Mám velkou silnou fenu (kříženec APBT), vychovanou, a malou, typický kříženec typu "Máša". Bezproblémově sžité. Problém nastává, když přijde někdo na návštěvu nebo se prostě objeví někdo další, nemusí to být ani cizí člověk. Po chvíli, většinou v nestřeženém okamžiku, kdy komunikuji s návštěvou, se velká pustí do malé tak, že ji musím odtrhnout a separovat (ke zranění nedojde). Proč k tomu dochází, co se velké honí v hlavě? Redefinice pozic? Žárlivost? Stane se to i když návštěva žádné z nich nevěnuje pozornost.
Neporadím bohužel, ale totéž jsem viděla u sousedovic psů. když jsme za nima s mýma či teď už jen mým psem přišli (dostávali od nás kokčo přes plot) Často boxer napadnul jezevčíka. Nebylo to nic hrozného, ale prostě ho napadnul. Vždycky mi to přišlo jak píšete: aby jezevčíku bylo jasné, že tam šéfuje boxer a jezevča dostane až tehdy, až on dovolí. Taková malá šikanka to byla ve psí řeči asi ano, upevňování si pozic.
Díky za reakci. Z mého hlediska nejde o žádný masakr, ale návštěvu to většinou dost rozhodí, příjemné to není. Myslím, že velká znejistí, že se náhle věnuji někomu jinému (jsou se mnou 24/7 a pár let jsme žili na samotě s minimální sociální interakcí) a tak malá asi poslouží jako hromosvod.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je to šikana, situacím předcházejte.

..."malá asi poslouží jako hromosvod"......
Přeskoková reakce.
Lítají v sousedství dvě feny za plotem. Když jde kolem pes ( i po druhém chodníku ) můžou se pominout, štěkají a nakonec ta mladší skočí po té starší ( jsou stejného plemene - boxerky ).
orionka: Přeskokové chování je charakteristické iracionálním následkem. Ve Vámi popsaném případě se rozčílená fena chová agresivně, což je logický následek jejího rozpoložení.
V úvodním případě by ale o princip přeskokového chování možná jít mohlo. Pokud fena návštěvu bouřlivě vítá, mohla by ji právě pozornost návštěvy scházet. Ačkoli se rozhodně nejedná o reakce ušlechtilé, mohla by mít v takové situaci kříženka apbt od úzkosti k agresivní reakci nejblíže.
Je ale také dobře možné, že by ten vořech nejradši napadl právě návštěvu a protože by mohl být potlačen, vybublal by jinde... To by potom byl podobný případ tomu který byl popsán.
Je to tak, jak tady všichni říkáte: fena je extrémně šťastná, vybuzená, když někdo přijde a když se jí nevěnuje pozornost - než proběhnou oficiality, uvítání, ahoj, dáte si kafe, vyjede po malé. Přeskokové chování, to je pro mne nové, ale chápu, nevšímají si mne, tak zakousnu slepici.
Děkuji za reakce.

každá do jednoho kouta a klečet !
ne :-)
jak se otevřou dveře, musí to pro ně být signál, že odchází každá na své místo kousat kost nebo pískací hračku, mrtvá hračka moc nefunguje - nevybije to, že byla zvyk rdousit spolubydlící
půjčte si návštěvu a cvičte - už to zbystření, když někoho cítí u vchodu, je začátek akce "no a co, jdu si lehnout"