Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.12.2018 19:14
pepa29

XXX.XXX.228.101

Zdravím, uvažuji o koupi nového psa a stále se rozhoduji mezi NO a rotvajlerem. Chtěl bych mít psa, který bude skvělý hlídač a zároveň bude lehko cvičitelný a poslušný, to by splňovala obě plemena, ale doslechl jsem se, že rotvajler potřebuje pevnou ruku a důslednou výchovu. Já se považuju za začátečníka, takže si nejsem jistý, jestli bych rotvajlera zvládl.

Co by jste mi poradili?

11.12.2018 19:21
rapotacka11

XXX.XXX.79.213

NO.
Důslednost je třeba vždy.
Cvičíme hrou.
Dospěje a začne hlídat. (za 2 roky ?)

S RTW je to stejné.
Chcete li z nich něco mít, musíte jim dát čas, práci = cvičák.
Platí pro oba,

11.12.2018 19:24
lupus4

XXX.XXX.205.61

uvažuji o koupi nového psa

A copak ten "starej" byl zač?

rotvajler potřebuje pevnou ruku a důslednou výchovu.

A co si pod "pevnou rukou" představujete ?

Jinak u VŠECH psů nejlépe pořídíte S LASKAVOU DŮSLEDNOSTÍ

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.12.2018 19:26

Rozhodně NO, rotvík opravdu není pro začátečníky, je u něj potřeba si neustále stát za svým a nepovolit, jakmile uděláte chybu, dá vám to sežrat. U NO tohle nehrozí, s rtw si musíte vytvořit partnerství, NO vás bude zbožňoval už jen za pamlsky. Rtw začíná hlídat opravdu tvrdě až při dospívání, u NO od cca půl roku, neplatí to ale vždy.

11.12.2018 19:28
pepa29

XXX.XXX.228.101

Předchozí pes byl bernardýn, necvičil jsem s ním ani pořádně základní poslušnost (jako sedni, lehni, přivolání to uměl ale jiné cviky to snad ani s bernardýnem nejde...)

11.12.2018 19:36

Proč by nešlo s bernardýnem cvičit?

11.12.2018 19:37
pepa29

XXX.XXX.228.101

Ještě bych možná při výběru psa zvažoval, jestli koupi NO nebo malinoise.
Co byste mi poradili v tuhle chvíli??

11.12.2018 19:39
pepa29

XXX.XXX.228.101

Jasně, i s bernardýnem by šlo cvičit, ale není to to pravé služební plemeno, které má poslušnost a hlídání v krvi

11.12.2018 19:44

pepa29 napsal(a):
Ještě bych možná při výběru psa zvažoval, jestli koupi NO nebo malinoise.
Co byste mi poradili v tuhle chvíli??

Belgičáka v žádném případě ne, toho nezvládnete.

11.12.2018 19:47
pepa29

XXX.XXX.228.101

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Belgičáka v žádném případě ne, toho nezvládnete.

A v čem se tolik podle vás liší od NO?? Já se dočetl, že jsou citlivější na výchovu a potřebují hodně pohybu. Na malinoisovi se mi líbí jeho rychlost a odhodlání, např. na cvičáku na rukáv.

11.12.2018 19:49

pepa29 napsal(a):
A v čem se tolik podle vás liší od NO?? Já se dočetl, že jsou citlivější na výchovu a potřebují hodně pohybu. Na malinoisovi se mi líbí jeho rychlost a odhodlání, např. na cvičáku na rukáv.

O malině Vám detaily poví Inspektor Pišišvor, já chovala NO. Ale ve zkratce, NO je splachovací, nechá si strašně moc čeho líbit, malina ani náhodou.

11.12.2018 19:53

pepa29 napsal(a):

rukáv s hlídáním nebo obranou člověka nemá nic moc společné, je to jenom sport, pes jde po rukávu, ne po člověku
bernardýn je normální cvičitelný pes, ale pro některé typy lidí to nestačí, nejde dost po rukávu :-)
nechcete pitbulla raději ?

11.12.2018 20:05
Zerner

XXX.XXX.209.160

Měla jsem NO psa a nyní mám čubu RTW. Zkušenosti? Pro práci a výcvik obě plemena ideální a skvěle si je naučíte a vychováte přesně k tomu k čemu potřebujete. Můj NO byl totální mazlík i k cizím lidem, RTW hlídá a brání mě cca od 8 měsíce cizí lidi ke mě nechce moc pouštět je dost opatrná to samé doma - jakmile slyší divný zvuk nebo něco neobvyklého okamžitě je ve střehu. Ale skvěle se dá naučit hlídat i NO. Přeci jenom jsou oba služební plemena. Pokud jste začátečník tak nedoporučuji RTW psa, tam je lepší mít už nějakou zkušenost. Fena je ovladatelná dobře, ale je třeba být velmi důsledný. Jakmile jí něco prošlo, tak začala zkoušet co projde dalšího a nebo flákala povely. Rozhodně ale u obou je třeba zvládnou aspoň základní poslušnost. Každopádně ať si vyberete NO nebo RTW myslím, že litovat nebudete. Pokud se ale skutečně považujete za úplného začátečníka tak doporučuji NO, ty nejsou tak tvrdohlavý a dominantní. I když záleží hodně na povaze daného jednice :-)

11.12.2018 20:22

Pro Zerner: píšete, že NO byl mazlík, záleží hlavně z jaké byl linie, bavíme li se o pracácích. Moje poslední čuba NO byla ostrá jako břitva od půl roku, psi o něco později.

11.12.2018 20:29
Zerner

XXX.XXX.209.160

Pro rájka999: Ano záleží na linii a povaze jedince, psala jsem pouze o mojí zkušenosti ne obecně.

11.12.2018 20:33

Já znám "hlídací" - čti, bezdůvodně agresivní a nezvladatelný - ovčáky, stejně jako ostré rotvíky, ale většina rotvíků co znám jsou takoví bambulové. V přítomnosti majitele, samozřejmě. Asi bych se nechlubila tím, že mám psa, který nedovolí nikomu se ani přiblížit, to není úplně vizitka cvičitele ani praktické ve středoevropských podmínkách.

11.12.2018 21:36
Zerner

XXX.XXX.209.160

No v pripade ze se ke me a psu nekdo venku necekane priblizi na blizkou vzdalenost nevidim problem kdyz pes zbystri a hlida, spatne by bylo kdyby bezhlave startovala na vse co projde, ale pokud dokaze vyhodnotit situaci ze neni potreba nejak zasahovat a jsem ja v klidu tak nevidim problem ze je ostrazitejsi vuci cizim.

11.12.2018 22:02
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

pepa29 napsal(a):

Na malinoise úplně zapomeňte - to je formule 1, která dá kolikrát zabrat hodně zkušenému pilotovi! Začátečník nemá šanci ukočírovat takový živel, a pokud nemá od začátku jasné vedení, tak je nebezpečný pro sebe, majitele i široké okolí. S malinou jste tak trochu pořád jednou nohou v kriminále ...
A pokud jde o ten cvičák, tak s maliňákem jsou i poslušnosti sport pro tvrďáky, protože jste samý monokl, ruce rozjebané do krve, když se pes "netrefí" do míčku apod. A to, jak bude vypadat vaše zahrada nebo dům po odchodu do práce, když tam necháte maliňáka ani nechtejte vědět ...

11.12.2018 22:06
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

pepa29 napsal(a):

Jinak rozdíl mezi NO a BOM kdosi trefně popsal takto:

Místnost s otevřeným oknem:
NO - přijde, podívá se, a řekne si: "jé okno, co tam asi je ... "

Malinois: vlítne tam, a pak se diví: "proč jsem vypadl ... ?!"

12.12.2018 07:14
pepa29

XXX.XXX.228.101

rukáv s hlídáním nebo obranou člověka nemá nic moc společné, je to jenom sport, pes jde po rukávu, ne po člověku
bernardýn je normální cvičitelný pes, ale pro některé typy lidí to nestačí, nejde dost po rukávu :-)
nechcete pitbulla raději ?

Dejte pokoj s pitbulem :). To bych radši doma měl malinoise zároveň s rotvíkem než pitbula. Ale stejně, pitbul mi příjde až moc malý a ta jeho "široká huba" se mi taky nelíbí. (všem milovníkům pitbulů a bull plemen se za tu předchozí větu omlouvám)

12.12.2018 07:17
pepa29

XXX.XXX.228.101

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Na malinoise úplně zapomeňte - to je formule 1, která dá kolikrát zabrat hodně zkušenému pilotovi! Začátečník nemá šanci ukočírovat takový živel, a pokud nemá od začátku jasné vedení, tak je nebezpečný pro sebe, majitele i široké okolí. S malinou jste tak trochu pořád jednou nohou v kriminále ...
A pokud jde o ten cvičák, tak s maliňákem jsou i poslušnosti sport pro tvrďáky, protože jste samý monokl, ruce rozjebané do krve, když se pes "netrefí" do míčku apod. A to, jak bude vypadat vaše zahrada nebo dům po odchodu do práce, když tam necháte maliňáka ani nechtejte vědět ...

To je to s tím maliňákem opravdu tak těžké?? Já měl za to, že na výcvik je stejně (ne)náročný jako NO, akorát denně potřebuje o hodně víc pohybu.

12.12.2018 08:33
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

pepa29 napsal(a):
To je to s tím maliňákem opravdu tak těžké?? Já měl za to, že na výcvik je stejně (ne)náročný jako NO, akorát denně potřebuje o hodně víc pohybu.

Na výcvik je daleko náročnější v tom, ze je rychlý, chytrý, a nedá se mu nic nadiktovat na sílu - musíte všechno udělat tak aby to vlastně chtěl udělat on. Pak je cvičení s ním radost, i když to občas bolí a teče krev. Ale to právě potřebujete ty zkušenosti, protože bez nich bude pes vždycky 3 kroky napřed, anebo Vám ujedou nervy, a zlomíte ho, popř. ujedou nervy jemu, a sežere Vás).
Z bernardýna na malinu je to, jak když přesednete ze šlapacího autíčka do Ferrari.

12.12.2018 08:50
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Ohledně výcviku malinoisů by to chtělo, aby zadavatel navštívil nějaký cvičák, kde mají ve výcviku mladé psy (7 - 18 měsíců). Kdo to neuvidí naživo, nevěří.

12.12.2018 09:15
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Ohledně výcviku malinoisů by to chtělo, aby zadavatel navštívil nějaký cvičák, kde mají ve výcviku mladé psy (7 - 18 měsíců). Kdo to neuvidí naživo, nevěří.

A ještě se koukl, jak se mladý maliňák chová doma, když ho chytí hravá

12.12.2018 13:01
manitschka

XXX.XXX.35.124

A ještě se koukl, jak se mladý maliňák chová doma, když ho chytí hravá

Ó ano! Mám "pouze" křížence maliny, tak do dvou let věku se celkem pravidelně zabýval úpravou interiéru podle svých představ, což pro mě většinou znamenalo několik hodin úklidu. Nebo novou matraci. Nebo nové všechny letní boty. Nebo... Co šlo uklidit a odstranit bylo samozřejmě uklizeno a odstraněno, stejně se vždycky něco našlo. Třeba postel si z bytu moc neodstraníte, že. Bydlel s námi další velký pes a kočka, úplně sám nebyl nikdy, do psových asi šesti let jsem pracovala v jezdeckých stájích, takže byl cca 12 hodin denně venku, na statku, chodil se mnou na vyjížďky i víckrát denně, skákala jsem s ním na jízdárně malovaný klacky, ve všech stájích byli další psí kámoši na hraní... Nicméně po příchodu domů, kdy já měla pomalu problém vylézt schody, si pes na dvacet minut zdřímnul a pak se jal rajtlikovat po bytě s dotazem "a co budeme dělat teď?" Nejsem extra zkušený kynolog, ale se zvířaty pracuju denně, a stejně, mít "normální" zaměstnání, vůbec bych o malině neuvažovala.

12.12.2018 13:02
pepa29

XXX.XXX.228.101

Tak teda v mém užším výběru zůstává na 100% NO, u maliňáka fakt nevim, jestli bych ho zvládl, rotvajlera bych asi nezvládl a ještě mě tak napadá, co třeba plemena jako jsou beauceron, chodský pes nebo hovawart???

12.12.2018 13:49
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

pepa29 napsal(a):
Tak teda v mém užším výběru zůstává na 100% NO, u maliňáka fakt nevim, jestli bych ho zvládl, rotvajlera bych asi nezvládl a ještě mě tak napadá, co třeba plemena jako jsou beauceron, chodský pes nebo hovawart???

NO, hovawart, choďák i beauceron jsou v pohodě .

12.12.2018 13:51
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

pepa29 napsal(a):

Pokud si nevěříte, že byste zvládl RTW, tak několikanásobně rychlejšího a vznětlivějšího maliňáka byste nedal určitě.

12.12.2018 14:04

ta tři plemena jsou OK i jiná další....
a nemyslím, že je nutno se nějak bát RTW...

12.12.2018 14:27

pepa29 napsal(a):

...chodský pes by byl pro Vás myslím více než ideální............

12.12.2018 14:28
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Pokud si nevěříte, že byste zvládl RTW, tak několikanásobně rychlejšího a vznětlivějšího maliňáka byste nedal určitě.

a já si vždy myslela že je to pohodář pes ................jak ho asi teda cvičí armáda a policie když je to takový zběsilec? Původně jsem si na něj taky trochu myslela ale už jsme vybrali jiné plemeno :)

12.12.2018 14:37
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

GAELLE napsal(a):
a já si vždy myslela že je to pohodář pes ................jak ho asi teda cvičí armáda a policie když je to takový zběsilec? Původně jsem si na něj taky trochu myslela ale už jsme vybrali jiné plemeno :)

Oni s nimi u těch ozbrojených složek necvičí začátečníci - při profesionálním vedení jsou to psi, kteří nemají konkurenci (stejně jako to Ferrari, když v něm sedí profík)

12.12.2018 17:00
pepa29

XXX.XXX.228.101

...chodský pes by byl pro Vás myslím více než ideální............

No jako souhlasím, ale NO nebo beauceron mi přijdou velikostně i vzhledově lepší, ale mezi těmito čtyřmi (NO, choďák, beauceron, hovawart) už si musím vybrat sám.

Mimochodem velice díky Inspektore Pišišvore za rady, samozřejmě díky i všem ostatním.

12.12.2018 22:05

No já nevim...ideální pro začátečníka mi nejvíc přijde NO...u toho beacerona nevím, znám osobně pouze dva (fenu a psa mojí sestřenky) a tam já to vidím na podstatně větší důslednost než u NO (i když laskavá důslednost je asi základ vždycky, ale nedůslednost je každým psem využita-zneužita jinak)...za mě prostě "vlčák" odpustí tak nějak nejvíc začátečnickejch chyb.....alespoň pro mě byla ovčanda nedocenitelná zkušenost, hodně mě toho jako začátečníka naučila......

13.12.2018 10:03
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

pepa29 napsal(a):
No jako souhlasím, ale NO nebo beauceron mi přijdou velikostně i vzhledově lepší, ale mezi těmito čtyřmi (NO, choďák, beauceron, hovawart) už si musím vybrat sám.

Mimochodem velice díky Inspektore Pišišvore za rady, samozřejmě díky i všem ostatním.

Není za co, a přeji šťastnou ruku při výběru štěnda

13.12.2018 12:57

no, s tím NO.....je to pracovní temperamentní plemeno, ovčák, je otázka, nakolik se chce zadavatel psu aktivně věnovat. To, že při výcviku dost odpustí neznamená, že člověku odpustí i nudu.....a že člověk nemusí být důsledný a pod.

13.12.2018 13:24

no, s tím NO.....je to pracovní temperamentní plemeno, ovčák, je otázka, nakolik se chce zadavatel psu aktivně věnovat. To, že při výcviku dost odpustí neznamená, že člověku odpustí i nudu.....a že člověk nemusí být důsledný a pod.

No však jsem psala, že důslednost je základem vždycky......a nuda?? ....tak pokud si pořizuju ovčouna, tak je předpoklad, že s ním chci "něco dělat"...proto taky teď žádnýho NO nemám, byť je považuju za naprosto univerzální plemeno....

A co se důslednosti týče....tam už taky pokulhávám, takže mi vyhovují moji psi...když přepnu do režimu "teď se poslouchat musí" tak začnou fungovat normálně, poznají naprosto přesně, kdy si sice plácám nějaký povely (to teda jenom doma), ale jde ve své podstatě o to, aby se mi nepletli pod nohama a netrvám na nějakém echt provedení a kdy panička zavelí a sdělí jim jasně co chce....

Zadavatel měl bernardýna....tam stačí jediná důslednost s velkým D-dle mého....aby netahal na vodítku....nesouhlasím s tím, že bernardýn nemá poslušnost a hlídání v krvi (to hlídání asi jak který, znám osobně 4 a hlídaj úžasně všichni), na plnění povelů je možná pomalejší, ale bez problémů poslouchá....otázka je, když se "nechtělo" cvičit bernardýna, jestli zadavateli ta vize "mít pracovní plemeno a něco s ním dělat" vydrží následně v praxi......

14.12.2018 00:39

Mám fenku NO a na cvičáku má kamarádka chs maliňáků. U NO vidím výhodu, že vám leccos promine. S feňulí jsme zkoušeli zkoušky, nějakou soutěž, pak jsem otěhotněla a už pár let na MD. Má další psí kamarády doma a ačkoli vím, že by ocenila, kdybychom nějak víc pracovaly, odpustí mi, že se klidně týden fláká po zahradě a pak jdem na chvíli do lesa. Je to můj první NO a vím, že příště jej chci zas. Jednoduchý na výcvik, tolerantní, k dětem pohodář, hlídá
Na cvičáku mi kamarád půjčil svou superstřelu maliňačku. Prý jen si zkus trochu poslušnosti. Po pár minutách jsem byla z toho tak nervozní, že jsem mu jí vrátila. Prostě střela, reagovala za zlomek sekundy, nespustila ze mě oči, de facto povel udělala jen jsem na něj pomyslela rychlostí blesku. Fakt mě to znervozňovalo. Jako pes pro člověka, co ví co chce, pracuje s ním - to je paráda a sen. Oni se jim fakt dost věnují, denně cvičí, dlouhé procházky Ale upřímně bych to doma nechtěla. Tipla bych, že po dvou dnech by zešílel pes i já. Já mám ráda pohodu a netrápí mě, že pes vykoná příkaz o půl vteřiny pomaleji a když nemůžu tak se klidně válí v boudě a má to na háku. Malina je vyšší dívčí

17.12.2018 20:48
pepa29

XXX.XXX.228.101

Ještě jsem se chtěl zeptat, jestli někdo máte zkušenosti s holandským ovčákem, jak moc je energický, jestli potřebuje tolik pohybu jako třeba malinois, jestli mu začátečnické chyby při výchově nevadí atd. ???

17.12.2018 21:01

pepa29 napsal(a):
Ještě jsem se chtěl zeptat, jestli někdo máte zkušenosti s holandským ovčákem, jak moc je energický, jestli potřebuje tolik pohybu jako třeba malinois, jestli mu začátečnické chyby při výchově nevadí atd. ???

Je malině velmi podobný, takže ne-e.

18.12.2018 07:43

pepa29 napsal(a):

Chcete něco jako NO, ale ne NO... Trochu nechápu, ale to je vaše věc. Mrkněte se na chodského psa. Vaše podmínky by měl splňovat - lehce cvičitelný, poslušný, dobrý hlídač.

18.12.2018 07:56
lupus4

XXX.XXX.205.61

nebo BŚO

18.12.2018 09:27
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

A co třeba BO tervueren?

18.12.2018 09:43

lupus4 napsal(a):
nebo BŚO

To bude obranář jak blázen.

18.12.2018 10:06

pepa29 napsal(a):

proč se radši nejdete podívat na skutečné psy ?
přece pak nebudete říkat - oni mi na fauně poradili.. blbě samozřejmě

18.12.2018 10:18
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

měl jsem několik NO i RTW. V podstatě je jedno pro které plemeno se rozhodnete, protože záleží na vás jak si psa vychováte. Já jsem dal přednost RTW. z počátku mi vadilo, že není tak temperamentní, ale dnes to beru jako přednost. Pokud nemáte ambice závodit ( jsou pomalejší ) budou se motat kolem vás, lovecké pudy mají slabší a pokud ho budete mít v bytě, bude neustále ve vaší blízkosti. Mám teď psa, který je mazel, nikomu by neublížil, ale za plotem je to bestie. Přišel jsem na to, že ho baví pouštět hrůzu. Když otevřu branku jde se mazlit. Stejný byl i jeho děda. Takže raději RTW. Pro NO mluví jeho rannost, snáší změnu majitele, ale je třeba naučené stále opakovat, protože naučené rychleji zapomíná.

18.12.2018 12:18

jahodapavel napsal(a):
měl jsem několik NO i RTW. V podstatě je jedno pro které plemeno se rozhodnete, protože záleží na vás jak si psa vychováte. Já jsem dal přednost RTW. z počátku mi vadilo, že není tak temperamentní, ale dnes to beru jako přednost. Pokud nemáte ambice závodit ( jsou pomalejší ) budou se motat kolem vás, lovecké pudy mají slabší a pokud ho budete mít v bytě, bude neustále ve vaší blízkosti. Mám teď psa, který je mazel, nikomu by neublížil, ale za plotem je to bestie. Přišel jsem na to, že ho baví pouštět hrůzu. Když otevřu branku jde se mazlit. Stejný byl i jeho děda. Takže raději RTW. Pro NO mluví jeho rannost, snáší změnu majitele, ale je třeba naučené stále opakovat, protože naučené rychleji zapomíná.

Tak v tomto absolutně nesouhlasím, RTW jsou sice pomalejší oproti NO, ale to, že v podstatě mají stejnou povahu je pěkná blbost, NO rozhodně není potřeba povely opakovat, aby je nezapomněl to Vás buď měl pěkně na salámu nebo pokud máte TAKOVÉ RTW, tak takový byl i NO. Mmch, takováhle povaha u rtw je na vyloučení z chovu, bohužel tímto směrem se chov již delší dobu ubírá.

18.12.2018 13:49
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
A co třeba BO tervueren?

To jsou většinou takoví labilní plašani (kromě těch pár pracáků, kteří jsou zase jako BOM)

18.12.2018 14:05
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

To jsou většinou takoví labilní plašani (kromě těch pár pracáků, kteří jsou zase jako BOM)

Aha, měla ho babička, už je to pár let co umřel - 4,5 nevím přesně. Nevím jestli to byl pracák, ale to asi ne. Byl od paní chovatelky Pisarčíkové. A byl to čistě rodinný pes. Dobře hlídal a jinak naprosto bezproblémový. Babička ho naučila pár povelů, ale jinak s ním nijak necvičila, musím říct, že ani na procházky moc nechodili. Pes byl na dvoře i doma, jak chtěl. Tak asi narazila naštěstí zrovna na výjimku, labilní plašan to nebyl, neřízená střela taky ne.

18.12.2018 14:31
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Aha, měla ho babička, už je to pár let co umřel - 4,5 nevím přesně. Nevím jestli to byl pracák, ale to asi ne. Byl od paní chovatelky Pisarčíkové. A byl to čistě rodinný pes. Dobře hlídal a jinak naprosto bezproblémový. Babička ho naučila pár povelů, ale jinak s ním nijak necvičila, musím říct, že ani na procházky moc nechodili. Pes byl na dvoře i doma, jak chtěl. Tak asi narazila naštěstí zrovna na výjimku, labilní plašan to nebyl, neřízená střela taky ne.

ti exteriéráci nejsou tak divocí, a nemají ani tu vrozenou ostrost a sebevědomí jako BOM - kdyby u nich nebyla tak častá bázlivost, tak řeknu, že je to ideální pes do aktivní rodiny.
Jinak, pokud je pes jen na svém dvorku, kde to odmala zná, tak se neprojeví jeho skutečná povaha - doma je frajer každý, ale v neznámém prostředí plném neznámých věcí, lidí, zvuků, tak už to taková pecka být nemusí (a u BOT bohužel ani nebývá)

18.12.2018 14:51
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

ti exteriéráci nejsou tak divocí, a nemají ani tu vrozenou ostrost a sebevědomí jako BOM - kdyby u nich nebyla tak častá bázlivost, tak řeknu, že je to ideální pes do aktivní rodiny.
Jinak, pokud je pes jen na svém dvorku, kde to odmala zná, tak se neprojeví jeho skutečná povaha - doma je frajer každý, ale v neznámém prostředí plném neznámých věcí, lidí, zvuků, tak už to taková pecka být nemusí (a u BOT bohužel ani nebývá)

No babička se s nim účastnila i nějaké te výstavy a u tam byl pes v pohodě. Ale samozřejmě podle jednoho psa nelze soudit plemeno jako takové.

18.12.2018 16:54

holanďany znám celkem čtyři. jeden je takový normální aktivní rodinný pes. druhý je dost labil, takže venku se psy problém, hysterický štěkač a na blbé očkování se musí s košem přimáčknout ke zdi a dělá z toho kovbojku. další dva jsou pracáci, ale zase hodně ostří, možná taky labilnější, že zase musí jiné psy tak řešit.

18.12.2018 17:06
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Já jsem se zase zhrozila teď na prosincové výstavě v Praze .... procházeli jsme kolem kruhu s tervíky - nějaká početnější skupina ... asi otevřená - a ze šesti sedmi zvířat, tam nastupovala čtyři zvířata s ocasy mezi nohama a skoro je tam táhli jak kozy na pastvu. I při základním předvedení to teda vůbec nevypadalo na sebevědomá zvířata.

A co se týče holanďanů, tak to už se tu v nějaké diskuzi řešilo, že zdejší chov není nic moc.

18.12.2018 17:47
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Tak v tomto absolutně nesouhlasím, RTW jsou sice pomalejší oproti NO, ale to, že v podstatě mají stejnou povahu je pěkná blbost, NO rozhodně není potřeba povely opakovat, aby je nezapomněl to Vás buď měl pěkně na salámu nebo pokud máte TAKOVÉ RTW, tak takový byl i NO. Mmch, takováhle povaha u rtw je na vyloučení z chovu, bohužel tímto směrem se chov již delší dobu ubírá.

Nikde jsem nepsal, že mají stejnou povahu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík