Zájemci o šlechtění nového loveckého plemene

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.1.2019 20:36
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Hned v úvodu prosím, aby mě tu nikdo nekamenoval! Celá věc se mě naprosto nijak netýká, jen vnímám kritickou situaci u známého:

Slováci se pokoušejí o vyšlechtění nového loveckého plemene. Původní „rodiče“ jsou kopov, jezevčík a barvář. Výsledné plemeno by snad mělo být vhodné na černou, s nižší kohoutkovou výškou a skladnější než kopov. (O moc víc k tomu nevím, myslivost mě nezajímá.)
Výše zmíněný známý se nechal zlákat sliby, vzal si fenku a aktuálně má několik neudaných (a neudatelných) asi půlročních štěňat. Lidi, se kterými komunikoval, mu slibovali, že všechna štěňata odeberou zájemci o další pokračování v chovu. Když ale došlo na lámání chleba, nikdo se k tomuto slibu nehlásí. Výsledkem je, že známý má doma vrh pubertálních lovců, kterým samozřejmě nemá čas ani energii se věnovat. :-(
Aktuálně se proto hledají zájemci o štěňata rodícího se plemene. Cena je víc než příznivá.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.1.2019 20:44

Dasvo napsal(a):
Hned v úvodu prosím, aby mě tu nikdo nekamenoval! Celá věc se mě naprosto nijak netýká, jen vnímám kritickou situaci u známého:

Slováci se pokoušejí o vyšlechtění nového loveckého plemene. Původní „rodiče“ jsou kopov, jezevčík a barvář. Výsledné plemeno by snad mělo být vhodné na černou, s nižší kohoutkovou výškou a skladnější než kopov. (O moc víc k tomu nevím, myslivost mě nezajímá.)
Výše zmíněný známý se nechal zlákat sliby, vzal si fenku a aktuálně má několik neudaných (a neudatelných) asi půlročních štěňat. Lidi, se kterými komunikoval, mu slibovali, že všechna štěňata odeberou zájemci o další pokračování v chovu. Když ale došlo na lámání chleba, nikdo se k tomuto slibu nehlásí. Výsledkem je, že známý má doma vrh pubertálních lovců, kterým samozřejmě nemá čas ani energii se věnovat. :-(
Aktuálně se proto hledají zájemci o štěňata rodícího se plemene. Cena je víc než příznivá.

Asi uspějete víc v inzerci, než tady.

Jak někdo může naletět na takovou věc... Ale možná to bylo jinak a vidina peněz dokáže zaslepit.

5.1.2019 20:47
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Asi uspějete víc v inzerci, než tady.

Jak někdo může naletět na takovou věc... Ale možná to bylo jinak a vidina peněz dokáže zaslepit.

To není o naletění! Ta šlechtitelská snaha je skutečná. Problém je, že šlechtitelé nemají základnu zájemců, kteří by chtěli dále pracovat s následujícími generacemi. O vidině peněz polemizovat nebudu, možná jste celkem blízko.

Osobně bych se vůbec neangažoval, ale je mi líto těch krásných, vypiplaných štěňat, kterým reálně hrozí zastřelení. (Nevyhrožuju a nevydírám! Tohle je bohužel myslivecká realita.)

5.1.2019 21:13

:) tak to se Slovaci snazi objevit Ameriku pozde. Podobne krizence potkavam v ulicich celkem bezne. Vetsinou jsou odeni do rucne pletenych svetru, nebo sustakovek a za sebou tahnou duchudce.
Trh bude asi nasycen driv, nez tomu "plemenu" da nekdo ofi. jmeno....

5.1.2019 21:49

Kdysi jsem o kopova měla zájem, ne na myslivost, jen barva a velikost, pak vyhrál erdel, teď bulina....dva pejsky mít opravdu nemohu.
Tudle naše bulina dostala nemravný návrh, potkali jsme pána s hladkosrstým foxem-potkáváme se, a ten opravdu vážně mínil tyto dvě plemena zkřížit. Naší gaučovou buli s takovým raubířem- nikdy.

5.1.2019 22:25

Dasvo napsal(a):
To není o naletění! Ta šlechtitelská snaha je skutečná. Problém je, že šlechtitelé nemají základnu zájemců, kteří by chtěli dále pracovat s následujícími generacemi. O vidině peněz polemizovat nebudu, možná jste celkem blízko.

Osobně bych se vůbec neangažoval, ale je mi líto těch krásných, vypiplaných štěňat, kterým reálně hrozí zastřelení. (Nevyhrožuju a nevydírám! Tohle je bohužel myslivecká realita.)

Nějak furt nevím, proč šlechtění nového loveckého plemene. Sice se myslivostí nezabývám, ale myslím, že všechna "odvětví" lovecké kynologie jsou plemeny slušně pokryty.

5.1.2019 22:33
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Nějak furt nevím, proč šlechtění nového loveckého plemene. Sice se myslivostí nezabývám, ale myslím, že všechna "odvětví" lovecké kynologie jsou plemeny slušně pokryty.

Mám naprosto stejný názor! Ale můj pohled na nimrody je dostatečně znám a o tom tohle téma není. :-)

5.1.2019 22:38

A ten znamy - je myslivec?
ono je problém, ze tohle jsou psy jen pro myslivce a ja si myslim, ze v CR nesmí bPP pes do reviru??
Pak tu ale takovi psi proste nemaji uplatneni a tezko se budou udavat

5.1.2019 22:44
Dasvo

XXX.XXX.250.72

A ten znamy - je myslivec?
ono je problém, ze tohle jsou psy jen pro myslivce a ja si myslim, ze v CR nesmí bPP pes do reviru??
Pak tu ale takovi psi proste nemaji uplatneni a tezko se budou udavat

Ano, je myslivec. Právě proto se k těm šlechtitelům vůbec dostal. Oni snad mají na Slovensku nějakou výjimku, u nás je to problém, přesně jak píšete. Vstup do revíru (honitby) je na domluvě, ale potíž jsou zkoušky. Ale do tohoto já moc nevidím, nezajímám se. Je mi jenom líto osudu docela pěkných štěňat.

5.1.2019 22:47

Sice v inzercich nejedu jako jini zde- ale i tak vim, ze udat stene za nic neni problem....

5.1.2019 22:48

Dasvo napsal(a):
Ano, je myslivec. Právě proto se k těm šlechtitelům vůbec dostal. Oni snad mají na Slovensku nějakou výjimku, u nás je to problém, přesně jak píšete. Vstup do revíru (honitby) je na domluvě, ale potíž jsou zkoušky. Ale do tohoto já moc nevidím, nezajímám se. Je mi jenom líto osudu docela pěkných štěňat.

chapu , ze je vam lito stenat.
jen - tyhle psy jsou pro obyc smrtelníka - peklo.
nejak me proste nenapada cilova skupina, kam jinam- nez myslivvcum - je udat.

5.1.2019 22:55
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

chapu , ze je vam lito stenat.
jen - tyhle psy jsou pro obyc smrtelníka - peklo.
nejak me proste nenapada cilova skupina, kam jinam- nez myslivvcum - je udat.

Problém je, že těm myslivcům je takový pes na nic, když s ním nesmí do honitby.
A taky to asi není úplně v souladu s tím šlechtitelským programem, když ta zvířata nejdou u nás prověřit pracovně, a navíc místo dalšího šlechtění zmizí v propadlišti dějin ...

5.1.2019 22:59

...vzdyt muzou byt uplne v pohode. Co z toho bude nikdo nevi. ALE - pul roku s mamkou a u nekoho, kdo vedel jak se starat... ktere stene to ma? Navic porad se sourozenci. Z meho pohledu voresi se zazemim. Za daco se jiste nekdo ozve a litovat nebude.

5.1.2019 23:03

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Problém je, že těm myslivcům je takový pes na nic, když s ním nesmí do honitby.
A taky to asi není úplně v souladu s tím šlechtitelským programem, když ta zvířata nejdou u nás prověřit pracovně, a navíc místo dalšího šlechtění zmizí v propadlišti dějin ...

zbytecny vrh -jinými slovy...

6.1.2019 08:51

Lovečtí psi, co nesmí do honitby a tudíž nesmí vykonávat to, pro co byli stvořeni. Blbá situace a kaskadér bude ten, kdo si štěně vezme. Zadarmo si je lidi určitě rozeberou, otázkou je, co s nimi bude dál. Skončí někde na dvorku nebo v kotci nebo na řetězu, v ještě horším případě v bytové kleci... Nebo budou mít štěstí?...

6.1.2019 09:45
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ja nevim, nerikam ze jsem pro takové křížení, to ne, ale ta štěňata uz tady prostě jsou. Spousta lidi tu pise, ze takový pes neni vhodný pro "normálního" člověka, bez toho aniz by se venol lovecine. Ale kolik tady mame jezevciku, vymaru, madaru, a dalších oharu, se kterými se lidé taky te lovecine nevěnují? Podle me když se mu zaměstná hlava jinak - kdyz se nejak "napodobi" ta práce (jako třeba retrívra naucim přinášet z vody atrapu), nevím na co přesně jsou šlechtěni tihle psi - ale když se vymysli nějaká náhrada, tak myslím, ze by to mohlo být v pohodě. Akorát to teda nijak neposune to nové plemeno, to je fakt.

6.1.2019 09:51

tech stenat z tohohle krizeni musí byt - mraky. za 3-4 roky bylo zapsano přes 400 stenat -zapsano, ne narozeno.
na SK se rozdavaji -prodavaji za 50E.
a to na tom Slovensku porad ještě muzou byt lovecky vyuzivani.

6.1.2019 11:03
Terven

XXX.XXX.110.147

Řekla bych, že peklo to být nutně nemusí. Jak už tu padlo, loveckých psů je mezi nemyslivci hodně, neříkám, že je to ideál, ale dost z nich problém s nežádoucím lovem nemá. Jezevčíků, kteří mohou v lese navolno, znám dost, kamarádka má borderteriérku s PP, je to ideální rodinný pes též vždy a všude navolno bez problému, chodí tu i důchodkyně s volným bíglem...
Řekla bych, že to budou psi vzhledu univerzálního jezevčíkovitého vořecha, kterých jsou všude mraky včetně útulků a nikdo neříká "neberte si ho, bude to lovec, zblázníte se z něj."
Nicméně chápu, že je problém, kam s nima, psů je moc.

6.1.2019 11:31

Štěňata můžou být víc v pohodě než všelijací JRT, kokři, bígli. Kopov i barvář můžou být i ve městě docela v pohodě. Ne, že by to bylo největší štěstí, ale můžou žít u nemyslivců docela spokojeně. Jen asi při vzniku plemene moc nepomůžou.

Neregistrovaný uživatel

6.1.2019 14:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97

Když šlechtíte nové plemeno, nebo se o to pokoušíte, tak to opravdu o penězích není. Protože štěňata (jak je vidět i zde), která jsou mezi výchozími plemeny a cílových produktem šlechtění (a tam je to s otazníkem) jsou hůře udatelná. Navíc když chcete fakt šlechtit, tak je nedáváte pryč jako štěňata, ale nejdřív po roce, kdy je necháte vyšetřit a jen to co se hodí, jde dál. Je to pěkně náročný a i na ty finance.

6.1.2019 17:29

"Kopov i barvář můžou být i ve městě docela v pohodě"

kolik kopovu znate v "rodinách"?
jasne, porad je to jen pes, ale není lovecky pes jako lovecky pes.

stenatum preji, at se udaji do dobrych rodin.
ty si tyhle hokus-pokusy nezaslouzila.

6.1.2019 18:05

"Kopov i barvář můžou být i ve městě docela v pohodě"

kolik kopovu znate v "rodinách"?
jasne, porad je to jen pes, ale není lovecky pes jako lovecky pes.

stenatum preji, at se udaji do dobrych rodin.
ty si tyhle hokus-pokusy nezaslouzila.

Máte pravdu, jen jednoho kopova, chodíval se s námi venčit a byl úplně v pohodě, v příměstském lese, běhal se psy. To s bíglem bylo daleko víc problémů. Ten po odepnutí z vodítka zdrhnul, pán se venčil s námi a za stmívání měli sraz u silnice. Stejně tak barváře ( bavorského ), pohybujícího se na volno po městě a po úřadě, bylo to zlatíčko, chodil s majitelem do práce, včetně obědů v závodní jídelně, kde se s ním dělil o oběd.
Někde jsem viděla pořad, jak právě barváři se začínají používat díky svému nosu a nadání na pachové práce mimo myslivost.

26.1.2019 09:33
jezicek

XXX.XXX.94.7

Nad ramec toho, co tu padlo:

Neni politika FCI takova, ze v soucasnosti uznava jen tradicni, nikoli ad hoc nove vyslechtena plemena?

Neregistrovaný uživatel

26.1.2019 12:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.216

jezicek napsal(a):
Nad ramec toho, co tu padlo:

Neni politika FCI takova, ze v soucasnosti uznava jen tradicni, nikoli ad hoc nove vyslechtena plemena?

Bohuzel. Byla bych pro aby treba biewery vzala konecne na milost. Je jich dost chovaj se uz nějaký ten patek, ustaleni taky jsou pravidla jakasi a standard taky. Neni duvod neuznat. A p rd z toho :-(

26.1.2019 13:14
tetrivek

XXX.XXX.211.31

Docela to nechápu, v dnešní době. Kdy je tolik různorodých plemen loveckých psů. Ono je dneska problém udat i lovecké plemeno s PP. Například naše chovatelka se svými psi absolvuje takový ten běh několikadenní, kolem 100 km. Omlouvám se ale moc se v tom nevyznám. Asi dogtreking nebo dogcoursing???Mají v rodině vyhlášenou chovatelskou stanici ohařů, ale díky tomu čemu se ještě navíc věnuje nemá problém štěňata udat.
Taky jsme měli možnost nechat nakrýt fenu, výstavně, lovecky úspěšnou. Bylo i pár zájemců o štěně. Ale hned jsme si to rozmysleli, zvláště pokud je to málopočetné plemeno. A pak nabízet je jen jako rodinného psa, aby byl nešťastný majitel i pes.
O té stanici o které píšu tak se psům věnuje několik generací, obdivuji jejich práci a ještě k tomu všemu i ten běh se psem. Proto jsme si od nich brali štěně, opravdu máme pocit že ten pes má vše v sobě po rodičích a mi ho jen usměrnili. Někdy mám pocit že je chytrý jak opice........

Přidejte reakci

Přidat smajlík