Zdravím vzpomene si někdo ze starších kdy se změnilo že štěně s průkazem původu bylo jen do čísla 7? Štěňata od čísla 8 už průkazy původu pokud vím neměly. Dnes je dostávají všechna štěňata z vrhu? Mívali jsme kdysi velšteriery ale už si to nepamatuji a dohadujem se. Pak už jen "maxivořechy"
GAELLE
napsal(a):
Zdravím vzpomene si někdo ze starších kdy se změnilo že štěně s průkazem původu bylo jen do čísla 7? Štěňata od čísla 8 už průkazy původu pokud vím neměly. Dnes je dostávají všechna štěňata z vrhu? Mívali jsme kdysi velšteriery ale už si to nepamatuji a dohadujem se. Pak už jen "maxivořechy"
Dříve dostalo PP pouze 6 štěňat z vrhu, změna byla nějak kolem r. 1990, ale přesně nevím. Dnes při dodržení podmínek - chovný pes i fena + ohlášení vrhu atd. - dostávají PP všechna štěňata ve vrhu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Takhle jsem měla jako dítě svého prvního psa - jezevčíka z početného vrhu. Chovku měl známý a nechtěla bych být v jeho kůži. Byl ve finále z vrhu nejhezčí a bylo to líto i jiným chovatelům, které jsme náhodou potkávali. Byl dost machýrek a lovec, ale měla jsem ho vycepovaného. Myslím, že i na práci by byl perfektní.

GAELLE
napsal(a):
Sedm ne, podle cecíků přece- sudé číslo.viz. conie výše.
velšík se mi moc líbí, takovej na 90 °C vypranej erdel....
Nevěděla jsem to, protože na vesnici nikdo žádné čistokrevné psy neměl, natož, že by je choval. Pak mi ale přijde dost s podivem, že když přijde někdo s tím, že má psa čistokrevného, ale nadpočetného, proto papíry nemá, se mu všichni vysmějou, že je to kravina. No koukám, že taková zase ne. Stačí, aby mu tohle řekli rodiče(prarodiče) Žasnu, co ještě všechno dokázali komančové pokřivit
lesnížínka
napsal(a):
Nevěděla jsem to, protože na vesnici nikdo žádné čistokrevné psy neměl, natož, že by je choval. Pak mi ale přijde dost s podivem, že když přijde někdo s tím, že má psa čistokrevného, ale nadpočetného, proto papíry nemá, se mu všichni vysmějou, že je to kravina. No koukám, že taková zase ne. Stačí, aby mu tohle řekli rodiče(prarodiče) Žasnu, co ještě všechno dokázali komančové pokřivit
To, jako myslíte, že má dneska někdo nadpočetného 30ti a víceletého psa …?!
Samozřejmě, že to kravina je, když toto nařízení bylo zrušeno před 30 lety, a většina lidí, co si dneska kupují na inzeráty bezpapíráky tu dobu ani nepamatuje. Vždyť je to stejná blbost, jako, kdyby někdo říkal, že cigára stojí 5,20, a rohlík 40 haléřů.
Vůbec bych nečekala, že dneska - v době internetu na tohle někdo může skočit (krom nějakýho důchodce)
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To, jako myslíte, že má dneska někdo nadpočetného 30ti a víceletého psa …?!
Samozřejmě, že to kravina je, když toto nařízení bylo zrušeno před 30 lety, a většina lidí, co si dneska kupují na inzeráty bezpapíráky tu dobu ani nepamatuje. Vždyť je to stejná blbost, jako, kdyby někdo říkal, že cigára stojí 5,20, a rohlík 40 haléřů.
Vůbec bych nečekala, že dneska - v době internetu na tohle někdo může skočit (krom nějakýho důchodce)
Ne, myslím tím, že s tímhle zjištěním přijde do rodiny a rodiče mu řeknou: ano, tak to je. Protože oni to tak znali a možná ani netuší, že se to změnilo, protože už se v tom léta nepohybují. Přijdou prarodiče, tetičky, strejdové a všichni souhlasně pokyvují. Kamarádi se zeptají doma a tohle také uslyší. Nedivte se, že mladý je na vážkách, kde je tedy pravda. Jistě, může si to najít v nějakém chovatelském řádu, ale když jsem kupovala já první psy a rozhodně jsem nebyla už mlaďoch, neměla jsem o těchto věcech také páru. Mladí se zajímají úplně o jiné věci a pak: koupíme si pejska. Slyšeli, že existují drazí psi papíroví a pak ti na bazoši, co si může koupit každý...
lesnížínka
napsal(a):
Ne, myslím tím, že s tímhle zjištěním přijde do rodiny a rodiče mu řeknou: ano, tak to je. Protože oni to tak znali a možná ani netuší, že se to změnilo, protože už se v tom léta nepohybují. Přijdou prarodiče, tetičky, strejdové a všichni souhlasně pokyvují. Kamarádi se zeptají doma a tohle také uslyší. Nedivte se, že mladý je na vážkách, kde je tedy pravda. Jistě, může si to najít v nějakém chovatelském řádu, ale když jsem kupovala já první psy a rozhodně jsem nebyla už mlaďoch, neměla jsem o těchto věcech také páru. Mladí se zajímají úplně o jiné věci a pak: koupíme si pejska. Slyšeli, že existují drazí psi papíroví a pak ti na bazoši, co si může koupit každý...
Mladý nemusí být na vážkách, stačí jeden klik na svém internetu :-)
Já jsem asi magor, ale ověřuji si všechno, v čem si nejsem jistý. A při pořízení živého tvora z několika nezávislých zdrojů.
lesnížínka
napsal(a):
Jasný, a když jim babičky a tetičky řeknou, že prádlo máchaly ve vaně, a zadek si utíraly nastříhanýma novinama (což opravu za komančů bylo), tak mladí poběží, a udělají to úplně stejně …
Prostě je to jen ukázka hloupých lidí, co jsou zhnilí zjistit si i ty nejzákladnější informace, protože na prvním místě je u nich jen to, aby to bylo co nejlevnější, a víc je nezajímá. Protože kdyby zajímalo, tak je to přesně, jak píše Lájoš - otázka jednoho kliknutí!
… a telefonovat se chodilo ven do budky

jsou hloupí, protože věří rodičům :-)
je zajímavé, že vše se ví jen na ifauně, všude jinde nic takového nevidím
cvičák, výstava, klub, jo, ale jinak jen tu jsou všici 100%
napsal(a):
jsou hloupí, protože věří rodičům :-)
je zajímavé, že vše se ví jen na ifauně, všude jinde nic takového nevidím
cvičák, výstava, klub, jo, ale jinak jen tu jsou všici 100%
Jasný, každý dnešní zájemce o psa se jde nejdřív zeptat rodičů ...
... kteří pravděpodobně ani psa neměli, protože dřív ve městech měla psa sotva jedna domácnost na celej činžák, anebo na vesnici křížence, takže pp nikdo neřešil a nezajímal se o ně.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jasný, každý dnešní zájemce o psa se jde nejdřív zeptat rodičů ...
... kteří pravděpodobně ani psa neměli, protože dřív ve městech měla psa sotva jedna domácnost na celej činžák, anebo na vesnici křížence, takže pp nikdo neřešil a nezajímal se o ně.
No právě, nemuseli o tom nic vědět ani rodiče, ale mámy kamarádka měla a ta to ví naprosto přesně A jak píše Megííí, přijde vám divné, že se nějaký dorostenec jde poradit s rodičema, neřkuli to třeba má být rodinný pes, takže zasedá rodinná rada?
Pro Gaelle , já jako starší. Tak když mně náš táta kupoval v roce 1964 psa No, mohlo se nechávat pět štěňat . Já jsem schválně vyhrabala starou knihu odchovů mluvím stále o NO .Štěňata narozená v červnu 1990 ,mohlo se nechat šest kousků. Přišel poradce chovu vybral, která zůstanou (většinou se nechávali psi, lépe se prodali). Taky neměl vždy žaludek na to mrsknout s něma o zem. Tak se řeklo že jo u tetování musela být pryč. V roce 2010 sem moha nechat osm štěňat. Nyní se nechávají všechna štěňata u všech psů. Tak proto bylo bez rodokmenu tenkrát dost pěkných psů.
bobina65
napsal(a):
Pro Gaelle , já jako starší. Tak když mně náš táta kupoval v roce 1964 psa No, mohlo se nechávat pět štěňat . Já jsem schválně vyhrabala starou knihu odchovů mluvím stále o NO .Štěňata narozená v červnu 1990 ,mohlo se nechat šest kousků. Přišel poradce chovu vybral, která zůstanou (většinou se nechávali psi, lépe se prodali). Taky neměl vždy žaludek na to mrsknout s něma o zem. Tak se řeklo že jo u tetování musela být pryč. V roce 2010 sem moha nechat osm štěňat. Nyní se nechávají všechna štěňata u všech psů. Tak proto bylo bez rodokmenu tenkrát dost pěkných psů.
My měli v sedmdesátých letech velšteriery. Pak právě toho"přespočetného" NO . Byl nádherný. No a pak už jen "vořechy" :) Děkuji za informaci. Bohužel ještě i dnes slýchám u některých majitelů že mají psa z papírového vrhu ale nadpočetného
bobina65
napsal(a):
Který klub v roce 2010 omezoval počet štěňat ve vrhu, která dostanou PP?
lesnížínka
napsal(a):
No právě, nemuseli o tom nic vědět ani rodiče, ale mámy kamarádka měla a ta to ví naprosto přesně A jak píše Megííí, přijde vám divné, že se nějaký dorostenec jde poradit s rodičema, neřkuli to třeba má být rodinný pes, takže zasedá rodinná rada?
to by mě zajímalo, jestli tímto stylem kupují i telefon či auto …?
Mimochodem, když by i napsali prvnímu chovateli na inzerát, jestli nemá nějaká přespočetná štěňata, která nedostala PP, tak se okamžitě dozví, že je to kravina. Prostě tihle lidi se podívají na cenu, a v domnění, jakej udělali super byznys, a nandali to těm "vychcaným a předraženým" chovatelům papírových psů, si dovezou bezpapíráka, a pak se diví, co jim z toho vyrostlo ...
Si neumím úplně představit, že bych se ptala mamky nebo babičky, jestli tohle auto na bazoši je to pravé, a bez dalšího ověření nebo konzultace s někým, kdo tomu rozumí ho koupila ...
No, vraťme se na zem. Redukci vrhu dodnes někteří chovatelé dělají a některé kluby „doporučují“. Píšu v uvozovkách, protože to není přímé doporučení, ale tlak prostřednictvím peněz. U loveckých psů (netvrdím, že všech, já tuto informaci mám od ohařů) dostanete PP za normální poplatek pouze na 6 štěňat. Za každý další PP nad tento počet doplácíte navíc nějakou sumu. Netuším kolik, ale vzhledem k tomu, za jaké ceny se ohaři prodávají, je každá stovka dobrá. A taky mezi chovateli je spousta „starých škol“, pro něž je zabíjení štěňat běžná věc. Takže tak.
Dasvo
napsal(a):
No, vraťme se na zem. Redukci vrhu dodnes někteří chovatelé dělají a některé kluby „doporučují“. Píšu v uvozovkách, protože to není přímé doporučení, ale tlak prostřednictvím peněz. U loveckých psů (netvrdím, že všech, já tuto informaci mám od ohařů) dostanete PP za normální poplatek pouze na 6 štěňat. Za každý další PP nad tento počet doplácíte navíc nějakou sumu. Netuším kolik, ale vzhledem k tomu, za jaké ceny se ohaři prodávají, je každá stovka dobrá. A taky mezi chovateli je spousta „starých škol“, pro něž je zabíjení štěňat běžná věc. Takže tak.
Tak dneska jsou redukce vrhů v podstatě jen u loveckých plemen, která nejsou v módě, a to jednoduše proto, že ta štěňata jsou těžko prodejná i za cenu nákladů, a nikdo doma nebude do roku živit půlku vrhu. Ceny vydaných PP jsou podle ceníku ČMKU s tím, že některé kluby poskytují svým členům slevy. Nicméně cena za vydání PP je nízká částka.
bobina65
napsal(a):
Jsem se upsala ,těch osm bylo v roce 2000.
Nebyl to ještě jiný rok? V té době jsem měl štěně z početného vrhu, všech 12 průkaz původu dostalo.
Zákon zakazující utratit zdravé štěně platí od r. 1992 ( 246/1992 Sb.). Je tedy nesmysl, aby nějaký svaz/klub měl podmínky, které odporují zákonu.
LájošM
napsal(a):
Nebyl to ještě jiný rok? V té době jsem měl štěně z početného vrhu, všech 12 průkaz původu dostalo.
Zákon zakazující utratit zdravé štěně platí od r. 1992 ( 246/1992 Sb.). Je tedy nesmysl, aby nějaký svaz/klub měl podmínky, které odporují zákonu.
já se nechci hádat, i když jsem taky v roce 2000 měla psa z 10ti hlavého vrhu, kde všichni PP bez keců dostali. Ale NO má všechno jinak, než ostatní plemena, a zákon na ochranu zvířat proti týrání ČKNO nikdy moc netankoval, když donedávna povoloval krýt fenu úplně každé hárání, i když to bylo jednoznačně v rozporu s tímto zákonem, a bylo na to opakovaně upozorňováno ...

utratit a hezky zabít je něco jiného (můžete porazit psa, zakázané to není)
a on se tento zákon nikdy moc nedodržoval celý nějak
Určitě to bylo v roce 2000 ,mám fotky udělané z kamery ,tak je tam vidět den i rok. Bylo to proto ,že fena pracák - Při bonitaci nebyla zařazena do výběrového chovu, tak proto. A ironie je že z výběrových chovů mohly mít feny štěňata každé hárání. Tak myslím, že ty jejich štěňata asi tu kvalitu mohli ztratit. Naše měla .tř. doživotně 5CV1/P vlkošedá.
Zkoušela jsem dát fotky štěňat, ale nejde to sem dát. (je to v něčem co sem prý nejde).
bobina65
napsal(a):
Určitě to bylo v roce 2000 ,mám fotky udělané z kamery ,tak je tam vidět den i rok. Bylo to proto ,že fena pracák - Při bonitaci nebyla zařazena do výběrového chovu, tak proto. A ironie je že z výběrových chovů mohly mít feny štěňata každé hárání. Tak myslím, že ty jejich štěňata asi tu kvalitu mohli ztratit. Naše měla .tř. doživotně 5CV1/P vlkošedá.
Zkoušela jsem dát fotky štěňat, ale nejde to sem dát. (je to v něčem co sem prý nejde).
jj, máte pravdu - to omezení počtu štěňat z nevýběrovýho chovu u NO si pamatuju, ještě poměrně "nedávno".
… no vidíte,a dneska má výběrový chov automaticky každý, kdo proleze bonitací

napsal(a):
Takhle jsem měla jako dítě svého prvního psa - jezevčíka z početného vrhu. Chovku měl známý a nechtěla bych být v jeho kůži. Byl ve finále z vrhu nejhezčí a bylo to líto i jiným chovatelům, které jsme náhodou potkávali. Byl dost machýrek a lovec, ale měla jsem ho vycepovaného. Myslím, že i na práci by byl perfektní.
Čistě jen ze zvědavosti - kdo mohl tehdy chovateli dokázat, v jakém pořadí se štěňata narodila?
To mohl chovatel taky třeba až po měsíci dvou určit, která štěňata jsou nejslibnější a označí je tedy za první narozená, a která označí jako poslední narozená a tím pádem bez PP ne?
napsal(a):
Čistě jen ze zvědavosti - kdo mohl tehdy chovateli dokázat, v jakém pořadí se štěňata narodila?
To mohl chovatel taky třeba až po měsíci dvou určit, která štěňata jsou nejslibnější a označí je tedy za první narozená, a která označí jako poslední narozená a tím pádem bez PP ne?
Takto to nefungovalo - podle tehdejších pravidel se NESMĚLA ponechat žádná štěňata bez PP. Ty přes počet se musela utratit, a pokud to chovatel neudělal, tak to bylo na tajnačku, a hrozil mu postih.
Štěňata se nevybírala podle pořadí jak se narodila, ale odhadovala se kvalita. Třeba podle velikosti nebo barvy.Ono u tak malých se toho moc nepozná, když máte vyrovnaný vrh. Jak jsem psala kdo se neznal s poradcem chovu nahlásil menší počet narozených. Ale ve věku šesti ,sedmi měsíců se musel rozhodnout kteří budou mít rodokmen. Proto se neříkalo od koho to nadpočetné štěně je.
bobina65
napsal(a):
Štěňata se nevybírala podle pořadí jak se narodila, ale odhadovala se kvalita. Třeba podle velikosti nebo barvy.Ono u tak malých se toho moc nepozná, když máte vyrovnaný vrh. Jak jsem psala kdo se neznal s poradcem chovu nahlásil menší počet narozených. Ale ve věku šesti ,sedmi měsíců se musel rozhodnout kteří budou mít rodokmen. Proto se neříkalo od koho to nadpočetné štěně je.
měsíců, nebo týdnů?

Aha, díky za vysvětlení.
A jaký vlastně byl důvod toho všeho???
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
to by mě zajímalo, jestli tímto stylem kupují i telefon či auto …?
Mimochodem, když by i napsali prvnímu chovateli na inzerát, jestli nemá nějaká přespočetná štěňata, která nedostala PP, tak se okamžitě dozví, že je to kravina. Prostě tihle lidi se podívají na cenu, a v domnění, jakej udělali super byznys, a nandali to těm "vychcaným a předraženým" chovatelům papírových psů, si dovezou bezpapíráka, a pak se diví, co jim z toho vyrostlo ...
Si neumím úplně představit, že bych se ptala mamky nebo babičky, jestli tohle auto na bazoši je to pravé, a bez dalšího ověření nebo konzultace s někým, kdo tomu rozumí ho koupila ...
Samozrejme že týmto štýlom kupujú aj autá, telefóny, kuchyňu, hocičo. A potom nadávajú ako ich podviedli, alebo ako veci čo sa dnes vyrábajú sú smejdy čo nevydržia a ako bola kedysi tráva zelensia
Skôr neviem, prečo by sa zrovna u psa mali správať inak, keď rovnako pristupujú k všetkému ostatnému?
L(phi)
napsal(a):
Samozrejme že týmto štýlom kupujú aj autá, telefóny, kuchyňu, hocičo. A potom nadávajú ako ich podviedli, alebo ako veci čo sa dnes vyrábajú sú smejdy čo nevydržia a ako bola kedysi tráva zelensia
Skôr neviem, prečo by sa zrovna u psa mali správať inak, keď rovnako pristupujú k všetkému ostatnému?
No, vždyť říkám, že jsou hloupí a líní zjistit si aspoň základní informace o tom, co kupují - to se ale některým nelíbí, no
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jasný, a když jim babičky a tetičky řeknou, že prádlo máchaly ve vaně, a zadek si utíraly nastříhanýma novinama (což opravu za komančů bylo), tak mladí poběží, a udělají to úplně stejně …
Prostě je to jen ukázka hloupých lidí, co jsou zhnilí zjistit si i ty nejzákladnější informace, protože na prvním místě je u nich jen to, aby to bylo co nejlevnější, a víc je nezajímá. Protože kdyby zajímalo, tak je to přesně, jak píše Lájoš - otázka jednoho kliknutí!
… a telefonovat se chodilo ven do budky
Koupila jsem si psa bez PP z Bazoše..uznávám, že to nebylo úplně promyšlené, ale odjakživa jsem věděla, že psi s PP jsou na výstavy a já na ně chodit nechci. Nevěděla jsem v čem je štěně bez PP horší. Hloupá si úplně nepřijdu, knížek o psech jsem četla dost, ale tahle problematika se v nich nijak neprobírala.
Andrýsek3
napsal(a):
Koupila jsem si psa bez PP z Bazoše..uznávám, že to nebylo úplně promyšlené, ale odjakživa jsem věděla, že psi s PP jsou na výstavy a já na ně chodit nechci. Nevěděla jsem v čem je štěně bez PP horší. Hloupá si úplně nepřijdu, knížek o psech jsem četla dost, ale tahle problematika se v nich nijak neprobírala.
No vidíte, dneska je to jednoduché - stačí zadat jeden jediný dotaz na psí diskuzi, hned budete mít zevrubně popsanou celou problematiku, a nepotřebujete ani žádnou knížku
Dřív ty informace opravdu nebyly běžně dostupné, takže se to dalo pochopit, ale dneska ... ???

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No vidíte, dneska je to jednoduché - stačí zadat jeden jediný dotaz na psí diskuzi, hned budete mít zevrubně popsanou celou problematiku, a nepotřebujete ani žádnou knížku
Dřív ty informace opravdu nebyly běžně dostupné, takže se to dalo pochopit, ale dneska ... ???
ale proč by takové informace Andrysek hledala, když nevěděla, že bez pp je to špatně ?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
já se nechci hádat, i když jsem taky v roce 2000 měla psa z 10ti hlavého vrhu, kde všichni PP bez keců dostali. Ale NO má všechno jinak, než ostatní plemena, a zákon na ochranu zvířat proti týrání ČKNO nikdy moc netankoval, když donedávna povoloval krýt fenu úplně každé hárání, i když to bylo jednoznačně v rozporu s tímto zákonem, a bylo na to opakovaně upozorňováno ...
Jenže s tím háráním jde o výklad. Někdo se ohání tím, že když příroda dovolila fenám hárat co půl roku, je fyziologicky možné ta štěňata odchovat. Ano, pro normálního člověka týrání, ale proti tomuto zákonu to vysloveně není.
Kdežto utracení zdravého štěněte už jasné je, takže to zákonu odporuje. Nechci se hádat, ale v té době jsem koukal po NO a myslím, že už se utrácet nesmělo ani u nich. Já si nakonec vybral jiné plemeno a nikoho by ani nenapadlo, že by se měl vrh o 12 štěňatech redukovat.
NO jsem měl před revolucí a bylo to právě to nadpočetné štěně. Super pes, zdravý, silný. Nevýhoda byla, že bezpapíráci nesměli skládat IPO a měli omezení na závodech, mohli cvičit jen nároďák. Jinak se ale na ně skrz prsty nikdo nekoukal, tenkrát ještě množitelé nebyli, nadpočetní se prodávali za pár korun nebo dávali sousedům zadarmo.

p) utracením usmrcení zvířete, pokud možno bezbolestně, stanovenými veterinárními prostředky a vybavením, provedené veterinárním lékařem, nebo osobou pod jeho kontrolou, nebo provedené v rámci schváleného projektu pokusů osobou odborně způsobilou k navrhování pokusů nebo projektů pokusů anebo osobou odborně způsobilou k provádění pokusů na pokusných zvířatech, péči o pokusná zvířata a usmrcování pokusných zvířat
rychle zabít není utracení, a různé způsoby usmrcení nejsou týráním
"usmrtit zvíře způsobem působícím nepřiměřenou bolest nebo utrpení"
kdyby chovatel usmrtil štěně rychle, "bezbolestně", a udal důvod jiný než nadpočet - pro nás nechutný (ale neodporující zákonům) - tak mu nemůže nikdo nic, max si odplivnout, pardon
ale fena, která bude mít moc štěňat, té byste takto mohli přivodit zdravotní trable, takže byste se dopustili právě toho, co v tom zákoně je zakázáno, hned v první části
byl zákaz odchovávat nadpočet nebo prodávat bezpapírový nadpočet ?

zákaz byl odchovávat nadpočet. Nebyly k dispozici tak kvalitní doplňky a umělé mléko pro štěňata. Pokud chovatel sehnal kojnou fenu, mohl štěňata nechat .

napsal(a):
U vyrovnaného vrhu nikdo nic neurčí. Známý i jako zkušený chovatel netušil, nakonec si vybral psa, ke kterému měl tak nějak vztah. Chtěl s chovem skončit a chtěl si ho nechat. Táta ho ukecal, když byly Bobovi 4 m. To už se ukazovalo, že bude perfektní, ale bohužel. Silný pes, plnochrupý, hluboký hrudník, štíhlý pas, postava úžasná až do 16,5 let, kdy odešel. Nikdy žádný zdravotní problém, a to jsme ve druhém patře schody nijak extra neřešili, když se řítil ven. Na chalupě lítal jak střela po polích, neuvěřitelná výdrž. Házel šipky do každé nory, to jsem musela hlídat. Myslivci říkali, že by byl perfektní pracák.
Jednou těsně po revoluci, když mu byly 3 roky, jsme tady na Staromáku potkali echt Bavoráka v mysliveckém, který z něj málem omdlel. Památky šly stranou, milion fotek se psem. Dokonce si bral kontakt na chovatele, jestli náhodou nemá stejného uchovněného sourozence.

"Nevýhoda byla, že bezpapíráci nesměli skládat IPO a měli omezení na závodech, mohli cvičit jen nároďák."
kde se před revoluci dalo cvicit IPO s PP psem? teda zkusebak, co zacal platit v r. 2003?
k tomu, ze bPP "tenkrat" nikomu nevadili - vzdyt cele roky meli omezeni ve sportovce.
az pred par lety - cca 9ti? - povolili psum bPP skladat trojky a vubec nejvyssi zkousky. mnoho starsich psovodu porad tvrdi, ze to nejde jeste i dneska
a vloni uz jim zase zakazali ucastnit ve nekterych vyberaku, kde chvili mohli.
dost lidi, co s bpp sportovali diky tomu skoncilo.
a sport pro bPP ma obecne dost nakroceno k dalsim omezenim
i tohle je informace, kterou asi nenapadne hledat majitele prvniho psa -tak jako neplanuje vystavy, neplanuje ani, ze se psem bude chtit neco delat - a bpp vlastne teda staci.
a kdyz je to pak chytne, jde jim to - je to takova horka pilulka pak.

"milion fotek se psem"
kinofilm byl na 36? snimku a pak se tydny cekalo na vyvolani fotek a byla to docela raketa, co to stalo - takze ne, neverim tomu milionu
omlouvam se za OT
napsal(a):
Sedm ne, podle cecíků přece- sudé číslo.viz. conie výše.
velšík se mi moc líbí, takovej na 90 °C vypranej erdel....
Tak to je naprostá blbost , podle cecíků se nikdy nic neřídilo, cecíků mají feny běžně 10, některé třeba i jen 9 (5 na jedné straně a třeba jen 4 na druhé straně) nebo třeba i jen 8 cecíků. Takže s cecíkama - to jestli je to sudé nebo liché číslo to nemá co do činění. Určovaly si to sami kluby. Pamatuji si, že v tehdy v Dobrman klubu se určoval počet štěňat podle toho, jakého dosáhla fena chovu a to bylo podle složených zkoušek, výstavních úspěchů a podle toho jakou měly feny bonitaci - jestli jen základní nebo výběrovou (a dost možná to tak bylo tenkrát u většiny služebních plemen). A rozdělovalo se to tenkrát na základní chov - fena mohla mít v jednom vrhu 6 štěňat s PP (ostatní měli správně chovatelé utratit), pracovní chov - povoleno 7 štěňat, nebo výběrový chov povoleno 8 štěňat ve vrhu (pro každý chov musela fena splňovat určité podmínky - pro výběrový chov toho musela mít nejvíc. Takže není pravda, že to vždy bylo jen 6 štěňat - jak jsem psal u některých klubů za splnění určitých podmínek mohlo být i více - a mohl to být, jak jsem psal i výše i lichý počet štěňat. A samozřejmě většina chovatelů nadpočetná zdravá a životaschopná štěňata neutrácela a prodala je potají jako bez PP.
napsal(a):
"Nevýhoda byla, že bezpapíráci nesměli skládat IPO a měli omezení na závodech, mohli cvičit jen nároďák."
kde se před revoluci dalo cvicit IPO s PP psem? teda zkusebak, co zacal platit v r. 2003?
k tomu, ze bPP "tenkrat" nikomu nevadili - vzdyt cele roky meli omezeni ve sportovce.
az pred par lety - cca 9ti? - povolili psum bPP skladat trojky a vubec nejvyssi zkousky. mnoho starsich psovodu porad tvrdi, ze to nejde jeste i dneska
i tohle je informace, kterou asi nenapadne hledat majitele prvniho psa -tak jako neplanuje vystavy, neplanuje ani, ze se psem bude chtit neco delat - a bpp vlastne teda staci.
Sice měli omezení, ale pořád si ti bezpapíráci drzeli nějakou kvalitu, protože jejich předci byli normálně uchovnění psi bez vad, a ta zvířata byla opravdu čistokrevná (a za pár korun).
Zatímco dnes je to vesměs potomstvo odpadu z PP chovu, kříženci, nebo produkty množíren kteří se prodávají za nemalé částky.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Sice měli omezení, ale pořád si ti bezpapíráci drzeli nějakou kvalitu, protože jejich předci byli normálně uchovnění psi bez vad, a ta zvířata byla opravdu čistokrevná (a za pár korun).
Zatímco dnes je to vesměs potomstvo odpadu z PP chovu, kříženci, nebo produkty množíren kteří se prodávají za nemalé částky.
tak on se hlavne zmenil i ten PP chov.
kolik se rodilo NO pred revoluci?
ted je 60 kryti za mesic...
napsal(a):
tak on se hlavne zmenil i ten PP chov.
kolik se rodilo NO pred revoluci?
ted je 60 kryti za mesic...
Jj, to je pravda - dneska i podprůměrný chovatel na podprůměrných fenách za pár let otočí abecedu, aniž by se někde na závodech ukázalo jediné zvíře z jeho chovu ...

OT: bavorák jel na výlet do čech - šetřit film a peníze na zhotovení fotografií
a ještě mohl mít napsáno FOTOGRAF v průkazu původu :-)

napsal(a):
OT: bavorák jel na výlet do čech - šetřit film a peníze na zhotovení fotografií
a ještě mohl mít napsáno FOTOGRAF v průkazu původu :-)
Ale jako dnes vidím, jak manželka odvařená nebyla. Výlet za čerstvě otevřenou oponu byl evidentně její nápad. :D

napsal(a):
Ale jako dnes vidím, jak manželka odvařená nebyla. Výlet za čerstvě otevřenou oponu byl evidentně její nápad. :D
:-) hans, co to je !
chtělas vidět zvířátka, chtěla !
bilusik
napsal(a):
Tak to je naprostá blbost , podle cecíků se nikdy nic neřídilo, cecíků mají feny běžně 10, některé třeba i jen 9 (5 na jedné straně a třeba jen 4 na druhé straně) nebo třeba i jen 8 cecíků. Takže s cecíkama - to jestli je to sudé nebo liché číslo to nemá co do činění. Určovaly si to sami kluby. Pamatuji si, že v tehdy v Dobrman klubu se určoval počet štěňat podle toho, jakého dosáhla fena chovu a to bylo podle složených zkoušek, výstavních úspěchů a podle toho jakou měly feny bonitaci - jestli jen základní nebo výběrovou (a dost možná to tak bylo tenkrát u většiny služebních plemen). A rozdělovalo se to tenkrát na základní chov - fena mohla mít v jednom vrhu 6 štěňat s PP (ostatní měli správně chovatelé utratit), pracovní chov - povoleno 7 štěňat, nebo výběrový chov povoleno 8 štěňat ve vrhu (pro každý chov musela fena splňovat určité podmínky - pro výběrový chov toho musela mít nejvíc. Takže není pravda, že to vždy bylo jen 6 štěňat - jak jsem psal u některých klubů za splnění určitých podmínek mohlo být i více - a mohl to být, jak jsem psal i výše i lichý počet štěňat. A samozřejmě většina chovatelů nadpočetná zdravá a životaschopná štěňata neutrácela a prodala je potají jako bez PP.
tak to bude asi ono, proto jsem si zapamatovala 7.s velšteriéry se jezdilo norovat. Dnes nevím jak se to dělá, pamatuji si že tam byl opravdový živý jezevec................je to dávno

napsal(a):
Sorry, že se vracím v tématu zpět, ale týká se vlastně pamětníků a je třeba těmito uvádět některé věci správně.
Takže Petrohei, jen k tomu hornímu odstavci, musím se zastat Lášoše - já též pamatuji předrevoluční dobu, kdy se začal implementovat kromě nároďáku i nový zkušební řád. Že byl tento řád platný zde až o několik let později? - ale lidé už dle něj cvičili a skládali zkoušky dle SChH - to zde bylo dřív než IPO. Najednou místo revírů v lese makety na place a další změny... Cvičáků, kde se před Sametem už začínalo s MZŘ, znám hodně.
Bezpapíráci za Svazarmu měli omezení na max ZVV2, mládežníci se s ními mohli účastnit MR, které bylo dle ZVV2. Mistrák jako takový (tenkrát jen dle ZVV3) mohli dělat psi pouze s PP a trojku si ani na vlastním cvičáku splnit bezpapírák nemohl, ano, takto byli omezeni. Zato jsme si mohli zaběhat, zaházet a zastřílet na branném víceboji, který je zase obnoven.
Omlouvám se za náhled do minulosti, jen jsem měla nutkání něco z toho, co jsem si zde přečetla a zároveň prožila (členem původního Svazarmu jsem od r. 1984, nyní ČKS), poupravit.

"skládali zkoušky dle SChH"
proti tomuhle zkusebaku bych ani necekla :-D
i tusim, ze jeli vedle sebe dva zkusebaky soucasne, protože ovcackari se bali, ze jim IPO zrusi strelbu nebo obusek a dokud se nedohodlo, nechteli se toho svého zkusebaku vzdat. ale bylo to později nez před 89??
jinak - diky za ty vase vlastní zkusennosti -ono se to blbe dohledava, kdy co bylo a platilo.
Na vlastni kuzi jsem nezazila cvicak pred r. 89 -me tam s vorechem nechteli vzit -neco jako "maly ovcak" to byl...
proto si to, ze s "bPP nebyl problem" pamatuju trosku jinak. Ale mozna, kdybych byla vytrvalejsi -kdo vi?
napsal(a):
"skládali zkoušky dle SChH"
proti tomuhle zkusebaku bych ani necekla :-D
i tusim, ze jeli vedle sebe dva zkusebaky soucasne, protože ovcackari se bali, ze jim IPO zrusi strelbu nebo obusek a dokud se nedohodlo, nechteli se toho svého zkusebaku vzdat. ale bylo to později nez před 89??
jinak - diky za ty vase vlastní zkusennosti -ono se to blbe dohledava, kdy co bylo a platilo.
Na vlastni kuzi jsem nezazila cvicak pred r. 89 -me tam s vorechem nechteli vzit -neco jako "maly ovcak" to byl...
proto si to, ze s "bPP nebyl problem" pamatuju trosku jinak. Ale mozna, kdybych byla vytrvalejsi -kdo vi?
SchH jsem skládala ještě cca před 7 lety😉

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
SchH jsem skládala ještě cca před 7 lety😉
SchH/VPG, ne SchH, ten skončil 2005
Ano, omlouvám se, myslel jsem SchH. Jenže některým už tento název nic neříká a v podstatě se v prvopočátku tento zkušebák jen přejmenoval na IPO, tak jsem to chtěl zjednodušit kvůli pochopení.
Svoje první BH jsem skládal ještě pod SchH. A pokud si dobře vzpomínám, někteří nadšenci si těsně po revoluci jezdili skládat zkoušky do Německa.
To, že se kdysi nebrali na cvičák bezPP a neslužební plemena, když nebylo dost míst, bylo logické. Opravte mne, pokud si to pamatuji špatně, ale dřív byla k uchovnění např. dobrmana nebo boxera potřebná zkouška, což už myslím neplatí, takže takoví psi měli přednost. U nás nebylo na cvičáku k vidění jiné plemeno než NO, dobrman, boxer, rotvajler, knírač, doga.

"někteří nadšenci si těsně po revoluci jezdili skládat zkoušky do Německa."
nejen na zkousky
Jezdili mimo CR hlavne zavodit - druhe WUSV v r. 1989 bylo s CS ucasti.
LájošM
napsal(a):
To, že se kdysi nebrali na cvičák bezPP a neslužební plemena, když nebylo dost míst, bylo logické. Opravte mne, pokud si to pamatuji špatně, ale dřív byla k uchovnění např. dobrmana nebo boxera potřebná zkouška, což už myslím neplatí, takže takoví psi měli přednost. U nás nebylo na cvičáku k vidění jiné plemeno než NO, dobrman, boxer, rotvajler, knírač, doga.
Za boxéry ano, zkouška byla potřeba k uchovnění. Jinak na cvičák chodili ještě briardi a erdelové .... ale u těch nevím, jestli měli uchovnění taky závislé na zkouškách.
V před revolucí jsem ještě vídala na cvičácích kólie (ale to byla jiná sorta než dnes).
LájošM
napsal(a):
Ano, omlouvám se, myslel jsem SchH. Jenže některým už tento název nic neříká a v podstatě se v prvopočátku tento zkušebák jen přejmenoval na IPO, tak jsem to chtěl zjednodušit kvůli pochopení.
Svoje první BH jsem skládal ještě pod SchH. A pokud si dobře vzpomínám, někteří nadšenci si těsně po revoluci jezdili skládat zkoušky do Německa.
Tak do Německa jezdí češi skládat zkoušky dodnes - hlavně s kšefťákama, nebo s výstavákama, protože zejména v příhraničí jsou kluby, kde se zkoušky v podstatě píšou - udělá se trénink, grilovačka, a na konci všichni odejdou se zapsanou zkouškou (a je to beze svědků, takže to tady nikdo nepráskne)

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To je totéž, jen to přejmenovali, a proto dál všude uváděli oba názvy
inspektor, to fakt tuším, ale bavím se o platnosti ZŘ
já mám dokonce rozhodčím zapsanou zkoušku SchH3, po VPG2....a vše dle ZŘ SchH/VPG
napsal(a):
inspektor, to fakt tuším, ale bavím se o platnosti ZŘ
já mám dokonce rozhodčím zapsanou zkoušku SchH3, po VPG2....a vše dle ZŘ SchH/VPG
myslím, že podstata je jinde, než se tady hádat o slovíčkách, když jde o totéž
Mimochodem IPO se skládalo ještě dříve než to, jak ho až na různé novely známe dnes ´- byla to jen jedna jednostupňová zkouška, která nikam nepokračovala.

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Za boxéry ano, zkouška byla potřeba k uchovnění. Jinak na cvičák chodili ještě briardi a erdelové .... ale u těch nevím, jestli měli uchovnění taky závislé na zkouškách.
V před revolucí jsem ještě vídala na cvičácích kólie (ale to byla jiná sorta než dnes).
Briard i erdel potřeboval k uchovnění zkoušku z výkonu. Skotská (dlouhosrstá) kolie (jiná se za socáče u nás ani nechovala, možná bylo pár bearded kolií, ale krátkosrstky a bordery přišly až po sametu) nevím, ale zkoušku potřeboval i novofundlák.

LájošM
napsal(a):
Bylo to asi cvičák od cvičáku. Na našem byli psi bez PP i kříženci, ale typu NO, nebo aspoň velikosti, nebo kříženci služebních plemen. Vyložení voříšci ne.
A dost se cvičilo s knírači všech velikostních rázů (nutná zkouška pro chovnost).

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Neskončil - ještě v roce 2011 jsem skládala se svým psem VPG3 - to byl poslední rok
jj, posledni:-)
a v r. 2012 museli skladat BHcko všichni psi, co ho nemeli a chteli zavodit.
i kdyz v te době jeli v trojkách uz nekolikatou sezonu
do te doby bylo BH jako zkouska na nic, ne?

Už si to moc nepamatuju, ale výhodou pořízení služebního psa s pp a toho že se s ním docházelo na cvičák bylo, že byl pak nárok na levné výsekové maso. Přesně se mi to už nevybavuje, ale tak nějak to bylo. V době bez granulí to byla rozhodně výhoda, když chtěl člověk psa kvalitně krmit. Navíc pak bylo míň neovladatelných velkých psů.
napsal(a):
jj, posledni:-)
a v r. 2012 museli skladat BHcko všichni psi, co ho nemeli a chteli zavodit.
i kdyz v te době jeli v trojkách uz nekolikatou sezonu
do te doby bylo BH jako zkouska na nic, ne?
Jj, já jsem taky skládala BH rok po tom, co už jsem se psem závodila v IPO3.
Jj, a navíc i předtím se na BH střílelo 😉
napsal(a):
Bylo to asi cvičák od cvičáku. Na našem byli psi bez PP i kříženci, ale typu NO, nebo aspoň velikosti, nebo kříženci služebních plemen. Vyložení voříšci ne.
A dost se cvičilo s knírači všech velikostních rázů (nutná zkouška pro chovnost).
Však píšu "když nebylo místo". Když bylo volno, mohl u nás chodit každý. V té době jsem měl právě NO bezPP (nadpočet), zkoušky do ZVV2 nebyl problém.
Na briardy a erdely jsem zapomněl, to je fakt, že briardů bývalo docela dost, nyní už je moc nevidívám. A erdelů zas je myslím víc teď.

napsal(a):
Už si to moc nepamatuju, ale výhodou pořízení služebního psa s pp a toho že se s ním docházelo na cvičák bylo, že byl pak nárok na levné výsekové maso. Přesně se mi to už nevybavuje, ale tak nějak to bylo. V době bez granulí to byla rozhodně výhoda, když chtěl člověk psa kvalitně krmit. Navíc pak bylo míň neovladatelných velkých psů.
"výhodou pořízení služebního psa s pp"
jj. měli par vyhod - krom masa i to, ze v pripade mobilizace museli byt poskytnuti armade.
k tomu BH jsem ještě dohledala, ze to byla jedina mezinarodni zkouska pristupna pro bPP a nepracovni plemena.
další mohla skládat jen pracovni plemena.

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
A kdo byl se psem ve Svazarmu chodil jako první v prvomájovém průvodu. Takže nemusel čekat dlouhé hodiny se školou někde vzadu (s rozbitým mávátkem nebo prostřeleným balónkem).
To tedy byla výhoda!

LájošM
napsal(a):
Ještě na jednu výhodu si pamatuji. U nás kdo měl složenou zkoušku (stačila ZVV1), byl osvobozen od poplatků za psa na MÚ. :-)
..svou první zkoušky jsem skládala se sousedky fenou NO ab byla osvobozena od poplatků......

napsal(a):
"výhodou pořízení služebního psa s pp"
jj. měli par vyhod - krom masa i to, ze v pripade mobilizace museli byt poskytnuti armade.
k tomu BH jsem ještě dohledala, ze to byla jedina mezinarodni zkouska pristupna pro bPP a nepracovni plemena.
další mohla skládat jen pracovni plemena.
Tak mobilizaci jsme naštěstí nezažili a předpokládám že v případě války by měl člověk o dost víc jiných starostí nebo míň záleží na tom jak daleko od dopadu bomby by byl.

lesnížínka
napsal(a):
Dočetla jsem jenom sem, možná, že dál už je to vysvětlené. Nebyl to výmysl komančů, bylo to z důvodu ochrany feny a správného vývoje štěňat. Jen ta nadpočetná štěňata se měla utratit, ne prodávat jako nadpočetná bez PP.
Prostě to tenkrát chodilo se psy jinak. Neprodávalo se žádné sušené mléko pro štěňata, často nebylo na to, aby byla fena kvalitně krmená a tak při velmi početném vrhu hrozilo její úplné zhuntování. Štěňata se třeba přikrmovala kaší ze šrotu a ne masem, tvarohem a čerstvými vajíčky. Pak sice vypadala hezká kulaťoučká, ale měla bříška vytahaná až na zem......Ale to je dávno.

...."Vůbec bych nečekala, že dneska - v době internetu na tohle někdo může skočit (krom nějakýho důchodce)".....
Důchodce vynechte, důchodci pamatují a vědí své !!! ( i bez internetu :-))

Lidi, srovnejte si čas a prostor!!!!! Dorostence dnes mají lidi, kterým bylo za "komančů"
třeba 14, nebo 18. A když ti (dorostenci) se přijdou rodičů zeptat, tak si sotva vzpomenou, jak to dřív chodilo ( fakt jste telefonovali z budky ? co to je ? fakt jste neměli mobily ? - děti, natož aby hlásali takové nesmysly, jako že přespočetní psi dostávali PP- rodiče )
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak dneska jsou redukce vrhů v podstatě jen u loveckých plemen, která nejsou v módě, a to jednoduše proto, že ta štěňata jsou těžko prodejná i za cenu nákladů, a nikdo doma nebude do roku živit půlku vrhu. Ceny vydaných PP jsou podle ceníku ČMKU s tím, že některé kluby poskytují svým členům slevy. Nicméně cena za vydání PP je nízká částka.
Doporučuju Vaší pozornosti třeba tento dokument:
http://www.kratkosrstyohar.cz/files/prilohy/m_clanek/35-48-01--bYYRif.pdf
Zvláště pak článek VII., odstavec 3. Jak vidno, ne vše řídí jen ČMKU. :-)
Dasvo
napsal(a):
Doporučuju Vaší pozornosti třeba tento dokument:
http://www.kratkosrstyohar.cz/files/prilohy/m_clanek/35-48-01--bYYRif.pdf
Zvláště pak článek VII., odstavec 3. Jak vidno, ne vše řídí jen ČMKU. :-)
Njn, některé kluby poskytují svým členům slevy (tzn. že rozdíl ČMKU doplatí), a klub NKO poskytl chovatelům přirážku, kterou si nechá poslat zvlášť na klubový účet😀
... nicméně i tak je to částka v porovnání s dnešní cenou NKO malá, a nedělá důvod k nechávání bezpapíráků, kteří jsou navíc k ničemu, protože nesmí do honitby.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Njn, některé kluby poskytují svým členům slevy (tzn. že rozdíl ČMKU doplatí), a klub NKO poskytl chovatelům přirážku, kterou si nechá poslat zvlášť na klubový účet😀
... nicméně i tak je to částka v porovnání s dnešní cenou NKO malá, a nedělá důvod k nechávání bezpapíráků, kteří jsou navíc k ničemu, protože nesmí do honitby.
Nepsal jsem o bezpapoších! Ti snad mezi ohaři ani nejsou. Psal jsem o tom, že u některých chovatelů dochází i dnes k redukci vrhu. No a k cenám - pokud vím, úplně běžně se kraťasi prodávají za 6 - 8 tisíc. Tam i svým způsobem chápu, že se nikdo nechce piplat a platit s přespočetnými štěňaty. :-(
Mimochodem, dnes na burze v Kroměříži prodávala paní štěňata husky za 7 tisíc. Ne moc pěkná, se špatnou srstí, neočkovaná... A lidi kupovali.
Dasvo
napsal(a):
Nepsal jsem o bezpapoších! Ti snad mezi ohaři ani nejsou. Psal jsem o tom, že u některých chovatelů dochází i dnes k redukci vrhu. No a k cenám - pokud vím, úplně běžně se kraťasi prodávají za 6 - 8 tisíc. Tam i svým způsobem chápu, že se nikdo nechce piplat a platit s přespočetnými štěňaty. :-(
Mimochodem, dnes na burze v Kroměříži prodávala paní štěňata husky za 7 tisíc. Ne moc pěkná, se špatnou srstí, neočkovaná... A lidi kupovali.
Ono to tak asi i má být, a proto je NKO ještě opravdu nezprzněné pracovní plemeno, na které se nenabalují kšeftaři, a nekupují ho pipinky, co je mají zavřené v panelácích, aby je pak navlékly do růžových obojků, a šly se předvést po sídlišti, jak se tomu stalo u chudáků MOK a VOK . Kdybych chtěla loveckého psa, tak jdu jedině do NKO!
Nakonec, když se člověk podívá do inzerce, tak tam poptávka po NKO převyšuje nabídku.
Ad burza - lidi jsou debilní