, že pokud uvidím že pes chce vyletet ocurat strom tak že se rozběhnu a umožnim mu strom ocurat. Jo, stane se, že pes někdy cukne a chce ke stromu, tak mu dám povel pomalu, u staršího teď stačí už se jen blbě podívat a ví, povolí vodítko a pak a ním klidně na proveseném vodítku k tomu stromu dojdu. Ale rozhodně se nenechám vláčet a ani za ním nebudu běhat. Ale pokud to někomu nevadí, jeho věc.
dyť to byl Váš pes :-) :-)
no nic, dobré ráno přeji
napsal(a):
dyť to byl Váš pes :-) :-)
no nic, dobré ráno přeji
Ano pes mi to dělal, ale právě tím jak jsem psala a hlavně důslednosti jsme to odnaucili.
Někdy fakt nechápu vaše příspěvky, jestli jsou mysleny vážně, nebo jestli se jen nudíte a je jen nějaká provokace, pro vás zábava.
napsal(a):
jenomže
Můj pes to občas udělá taky.....zvláštní je, že vždycky ve chvíli, kdy koukám "kde co lítá" a mám vodítko povolené, takže nárazová vlna na moje rameno je tím větší....no to potom následuje povel "děláš si p*del??"
Osobně mám raději, když jdou psi na napnutých vodítkách....netahají, ale nemáme vodítko prověšené, obzvláště pes je expert na to, se do prověšeného vodítka zamotat - při chůzi u nohy na "krátkém" vodítku ne, ale pokud se venčíme a jde na celou délku prodlouženého vodítka, tak pravidelně, takže já pak naopak držím vodítko napnuté, protože jinak ho každou chvíli vymotávám.....musím teda říct, že je to první pes s takovým "talentem"
Mně se teda osvědčilo mít dva režimy. U nohy a volno na dlouhém vodítku/flexině. Příjde mi, že čím větší "volnost" na dlouhém, tím větší ochota se nechat na dálku ovládat - přivolat, změnit směr. U nohy je opravu u nohy - je potřeba, když se obchází překážky, míjí ostatní zvířa/lidi a je vyžadována pozornost psa (nástup do MHD, procházení dveří atd.). No a na dlouhém vodítku je to relaxační procházka (čuchání, venčení, pobíhání) a pes se prostě koriguje na dálku. Když pes ví, že si k tomu stromu může normálně dojít, tak nemá potřebu tam táhnout jak malamut.
Občas se mi stane, že pes zatahá, ale většinou je to jenom tím, že se nesejdeme v tempu. Pak se buď sám nebo na povel přizpůsobí. Ale zase na druhou stranu se mu snažím zpestřit nudnou pomalou chůzi se slimejší paničkou tím, že chvíli běžíme a blbneme. Stejně to mám i u čivaváka .... na povel "ohni se mnou pojď" (přišlo mi trapný mu říkat "k noze") se krásně přiřadí k noze .... teda kotníku.