E-OBOJKY
VEDECKY JE DOKAZANO, ZE E-OBOJKY STRESUJI PSY
Vysledky komplexního výzkumu, publikované v dubnu 2018 v prestižním médiu “Journal of veterinary behavior” - vliv elektronických/spray/protištěkacích obojků na psychiku, chování a zdraví psů.
Mimo jiné se v nich píše, že odborníci důrazně nedoporučují používat tyto věci u behaviorálních problémů, jako je separační úzkost (strach být sám), nadměrné štěkání apod. Neřeší totiž příčinu a pouze tlumí projevy, což psy velmi stresuje, a také může vést k vývoji jiného chování - destrukce věcí, obsedantně-kompulzivní porucha atd.
Rozhodně nepoužívat v případech úzkosti, strachu, nebo frustrace, tyto problémy u psa ještě více zhoršují.
10% e-obojků z celkového počtu testovaných produktů bylo závadných, tj. používáním by došlo k újmě psa.
To, že si el. výboj na sobě vyzkoušíte, nemá žádnou informační hodnotu, kůže psa je totiž mnohem citlivější než lidská.
U psů trénovaných pomocí el. obojků byla zjištěna vysoká míra stresového hormonu, tzn. že jim tato metoda škodí.
Pozitivní motivace k výcviku vede k učení stejně efektivně, jako používání e-obojků. Ovšem nepůsobí, na rozdíl od těchto pomůcek, snižování welfare psů.
Celý článek je zde (angličtina):
https://drive.google.com/file/d/1qJlxsDudbSDzQfG9C28rqUe_j9AnDTjn/view
K pouziti techto “pomucek” by melo byt pristoupeno v krajnich situacich (kdy uz jde o zivot a zdravi psa), s proskolenim k pouziti a hlavne s rozumem.
E-obojek JE POMUCKA PRO KRAJNI RESENI PROBLEMU, KDY UZ NEFUNGUJI JINE POSTUPY (pes nevnima majitele po kontaktu se zveri, bezi za necim prioritnim, jde tedy uz o jeho zivot, ...).
Krome toho se nezadouci chovani odstranuje prave vnimavym pristupem, ktery resi pricinu, takze neni pak duvod pro problem. Az vse selze, teprve pak je duvod EO poridit. EO NERESI PRICINU, POUZE ELIMINUJE PROJEVY A CHOVANI V DUSLEDKU.
Zadavatel/ka se ptala na vibrační ..... ten se používá třeba u hluchých psů. To by mne zajímalo, jestli je vibrace taky tak škodlivá.
Protištěkací obojek s vibrací?
Jaký máte problém se štěkáním? Štěká z bázlivosti, separační úzkosti, z nudy, hlídá? Zkuste nejdřív naučit psa štěkat na povel .... jestliže tedy nemá problém s bázlivostí nebo separační úzkostí. Jestli štěká z bázlivosti nebo strachu ze samoty tam si moc trestem nepomůžete. Musíte nejdřív pořádně nacvičit chování v daných situacích.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Zadavatel/ka se ptala na vibrační ..... ten se používá třeba u hluchých psů. To by mne zajímalo, jestli je vibrace taky tak škodlivá.
Protištěkací obojek s vibrací?
Jaký máte problém se štěkáním? Štěká z bázlivosti, separační úzkosti, z nudy, hlídá? Zkuste nejdřív naučit psa štěkat na povel .... jestliže tedy nemá problém s bázlivostí nebo separační úzkostí. Jestli štěká z bázlivosti nebo strachu ze samoty tam si moc trestem nepomůžete. Musíte nejdřív pořádně nacvičit chování v daných situacích.
Pisu i o protistekacim. Zrejme mate problem pochopit rozdil mezi e-obojky a el. obojky...
ainu
napsal(a):
Pisu i o protistekacim. Zrejme mate problem pochopit rozdil mezi e-obojky a el. obojky...
Jo? Tak to mi teda vysvětlete. Ve vašem příspěvku tam matláte el. obojky, e-obojky a EO.
Elektrické jsou v principu všechny. Navíc špatně čtete vy. Zadavatelka se ptala na VIBRAČNÍ a neuvedla jaký druh štěkání potřebuje usměrnit ..... proto můj údiv, že sem hodíte článek o škodlivosti .... když právě vibrace se používájí pro výcvik psů s hendikepem, nebo jako přemostění místo klikru .... já třeba zkouším používat na přerušení nežádoucí činnosti a získání pozornosti psa.
Nebo to mělo být jako bububu příspěvek .... zastrašíme už dopředu?
sisi58
napsal(a):
Měli jsme, nepomohl. Šel z domu.
Nakonec jsem zjistila, že náš pes štěkal proto, že ten soused,co si stěžoval, postával za dveřmi našeho bytu.
Žádný pes si něco takového nenechá líbit, chce vetřelce zahnat. Takže tak to bylo.
Chce to zjistit proč a důvod eliminovat.
A kam jste souseda zahrabali?
Uživatel s deaktivovaným účtem

zadavatel potřebuje akorát reklamu..
protištěkací jen s vibrací je nesmysl, tak se nehádejte :-)
protištěkací je nesmysl, to je pravda
tak máte pravdu obě :-)
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
A kam jste souseda zahrabali?
Myslím, že dodnes přemýšlí, co že se mu tehdy přihodilo.
Ale vážně. Měla jsem vlastně vzápětí po tom incidentu úraz s následky a šla jsem do předčasného důchodu. Jack je teď v pohodě. Kdybych ho měla poznat podle štěkání, tak ho určitě nepoznám, neštěká.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Jo? Tak to mi teda vysvětlete. Ve vašem příspěvku tam matláte el. obojky, e-obojky a EO.
Elektrické jsou v principu všechny. Navíc špatně čtete vy. Zadavatelka se ptala na VIBRAČNÍ a neuvedla jaký druh štěkání potřebuje usměrnit ..... proto můj údiv, že sem hodíte článek o škodlivosti .... když právě vibrace se používájí pro výcvik psů s hendikepem, nebo jako přemostění místo klikru .... já třeba zkouším používat na přerušení nežádoucí činnosti a získání pozornosti psa.
Nebo to mělo být jako bububu příspěvek .... zastrašíme už dopředu?
Tak si přečtěte studii v linku, co je v mém prvním příspěvku,a nebudete tu muset být za hlupáka
Mame doma obojek, kde si muzete vybrat ze ctyr kombinaci. Zvuk, zvuk +vibrace, zvuk+impuls, zvuk +vibrace +impuls.
Tady se normalni pomoci nedockate. Slunickari vam budou tvrdit, ze jste proste a jasne selhali v uceni samostatnosti.
Nam obojek, světe div se, pomohl. Pes přestal štekat a vyt. A zadnou psychickou ujmu na nem nezanechal. Je uplne v poradku.

samaraa
napsal(a):
Děkuji za reakce, měla jsem na mysli VIBRAČNÍ :) , moje představa je že pes zaštěká a obojek zavibruje a tím pejska trošku vyvede z afektu štěkotu :) , elektriku bych nikdy nepoužila . Pes je hodně uštěkaný / hlídá až moc :) , Pes by měl obojek cca 2 hodiny denně
No já nevím, nemám zkušenosti s tímto ani s elektrikou, já bych to na psa nikdy nedala. Nemyslíte, že si na ty vibrace při štěkání zvykne a ten očekávaný efekt bude jen dočasný?
napsal(a):
No já nevím, nemám zkušenosti s tímto ani s elektrikou, já bych to na psa nikdy nedala. Nemyslíte, že si na ty vibrace při štěkání zvykne a ten očekávaný efekt bude jen dočasný?
Tipuju ze to tak dopadne. Koupi nejaky levny bazmek na netu misto aby se psem pracovala na odbourani (to totiz vyzaduje nejakou aktivitu, aby clovek hnul zadkem) a stejne bude vysledek nulovy.
samaraa
napsal(a):
Děkuji za reakce, měla jsem na mysli VIBRAČNÍ :) , moje představa je že pes zaštěká a obojek zavibruje a tím pejska trošku vyvede z afektu štěkotu :) , elektriku bych nikdy nepoužila . Pes je hodně uštěkaný / hlídá až moc :) , Pes by měl obojek cca 2 hodiny denně
obojek by se dal určitě někde i zapůjčit.....jinak pokud nadměrně štěká, tak to může být známka toho, že je pes nejistej a v tom případě bych zapracovala na zvednutí sebevědomí, aby nemusel vyštěkávat každej spadlej list :)

samaraa
napsal(a):
Má sebevědomí ,až dost . Reaguje tím třeba na psi v okolí atd , je to hlídač
obávám se, že toto je poněkud mylná interpretace.....
samaraa
napsal(a):
to je nesmysl , pes musí mít obojek neustále. Jinak se naučí neštěkat jen když ho bude mít na krku. Stejně tak pokud to půjde, spojit vibrace se zvukem a časem je odbourat.
samaraa
napsal(a):
Má sebevědomí ,až dost . Reaguje tím třeba na psi v okolí atd , je to hlídač
Sebevědomej pes neřve jen tak. Buď je pes nejistej a nebo pokud je sebevědomej, jak píšete, tak může mít málo vyžití a potřebuje ze sebe dostat energii, což může právě tím ořváváním. Jakej má denní režim?