Dobrý den,
protože jsem v diskuzích nenašla ani podobný případ ptám se tady. Pes (kříženec 10,5 roku) žije se mnou a přítelem v bytě poté, co jsem si jej odvezla z rodného domu od rodičů. Důvody se dočtete v jiné diskuzi. Já jej mám od štěněte, prakticky jsem jej vychovala, něco naučila a nikdo jiný se mu více nikdy nevěnoval. Max. při krmení. Nyní jej máme v bytě oproti zahradě, kde žil dříve a i když jsem se bála jiných věcí, jako je venčení venku a pobyt v bytě, když budeme oba v práci tak se děje něco, co nevím jak správně řešit a jaká je příčina.
Přítel, když já nemohu, protože jsem v práci nebo mi chce jednoduše pomoct s péči o psa tak jej venčí. A stalo se, že jsem přišla pozdě z práce, měla co dělat ještě doma a přítel se nabídl, že s ním na večerní čůrání skočí. Jenže pes tedy neochotně a loudavě sešel dolů, vyšli a pár desítek metrů od vchodu se mu vyvlekl z obojku a pelášil ke vchodu a tam čekal. Prostě nechtěl jít dále než na dohled od vchodu. Byl uplně mimo, jakoby se něčeho bál. Tak jsem jej uklidnila a šla vyvenčit já. Uklidnil se, vyčural a nic jiného neobvyklého se nedělo.
Přítele mám rád, on jeho, nebojí se ho, doma jej poslechne. A čemu nerozumím, že tohle dělá jen tehdy když mě vidí, že v bytě zůstávám a on jde jen s přítelem. Např. když spím, ráno dojde přítel po noční, pes není v ložnici ale na chodbě, přítel jej vezme jdou ven, tak je všechno v pohodě a nikam nezdrhá, hrají si, skotačí a pes prý běhá i navolno a poslechne. Takto to probíhá i když je přítel doma nebo dojde z práce dříve a psa jde vyvenčit on a já jsem pryč třeba v práci. Prý to začalo tak, že se loudal při venčení když mě nechali doma, a teď už rovnou zdrhl zpátky ke dveřím a tam čekal.
Jen chci ještě dodat, že samotu zvládá, nic neničí ani se zvukové neprojevuje, sousedi vedle ani nevěděli, že tam je. Loučení prakticky není, jen prohodím něco ve stylu ahoj odpoledne a při příchodu čekám až poleví ta první euforie a pak se pomazlíme a podrbu je.
Díky za dočtení a případné reakce.
Náš kříženec 13 let se choval podobně. Když byl přítel doma, ven se mnou jít nechtěl, došel na roh a vracel se zpět. Když přítel spal po noční tak absolvoval bez problémů celou procházku. Když nebyl doma vůbec tak byl pes nadšený že jsem se vůbec objevila já. Trvalo dosti dlouho než se mnou vůbec na procházky začal chodit sám. Bez přítele prostě nešel. Předtím žil 9 let u starých lidí - žádné procházky neznal, jen dvůr. Je ten Váš psík asi víc závislý na vás stejně jako ten náš preferoval přítele
nikuna
napsal(a):
A jak jste nakonec tu situaci řešila ? Bojím se aby mu to neudělal dále od domu a náhoda je blbec a zkříží mu cestu auto. On se mu totiž vyvlékl, což mi nikdy v žádné situaci neudělal. Nepoužívám stahovák ani polo ani postroj, máme klasický obyč. nylonový obojek.
já jsem si nedovolila ho ve městě pustit, chodil na vodítku. Pustila jsem ho až v přírodě tam to bylo bez problémů. Když jsem ho šla jen vyvenčit okolo bloku byl na vodítku. Někdy obojek, někdy kšíry. když nechtěl a táhl mne domů (do domu přítele) tak jsem ho prostě následovala a tam ho nechala. Přítel bydlí ode mne dvě ulice. Asi mu obojek více přítáhněte? Samozřejmě ne tak aby se škrtil Bylo by opravdu škoda aby vletěl pod auto
nikuna
napsal(a):
A jak jste nakonec tu situaci řešila ? Bojím se aby mu to neudělal dále od domu a náhoda je blbec a zkříží mu cestu auto. On se mu totiž vyvlékl, což mi nikdy v žádné situaci neudělal. Nepoužívám stahovák ani polo ani postroj, máme klasický obyč. nylonový obojek.
To se nám bohužel stalo, stejný případ. Psy jsem vychovala sama, muž byl v tu dobu velmi zaměstnaný, málo doma, psy jen mazlil. Berňák, ač absolutně poslušný, beze mne vlastně nikdy nechodil, vůbec nám to nedošlo. Byli jsme v lese, pršelo, já se ještě chtěla zastavit u babči, muž, že je celý mokrý, psi taky, jen by tam babči v baráku udělali binec tak, že je veme domů. V ulici jsme se rozdělili, on chtěl jít zadem, za humny. Berňák normálně chodil na volno. Najednou se mu zastavil, protože se ohlédnul a zjistil, že já nejdu a trapem zdrhnul zpátky do ulice, kde jsme se rozešli. Je tam pár takových rozcestí a uliček, on vyletěl za mnou rovnou pod auto. Jezdí se tam 30kou, auto ho nabralo bokem a odhodilo, byl jen naražený, nic se mu nestalo, hned se oklepal. Pána i mne skoro trefil šlak, byla jen jen asi 50m a zrovna jsem se pro jistotu(jako bych to vytušila) ohlédla a viděla jsem to v přímém přenosu, stihnula jsem i zařvat, ale pes už nestihnul dobrzdit. Jak to odnaučit, nevím, tréninkem, časem to pochopí. Když pak onemocněl a nemohl chodit se mnou a druhým psem na prochajdy, bylo to taky moc zlé, muž ho vždycky vzal alespoň kousek a zpátky domů, chudinka pořád stál a koukal za náma, srdce mi to trhalo, ale sám věděl, že už by to nedal...
Moc vsem dekuji za zkusenosti ale myslim ze problemem je pritel...dnes prijdu z prace, pes neklidny, zrychlene dychani, stale chodil za mnou a jakoby se schoval, pritel se mnou mluvil na pul pusy... tak se ptat co se deje a on ze uz mi to rikat nebude, ze to nema cenu. Pak z nej vylezlo ze ho rozmazluju chudacka protoze kolem nej jen prosel do koupelny a on si ucvrkl...nemozne mu vysvetlit ze to nebude delat jen tak kdyz je s nami uz tri mesice a doted v pohode. Neverim mu ze ho nejak neserval nebo snad nezmydlil. Vysvetlit si nic nenecha...nevim co nyni udelat. Jo a ve dverich rekl ze si mam vybrat bud on nebo pes...
Uživatel s deaktivovaným účtem

nikuna
napsal(a):
Moc vsem dekuji za zkusenosti ale myslim ze problemem je pritel...dnes prijdu z prace, pes neklidny, zrychlene dychani, stale chodil za mnou a jakoby se schoval, pritel se mnou mluvil na pul pusy... tak se ptat co se deje a on ze uz mi to rikat nebude, ze to nema cenu. Pak z nej vylezlo ze ho rozmazluju chudacka protoze kolem nej jen prosel do koupelny a on si ucvrkl...nemozne mu vysvetlit ze to nebude delat jen tak kdyz je s nami uz tri mesice a doted v pohode. Neverim mu ze ho nejak neserval nebo snad nezmydlil. Vysvetlit si nic nenecha...nevim co nyni udelat. Jo a ve dverich rekl ze si mam vybrat bud on nebo pes...
Pokud by mně někdy chlap řekl buď já nebo pes tak mám jasno okamžitě - PES. A že se mi to i stalo.
nikuna
napsal(a):
Áha Doporučuju bleskem vykopnout chlapa. Každá, co jí to tu bylo doporučeno, nám pak potvrdila, že jsme měly pravdu, že chlap byl deb.l a měla to udělat už dávno. Pokud se takto může chovat ke zvířeti, nepočítejte s dobrým chováním k vám, neřkuli mít s takovým člověkem děti. Bacha na to!

Co se toho venčení týče....můj pes je naprostý mamánek a bez maminky (tedy beze mne) nevyleze s nikým ani za branku a nejen to, když náhodou venku zjistil, že vodítko nedržím já (když se nedíval, tak jsme si se synem "vyměnili" psy) tak konečná.
Ale u nás nebylo potřeba to učit, se psy chodím pouze já a občas se někdo z rodiny přidá, jinak zahrada.
A k tomu druhému.....myslím, že člověk si prostě musí vybrat....když mít partnera, který mého psa nemusí, neřku-li mu třeba i ublíží, tak buď si nechat partnera a psa dát pryč a nebo (to bych udělala já) psa si nechat a dát pryč partnera
Obé dohromady je asi blbost.
Víte už jsem byla ne jednou v situaci kdy jsem to chtěla ukončit ale tam šlo "jen" o moji osobu a nemám zkušenosti abych si řekla, že to už je ten důvod vzít nohy na ramena. Ale teď jde o nevinného a bezbranného tvora a nemohu dopustit aby se stalo něco horšího. Jenže co je nejhorší, že on nebyl proti když jsem si jej chtěla vzít k nám a on měl u rodičů taky staršího psa (před Vánoci jej museli utratit, zadní už naprosto beznaděje) a teď mi na 99 procent myslí psa
Kdybych jej mohla kopnout do háje z bytu bylo by to asi jednodušší ale jsme v nájmu, oba ve smlouvě a se psem a ježkem si nenajdu byt ani do půl roku natož do měsíce. Možná se mohu uchýlit zpět k rodičům ale tam jsou vztahy napjaté vlastně od doby mého vztahu (jakoby měli tušení) a to znamená odejít ze současné práce a rychle najít novou..a nevím jak začít.
tak snad určitě lepší pro začátek k rodičům a začít hledat nový byt i práci. Co nějaká ubytovna? Nevím odkud jste ani jakou máte práci. V podobné situaci jsem utekla do hotelu na hory. Ale fakt je že psa jsem sebou neměla. Nemohl by pes zůstat u rodičů? Chlapa bych se zbavila dřív než psovi ublíží. Nezávidím Vám ale vše má své řešení.

Malkina
napsal(a):
Mně dal přítel taky vybrat-buď já anebo koně.Ani jsem neodpověděla,jen jsem se začala smát-za týden byl odstěhovanej.Chlap co žárlí na zvíře je podle mne pitomec-takovýho nechci...
OT- to mi nedá, o víkendu jsem u kámarádky viděla na wacapu nebo kde, fotovtip- leží kůň na gauči, vedle sedí paní a je tam napsáno, "manžel mi dal na vybranou, já nebo kůň, tak mu občas voláme......"

nikuna
napsal(a):
...doufám, že jste si vybrala toho psa.......

lesnížínka
napsal(a):
Áha Doporučuju bleskem vykopnout chlapa. Každá, co jí to tu bylo doporučeno, nám pak potvrdila, že jsme měly pravdu, že chlap byl deb.l a měla to udělat už dávno. Pokud se takto může chovat ke zvířeti, nepočítejte s dobrým chováním k vám, neřkuli mít s takovým člověkem děti. Bacha na to!
..dceřin první přítel se takhle podepsal na jej feně belgičáka.......i když to byla první láska a začali spolu bydlet, odešla zpět ke mně a po čase si našla vlastní bydlení.......dnes má skvělého přítele s ním v březnu tříletého chlapečka a spokojenou fenku, kterou její nynější přítel má rád a v životě by jí ani chlup na těle nezkřivil.......

lesnížínka
napsal(a):
....mimochodem, včera když jsem šla s motýlem večer z práce, potkala jsem slečnu s nádherným samojedem, byl velmi přátelský, očuchal motýla a se svolením paničky jsem si ho mohla poňuchat, opravdu nádherný pes...........
Já našla toho pravýho až na čtvrtej pokus.První manželství bylo fakt výživný-pil,mlátil mně jak žito,vyhrožoval.Já na mateřský s dvouma malejma dětma,kobylu,psa,prachy žádný..Taky jsem nevěděla jak z toho ven.Naštěstí barák byl mámy takže jsem nemusela shánět bydlení.Horší bylo ho odtamtud dostat.Když mi doslova držel nůž na krku a vyhrožoval že když nestáhnu žádost o rozvod podřízne mně něco se ve mně zlomilo a já se najednou přestala bát.A od tý doby jsem se bát nezačla,protože nikdy už nebylo tak zle.Takže dva další páni byli s úsměvem vykopnuti když to začalo skřípat.Dneska už bych to řešila dřív a neinvestovala energii do vztahu který neklape už od začátku.
nikuna
napsal(a):
Víte už jsem byla ne jednou v situaci kdy jsem to chtěla ukončit ale tam šlo "jen" o moji osobu a nemám zkušenosti abych si řekla, že to už je ten důvod vzít nohy na ramena. Ale teď jde o nevinného a bezbranného tvora a nemohu dopustit aby se stalo něco horšího. Jenže co je nejhorší, že on nebyl proti když jsem si jej chtěla vzít k nám a on měl u rodičů taky staršího psa (před Vánoci jej museli utratit, zadní už naprosto beznaděje) a teď mi na 99 procent myslí psa
Kdybych jej mohla kopnout do háje z bytu bylo by to asi jednodušší ale jsme v nájmu, oba ve smlouvě a se psem a ježkem si nenajdu byt ani do půl roku natož do měsíce. Možná se mohu uchýlit zpět k rodičům ale tam jsou vztahy napjaté vlastně od doby mého vztahu (jakoby měli tušení) a to znamená odejít ze současné práce a rychle najít novou..a nevím jak začít.
Vraťte se k rodičům a urovnejte s nimi vztahy. Vnitřně v sobě překousněte, že měli tušení a pravdu, a spíš jim poděkujte.
Využijte toho, že teď je pořád ještě dobrá doba na hledání nové práce - konjunktura ale pomalu končí.
Ten člověk, co s ním žijete, je do budoucna naprosto neperspektivní a je vysoce pravděpodobné, že by začal týrat i vás a a vaše případné děti.
Buďte ráda, že jste jen v nájmu a že se máte kam vrátit (k rodičům), kdybyste měla s partnerem společnou hypotéku a děti, bylo by to mnohem horší.
Vřele doporučuji přečíst:
https://www.databazeknih.cz/knihy/nebezpecne-osobnosti-254689
Případně cokoliv od Radkina Honzáka.
https://www.databazeknih.cz/autori/radkin-honzak-20110
Rozhodla jsem se pro psa, tady není nad čím přemýšlet, jen to dál neprodlužovat a nenechat se uchlácholit. Už začal, leze do zadku, že to hrozně hrotím a že se vlastně nic hrozného nestalo...klesl u mě na dno totálně. Dneska v práci budu řešit odchod na dohodu, rodiče mě přijmou dočasně zpět i s Maxem a Remmym, takže střechu nad hlavou mít budu. A majitel už byl sms informován o mém snaze odejít z bytu. Teď to už jen podepsat a je to. Začnu posílat CV, abych mohla zrovna nastoupit jinam a říkám si, jaké mám to štěstí, že v tom není hypo, dítě a manželství.
Děkuju Vám všem za podporu a názory nezávislých lidí a omlouvám se, že se to trochu otočilo na partnerské vztahy než diskuze o psech.
inusanka
napsal(a):
Co dát psa k rodičům, najít si s ježkem podnájem a odejít? O psa se pochopitelně starat dál. Nebo požádat partnera, aby mi nechal ten pronájem a odešel jinam? Vrátit se k rodičům, přiznat jim, že měli pravdu a požádat o azyl?( Jsem matka, takže moje děti by ani žádat nemusely)
I s ježkem by to nebyla v Brně sranda. Musela bych rozhodně utajit, že mám doma dvě krabice s červi a jednu se švábi. Hold je to hmyzožravec. naštěstí rodičům to vadit nebude a vím, že se mohu dojít omluvit se a budu moci zůstat u nich i se zvířaty.

Zakladatelko, udělala jste správně. A věřte, že kdybyste se nechala ukecat a ve vztahu pokračovala, tak by se to dřív nebo později vrátilo do stejných kolejí.
Držím moc palce - aneb co nás nezabije, to nás posílí!
Všem moc děkuji za slova podpory. Po posledních 48 hodinách vím na 100% že jsem udělala správné rozhodnutí a nelituju toho. Už jen chvíli vydržet kvůli práci na stávájícím místě a pak jupí za novým začátkem s životními zkušenosti.
Ale potřebovala bych prosím poradit ze situací, kterou jsem nepředpokládala.
Pes byl odvezen pro jeho bezpečí k rodičům, sestra, že jej odvede na zahradu, když jsem přijela, abych si mohla vybalit a fena, se kterou před 4 měsíci ještě žil na zahradě několik let a snášeli se(ale z mého laického pohledu, mi přišlo, že fena má tendenci velit a povyšovat se nad psa), jej napadla. Má škrábanec u oka a na čele, troška krve kápla ale nic na šití naštěstí.
Je možné že jej nepoznala, nebo si prostě jen nárokuje území a je to pro ni vetřelec ?
Jak je zase správně dát dohromady aby se alespoň tolerovali ?
Já s nimi mohu prozatím pracovat jen o víkendech do konce února. Jinak musím být v Brně kvůli práci Včera na něj stále večer vrčela, když byly odděleni přes kotec a já byla u nich.

co je vzít na pořádně, ale opravdu pořádně dlouhou procházku mimo zahradu. Znáte to, psi se unaví a hrany na procházce obrousí.

napsal(a):
co je vzít na pořádně, ale opravdu pořádně dlouhou procházku mimo zahradu. Znáte to, psi se unaví a hrany na procházce obrousí.
ne procházku ale procházky a vůbec co nejvíc společných činností, zábavy, bok po boku.....hodně zaměstnat, kdo si hraje nezlobí
fenu odměňovat za klid vůči psu
"b.uzerovat" = říkat, co mají, zejména fena dělat - jakože místo, teď běž tam, tudy, dělej to a to, ať nemá prostor na vymýšlení blbostí
samozřejmě nedopustit, aby ho napadla
nedělat třeba takové věci jako fena je na zahradě, přijdu zvenku se psem = příchod vetřelce = špatně.....před vstupem na pozemek vezmu ven i fenu, nechť spolu ještě počuchají, vyčurají, třeba proběhnou, a domů vcházíme všichni spolu!....a tak podobně v podobných situacích

Ještě bych přidala, nepouštějte je na procházce hned, kus je veďte ostrým tempem na vodítku a teprve, když budou už trochu zklidnění tak teprve potom je vypusťte na volno. Taky bych jim sebrala hračky, dokud se situace neuklidní, ať se nemají o co strkat. Žrádla dávat zas jen tolik, co najednou sežerou a tak podobně. Předejdete situacím, které psy provokují k vzájemným útokům.
Díky všem za reakce. Myslela jsem si, že na to musím jít nenásilně. Přece jenom předtím se sice nemilovali ale snášeli bez potíží, jen jsem musela NO usměrňovat ohledně žárlení na něj a krádeží sušených dobrot. Pes je kastrát a už předtím se jí dost podvoloval takže doufám, že se to bude už jen lepšit. Taky v tom bude hrát roli, že fena neměla, když jsem odešla žádnou disciplínu a pravidelnou činnost mimo procházky takže jak ji zase zapojím a nebude už jenom otcem rozmazlovaná, tak si myslím že ji to přejde.
nikuna
napsal(a):
Já myslím, že podnájem najdete, máte-li na to finance. S rostoucím počtem mazlíčků roste i nabídka podnájmů, kam si můžete vzít zvíře.
Ale je to tedy síla! U mě by též volba byla jasná! Přítele nakopat... To rčení "Kdo nemá rád zvířata, nemá rád ani lidi" má něco do sebe.
Přeju Vám hodně štěstí!
napsal(a):
OT- to mi nedá, o víkendu jsem u kámarádky viděla na wacapu nebo kde, fotovtip- leží kůň na gauči, vedle sedí paní a je tam napsáno, "manžel mi dal na vybranou, já nebo kůň, tak mu občas voláme......"
Super, pls najděte to foto - chechtám se tu u toho...
fikovnice
napsal(a):
Já myslím, že podnájem najdete, máte-li na to finance. S rostoucím počtem mazlíčků roste i nabídka podnájmů, kam si můžete vzít zvíře.
Ale je to tedy síla! U mě by též volba byla jasná! Přítele nakopat... To rčení "Kdo nemá rád zvířata, nemá rád ani lidi" má něco do sebe.
Přeju Vám hodně štěstí!
Však už je pryč... všechno vystěhované a už se tam nezdržuje. Já tak mohu v klidu chodit zbytek února do práce a hledat novou v jiném místě mého dalšího bydliště, tedy dočasně u rodičů, než to zase nastartuju zpátky ten život. A písemně dokončit dohodnutou výpověď (to jej zřejmě ještě uvidím) a konec. Finance by byly potíž ale myslím že má zvířata více. V poslední době jsem procházela inzeráty na bazoši a srealitách a všude bez zvířat a hlavně nikdo nevezme trhlou ženskou co má doma k ježkovi pravidelně litr červů a asi 50 kusů švábů
GAELLE
napsal(a):
tak se tím ježkem šváby a červi sakra nechlubte. A psa vylíčíte jako malého hodného co nic neničí. Pomůže i vyšší kauce ! Rozhodla jste se správně
Kdyz ja strasne nerada lzu a myslim si ze to ani neumim aby se sama nepraskla. ale mate pravdu vse je o domluve a hledani. A to chce cas. Ten ja uz nemam.Tak jsem zvolila docasny pobyt u rodicu a odrazit se zase do samostatneho bydleni bude lehci kdyz me nebude tlacit cas. Ono mamka me ma porad za malou holku tak spolu na jedne adrese dlouho nevydrzime aniz by mi do vseho v dobrem nemluvila
nikuna
napsal(a):
Kdyz ja strasne nerada lzu a myslim si ze to ani neumim aby se sama nepraskla. ale mate pravdu vse je o domluve a hledani. A to chce cas. Ten ja uz nemam.Tak jsem zvolila docasny pobyt u rodicu a odrazit se zase do samostatneho bydleni bude lehci kdyz me nebude tlacit cas. Ono mamka me ma porad za malou holku tak spolu na jedne adrese dlouho nevydrzime aniz by mi do vseho v dobrem nemluvila
a tak jo to znám ale pořád lepší než s přítelem co bije Vašeho psa. Netrvalo by dlouho a vztáhl by ruku i na Vás. Nevím jakou rasu máte psa, lidi mívaj problém s velkými a bul psy. Pokud máte menšího a opravdu nic neničí tak nabídněte o jeden nájem vyšší kauci na případné škody. Taky záleží zda byt mají zařízený nebo ne a event. co vše může pes zničit. Ježka a červy nepřiznávejte, při kontrole či návštěvě zakryjte. Taky měli moje nájemníci doma hady a morčata a kde co. Je to někdy lepší a slušnější přiznat na férovku. Musíte vědět jak se Váš pes bude v cizím bytě chovat. My měli velkého 35 kg vořecha, jezdil s náma na dovolené a nikdy nebyl problém. Ani doma nikdy nic nezničil, ani hračky. Držím Vám pěsti.
napsal(a):
Také se mi to vybavilo :-)