Vlohy k pasení u štěněte border kolie

Border kolie
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.1.2019 14:17
bobulka

XXX.XXX.124.156

Zdravím potřebuju poradit mám ze svého vrhu dvě fenky borderek a mají 8 týdnů jedna jelikož mám farmu chci si nechat fenku z vlohama potřebuju poradit jak to u nich nejlépe poznat už ted nebo se to pozná až později jsou ještě male takže je možne že se to teprve projeví..jedna je akčňák na slovo vzaty a vypadá že by tam něco bylo kouká zastavu je se obíhá mámu tetu i tátu a skáče do pusy ale nevím jestli to není jen vyžadování jídla druhou nezajímají žádné slepice spíš se jim klidí z cesty je to mazel oba rodiče vlohy mají díky za rady..

9.1.2019 14:33
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

bobulka napsal(a):
Zdravím potřebuju poradit mám ze svého vrhu dvě fenky borderek a mají 8 týdnů jedna jelikož mám farmu chci si nechat fenku z vlohama potřebuju poradit jak to u nich nejlépe poznat už ted nebo se to pozná až později jsou ještě male takže je možne že se to teprve projeví..jedna je akčňák na slovo vzaty a vypadá že by tam něco bylo kouká zastavu je se obíhá mámu tetu i tátu a skáče do pusy ale nevím jestli to není jen vyžadování jídla druhou nezajímají žádné slepice spíš se jim klidí z cesty je to mazel oba rodiče vlohy mají díky za rady..

Vlohy se dají docela dobře poznat už u 3 měsíčních štěňat - mají tendenci pást lidi. Když jdete třeba dva a více lidí, tak štěně samo chodí za vámi a "zametá" (chodí ze strany na stranu do půlkruhu, a tlačí vás jako ovce), a když se rozdělíte, tak se vás snaží dostat zase k sobě. Je to takové roztomilé a legrační, ale vlohy na tom poznáte celkem spolehlivě
Můžete to taky vyzkoušet přímo u ovcí, které jsou v košáru, aby štěněti neublížily, nebo ho nezradily.

9.1.2019 15:02
bobulka

XXX.XXX.124.156

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Vlohy se dají docela dobře poznat už u 3 měsíčních štěňat - mají tendenci pást lidi. Když jdete třeba dva a více lidí, tak štěně samo chodí za vámi a "zametá" (chodí ze strany na stranu do půlkruhu, a tlačí vás jako ovce), a když se rozdělíte, tak se vás snaží dostat zase k sobě. Je to takové roztomilé a legrační, ale vlohy na tom poznáte celkem spolehlivě
Můžete to taky vyzkoušet přímo u ovcí, které jsou v košáru, aby štěněti neublížily, nebo ho nezradily.

no ta jedna se na slepice kouká ale ta druha se ještě bojí a nasledne odejde a nezajímaji ji ale do tří měsícu asi nemá cenu to řešit že ?

9.1.2019 15:21
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

bobulka napsal(a):
no ta jedna se na slepice kouká ale ta druha se ještě bojí a nasledne odejde a nezajímaji ji ale do tří měsícu asi nemá cenu to řešit že ?

tu, co se bojí, a nemá zájem bych si nenechávala. Štěně může být opatrné a nejisté, ale ten zájem by tam měl - klidně z povzdálí, ale pokud tam nic není už teď, tak to tam asi nebude nikdy

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.1.2019 21:02

Radko Loučka Pasení se psem, metodická příručka výcviku
Sežeňte si, ať neděláte zbytečné chyby. Má tam pěkně popsanou i výchovu štěňat.

10.1.2019 07:51
bobina65

XXX.XXX.124.148

Malé štěně bych ke slepicím nepouštěla. Ty dovedou hodně klovnout , třeba ta jedna už má zkušenost, tak k nim nejde.A za mně bordelky co mají vlohy tak pasou ovce a ne lidi.Když máte doma ovce a jejich mámu co pase ,taj je nechte s ní a pozorujte z dálky. Měla by jste to poznat si myslím.

10.1.2019 08:05
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

bobina65 napsal(a):
Malé štěně bych ke slepicím nepouštěla. Ty dovedou hodně klovnout , třeba ta jedna už má zkušenost, tak k nim nejde.A za mně bordelky co mají vlohy tak pasou ovce a ne lidi.Když máte doma ovce a jejich mámu co pase ,taj je nechte s ní a pozorujte z dálky. Měla by jste to poznat si myslím.

Samozřejmě, že pasou ovce, ale takhle malinkaté štěně k ovcím nepustíte.
My taky máme ovce, ale zavlohovaná štěňata to u nás vždycky nejdřív zkoušela na lidech - což samozřejmě rychle odbourám, ale o štěněti mi to ledacos napovi.

10.1.2019 09:30

Tu bojavou rozhodně nebrat. Mám teď aktuálně roční borderku s pracovním původem, nepase, ovcí se strašně bojí už od malička, ačkoliv nikdy do toho nebyla tlačena ani jí ovce nijak neublížily:-(. Pase maximálně mého druhého psa, jinak nic. Možná jí to ještě v hlavě sepne, je mladá, ale člověk by předpokládal, že pracák to bude mít v sobě a ono houbelec. Nicméně je celkově hodně bázlivá a má i zdravotní problémy, tak to může být i tím. Druhá borderka je výstavní původ, k ovcím se dostala až jako starší (dokonce předtím chodila na vyjížďky s koněm, kde jsem jí pasení naopak velmi důsledně odnaučovala, plus pásla auta jako štěně, taktéž odnaučeno), ovce pase celkem obstojně na výstaváka. Nikdy se zvířat nebála a je přirozeně sebevědomá.

10.1.2019 13:15
Malkina

XXX.XXX.50.199

Mám skoroborderku-máma s PP, tatínek malej černej jakobyšpic.Nebrala jsem si ji na pasení,ale sama na to časem přišla.Asi v roce mi sama začala pomáhat nahánět krávy.Já o tom teda vím kulový takže to probíhalo tak že jsem chválila když pomáhala a nadávala když dělala co jsem zrovna nechtěla.Teď jsou jí tři a když je dobrá konstelace(krávy se moc nešprajcujou) je schopná na povel "běž pro ně" mi je přihnat takže ani nemusím do ohrady a čekám u branky.Někdy je teda problém když je nevidí-jsou za kopcem-posílám ji víckrát.Často si říkám,že když by ji měl někdo kdo tomu rozumí a ví co dělá,byl by z ní úžasnej pracovní pes.Tu její mámu máme za plotem a připadá mi jako děsná trubka-bojí se zvířat i psů a pást nikdy ani nezkusila.

18.3.2019 18:45
bobulka

XXX.XXX.124.156

Tak hlásím že jsem si bázlivou nakonec nechala a udělala jsem dobře získala sebevědomí a už i pase a je celkem ostrá mám z ní radost :)

24.3.2019 20:28
Malkina

XXX.XXX.33.225

Tak já hlásím že jsem kecala.Včera jsem se dozvěděla že maminka tý naší nejen že je bez PP,ale možná sama křížená.A já šest let žiju v tom že je čistokrevná.Takže ta naše nehoda možná ani není nehoda.Tak ale na vořecha pase geniálně.Dneska mi přihnala vzpurnou jalovici který se nechtělo domů a to teda klobouk dolů,protože tahle jalovice je fakt poděs

Přidejte reakci

Přidat smajlík