Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.12.2018 16:03
Nesa1

XXX.XXX.158.102

Dobrý den, ráda bych si přidala druhého psa střední velikosti , abych s ním mohla chodit na delší procházky, a který je vhodný do bytu. Momentálně máme čivavu a chtěla bych mu pořídit kamaráda. Poradíte mi prosím, které plemeno psa je vhodný do bytu a je aktivní? Děkuji

18.12.2018 16:06
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Nejdříve se zeptejte své čivavy jestli druhého psa chce taky. A to myslím naprosto vážně .... jako dlouholetá majitelka čivav.

18.12.2018 16:08
Nesa1

XXX.XXX.158.102

S tím určitě počítám, že kdyby jsme jeli pro nového pejska určitě by jsme ho vzali s sebou :) každopádně zatím ze psy problém neměl :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.12.2018 16:14

Peruánský naháč osrstěný, střední nebo malá varieta.

18.12.2018 16:19
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Nesa1 napsal(a):
Dobrý den, ráda bych si přidala druhého psa střední velikosti , abych s ním mohla chodit na delší procházky, a který je vhodný do bytu. Momentálně máme čivavu a chtěla bych mu pořídit kamaráda. Poradíte mi prosím, které plemeno psa je vhodný do bytu a je aktivní? Děkuji

Jestli je jedinym požadavkem aby byl pes vhodný do bytu a zvladnul dlouhe procházky - pak můžete vybirat snad ze vsech středních plemen. Chtelo by to upřesnit, co přesně muzete psovi nabídnout a co od neho očekáváte.

18.12.2018 16:23
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Nesa1 napsal(a):
S tím určitě počítám, že kdyby jsme jeli pro nového pejska určitě by jsme ho vzali s sebou :) každopádně zatím ze psy problém neměl :)

Víte, on je z pohledu čivavy velký rozdíl mezi kámoši venku a pak nastěhovaným "zabíračem místa" doma.

A pak jde taky o to, jakou velikost psa si pod střední velikosti představujete. Většinou střední plemena začínají někde na 35 cm a končí kolem 60 cm ... a váhově je to většinou od 8 kg výš.

Čivavy většinou od věku dospělosti (cca 1,5 roku) už si dost hlídají temperament a velikost psů, se kterými si hrajou nebo setkávají. Za nejhorší považují nohaté rozlítané puberťáky a mají potřebu je usměrňovat a vykazovat ze svého prostoru.

Jestli máte čivavu ještě v hravém věku, tak by to s jednou tak velkým plemenem neměl být problém .... ale zase na druhou stranu, jestli je čivava mladá můžete klidně na delší procházky chodit s ní. Já mám taky sotva tříkilové skřítky a zvládali 10-15 km tůry v pohodě .... a když to bylo dlouhé dají se dát pohodlně do klokanky.

Máte-li staršího jedince můžete narazit na to, že bude štěně vyloženě šikanovat.

18.12.2018 17:13
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nechci být zlá, ale já znám jen tak neskutečně protivné čivavy.. Na druhou stranu žádná z nich není sama. Jedni jsou holka a kluk a další čivavák má k sobě jorka. A zlatý jork...

18.12.2018 17:27
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

lesnížínka napsal(a):
Nechci být zlá, ale já znám jen tak neskutečně protivné čivavy.. Na druhou stranu žádná z nich není sama. Jedni jsou holka a kluk a další čivavák má k sobě jorka. A zlatý jork...

..... v soužití se stejně velkými problém není .... ale člověk se musí někdy vžít do toho malého tvořečka a jeho pohledu na svět ..... vždyť i já mám kocoura jednou tak velkého než je výstavák čivavák.

Ono je dobře vidět spíš na tom mém ultravelkém. Je naučený si lehnout, seznamuje-li se s toy plemeny. Když stojí (65 cm v kohoutku) tak se k němu prcek ani nepřiblíží. Lehne-li si je o seznamování najednou zájem.

18.12.2018 18:26

Ruzena_Ruzova napsal(a):
..... v soužití se stejně velkými problém není .... ale člověk se musí někdy vžít do toho malého tvořečka a jeho pohledu na svět ..... vždyť i já mám kocoura jednou tak velkého než je výstavák čivavák.

Ono je dobře vidět spíš na tom mém ultravelkém. Je naučený si lehnout, seznamuje-li se s toy plemeny. Když stojí (65 cm v kohoutku) tak se k němu prcek ani nepřiblíží. Lehne-li si je o seznamování najednou zájem.

myslíte, že může mít megí čivavu ? ona si ho strašně přeje
už si i lehá před lidmi, které dřív chtěla uslintat k smrti (asi i pomohl prostě její věk)
jenomže
na fauně všici říkají, že takový tank k malému psu není dobrý
já jí to řekla a ona je smutná, "jsi říkala, že jsem princezna", má v očích
ale jednou si lehla na ropuchu, mohla mít tak půl kila ? ta ropucha
jsou čivaváci "rozhodnější" ? méně uštěkaní, vyrovnanější, jak se odborně říká, než čivaví holky ?

18.12.2018 19:01
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
myslíte, že může mít megí čivavu ? ona si ho strašně přeje
už si i lehá před lidmi, které dřív chtěla uslintat k smrti (asi i pomohl prostě její věk)
jenomže
na fauně všici říkají, že takový tank k malému psu není dobrý
já jí to řekla a ona je smutná, "jsi říkala, že jsem princezna", má v očích
ale jednou si lehla na ropuchu, mohla mít tak půl kila ? ta ropucha
jsou čivaváci "rozhodnější" ? méně uštěkaní, vyrovnanější, jak se odborně říká, než čivaví holky ?

Tak se zkuste podívat po CHS kde mají mimo čivav i nějaké jiné větší plemeno. Nebo CHS, kde mají k čivavám ještě většího "domácího mazla".

Já osobně si myslím, že když si člověk nevezme vyloženě bázlivé nebo naopak vzteklé štěně, tak následující problém s nervózní čivavou je způsobem většinou špatnou zkušeností. Buď přílišné obezřetné zvedání při každém kontaktu s cizím psem, nebo naopak použití nevhodných psů pro první socializační "zážitky" po opuštění maminčiny smečky. Hlavně hraní si s jiným štěňátky .... takové malé čivavě stačí i temperamentnější malý knírač, který je prostě akčnější a robusnější než ten čivaví ufónský skřítek ..... a neodhadnutí včasného ukončení hry. Stejně tak neustále vodění na vodítku ... protože čivava moc dobře chápe, že má za zády vždy k záchraně ochotného páníčka .... takže si může dovolovat. Čivava má sice nabubřelé ego, ale není hloupá .... když musí jednat sama za sebe.

A hlavně nerozmazlovat! Ono to strašně svádí .... takovej maličkej tvořeček.

Já osobně fenku nikdy doma neměla, ale znám i feny, které jsou naprosto v pohodě ... po čivavím. Po zkušenostech s čivavama třeba nepokládám za nevhodné chování takové to vyjíždění po psovi, který je moc temperamentní. Čivava prostě má ráda klid a ráda si sjednává pořádek. Když je klid, nemá problém ani s o dost vetšími psy. Můj čivavák se běžně pohybuje mezi NO, BOM, AST na cvičáku a bez problémů. Když se mu něco nelíbí, ožene se a odchází .... nebo se vůbec do hektičtější skupiny nepouští ... pozoruje je v odstupu, ale bez projevů bázlivosti nebo že by na ně štěkal či jinak dorážel. A v okolí mám asi tři čtyři kousky, kteří to mají stejně. No a pak několik hysterických vzorků .... u kterých i můj společenský čivavák dělá ksichtíky jako by říkal "politováníhodný blboun" a projde kolem nich jako by byli vzduch.

A když byli čivaváci malí (jeden z nich je teď u rodičů, protože je labilnější a nezvládá neustálý hluk způsobený dítětem v rodině) neměla jsem s nimi problém je pouštět ke klidnějším psům v rodině nebo mezi přáteli. Dokonce výstavák má dodnes (je mu 8 let) s některými staršími psy v ulici takový ten vtěrkovský pozdrav .... doběhne k němu a v podstatě se o psa tře a natřásá se před nimi. Paradoxně je největší kámoš se psími samci, kteří jinak nesnesou stejně velké nebo větší psy.

18.12.2018 19:12
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Kdybych neměla tu ambici na cvičení s malým plemenem podle nároďáku, tak si čivavu pořídím znovu .... nedávno jsem zahlédla inzerát na čivaví slečnu black and tan ..... sice asi nestandard (větší) .... ale láska na první foto tam byla.

Přidejte reakci

Přidat smajlík