Uživatel s deaktivovaným účtem

Peruánský naháč osrstěný, střední nebo malá varieta.
Nesa1
napsal(a):
Dobrý den, ráda bych si přidala druhého psa střední velikosti , abych s ním mohla chodit na delší procházky, a který je vhodný do bytu. Momentálně máme čivavu a chtěla bych mu pořídit kamaráda. Poradíte mi prosím, které plemeno psa je vhodný do bytu a je aktivní? Děkuji
Jestli je jedinym požadavkem aby byl pes vhodný do bytu a zvladnul dlouhe procházky - pak můžete vybirat snad ze vsech středních plemen. Chtelo by to upřesnit, co přesně muzete psovi nabídnout a co od neho očekáváte.
Nesa1
napsal(a):
S tím určitě počítám, že kdyby jsme jeli pro nového pejska určitě by jsme ho vzali s sebou :) každopádně zatím ze psy problém neměl :)
Víte, on je z pohledu čivavy velký rozdíl mezi kámoši venku a pak nastěhovaným "zabíračem místa" doma.
A pak jde taky o to, jakou velikost psa si pod střední velikosti představujete. Většinou střední plemena začínají někde na 35 cm a končí kolem 60 cm ... a váhově je to většinou od 8 kg výš.
Čivavy většinou od věku dospělosti (cca 1,5 roku) už si dost hlídají temperament a velikost psů, se kterými si hrajou nebo setkávají. Za nejhorší považují nohaté rozlítané puberťáky a mají potřebu je usměrňovat a vykazovat ze svého prostoru.
Jestli máte čivavu ještě v hravém věku, tak by to s jednou tak velkým plemenem neměl být problém .... ale zase na druhou stranu, jestli je čivava mladá můžete klidně na delší procházky chodit s ní. Já mám taky sotva tříkilové skřítky a zvládali 10-15 km tůry v pohodě .... a když to bylo dlouhé dají se dát pohodlně do klokanky.
Máte-li staršího jedince můžete narazit na to, že bude štěně vyloženě šikanovat.
lesnížínka
napsal(a):
Nechci být zlá, ale já znám jen tak neskutečně protivné čivavy.. Na druhou stranu žádná z nich není sama. Jedni jsou holka a kluk a další čivavák má k sobě jorka. A zlatý jork...
..... v soužití se stejně velkými problém není .... ale člověk se musí někdy vžít do toho malého tvořečka a jeho pohledu na svět ..... vždyť i já mám kocoura jednou tak velkého než je výstavák čivavák.
Ono je dobře vidět spíš na tom mém ultravelkém. Je naučený si lehnout, seznamuje-li se s toy plemeny. Když stojí (65 cm v kohoutku) tak se k němu prcek ani nepřiblíží. Lehne-li si je o seznamování najednou zájem.

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
..... v soužití se stejně velkými problém není .... ale člověk se musí někdy vžít do toho malého tvořečka a jeho pohledu na svět ..... vždyť i já mám kocoura jednou tak velkého než je výstavák čivavák.
Ono je dobře vidět spíš na tom mém ultravelkém. Je naučený si lehnout, seznamuje-li se s toy plemeny. Když stojí (65 cm v kohoutku) tak se k němu prcek ani nepřiblíží. Lehne-li si je o seznamování najednou zájem.
myslíte, že může mít megí čivavu ? ona si ho strašně přeje
už si i lehá před lidmi, které dřív chtěla uslintat k smrti (asi i pomohl prostě její věk)
jenomže
na fauně všici říkají, že takový tank k malému psu není dobrý
já jí to řekla a ona je smutná, "jsi říkala, že jsem princezna", má v očích
ale jednou si lehla na ropuchu, mohla mít tak půl kila ? ta ropucha
jsou čivaváci "rozhodnější" ? méně uštěkaní, vyrovnanější, jak se odborně říká, než čivaví holky ?
napsal(a):
myslíte, že může mít megí čivavu ? ona si ho strašně přeje
už si i lehá před lidmi, které dřív chtěla uslintat k smrti (asi i pomohl prostě její věk)
jenomže
na fauně všici říkají, že takový tank k malému psu není dobrý
já jí to řekla a ona je smutná, "jsi říkala, že jsem princezna", má v očích
ale jednou si lehla na ropuchu, mohla mít tak půl kila ? ta ropucha
jsou čivaváci "rozhodnější" ? méně uštěkaní, vyrovnanější, jak se odborně říká, než čivaví holky ?
Tak se zkuste podívat po CHS kde mají mimo čivav i nějaké jiné větší plemeno. Nebo CHS, kde mají k čivavám ještě většího "domácího mazla".
Já osobně si myslím, že když si člověk nevezme vyloženě bázlivé nebo naopak vzteklé štěně, tak následující problém s nervózní čivavou je způsobem většinou špatnou zkušeností. Buď přílišné obezřetné zvedání při každém kontaktu s cizím psem, nebo naopak použití nevhodných psů pro první socializační "zážitky" po opuštění maminčiny smečky. Hlavně hraní si s jiným štěňátky .... takové malé čivavě stačí i temperamentnější malý knírač, který je prostě akčnější a robusnější než ten čivaví ufónský skřítek ..... a neodhadnutí včasného ukončení hry. Stejně tak neustále vodění na vodítku ... protože čivava moc dobře chápe, že má za zády vždy k záchraně ochotného páníčka .... takže si může dovolovat. Čivava má sice nabubřelé ego, ale není hloupá .... když musí jednat sama za sebe.
A hlavně nerozmazlovat! Ono to strašně svádí .... takovej maličkej tvořeček.
Já osobně fenku nikdy doma neměla, ale znám i feny, které jsou naprosto v pohodě ... po čivavím. Po zkušenostech s čivavama třeba nepokládám za nevhodné chování takové to vyjíždění po psovi, který je moc temperamentní. Čivava prostě má ráda klid a ráda si sjednává pořádek. Když je klid, nemá problém ani s o dost vetšími psy. Můj čivavák se běžně pohybuje mezi NO, BOM, AST na cvičáku a bez problémů. Když se mu něco nelíbí, ožene se a odchází .... nebo se vůbec do hektičtější skupiny nepouští ... pozoruje je v odstupu, ale bez projevů bázlivosti nebo že by na ně štěkal či jinak dorážel. A v okolí mám asi tři čtyři kousky, kteří to mají stejně. No a pak několik hysterických vzorků .... u kterých i můj společenský čivavák dělá ksichtíky jako by říkal "politováníhodný blboun" a projde kolem nich jako by byli vzduch.
A když byli čivaváci malí (jeden z nich je teď u rodičů, protože je labilnější a nezvládá neustálý hluk způsobený dítětem v rodině) neměla jsem s nimi problém je pouštět ke klidnějším psům v rodině nebo mezi přáteli. Dokonce výstavák má dodnes (je mu 8 let) s některými staršími psy v ulici takový ten vtěrkovský pozdrav .... doběhne k němu a v podstatě se o psa tře a natřásá se před nimi. Paradoxně je největší kámoš se psími samci, kteří jinak nesnesou stejně velké nebo větší psy.