Dobrý den, scháním vhodného, samostatného pejska na ochranu stáda ovcí a hejna různé drůbeže před škodnou, máme elektrický ohradník, plus pletivo u drůbeže,a mrcha liška se tam stejně dostane.Je nějaké plemeno, které zažene/případně zneškodní lišku,kunu,norka?Ale neublíží "svým zvířatům.Pastevce typu Sao,Kao, jsem vyloučila, kvůli velké frekvenci lidí kolem pozemku.
samostatného pejska na ochranu stáda ovcí a hejna různé drůbeže před škodnou,
na ochranu stáda ovcí
před čím ? nejhorší jsou lidští "krmiči"
samostatného pejska
někde za vsí, sám s ovcemi vám žádný normál pes nebude, uteče za vámi (domu)
takhle pracují právě pastevci, které nechcete... a to ve skupině (2 a více)
lišku, kunu zažene každej vořech, ale musíte ho NAUČIT tolerovat drůbež,
(nejlépe od štěněte) léta tuto fci zastávali špicové a jejich xx
http://www.ochranaprirody.cz/publikacni-cinnost/publikace/jak-pastevecti-psi-chrani-stada/
V téhle příručce najdete seznam plemen a postupy jak vychovat a připravit psa.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lupus4
napsal(a):
samostatného pejska na ochranu stáda ovcí a hejna různé drůbeže před škodnou,
na ochranu stáda ovcí
před čím ? nejhorší jsou lidští "krmiči"
samostatného pejska
někde za vsí, sám s ovcemi vám žádný normál pes nebude, uteče za vámi (domu)
takhle pracují právě pastevci, které nechcete... a to ve skupině (2 a více)
lišku, kunu zažene každej vořech, ale musíte ho NAUČIT tolerovat drůbež,
(nejlépe od štěněte) léta tuto fci zastávali špicové a jejich xx
Je pravda, že špicoidní voříšci bývali dřív na každém dvorku. Podobně by mohl obstát i střední knírač.

slovenský čuvač
hovawart

napsal(a):
slovenský čuvač
hovawart
hovawart?
ne.
nudící se hovawart bude dělat různé věci, třeba skákat po té drůbeži, nebo přeskakovat tu pásku. ale není to samostatný pes ve smyslu samochodný časově zcela nenáročný odhaněč škodné.
proti slepičím predátorům je úplně nejlepší drůbež zavírat

…...proti slepičím predátorům je úplně nejlepší drůbež zavírat.....
To je sice hezký nápad, ale tady si pro slepici ( husu, kachnu ) dojde lišák klidně ve dne. Na noc to soused zavírá do slepičí pevnosti.
Zděný kurník - lépe řečeno slepičárna ve volieře. Pozemek oplocený dvojím pletivem - venkovní kolem celého pozemku a ještě vnitřní, oplocený drůbeží výběh, aby se slepice nerozlézaly všude. A ještě mu sem tam liška ukradne - jsme u lesa, nory jsou 150 m od pozemku. Já kvůli tomu drůbež nechovám.

napsal(a):
…...proti slepičím predátorům je úplně nejlepší drůbež zavírat.....
To je sice hezký nápad, ale tady si pro slepici ( husu, kachnu ) dojde lišák klidně ve dne. Na noc to soused zavírá do slepičí pevnosti.
Zděný kurník - lépe řečeno slepičárna ve volieře. Pozemek oplocený dvojím pletivem - venkovní kolem celého pozemku a ještě vnitřní, oplocený drůbeží výběh, aby se slepice nerozlézaly všude. A ještě mu sem tam liška ukradne - jsme u lesa, nory jsou 150 m od pozemku. Já kvůli tomu drůbež nechovám.
njn, ale jak to vyřeší pes?
to leda mít slepičí pevnost na noc, oplocený pozemek, uvnitř oplocený výběh se slepicemi a pak tam může žít v podstatě jakéhokoliv pes, který se bude pohybovat v prostoru mezi těmi dvěma ploty a přijde se podívat, když slepice budou dělat binec. Ale ten pes bude pořád psem, se psími nároky na pozornost majitele, že
mít slepice za ohrádkou puštěné, ovce za páskou a strčit tam psa "starej se místo mě" nedopadá úplně podle plánu.

napsal(a):
njn, ale jak to vyřeší pes?
to leda mít slepičí pevnost na noc, oplocený pozemek, uvnitř oplocený výběh se slepicemi a pak tam může žít v podstatě jakéhokoliv pes, který se bude pohybovat v prostoru mezi těmi dvěma ploty a přijde se podívat, když slepice budou dělat binec. Ale ten pes bude pořád psem, se psími nároky na pozornost majitele, že
mít slepice za ohrádkou puštěné, ovce za páskou a strčit tam psa "starej se místo mě" nedopadá úplně podle plánu.
…..to leda mít slepičí pevnost na noc, oplocený pozemek, uvnitř oplocený výběh se slepicemi a pak tam může žít v podstatě jakéhokoliv pes, který se bude pohybovat v prostoru mezi těmi dvěma ploty a přijde se podívat, když slepice budou dělat binec......
V podstatě tak to soused má. Až na toho psa.Toho nemá právě proto, že by na něj neměl čas. To radši sem tam nějakou slépku oželí.

No, a to je ono. Jsou lidi, co mají co nejlepší zabezpečení fyzické a i kdyby k tomu pes mohl být dobrý doplněk, tak ho nemají, protože na něj nemají čas.
A lidi, co nemají čas ani na to, aby si šli drůbež zavřít, ale mají pocit, že samochodný pes všechno vyřeší. Možná zadavateli křivdím, ale...
Drůbež samozřejmě zavíráme,ale liška chodí právě přes den,za bílého dne nemá rozpaky lovit.K času na psa, ráda bych upozornila rypaly, že zkušenosti se psy máme.Fenu po zkouškách IPO, druhá v přípravě,ale jsou to ovcacky,a nějaká liška jim je sumafuk.Navic mezi drůbeží ok,dokud jsou pod dozorem nevšímají si,jak člověk poodejde,berou to jako hračku,a uvaleji to.Proto se ptám na vhodnější plemeno, přímo pro tyto účely, samozřejmě by tam nerostl jako dříví v lese,Ale chci plemeno, které to má v popisu práce,a bude ho soužití se zvířaty a jejich následné střežení bavit.. takže si laskavě odpuste poznámky typu lenost a podobně..😤.
Ramzu
napsal(a):
Drůbež samozřejmě zavíráme,ale liška chodí právě přes den,za bílého dne nemá rozpaky lovit.K času na psa, ráda bych upozornila rypaly, že zkušenosti se psy máme.Fenu po zkouškách IPO, druhá v přípravě,ale jsou to ovcacky,a nějaká liška jim je sumafuk.Navic mezi drůbeží ok,dokud jsou pod dozorem nevšímají si,jak člověk poodejde,berou to jako hračku,a uvaleji to.Proto se ptám na vhodnější plemeno, přímo pro tyto účely, samozřejmě by tam nerostl jako dříví v lese,Ale chci plemeno, které to má v popisu práce,a bude ho soužití se zvířaty a jejich následné střežení bavit.. takže si laskavě odpuste poznámky typu lenost a podobně..😤.
To se divím, ze je ovčákům liška v teritoriu šumafuk - mám taky ovčáky (i když belgické), ale ti jsou ke škodné naprosto nekompromisní - zabíjí potkany, tchoře, lišky už od chvíle, co na to fyzicky mají.

Ramzu
napsal(a):
Nekejhejte, to je prostě věc zkušenosti. Většina lidí, co chce psa na hlídání čehokoliv, si to představuje tak, že umístí psa na střežený pozemek a tak se to stane.
A já mám Noru, KAOxMSP, takže zvíře, které by mělo střežení bavit. No, to jo, asi baví, občas na někoho štěká. Ale v jednom prostoru s drůbeží bych jí nevěřila ani náhodou. Ta zvířata by přišla minimálně o ocasní pera, možná i uválením o život. A na druhou stranu někdy spí tak tvrdě, že třeba za domem stačím vyčistit půlku morčatárny, než se zmačkaná přijde podívat, přitom morčata pískají, kdybych byla liška, tak už mám prostě odnoseno.
Tak abyste nebyla zklamaná

napsal(a):
Nekejhejte, to je prostě věc zkušenosti. Většina lidí, co chce psa na hlídání čehokoliv, si to představuje tak, že umístí psa na střežený pozemek a tak se to stane.
A já mám Noru, KAOxMSP, takže zvíře, které by mělo střežení bavit. No, to jo, asi baví, občas na někoho štěká. Ale v jednom prostoru s drůbeží bych jí nevěřila ani náhodou. Ta zvířata by přišla minimálně o ocasní pera, možná i uválením o život. A na druhou stranu někdy spí tak tvrdě, že třeba za domem stačím vyčistit půlku morčatárny, než se zmačkaná přijde podívat, přitom morčata pískají, kdybych byla liška, tak už mám prostě odnoseno.
Tak abyste nebyla zklamaná
Kdyby s těmi zvířaty byla neustále a odmalička, tak taková lemra nebude
Lišku když vidí, vyběhnou za ní toť vše...za chvíli je to přestane bavit,za druhé nechci je vést tímto směrem, nesmí honit kočky,ani jinou zvěř, takže je celkem kontraproduktivní je nutit lovit lišky,a jak říkám bejt tam sami, možná lišku udělají ale s ní i zbytek osazenstva.
Chapu že je to pes, není to stroj, takže neočekávám že bude fungovat na 100%..Navic aby jsme se špatně nepochopili,pes by tam nebyl sám,travime tam celkem dost času,4-5h v kuse, než se obstarají zvířata,plus pak ještě 2x-3x kontrola brzo ráno a k večeru ,tak 30-45min( v létě i víc).Myslim že pro vhodně zvolenou rasu,by to snad nemusel být takový problém.Ovcouni jsou doma,pro rypone,a chodí s námi.

napsal(a):
Ale ona s nimi od malička byla. Morčata dobře zná, ty má na svojí zahradě. Taky se jí z nich přepaluje mozek a obávám se, že letos nebude možná pastva ve skládacích ohrádkách, protože by to dopadlo minimálně neustálým plašením a možná destrukcí ohrádek. A drůbež taky zná, ohrádky z kuřaty, které jsem musela pořád hlídat, aby nedošlo ke zbourání, půlku léta a celý podzim jí bydlely kuřice v kotci a kohouty měla v ohradě vzadu na zahradě, ale drůbež a pes museli být oddělení, protože by je prostě udlachmala.
Ta zvířata jsou prostě příliš malé objekty na hraní, no.
napsal(a):
A taky nemusí. Kamarád "kozař a drůbežář" má takhle fenu a psa kuvasze. Paradoxně pes je u stáda aktivní - hlídá, pase, zahání ...... drůbež toleruje a briskně zabije lišku, kunu. Fena u koz je taky aktivní, ale jak dojde na drůbež tak si u ní lehne a těžký nezájem o nějaké hlídání. Když hárá většinou nějakou tu slípku zabije, protože si je stěhuje do připravené nory a tam se o ně stará tak, že slepici většinou klepne pepka. Jinak oba mi vždycky přišli temperamentem stejní, ale prostě fena má nějaký blbečky pernatý totálně na háku.
Ale jinak zadavateli .... kuvasz hlavním zaměřením není úplně špatná volba .... hlídat umí, lovit a zabíjet škodnou taky umí (je docela neskutečně mrštný), toleruje zvířata jemu svěřená k hlídání (jeli na ně naučen od malička) .... ale ..... ALE je velmi náročný na výchovu a když se zkazí důsledky jsou fatální. Ten chovatel z Maďarska, od kterého má můj kamarád své kuvasze je vychovává od mala tak, že fena rodí mezi ovcemi. Štěňata vlastně s jehňaty vyrůstají. A prodává pouze tomu, kdo má stádo (rozsáhlejší hejno) s tím, že štěně má zase hodit mezi ovce nebo kozy .... ať si pes myslí, že je taky zubatá ovce, koza .... popřípadně i drůbež. Kamarádovi takhle vychovávaly štěňata kachny. Kozy ještě neměl.

to chce asi štěně, které se to učí od rodičů
tak za rok z něj bude hlídač a trhač škodné.. a když se budu hodně snažit, tak mi nesní ty slepice :-)

lesnížínka
napsal(a):
Vedle je diskuse o čuvači. Kuvacs je maďarský čuvač a pokud vím, ještě o něco ostřejší pes, než ten slovák. Do tohoto psa bych já něšla. Jestli nemá zahánět i vlky, stačí něco menšího
Vy a vaše fobie z pastevců .
lesnížínka
napsal(a):
Vedle je diskuse o čuvači. Kuvacs je maďarský čuvač a pokud vím, ještě o něco ostřejší pes, než ten slovák. Do tohoto psa bych já něšla. Jestli nemá zahánět i vlky, stačí něco menšího
No právě že u kuvasze je výhodou, že původně to bylo i plemeno využívající se k lovu (takovej univerzál - práce se zvířaty, hlídání i lovení) .... sice vlků a medvědů, ale má obecně dost silný lovecký pud. I ten chovatel kamarádovi říkal, že lišky, kuny nejsou problém, když se kuvasz naučí žít s drůbeží. To vám asi čuvač neudělá, ani jsem si nikdy nevšimla, že by vyloženě lovecký pud měl. Čechohoráci se mi občas šli proběhnout se srnama ..... ale spíš z pocitu "hurá běžíme" než že by štvali. Dokonce kamarádovi jednou fena přiběhla v čele stáda srn s radostí, že je tam dřív než ony - regulérně si nima po louce závodila. Čuvači kamarádů spíš se kochali úprkem, když na srny blafli.
Ale jak jsem psala kuvasz rozhodně není plemeno pro každého! Potřebuje převážnou část dne pracovat.
Hele a když jsme u těch Maďarů. Z těch jejich menších ovčáckých psů by něco nešlo? Co ten Pumi? Příjde mi dost temperamentní, takže hlídání a dorážení a vyplašení lišky, kuny aby asi zvládl, ne? Ale fakt nemám s nimi žádnou osobní zkušenost. Jen vím, že to nedávno někde prezentovali jako bezva psa na agility.

https://www.youtube.com/watch?v=XyTsNHa0gwM
ty copánkoví se stříhají spolu s ovečkami, že jo ?
napsal(a):
Nemám fobii z pastevců sousedovic holky KAO a pyrenejku mám ráda, ale prostě to není milý hodný pes, jako jsou ti moji(byli) kdy se nemusím bát, že mi pocuchají návštěvu, či malou neteř. A prostě nedoporučím je člověku, který chce jen nějakého psa k drůbeži a o těchto plemenech neví třeba vůbec nic.
Stejně tak nedoporučím nikomu samojeda, protože četl(i ode mne) že je to milý krásný bílý pes. To je prostě jen jedna strana mince a málokdo si dovede představit, co je to zamlada za akčňáka.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Hele a když jsme u těch Maďarů. Z těch jejich menších ovčáckých psů by něco nešlo? Co ten Pumi? Příjde mi dost temperamentní, takže hlídání a dorážení a vyplašení lišky, kuny aby asi zvládl, ne? Ale fakt nemám s nimi žádnou osobní zkušenost. Jen vím, že to nedávno někde prezentovali jako bezva psa na agility.
Pumiho vůbec neznám(povahou) ale vypadá dobře. Komondor...kámoš ho strašně chtěl, protože ho viděl u jednoho zákazníka a líbilo se mu, že je to taková rarita. Tak, když mu umřela fena, jel se znovu na něj podívat. A říkal, že ten pes neskutečně smrdí, že to se prostě nedalo. Jo, vyhnat ho k ovcím a ať je tam. Je to zapařený smradlavý pes (doufám, že tu některá nemáte dredy, protože teď mi to celkem vrtá hlavou )
lesnížínka
napsal(a):
Pumiho vůbec neznám(povahou) ale vypadá dobře. Komondor...kámoš ho strašně chtěl, protože ho viděl u jednoho zákazníka a líbilo se mu, že je to taková rarita. Tak, když mu umřela fena, jel se znovu na něj podívat. A říkal, že ten pes neskutečně smrdí, že to se prostě nedalo. Jo, vyhnat ho k ovcím a ať je tam. Je to zapařený smradlavý pes (doufám, že tu některá nemáte dredy, protože teď mi to celkem vrtá hlavou )
Na dredy je spešl šampon - teda na ty lidské.
Do šňůráka bych taky nešla. U nás měl v ulici, kde jsem pracovala, chlápek dva puli ..... to byli krásné mopiny! .... dred v pohybu - neskutečná krása Ale přesně tak, údržba srsti v městském provozu - hrozná. Prach, břečka, hnusobahno, sůl. Ale mám dojem, že říkal, že když má psího veterána, tak mu dredy oholí a nechá dorůst srst - je z něj kudrnáč.
Právě tam chodí školky, školy na procházky, důchodci....ale taky nežádoucí krmiči..proto něco co když bude řvát za plotem, nevadí ale nedej bože by ho nějakým omylem provalil,a dostal se ven..I když je pozemek dobře zabezpečen člověk nikdy neví, může někdo prostrihat plot,a neštěstí je na světě..
lesnížínka
napsal(a):
Ale tohle dredatý na fotce není pumi, ale puli. Pumi dredatý není, má krátkou srst.

lesnížínka
napsal(a):
Zapařený pes - to si fakt myslíte?
To je složité které plemeno. Napíšu Vám pár příkladů, znám dvojici jezevčíků, kteří na dvoře likvidují kuny, kočky, lišky ale chované drůbeži neublíží. Pán chová několik stovek drůbeže, krávu, prase. Taky jsem takhle žasla v jedné bažantnici, kde se mezi voliérámi proháněli dva jagteriéři, škodná neměla šanci a bažantům neskřivý ani peříčko.
K ovcím by se hodil čuvač, ale pouze pokud máte dobře oplocený výběh. Čuvač Vám je ohlídá před lidmi, vlky, medvědy, ale před kunou, liškou, potkany si nejsem jistá. Ten náš měl rád vše co se pohybovalo na dvoře. Ale znala jsem jednoho, který uměl dobře dohledávat divočáky.
napsal(a):
Ještě k tomuto mám příhodu ze včera Sousedé, co mají dva KAO, sourozence, psa a fenu, mají fenu v předzahrádce a pes je většinou doma, či vzadu na dvorku. Prostě musí být od sebe. Vyjímečně je vymění. Když jdem ráno se psem kolem kavkazačka Molli už kňourá v rohu plotu, kde se přes sousedů plot dá podrbat za ušima a strčit nějaké to kokčo. Musím vyskočit na takový kopeček, můj pes stojí pod ním a čeká taky na kokina. Teď jsou nahrnuté všude haldy sněhu, není nikde moc vidět. Můj pes obíhá sousedovic neoplocenou předzahrádku, protože tam chodí kočky a já vykecávám se sousedkou, teď vidím Molli v rohu: jééé Molinko, já na tebe málem zapomněla, když tě tam nevidím... Drápu se na ten kopec sněhu u plotu, šmátrám v tašce kokčo, do toho mluvím na svého psa stepujícího pod tou horou sněhu, prostrčím ruku s kokinkem plotem: na holčííí...a vytřeštím oči, protože dle zaraženého pohledu a hrubých rysů vmžiku zjistím, že to není Molli, ale Mazel To ztuhnul gesicht zase mě a hlavou mi bleskla utržená ruka... Naštěstí si Mazli asi pamatuje, když jsem ho muchlala, jako malé štěndo(do toho roku, pak ho odsunuli dozadu) a s nadšením si kokina bral. No podrbat jsem si tedy ale netroufnula To mi někdy i Molli tu ruku nepěkně sedrala, když se rozdivočila a ruku mi v lokti o to železo málem ohnula na opačnou stranu