Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.1.2019 16:50
ančí98

XXX.XXX.25.128

Dobrý den,

asi před půl rokem se u naší 9 leté feny JRT objevila boule na mléčné liště. Boulička se různě zvětšuje a zmenšuje. U prvního veterináře nám bylo řečeno, že je nutné bouli odstranit, aniž by se obtěžoval zjišťovat, o co se jedná. Druhý veterinář nám řekl, že se nejspíš jedná o cystu, jelikož je v útvaru podle hmatu tekutina, ale že se také může jednat o nějaký méně agresivní nádor, a proto se za tu dobu "nerozlezl" po zbytku mléčných žláz a radši by to odstranil.

Chtěla bych se zeptat, zda je tu někdo s podobnou diagnózou a jak postupoval? Jelikož je fence skoro 10 let a nikdy nebyla pod celkovou anestezií, máme strach, aby operaci zvládla.

Děkuji za všechny odpovědi.

11.1.2019 07:32
Artepka246810

XXX.XXX.33.11

Dobrý den, máme 11,5 letou fenku a měla taky nádor na mléčné liště. První se jí utvořil asi v sedmi letech. Jelikož to není můj pes, ale pes tchýně (i když žijeme pod jednou střechou a je v podstatě taková všech), tak ta nechtěla fenku operovat z důvodu, že jak se do ní řízne, začne se jí šířit rakovina. I když já na to měla jiný názor. Postupně se jí z jedné bouličky utvořilo seskupení nádůrků. Pak nám začala pokašlávat. Mysleli jsme si, že už bude mít někde třeba metastázy a tak je to z toho. Je to fenka yorka, s kašlem měla problémy už od mala, ale vzhledem k jejímu věku a právě těm nádorům jsme se báli, aby to nebylo z toho. Na veterině jí udělali kompletní rozbor krve (všechny hodnoty v normě), sono, rtg a zjistili, že je "čistá". Paní doktorka nám doporučila masektomii a rovnou i kastraci právě vzhledem k tomu, že jí jinak v podstatě nic není a mohla by se dožít ještě několika let. Takže konečně se podařilo přemluvit "paničku" a v listopadu jsme ji nechali odoperovat. Samozřejmě jsme se taky vzhledem k věku báli, aby se nám probudila, ale ujistili nás, že tenhle věk je u nich střední operativní věk, že operují daleko starší pejsky a že se bát nemusíme. Dávali jí tu inhalační šetrnější narkózu. Operace trvala cca něco přes dvě hodiny, ale když jsme si pro ni přijeli po cca 2,5 hodinách, už byla vzhůru. Ve finále už se jí tvořil v děloze zánět, takže by ji to stejně nejspíš do třech týdnů "chytlo" a raději ani nedomýšlet, jestli by to dobře dopadlo. U nás nenastaly žádné problémy ani komplikace, takže cca za 14 dní už byla fenka úplně fit. Jako první dny byly mazec, bylo nám jí líto, protože opravdu má jizvu přes celé bříško. Navíc bychom měli jít za za dva měsíce nechat odstranit i druhou lištu, má tam taky malou bouličku a v podstatě se teď taky rozhodujeme, zda do toho ještě má cenu jít, vzhledem k tomu, jak dlouho rostly ty původní bouličky než už je měla fakt větší a větší. Navíc teď, když je i vykastrovaná a nebude mít hormonální změny, tak už si říkáme, že jí to ani tolik neporoste. Takže uvidíme. Ale určitě jsme rádi, že jsme do toho šli, přijde nám, že je i teď taková živější. Říká se sice, že prý je ty nádory nebolí, ale těžko říct, nám se zdá, že se jí fakt jakoby ulevilo a teď už ani neví, že na nějaké operaci kdy byla.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.1.2019 09:11

Skoro 10 let není kontraindikace k anestezii.

Chce to předoperační vyšetření a pak zákrok a pak histologii a podle histologie se můžeme bavit o tom, co to je (bylo).

11.1.2019 12:23
ančí98

XXX.XXX.25.128

První veterinář nám řekl, že 10letá fena, která nikdy nebyla pod celkovou anestezií nemá v podstatě šanci přežít, proto mám takové obavy. Jak jsem včera pochopila, tak náš původní veterinář byl dobrý asi jen k píchání vakcín a ošetření zatrhlého drápku.
Vím, že nejlepší by bylo útvar vyndat, a pak zjistit, co to vlastně je. Já osobně bych to udělala hned. Ale jelikož je to pes celé naší rodiny, tak se snažím sehnat argumenty, kterými zbytek rodiny přesvědčit, že je operace důležitá, protože mají všichni strach, který mám samozřejmě i já, že by se mohlo něco pokazit.

11.1.2019 12:51
Artepka246810

XXX.XXX.33.11

No tak to je zvláštní přístup, pokud je pes jinak příslušně k věku zdravý a hlavně jak píše Bodlinka, budou jí dělat předoperační vyšetření. U nás to právě tchýni veterinář říkal pomalu od začátku, co to tam měla vždy při očkování, že to máme nechat vyndat. My jsme nakonec histologii dělat nenechali, možná špatný přístup, ale říkali jsme si, že když to tam měla takových let a nikam se jí to nedostalo (jako že to nemetastazuje), tak je lepší kolikrát nevědět. Nevím, jak popisovali průběh operace Vám, ale nám řekl, že ji uspí pak jí ještě rentgenují a pokud jsou mezastáze někdě uvniř, tak by ji ve finále ani neoperovali. A že máte strach je úplně normální. Já když se mi povedlo přemluvit mamku, tak pak jsem zase měla výčitky, že právě zjistí, že má metastázy nebo nedejbože se neprobere a ona mi pak bude vyčítat, že jsme ji neměli nechat operovat, ale to je úplně normální.

11.1.2019 12:54
GAELLE

XXX.XXX.55.67

ančí98 napsal(a):
První veterinář nám řekl, že 10letá fena, která nikdy nebyla pod celkovou anestezií nemá v podstatě šanci přežít, proto mám takové obavy. Jak jsem včera pochopila, tak náš původní veterinář byl dobrý asi jen k píchání vakcín a ošetření zatrhlého drápku.
Vím, že nejlepší by bylo útvar vyndat, a pak zjistit, co to vlastně je. Já osobně bych to udělala hned. Ale jelikož je to pes celé naší rodiny, tak se snažím sehnat argumenty, kterými zbytek rodiny přesvědčit, že je operace důležitá, protože mají všichni strach, který mám samozřejmě i já, že by se mohlo něco pokazit.

před rokem jsme nechali kvůli trhání zubů uspat 13letého psa vše proběhlo bez problémů.Nikdy předtím také anestezii neměl. Asi zmenit veterináře .......................

11.1.2019 13:26
ančí98

XXX.XXX.25.128

Nový pan veterinář nám celý průběh operace popsal. Samozřejmě, že předoperační testy by udělal, s pejskem by jsme tam do výsledků počkali, pokud by dopadli dobře, šla by rovnou na operaci s inhalační narkózou. Bulku by vyndali a během 10 minut by prý udělali rozbor, pokud by se jednalo o nádor, odstranili by celou mléčnou lištu, jinak by odebrali pouze útvar. Ten samý den bychom si jí odvezli domů. Druhý den přišli na kontrolu, a pak za další týden.
"Problém" je, že fenka nemá vůbec žádné potíže. Je aktivní, žere, normálně se vyprazdňuje, nemá žádné změny v chování, bulka jí na dotek nijak nebolí a ani jí nepřekáží v pohybu. A po sdělení od veterináře, že jde nejspíš o cystu, jsou tak nějak přesvědčeni, že to cysta prostě je a nijak jí nevadí. Takže je ještě těžší zbytek rodiny přesvědčit k operaci, jelikož jim to přijde jako zbytečné riziko, i když to riziko je podle všeho minimální. Mají pocit, že se tím bude fenka akorát zbytečně stresovat a týrat nějakým pooperačním režimem.

Děkuji za odpovědi.

11.1.2019 13:38

Nechte z ní vzít vzorek a poslat do laboratoře.

Přidejte reakci

Přidat smajlík