Dobrý den,
chci se zeptat zda se někdo setkal s nadměrným pitím u skoro 4m štěněte?
Máme adoptovaného křížence nejspíše slovenského čuvače s něčím neznámým. V útulku po narození už mu byli podávány 2x atb. Cca tři týdny zpět, když přišly větší mrazy se mi počůral v autě i v pelíšku pod sebe a nadměrně čůral, prvně jsem si říkala, že je to nejspíše to "štěněcí všude čůrání". Následně jsem pochopila, že to bude jiný problém. Vzala jsem psa na veterinu, kde z vyšetření moče ani ultrazvuku pan veterinář neviděl nic zásadního, diagnostikoval tedy podchlazení.Dostal celaskon a homeopatika. Následně jsme došli k tomu, že mi štěně vypije 900ml denně, což je dvojnásobné množství vody, než by vypít měl. Veterinář nám okamžitě vzal odběry krve a poslal moč na větší rozbor. Z výsledku opět nic zásadního, vše napovídá tomu, že je pes v pořádku. Doporučil mi vzít druhé odběry, které jsou specializované na ledviny, ze kterých se údajně dá zjisti i vrozená vada. Jsou to nějaké nové testy zhruba 2 roky na trhu a provádí se v Německu, název jsem si bohužel nezapamatovala. Můj názor, je takový, že kdyby byl někde problém s ledvinami, projeví se to již v prvních testech. (ale nejsem odborník) Samozřejmě půjdeme i na ty druhé testy, ať máme jistotu. Moje otázka, ale zní jestli to třeba není jen reakce na suché krmivo, nebo např. teplo v bytě či jiné nezávažné faktory. Nemá s tímto někdo zkušenost?
Předem se omlouvám za rozsáhlý text. Děkuji za odpovědi.
Jako první mě napadlo to teplo. Píšete, že to je mix čuvače, a v útulku byl zcela jistě v kotci, takže srst má jak medvěd... Vy ho teď máte v normálně vytopeném bytě? Pokud ano, je dost pravděpodobné, že je mu prostě jenom příliš teplo, z toho důvodu víc pije a tedy víc močí. Na druhou stranu, nejspíš by se nevymočil do pelechu.
Předpokládám, že veterinář vyloučil infekci močových cest, cukrovku a takové ty „nejběžnější“ důvody zvýšeného příjmu tekutin. Můžete psa dát někam, kde je chladněji než cca 22 stupňů v bytě? Aspoň třeba na nějakou chladnější chodbu? Zkusil bych to. Jinak vyhodíte spoustu peněz za testy, které jsou vlastně zbytečné.
Dasvo
napsal(a):
Jako první mě napadlo to teplo. Píšete, že to je mix čuvače, a v útulku byl zcela jistě v kotci, takže srst má jak medvěd... Vy ho teď máte v normálně vytopeném bytě? Pokud ano, je dost pravděpodobné, že je mu prostě jenom příliš teplo, z toho důvodu víc pije a tedy víc močí. Na druhou stranu, nejspíš by se nevymočil do pelechu.
Předpokládám, že veterinář vyloučil infekci močových cest, cukrovku a takové ty „nejběžnější“ důvody zvýšeného příjmu tekutin. Můžete psa dát někam, kde je chladněji než cca 22 stupňů v bytě? Aspoň třeba na nějakou chladnější chodbu? Zkusil bych to. Jinak vyhodíte spoustu peněz za testy, které jsou vlastně zbytečné.
Jen k tomu curani do pelechu - mám štěně, u chovatelky chovane na vetbed. Ted uz tedy nehoda dlouho nebyla, ale pokud doma dělala louzicky tak nejčastěji právě do pelechu nebo na deku, jak byla zvyklá na vetbed.
Uživatel s deaktivovaným účtem

SDMA by prý mělo ukázat poškození o dost dříve než běžné testy
snížit okolní teplotu je dobrý nápad, uvidíte pak, kolik pije "normálně"
V kotci nebyl. Máme ho ze spolku, kde jsou psi normálně vevnitř baráku. Byl v normální pokojové teplotě. Doma máme zhruba těch 22-23 stupňů a leží mi hlavně na dlažbě nebo na plovoučce, což taky značí myslím si, že je mu teplo. Bohužel bydlíme v panelákovém domě a teplotu máme všude, řekla bych stejnou, takže přesun jinde není možný. Přesně, jak píšete byly vyloučeny tyto důvody. V krvi se nenašlo nic, co by ukázalo důvod. Bylo mi řečeno, že ho mám dál sledovat a pokud se nezlepší tak zajít na ty SDMA testy. Na jednu stranu nechci nic zanedbat a nejradši bych mu ty testy nechala udělat, ale na druhou si myslím, že kdyby to byl nějaký zdravotní problém, tak už by se to ukázalo v předchozím vyšetření. Proto se ptám na zkušenosti jiných. Na ostatních fórech mají/měli obdobný problém a tvrdí, že je to ze suché granulované stravy, po přechodu na barf se pití údajně zmírnilo.

ale přece musí aspoň trochu stíhat čůrat
je rozdíl, když se zastaví, koukne do prázdna a udělá louži
než když se nestačí ani zvednout z pelechu..
napsal(a):
ale přece musí aspoň trochu stíhat čůrat
je rozdíl, když se zastaví, koukne do prázdna a udělá louži
než když se nestačí ani zvednout z pelechu..
To udělal dvakrát,ale v ten samý den, kdy se vyčůral v autě pod sebe. Byl to víkend kdy začaly větší mrazy. To se podle mě podchladil a nemá to nic společného s tím nadměrným pitím. Momentálně chodí vykonávat potřebu na stejné místo, když už to teda nevydrží ven. Chodím s ním co dvě hodiny, po příchodu domů z venku se ale stane, že za půl hodiny čůrá znova. Takže to veterinář začal spojovat s tím nadměrným pitím a nějakým onemocněním.