Navykání na ohňostroj "nanečisto"...?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.1.2019 13:28

Pro mně zatím teoretické téma, ale asi aktuální pro mnohé, vzhledem k včerejší silvestrovské noci...

Nezkoušeli jste někdo navyknout psa na hluk petard předem?

Vždyť lovečtí a služební psi třeba taky musí být navyklí na střelbu před tím než vyrazí naostro do akce ne?

Po tom co u nás na Vánoce Ježíšek malé dceři "zvonil" z repráku v obýváku, kam manžel pustil přes mobil nahrávku našeho zvonku kterou jsme předem pořídili, mně napadlo že by obdobný způsob šel využít i při návyku psa na stresující hluk.

Tedy nahrávku nebo video petard a ohňostrojů (na netu se toho určitě dá dost najít) pouštět doma, nejdřív potichu, po navyknutí psa na určitou úroveň postupně zvyšovat hlasitost až na úroveň silvestrovské noci... prostě psa na daný zvuk otupit.
Nezkoušel jste někdo něco podobého?

1.1.2019 13:51
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pro mně zatím teoretické téma, ale asi aktuální pro mnohé, vzhledem k včerejší silvestrovské noci...

Nezkoušeli jste někdo navyknout psa na hluk petard předem?

Vždyť lovečtí a služební psi třeba taky musí být navyklí na střelbu před tím než vyrazí naostro do akce ne?

Po tom co u nás na Vánoce Ježíšek malé dceři "zvonil" z repráku v obýváku, kam manžel pustil přes mobil nahrávku našeho zvonku kterou jsme předem pořídili, mně napadlo že by obdobný způsob šel využít i při návyku psa na stresující hluk.

Tedy nahrávku nebo video petard a ohňostrojů (na netu se toho určitě dá dost najít) pouštět doma, nejdřív potichu, po navyknutí psa na určitou úroveň postupně zvyšovat hlasitost až na úroveň silvestrovské noci... prostě psa na daný zvuk otupit.
Nezkoušel jste někdo něco podobého?

nějaké cvíčné nahrávky ohňostrojů existují, a myslím, že šly i koupit (nevím kde), ale reakce na střelbu je z větší části daná geneticky, a u loveckých + služebních plemen se tímto směrem zaměřuje selekce (střelba na zkouškách a bonitacích), takže tato plemena jsou v tomto mnohem odolnější, aniž by je to někdo musel cíleně učit.
Samozřejmě se jim někdy cvičně vystřelí, aby střelbu neslyšeli poprvé až na zkoušce, nebo akci, a věděli jak se mají po výstřelu chovat, ale ti psi se přirozeně střelby nebojí, a ti co ano, jsou nekompromisně vyřazení hned na začátku výcviku.

1.1.2019 14:09

Aha, to jsem nevěděla, díky za vysvětlení.

To by i leccos pro mně vysvětlovalo - mívala jsem kdysi dva psy, malý knírač byl z petard nervózní ale neklepal se nervama atd., prostě si jen zalezl do kouta a byl klid. Boxerka neřešila vůbec nic, bylo jí to absolutně šumák. Oba bez jakéhokoliv navykání.

1.1.2019 14:16

Návyk na zvuky pomocí nahrávek se samozřejmě dělá, už jen na youtubu je toho k tomuto účelu hromada.

Nicméně není to tak účinné, jak by se mohlo zdát, sebelepší repráky vám nedají takovou úroveň hluku jako skutečná střelba, to stejný třeba když se pes bojí bouřky, pořádnej hrom a ozon a změnu tlaku repráky taky neumí.

návyk na střelbu je nejlepší dělat opravdu střelbou, u střelnice nebo poplašňák a intenzitu hluku regulovat vzdáleností.

a ano, reakce na střelbu je vrozená a dědičná.

sousedka si kdysi přivezla maďara, byl to nějakej import či co, chtěla ho do lesa - je myslivec. ale ten pes v lese nikdy nepracoval, protože prostě střelbu nedával, každýho silvestra musel být zavřený ve sklepě, z hrůzy z déle trvajících hlasitých zvuků byl schopen vyklepat si epileptický záchvat. trénovali všude možně, nahrávky, střelnice, a nešlo to.

1.1.2019 14:24
Malkina

XXX.XXX.50.199

Když byl jezevčík štěně zkoušeli jsme petardu-co on jako na to(pořizovanej na myslivost).Prostě na louce,když byl zabranej do nějakýho očmuchávání,manžel hodil petardu.Jenže malej to viděl a rozběhl se k ní a petarda bouchla kousek od něj-prostě výcvikový selhání jak prase.Tak jsme si říkali no paráda zkur... jsme psa.Ale ne,vůbec nic.Střelbu miluje-občas totiž padaj z nebe kachny a tak.Borderka se bojí i bouřky-nepanikaří,ale drží se těsně u mne.

1.1.2019 15:12

Můj pes do dvou let neřešil nic. Jako štěně z venkova byl z města dost vyděšený, ale rychle se otrkal. Říkala jsem si, jaká je to paráda, jak se ho podařilo navyknout na randál. Jenže pak dospěl. Hlasité zvuky mu nevadí, ale zvuky ohňostroje, dělbuchů, rachejtlí a obecně střelba, to je panika. Ale jen venku, když nevidí zdroj. Uklidňování, pamlsek za každou ránu, druhý klidný pes, ignorace situace, nic nefunguje. Fňuká a táhne domů, popř. do auta. Bouřka je kupodivu v pohodě. Doma nebo v autě je mu všechno úplně jedno. Oblíbenou činností je likvidace nafouknutých balónků. Já z té rány dostávám pomalu infarkt, on ani nemrkne.

1.1.2019 15:14

Na strelbu zvykat muzete, ale petardy a ohnostroje jsou uplne neco jineho, je tam jeste ten svetelny efekt. Moje feny snaseji strelbu bez problemu a naprosto v klidu. Ale na ohnostroj mi vsechny feny zlateho retrivra stekaly. Takze nedelam zadne experimenty a vsechny psy beru na Silvestra cca od 6 hodin vecer domu.

1.1.2019 15:43
impact

XXX.XXX.195.92

Ja mam fenu, ktera je totalni psycho z petard a ohnostroju, ale na nahravky vubec nereaguje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík