Dobrý den, ráda bych se zeptala na názory, jaké plemeno je nejvhodnější do domu k dětem. Nechci hračku, ale parťáka, který se rád mazlí, nechá se hladit a klidně se přidá i do hry. Také by neměl vyžadovat příliš dlouhé procházky. Ven budeme chodit denně, ale ne vždy se poštěstí být venku dvě hodiny. Také by bylo dobré, aby se rychle naučil říkat, že potřebuje ven. Bydlíme v rodinném domku s dvorkem, puštění na wc i na proběhnutí není problém.
Našla jsem si v atlase psů, že vhodná plemena jsou maltézáčci nebo bišonci. Bohužel není v našich finančních silách (pracuje pouze manžel) koupit si papírového psa. Ráda bych poskytla domov tvorečkovi z útulku. Pochybuji totiž, že mi některý majitel poskytne tak drahé plemeno za symbolickou cenu. Je mi jasné, že pořízením nečistokrevného psíka riskujeme pozdější náklady na veterinu, ale s tím se nedá nic dělat. Mám známou, která zachránila boloňského psíka z množírny, přinesli si ho v hrozném stavu a nyní má chlupáček 11 let a těší se dobrém zdraví. Takže i toto bych možná zvažovala - čistě jen pro záchranu zvířete. Nevím, kolik za něho známá dala, ale levné to asi nebylo.
Prosím tedy o vaše názory a rady, koho si máme pořídit. Nabízíme teplý domov a prakticky každodenní kontakt a péči.
Děkuji všem. Hanka
Píšete, že byste pořídili psa z útulku. Nejdřív se tam jděte podívat, protože tam konkrétní čistokrevná plemena budete hledat dost těžko. Na místě vám pracovníci poradí jak je to s kterým psem – zda ne/rad děti, naučené hygienické návyky apod. Pak už záleží na vás, jak toho psa naučíte cokoli :)
Pokud na máte trochu finanční problémy, zvažte pořízení psa vůbec - s PP určitě něco stojí, bez PP šíleně riskujete, že štěně může být nemocné a pak budete platit veterinu do nekonečna, takže jedině ten útulek. Tam bych ale volila k dětem štěně, ne dospělého psa. Ale - on každý vážně nemusí mít psa nebo si na něj je dobré počkat, až mám podmínky.
To vám samozřejmě neřeknou. Nejsou to vědmy. Dá se ale něco odhadnout, když už je to štěně starší nebo se znají rodiče... Pořídit psa je ta menší částka. Uvědomte si, že mu budete muset dávat žrádlo, odčervovat, očkovat apod... Pokud jste v tíživé finanční situaci je blbost si ještě přitěžovat, ale to je na vás
My psa máme, nalezence na smetišti :-). Je mu už 9 let, je to kříženec akita inu zřejmě s vlčákem. Ale potřebuji psa jak bych to řekla z léčebných důvodů. Starší syn má jeden z typů autismu a velice ho uklidňuje přítomnost a možnost hlazení psů. Náš Fidik je veselý a hravý, ale je to golem :-). Pro moje účely, dá - li se to tak nazvat, se nehodí. Chodíme s ním ven, lumpačíme na dvorku, ale do domu nejde, je zvyklý na svůj dvorek. Potřebuji nějakého chlupáče doma. Hlodavce mi, prosím, jako možnost nenabízejte. To už tu bylo a mělo to spíše negativní efekt. Kočka ani zakrslý králíček neprojde přes manžela. Shodli jsme se proto na malém psím plemeni. Nemusíme být přece boháči, abychom si mohli pořídit klidného a milého psa. Proto píši, že si rádi vezmeme štěňátko z útulku, jen z něho prostě nesmí vyrůst divoch.
Děkuji všem za názory a těším se na další :-).
Hanele3314
napsal(a):
Nejsme v tíživé finanční situaci, ale také ne v takové, kdy bychom si mohli pořídit psa za 7000 Kč. Tyto a podobné sumy za maltézáčka nalézám v inzerci :-).
7000? To je na psa s PP docela málo. Pokud je to pro vás hodně tak nevim nevim. Další výdaje: veterinář, věci pro štěně, úprava srsti, nedejbože zdravotní komplikace
7000 za psa není vysoká cena. Nesmíte zapomenout že pořizovací cena nebude jediný výdaj. Pes potřebuje krmivo, očkování, odčervení a nedejbože když onemocní. My měli psa nalezeného v popelnici (tedy zcela zdarma) a letošní léto nás jeho léčba stála 25tis. a nakonec zemřel. V útulku jistě poradí vhodné štěňátko. Počkejte po vánocích bude jich tam bohužel hafo :( :(
Hanele3314
napsal(a):
Zřejmě máte pravdu. Ale já nepotřebuji papírového psa, chci ho k dítěti s PAS. Jen potřebuji klidné plemeno a maltézáček nebo bišonek mi vyšel jako nejvhodnější. Bohužel to nejsou zrovna levní psi. To je celé :-)
- bišonek mi vyšel jako nejvhodnější
Pravidelná úprava srsti = pravidelné výdaje
ano, máte pravdu, nešťastné Vánoce. Teď čtu na FB zprávu, že někde za Brnem je fenka maltézáčka s 10 štěňaty někde v mraze. Nikde není uvedeno, kde přesně. Nevím, sice, jak bych se teď dostala za Brno já osobně, nemáme auto, ale zlobí mně, že dá někdo echo a neuvede, kde ti chudáci jsou. Je tam pouze, že někde v křoví....
Hanele3314
napsal(a):
ano, máte pravdu, nešťastné Vánoce. Teď čtu na FB zprávu, že někde za Brnem je fenka maltézáčka s 10 štěňaty někde v mraze. Nikde není uvedeno, kde přesně. Nevím, sice, jak bych se teď dostala za Brno já osobně, nemáme auto, ale zlobí mně, že dá někdo echo a neuvede, kde ti chudáci jsou. Je tam pouze, že někde v křoví....
tak snad je tam nenechali a odvezli je do útulku a k veterináři. Pozor dejte na štěňata z množíren, i u papírových psů jsou bohužel zdegenerované kusy. kamarádka miluje francouzské buldočky, má už třetího a všichni byli postižení a měli hodně drahé nemoci :( Ten poslední má ochrnuté zadní nožky a inkontinenci. Jako štěně žádné problémy neměl.
Hanele3314
napsal(a):
Ukončuji diskuzi, vyhozená rodinka půjde k nám a třeba nám pak nechají jedno mrně :-). Děkuji všem za názory. Přeji krásné a veselé svátky a Nový rok.
To je super držím palce, akurát som chcela napísať že vyhodených maltezákov býva kopec, chce to len chvíľu počkať. Možno po Vianociach.. Sestriným som takto našla ročnú fenku, ktorú niekto vyhodil do priekopy za mestom a už tri roky je to rodinný miláčik a tiež bola zadarmo. Takto ešte urobíte aj dobrý skutok
Tazatelka diskusi ukončila. Já jsem chtěla dodat, že k dítěti s handikepem, bych rozhodně nepořizovala štěně. Ať už z důvodu křehkosti tvorečka, ale hlavně proto, že štěně je neřízená střela a nebude klidně ležet a nechat se hladit. Bude dorážet, kousat..jak to štěnda dělají. Šla bych radši do staršího pejska.
lesnížínka
napsal(a):
Tazatelka diskusi ukončila. Já jsem chtěla dodat, že k dítěti s handikepem, bych rozhodně nepořizovala štěně. Ať už z důvodu křehkosti tvorečka, ale hlavně proto, že štěně je neřízená střela a nebude klidně ležet a nechat se hladit. Bude dorážet, kousat..jak to štěnda dělají. Šla bych radši do staršího pejska.
Ani starší pes to nemusí dát. Píšu to tu stále, dítě vyluzuje i nesnesitelné zvuky a občas je jako neřízená střela samo - i když nemusí vůbec dojít k fyzickému kontaktu se zvířetem. Nevím sice jak se chová zadavatelky dítě s PAS, ale tato diagnóza často doprovází záchvaty "nespokojenosti" .... často vyustěné v křik, pláč a vztekání se. I když dítě nebude směrovat své rozrušení vůči zvířeti, je to pro psychiku psa dost náročné.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na mě to působí že by pejsek měl být v podstatě jen léčebná pomůcka k nemocnému dítěti. Na jednu stranu paní chápu, na druhou mi to přijde velmi sobecké vůči tomu psovi. Pokud nemají nebo nejsou ochotní dát 7tis za pořízení psa tak jak budou řešit v případě když pes onemocní, zraní se... ? Tam je jedno jestli je s PP nebo voříšek. Částky za veterinu budou vysoké, velmi vysoké. To by si paní měla uvědomit.
napsal(a):
Na mě to působí že by pejsek měl být v podstatě jen léčebná pomůcka k nemocnému dítěti. Na jednu stranu paní chápu, na druhou mi to přijde velmi sobecké vůči tomu psovi. Pokud nemají nebo nejsou ochotní dát 7tis za pořízení psa tak jak budou řešit v případě když pes onemocní, zraní se... ? Tam je jedno jestli je s PP nebo voříšek. Částky za veterinu budou vysoké, velmi vysoké. To by si paní měla uvědomit.
Ono to třeba není tak, že by těch 7000 neměli, jen je třeba nechtějí dát za psa, když si mohou vzít v útulku. Mám taky známou, která si celý život pořizuje psy z útulku a nebo zachraňuje z ulice a nikdy by si psa za takovou částku neporidila. Ale peníze na péči o psa a veterinu má.
Každopádně jak je to u zadavatelky nikdo nevíme.
Spíš bych se zamyslela nad tím, zda bude pes vhodny pro postižené dítě. Dítěti to asi pomůže, jak psala. Ale jak to dá pes? Aby u nich nebyl celodenne ve stresu.

klidný pes to bude tak za rok.. a bišon nikdy.. ale přiznávám, že jsem četla na přeskáčku - aby to umělo rychle samo čůrat venku
prosím, přijďte za půl roku napsat novinky :-)