Dobrý den, obracím se na všechny o radu. Máme dvouletého křížence labradora se švýcarským ovčákem. Problém je, že na jaře nám začal utíkat ze zahrady, vždycky si novou díru pod plotem vyrobí,ale utekl asi tak 1 za měsíc.Nyní se četnost těchto útěkú za poslední 3 měsíce stupňuje, nemůžeme ho nechat na zahradě bez dozoru, jelikož je okamžitě pryč. Lidem neublíží je přátelský, ale horší je to s drůbeží tu nahání u sousedů už jsme platili i škodu. Museli jsme přistoupit k tomu, že pes je zavřený pokud není někdo venku. Není zavřený v kotci, ale má výběh o rozměrech 8x8 metrů odkud víme, že neuteče a boudu má v hospodářské budově. Pravidelně jej venčíme a pokud jsme na zahradě, tak je s námi, ale chtěla bych ho odnaučit utíkat, jestli to vůbec jde.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Asi jediná rada je, nenechávat ho na zahradě samotného, 3x za den na procházku, jako se psem bytovým, teď v zimě asi moc venku nejste. Když nejste doma, tak do výběhu, když jste doma, tak domů, aby nebyl celé dny sám.
Nebo betonovou podezdívku, kterou nepodhrabe. Nevěřím, že se dá přesvědčit, aby neutíkal. Slepice jsou příliš lákavou odměnou pro nudícího se psa.

Čekám na pointu, co očekáváte za radu. Když pes zdrhá ze zahrady, tak si zahradu zajistím, aby nezdrhal? Proti podhrabání plotu slouží takzvaná podezdívka.
Samotné venčení nezajistí psovi i náležité vyblbnutí, kříženec labradora se švýcarákem by mohl mít rád aportování, pachové práce, procházku vyplněnou různými aktivitami atd.
Specifikujte prosbu o radu, protože takový kříženec musí jásat nadšením nad výběhem a boudou ve stodole či chlívu.
Pokud se z jeho útěků stal "oblíbený sport" a zdrhá zásadně ve vaší nepřítomnosti, je odnaučení tohoto nešvaru nemožné. A pokud ho necháváte někde v boudě v hospodářské budově a tipuji že v zimě s ním na zahradě asi moc nejste, vůbec se mu nedivím, že utíká.
Jedinou variantou je ve vašem případě takové zajištění zahrady, aby prostě utéct nemohl. Například aby nemohl podhrabat plot. Jak to zajistíte je na vás.

Asi jen podezdívka, protože to byste na něj a adekvátní aktivity museli obětovat půl dne, aby už neměl náladu hledat zábavu jinde. Je to mladý pes.
Pavlína1982

XXX.XXX.130.174
Zdravím, také mi utíkala fena, často se podhrabávala pod plotem nebo ho rozkousávala. Pak jsem si přečetla zajímavý článek na https://psikoutek.cz/co-delat-kdyz-pes-utika-ze-zahrady/ o podobných zkušenostech a jak se to dá řešit. Rozhodla jsem se proto pro pořízení neviditelného plotu, o kterém je v článku řeč a nelituji. Pejsek je v bezpečí, jelikož myslivci vyhrožovali, že ho v lese odstřelí (bydlíme u lesa). Mám klid a pes nemusí být uvázaný ani zavřený v boudě. Za mě skvělá investice.

Pavlína1982
napsal(a):
Zdravím, také mi utíkala fena, často se podhrabávala pod plotem nebo ho rozkousávala. Pak jsem si přečetla zajímavý článek na https://psikoutek.cz/co-delat-kdyz-pes-utika-ze-zahrady/ o podobných zkušenostech a jak se to dá řešit. Rozhodla jsem se proto pro pořízení neviditelného plotu, o kterém je v článku řeč a nelituji. Pejsek je v bezpečí, jelikož myslivci vyhrožovali, že ho v lese odstřelí (bydlíme u lesa). Mám klid a pes nemusí být uvázaný ani zavřený v boudě. Za mě skvělá investice.
....a už s ním nemusíte nikdy nikam a ani vymýšlet jakoukoli zábavu....

napsal(a):
o to ani nejde, hlavní je udělat reklamu!
napsal(a):
No, někteří psi utíkají vyloženě z nudy. Ale jsou i chroničtí útěkáři, kteří utíkají i přesto, že mají dost procházek a zaměstnání. A nebo známé takhle utíkala fena - velká závislačka - jakmile panička ojdela, tak fena pochvíli přeskočila plot a běžela ji hledat. Pak taky pořídili "neviditelný" plote, jenže fena přišla na to, že v určité vzdálenosti jí to nic neudělá a překonávala to z té vzdálenosti.
A nebo pak jsou často v útulcích nabízeni psi "zdrhači" - tam už to může být tak zažité to, že se toulají a jsou nezávislí, že ani přes veškerou péči a věnování se to pes nikdy neodnaučí.
Já bych se na ten plot asi moc nespoléhala - nevím vždycky se to může třeba nějak porouchat, přestat fungovat. A vím, že tu někdo psal třeba i o psovi, který ležel ve vzdálenosti kde to pípalo tak dlouho, dokud se nevybili baterky v obojku

napsal(a):
o to ani nejde, hlavní je udělat reklamu!
...no to taky.........

marcelaamax
napsal(a):
No, někteří psi utíkají vyloženě z nudy. Ale jsou i chroničtí útěkáři, kteří utíkají i přesto, že mají dost procházek a zaměstnání. A nebo známé takhle utíkala fena - velká závislačka - jakmile panička ojdela, tak fena pochvíli přeskočila plot a běžela ji hledat. Pak taky pořídili "neviditelný" plote, jenže fena přišla na to, že v určité vzdálenosti jí to nic neudělá a překonávala to z té vzdálenosti.
A nebo pak jsou často v útulcích nabízeni psi "zdrhači" - tam už to může být tak zažité to, že se toulají a jsou nezávislí, že ani přes veškerou péči a věnování se to pes nikdy neodnaučí.
Já bych se na ten plot asi moc nespoléhala - nevím vždycky se to může třeba nějak porouchat, přestat fungovat. A vím, že tu někdo psal třeba i o psovi, který ležel ve vzdálenosti kde to pípalo tak dlouho, dokud se nevybili baterky v obojku
...ono mi to tak pěkně nahrálo no, proto jsem tak zareagovala

Nerous33
napsal(a):
Dobrý den, obracím se na všechny o radu. Máme dvouletého křížence labradora se švýcarským ovčákem. Problém je, že na jaře nám začal utíkat ze zahrady, vždycky si novou díru pod plotem vyrobí,ale utekl asi tak 1 za měsíc.Nyní se četnost těchto útěkú za poslední 3 měsíce stupňuje, nemůžeme ho nechat na zahradě bez dozoru, jelikož je okamžitě pryč. Lidem neublíží je přátelský, ale horší je to s drůbeží tu nahání u sousedů už jsme platili i škodu. Museli jsme přistoupit k tomu, že pes je zavřený pokud není někdo venku. Není zavřený v kotci, ale má výběh o rozměrech 8x8 metrů odkud víme, že neuteče a boudu má v hospodářské budově. Pravidelně jej venčíme a pokud jsme na zahradě, tak je s námi, ale chtěla bych ho odnaučit utíkat, jestli to vůbec jde.
Zamyslete se nad tim, proc utika.
Nuda, lov, prisla na nej puberta - hleda spolecnost, feny?
Pokud zjistite duvod, muzete zacit pracovat na reseni. Bezpecny plot je prima, ale jak je psano vyse, kdyz pes chce - zadnej ho nezastavi...

Btw. padlo zde "chronicky utekari". Co si o tom myslite? Zazil nekdo osobne?
napsal(a):
Btw. padlo zde "chronicky utekari". Co si o tom myslite? Zazil nekdo osobne?
Nezažila jsem úplně jako že bych takového psa vlastnila. Ale pár známých, kteří takového psa měli znám. třeba jeden byl nalezenec, který byl nejspíš zvyklý se hodně dlouho toulat. Překonal velký plot, když ho ještě zvýšili, tak se podhrabal nebo někde vyrval plaňku - prostě si vždycky našel cestu ven a pak se zase sám vracel. Bylo s ním dobře zacházeno, páníčky miloval, oni se mu věnovali - ale řekla bych, že to utíkání už byl jakýsi zlozvyk. Pes nakonec musel být v kotci, mysleli si, že se to třeba časem zlepší, ale nezlepšilo. Jinak na procházkách se lidí držel, neutíkal, chodil na volno. Ale jakmile zůstal sám na zahradě tak šel. Teď už pes nežije.
Další byl kamarádky kříženec, kterého měla od štěněte. Ten přeskakoval plot a chodil na výlety... Ale to už je hodně dlouho, v tu dobu to na vesnici nějak neřešili...
Někteří psi to možná dělají prostě jen z nudy - nikdo se jim nevěnuje - oni najdou cestu ven a zjistí, že je to venku fajn a stane se z toho zlozvyk.
Edit.: ještě jsem si vzpoměla (nebyl to tedy chronický útěkář) jak mi babička často vypráví o feně jezevčíka, kterou měli když jsem byla hodně malá, nepamatuji si jí. Měli ji od štěněte, byla bezproblémová. Byla na oploceném dvoře u baráku a naproti přes cestu měli ještě zahradu a nějaká zvířata. Když tam chodili tak nechávali otevřená vrata, fena chodila s nimi a vždycky si šla ještě očuchat celou ulici, paníky si hlídala a jen co šli domů tak už pelášila taky. A pak když bylo feně asi 7, tak celá rodina byla venku na zahradě, fena ležela na trávě a najednou z ničeho nic vypálila, přešplhala plot a běžela pryč. Nikdo nic neviděl, nikdo nevěděl proč to udělala, ale už ji nikdy nenašli.

Ja prave chapu pripady, kdy se pes nauci byt samostatnou jednotkou, protoze se mu neceho nedostava...
Proste jde ven - se probehnout, najist, napit.... zajistit potreby.
Ale nechapu, ze to pokracuje i ve chvili, kdy ma "vse" a presto zdrha. Ale asi mate pravdu. Proste zvyk/zlozvyk. S tim se krom krimalniho plotu da delat asi pramalo.
Fixace na misto a noveho "dobreho cloveka" nemusi stacit :(
Je to reklama, cpe to zase všude
Co se týče zdrhání: můj pes je zdrhač za vším, co se šustne(myslím jen zvířenu) Přes to se nikdy nepokusil zdrhnout z pozemku za srnou třeba, která stála za plotem a v plotě díra jako vrata. Tchánů bývalý pes, skákal přes dvoumetrovou cihlovou zeď...jen za háravkama. Byl to pes, kterého si nikdy nikdo nevšímal, vlastně je ani nezajímalo, proč zdrhá. To jsem pochopila, až náš bývalý pes vyrostl. Byl to určo jeho synek Mamce začala zdrhat Mandy ve chvíli, kdy se jí ztratil parťák kocour, se kterým vyrůstala a se kterým zůstala u babči na dvorku sama. Teď přebíhá. Normálně je už u mámy v zahradě, ale když si usmyslí, že něco, přeběhne na dvoprek k babči. Bohužel je to frekventovaná hlavní cesta a jednou se jí to stane osudným Sousedovic fena, od puberty závislá na mých psech. Už pár týdnů jí zase chybí prkno v plotě. Na baráku je nějak sama, páníčci jsou ve při Takže ráno vyhlíží kdy půjdem, přeběhne za náma potok, pak ho s náma obejde, jde s náma k nám, dostane misku granulí, za chvíli si nechá otevřít bránu a jde asi domů. Odpoledne nás slyší jít na prochajdu, obejde s námi 6km prochajdu a jde domů. Tak tam je to z nudy...co má taky sama na tom dvorku pořád dělat?!?
Dám sem, co mě se dneska stalo To si člověk myslí, že má bytelný plot, tak OK. Mám kočky, PP britky, momentálně 2letou kočku a 6měsíční kotě. Oba chodí domů-ven, jak se jim zlíbí, většinu času už jsou teď, když je teplo na zahradě, ale na noc chodili domů. O půlnoci říkám muži: kde máš kočky? Venku, nechtějí domů, tak ať spí v garáži. No byla sem trochu nerózní, ale dobře. Ráno se chystám se psem a zvonek u branky, jdu tam, mladý klučina prý: já jsem vám večer projel na motorce plotem, tak se jdu omluvit, domluvit, opravit...Já hledím, nevěděli jsme nic, celé plotové pole pryč, naštěstí blbec minul sloupky, minul tam strom, zastavily ho husté keře. Další obr štěstí je, že sousedovic JRT hárají, mají trenky a zaracha jinak by to zle dopadlo s mýma kočkama. Psa jsem taky ráno našla na svém místě a už asi vím, proč večer pořád štěkal do okna Pravdou je, že to někdy dělá i když jen chce jít do baráku. Tam byl předtím, tak sem si myslela, že jen vymýšlí. No...a pak že pátek 13 A tady se sešlo neskutečně šťastných náhod