Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.1.2019 14:30
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Vím, že sem to nepatří, ale jinam nechodím, tak mne omluvte. Jak se vám líbilo? Asi takhle. Mě se to líbilo přesto, že to byla Obecná škola v bleděmodrém s Pány kluky dohromady. Trochu mi vadí vykrádání námětů, což se děje např. u českých pohádek jak na běžícím pásu. Pan Svěrák to chtěl mít prostě natočeno poeticky, jako své dětství a nevím, jestli to jde pojmout filmařsky i jinak, odborník na to nejsem. Já to chci rozebrat spíš z pohledu: prý dětství na vesnici. Nebyla to vesnice, bylo to městečko. Městečko v Čechách. Vesnice na Moravě? Ta byla tomuhle nahony vzdálená. Nikdo se tu tak hezky neoblékal. Všichni chodili v pracovním. Do kostela...to byla jediná příležitost, kdy se chodilo nastrojeně, tzn. v kroji. Lidi neměli zábavu, v podobě chovu včel či holubů, všechno byla jen a jen práce, aby se vůbec uživili. Pyžámko do postele, plavky...to ani netušili, že existuje

2.1.2019 18:21
Dasvo

XXX.XXX.250.72

lesnížínka napsal(a):
Vím, že sem to nepatří, ale jinam nechodím, tak mne omluvte. Jak se vám líbilo? Asi takhle. Mě se to líbilo přesto, že to byla Obecná škola v bleděmodrém s Pány kluky dohromady. Trochu mi vadí vykrádání námětů, což se děje např. u českých pohádek jak na běžícím pásu. Pan Svěrák to chtěl mít prostě natočeno poeticky, jako své dětství a nevím, jestli to jde pojmout filmařsky i jinak, odborník na to nejsem. Já to chci rozebrat spíš z pohledu: prý dětství na vesnici. Nebyla to vesnice, bylo to městečko. Městečko v Čechách. Vesnice na Moravě? Ta byla tomuhle nahony vzdálená. Nikdo se tu tak hezky neoblékal. Všichni chodili v pracovním. Do kostela...to byla jediná příležitost, kdy se chodilo nastrojeně, tzn. v kroji. Lidi neměli zábavu, v podobě chovu včel či holubů, všechno byla jen a jen práce, aby se vůbec uživili. Pyžámko do postele, plavky...to ani netušili, že existuje

Pardon, neviděl jsem, takže nemůžu soudit. Ale jen na okraj... Co takhle autorská nadsázka? Určitá poetičnost vzpomínek, byť třeba ne úplně pravdivá. A k tomu oblékání: Víte, že panu Svěrákovi je přes 80 let? Jste si jistá, že Vaše a jeho dětství probíhalo ve stejné době? (Ono celkově chování lidí třeba v meziválečném období a v padesátých, šedesátých, sedmdesátých letech bylo naprosto odlišné. Moje babička by si NIKDY v životě neoblekla tepláky - vyjma sportu - a to byla úplně obyčejná ženská z malé moravské dědinky.) Myslím, že takovéhle filmy je třeba brát tak, jak jsou a ne prizmatem dnešní zmatečné doby. :-)

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.1.2019 18:22

Líbilo se mi moc, sice jsem včera naviděla, ale už kdysi, jelikož je to film,který "navazuje" na Obecnou školu, měl by být tedy v obdobném duchu. Pokračování, v tomto případě pokračování od začátku, je povedené, na rozdíl od jiných....soudit život na vesnici za války nemohu, nežila jsem tam...

2.1.2019 18:25

..líbilo moc až na tu úvodní scénu psa popravného - sťatého dveřmi auta........mám i knížku - přečtenou jedním dechem........

2.1.2019 19:05

já musím říct, že jak se mi Obecná škola líbila moc, tak tenhle film byl takový nijaký.

2.1.2019 23:26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
..líbilo moc až na tu úvodní scénu psa popravného - sťatého dveřmi auta........mám i knížku - přečtenou jedním dechem........

Á, tady se ozval pejskař :-). A ukřivděný "vlk" popravený střelou do čela ?

Film byl plný paradoxů ( stále vládl rodině dědek, který ji celou přivedl do neštěstí ) a dětského chápání a fantazie. Toho, s čím vším se musela dětská dušička srovnat ( a s čím vším se musí srovnat dětské dušičky dnes ? )
Byl roztříštěný, ale zkuste upřímně uspořádat své vzpomínky na dětství - budou taky roztříštěné a rozporuplné.
Podává jisté svědectví o jisté době - a ta byla roztříštěná a rozporů plná.
( A co se plavek týče, tak se v nich šla koupat mamka z Prahy. A co se holubů a včel týče - nebyla to zábava, ale snaha trochu si přivydělat, přilepšit ? Třeba moje babička chovala za války v pražském bytě v koupelně ve vaně na roštu husy. Uměla to, byla naplavenina z vesnice - jak se dnes říká )

2.1.2019 23:39

..proč to "Á tady se ozval pejskař".........

3.1.2019 09:48

Protože ze všech problémů ve filmu ( lidských ) se vás nejvíc dotkl ten psí - ale nebylo to myšleno zle ( mám to podobně ). Takže já nevím, že ho srazily dveře, u podobných scén odcházím od televize.

3.1.2019 11:44
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Protože ze všech problémů ve filmu ( lidských ) se vás nejvíc dotkl ten psí - ale nebylo to myšleno zle ( mám to podobně ). Takže já nevím, že ho srazily dveře, u podobných scén odcházím od televize.

Tak tohle jsem naštěstí neviděla, pustili jsme to pozděj, bez začátku, jinak bych se s jistotou dál nedívala. Přemýšlím, jakové tam byly lidské problémy...no, takové běžné, které vidím kolem dnes a denně, krom té války samozřejmě, i když...i ta pořád někde je a ne, že ji nevidím, dneska bohužel vidíme všechny války světa Proti tomu to bylo tehdy ano...idylické dětství
Jak trefně poznamenal Dasvo, ne, neprožívala jsem dětství za války ale vyrůstala jsem s babičkou, která se narodila 1919 a umřela v 91 letech, takže z jejího vyprávění vím jak žili, co měli, co museli, co nesměli a třeba cukrárna...ta tu jistě nebyla. Byla tu pozděj pekárna, tedy jedna rodina pekla chleba v peci a prodávala, nemusel si ho už každý péct doma...Kravka, domácí mléko a výroba tvarohu, to bylo do mých 6let, než se kravka prodala. Pamatuju si ze svého dětství strašně málo, ale chlév, babču jak na štokrli dojí a pak pověšený plátěný pytlík u kamen v kuchyni, ze kterého neustále kape do kýble syrovátka a ten její odér, si pamatuju dodnes Cukrárna byla, tedy takový ten smíšený obchod, kde byly i nějaké cukrovinky(nikoliv zákusky ovšem) až za dětství mé mamky(1952 a dál) která si tam chodila na ,,kačení mydélko"
Ještě k té poznámce k paradoxům. To, že rodině stále vládnul dědek, který ji přivedl do problémů, byla naprosto běžná praxe, která je tady občas k vidění doteď. Snad už ale opravdu poslední generace.

3.1.2019 21:12

...vadí mi to ve všech filmech - trpící zvíře a dítě........navíc tohle bylo doslova utnutí hlavy těmi dveřmi.....kamarádka kočkařka kvůli tomu od filmu odešla a knížku odmítla číst.....

Přidejte reakci

Přidat smajlík