Pes štěká na muže (mého)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.12.2018 09:27
adri

XXX.XXX.246.120

Vzali jsme si před dvěma měsíci z útulku asi roční fenku malého křížence. Je to třeštidlo plné energie, vyskakuje radostně na lidi - ženy (i zcela cizí), doma se nám stále vnucuje, např. sednu si na zem s dítětem a už je tu pes, který se k nám energicky vtírá, snaží se olizovat atd. S muži má nějaký problém - asi se jich nějak bojí, protivně na ně štěká, poskakuje okolo nich, pak začne superpodřízeně krčit zadeček, až se z toho někdy počurá (to se stalo párkrát ze začátku, teď už dlouho ne). Když na ni můj táta šel příliš rychle - chtěl si ji hned po seznámení pohladit, skoro ho ze strachu kousla. Jinak je ale zcela neagresivní, hlavně zlatá k dětem. Asi zažila nějaké bití, bojí se zvedlých klacků a jak se začnou plácačkou plácat mouchy, je vystrašená.
Problém je, že štěká na mého muže, když vejde do místnosti, a to nne jednou po příchodu z práce, ale opakovaně během dne, často štěká, i když se jen zvedne ze židle nebo z gauče, je to dost frustrující. On se k ní skloní, vlídně na ní promluví, nechá očichat ruku.... a ona štěká zas. Přitom na gauči se k němu vesele tulí, na procházku s ním jde. Hlavní pejskař jsem u nás já, muž se jí kromě večerního venčení nijak zvlášť nevěnuje, ani to po něm nechci. Čekali jsme prvních pár týdnů, že se zklidní a zvykne si na něj, ale vůbec se to nezlepšuje, ba naopak. Když ji rázně okřiknu, hlubokým hlasem, pomůže to, ale ne nadlouho, a obávám se, že v ní tím ještě posiluju tu ustrašenost. Jinak vychovaná zatím moc není, ale začínám na tom pracovat. Na zavolání přiběhne, pokud nemá nic důležitějšího na práci - za piškot, jak je naučená už z útulku. Na vodítku strašně táhne.
Co dělat? Prosím zkušenější o radu...

11.12.2018 09:39
rapotacka11

XXX.XXX.79.213

No tak ji okřikněte Vy.
I opakovaně. Buďte důsledná.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.12.2018 10:03

z pohledu psa - já tu obludu zastrašuju a ona místo aby utekla, natahuje ke mně ruku, chce mě zalehnout a ta druhá věc na mě štěká (asi, tomuto dialektu nerozumím) hrůzně

ke psu není třeba natahovat ruce, on člověka cítí daleko
na zavolání přijde pokaždé, protože dokud to neumí či je zaměstnán vším možným, nevolám
anebo ke splnění požadavku pomůžu (tahá za sebou šňůru na prádlo)
a tak to chodí se všemi povely, které musíte naučit, máte doma nové štěně
chůze bez škrcení - táhne, zastavím, nejde se nikam, povolí vodítko, jdeme
nejdříve se pes unaví a pak se chcou takhle těžké věci jako "u nohy" a jít pomalu, když pes chodí tak 3x rychleji než my (co se stane, když půjdu rychleji.. nebude se škrtit pes :-) ), takže unavte na zahradě nebo oběhněte kilometr, dva, ono to zpomalí, a vůbec nejlepší je cvičit doma a pak venku - doma je to jednoduché, venku těžké
a začli jste tím těžkým

k dětem je zlatý každý pes, dokud..
když se cítí ohrožen, otočí se zuby na kohokoli v místnosti
k bojácnému psu se přistupuje bokem, na psa se nedívá a nesaháme na nic, kousek od psa si sednout na podlahu

s věcmi, kterých se bojí, si můžete hrát, malinký poskakující pes bude mít rád aport, tak házet míčkem a za nějakou dobu plácačkou, nejlépe ať se do her zapojí pán....jak se psík s hračkou pohne směrem ke mně, přidám tomu "ke mně" a chválím, zase začít doma, v zahradě, na prázdné louce, na zapsené a zalidněné louce...
nastavím pevný režim - vycházka, snídaně, pracovní doba, oběd, odpočinek, procházka s cvičením hlavy a tak vůbec, zábava, večeře, vycházka, spát
všichni mají stejné požadavky zadávané stejnými povely
a ono to půjde, oni to ti psi nakonec vymyslí

11.12.2018 10:44
rapotacka11

XXX.XXX.79.213

Některý pes je "charakter"
Pinčka (malá) pánovi taky nadávala,
občas ho rafla do paty nebo lýtka.
V posteli musel být dřív než ona-psice,
jinak neměl šanci se tam po dobrém dostat.
Panička byla bohyně, kterou před ním musela chránit.
Stupňovalo se to .

11.12.2018 11:22

Já bych to udělala tak, že z manžela budou padat piškoty jako o život, přijde z práce- rituál s ňamkou- piškotem nebo něčím, co má pro ní velkou váhu a dokázala by se přemoct- míček? (u nás míček) hodit na zem nebo podat(ňamku, míček), jak pes bude chtít. zvedne se z gauče a utrousí piškot bez toho aby psa kontaktoval- nebude si psa všímat, pokud půjde dál může trousit a psa za ticho a spolupráci pochválit, pokud bude , myslím, že by si to měl s psíkem "vyřídit" sám, bez vašeho zasahování. psík ho musí- by měl respektovat z vlastní vůle, ne že to bude mít na povel. Prostě se musí psíkovi prachsprostě trochu podlejzat

11.12.2018 11:34

ale vůbec se to nezlepšuje, ba naopak. Když ji rázně okřiknu, hlubokým hlasem, pomůže to, ale ne nadlouho, a obávám se, že v ní tím ještě posiluju tu ustrašenost.

to se nemusíš obávat, ono to tak je....

i toto řeší kniha F. Šusty "Trénink je rozhovor"
možná by bylo lepší si přečíst.....

11.12.2018 14:03

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já bych to udělala tak, že z manžela budou padat piškoty jako o život, přijde z práce- rituál s ňamkou- piškotem nebo něčím, co má pro ní velkou váhu a dokázala by se přemoct- míček? (u nás míček) hodit na zem nebo podat(ňamku, míček), jak pes bude chtít. zvedne se z gauče a utrousí piškot bez toho aby psa kontaktoval- nebude si psa všímat, pokud půjde dál může trousit a psa za ticho a spolupráci pochválit, pokud bude , myslím, že by si to měl s psíkem "vyřídit" sám, bez vašeho zasahování. psík ho musí- by měl respektovat z vlastní vůle, ne že to bude mít na povel. Prostě se musí psíkovi prachsprostě trochu podlejzat

S tím trousením piškotů bych byla opatrná. Trousit může, ale jen když je pes ticho, když to stihne.
Jinak - štěkám - ha padají piškoty, budu tedy štěkat víc.

11.12.2018 17:37
adri

XXX.XXX.246.120

Děkuji všem za příspěvky - i když teda některé dost rozporuplné .
Objednali jsme knížku Trénink je rozhovor... uvidíme....

Přidejte reakci

Přidat smajlík