Článek - Velcí psi jsou chytřejší než malá plemena..?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.2.2019 09:39

Téma pro odlehčení :-) článek je na bulvárním serveru, tedy berme samozřejmě s rezervou...

Ale, co myslíte?

http://tn.nova.cz/clanek/potvrzeno-velci-psi-jsou-podle-vedcu-chytrejsi-nez-mala-plemena.html

2.2.2019 09:47
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Téma pro odlehčení :-) článek je na bulvárním serveru, tedy berme samozřejmě s rezervou...

Ale, co myslíte?

http://tn.nova.cz/clanek/potvrzeno-velci-psi-jsou-podle-vedcu-chytrejsi-nez-mala-plemena.html

Jaké konkrétní závěry z výzkumu vyplynuly? Velcí psi, jako jsou třeba labradoři, mají mnohem výkonnější krátkodobou paměť a zvládají lépe sebeovládání. Poslouchají také lépe na povel "zůstaň."

ježiš to je blbost. Ale je pravda, že se malá plemena mohou zdát jako "hloupější" - protože co si budeme povídat, většina malých plemen co znám jsou nevychovaní psi, a neumí třeba ani žádné povely. Páníčci je vodí všude na flexi a nic víc k životu nepotřebují. Kdežto u velkého psa alespoň nějakou provozní ovladatelnost potřebujete, aby vás neodtáhl . Ale samozřejmě jsou výjimky - na cvičák nám na zkoušky jezdily dvě jorkšírky a ty fakt makaly, a pak taky jsou i velcí psi nevychovaní. Ale podle mě je to vše jen o majiteli a ne o velikosti psa.

2.2.2019 09:50

V tom případě je Nora malý pes, protože zůstaň je těžký, těžký, těžký cvik

2.2.2019 10:06
Malkina

XXX.XXX.50.199

Štěstí že manžel nemá psa,ale jezevčíka-se by mohl urazit

2.2.2019 10:09

No tak mého velkého psa strčí co se inteligence týče do kapsy každý pudlík nebo chytřejší voříšek (ale i tak ho máme moc rádi a nevyměnili bychom ho ža žádného chytrolína) a co se feny týče, tak ta říká, že ona je nejchytřejší na světě, ona ví všechno nejlíp.....a ještě se mě zeptá, proč lidi-vědci zkoumají něco, co je přeci naprosto jasný, kdyby raději zkoumali důležitější věci...

2.2.2019 10:15
Malkina

XXX.XXX.50.199

No tak mého velkého psa strčí co se inteligence týče do kapsy každý pudlík nebo chytřejší voříšek (ale i tak ho máme moc rádi a nevyměnili bychom ho ža žádného chytrolína) a co se feny týče, tak ta říká, že ona je nejchytřejší na světě, ona ví všechno nejlíp.....a ještě se mě zeptá, proč lidi-vědci zkoumají něco, co je přeci naprosto jasný, kdyby raději zkoumali důležitější věci...

Jednou prý japonští vědci zkoumali vliv vážné hudby na růst vlasů..

2.2.2019 10:17
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Malkina napsal(a):
Jednou prý japonští vědci zkoumali vliv vážné hudby na růst vlasů..

jak to dopadlo?

2.2.2019 10:26
Malkina

XXX.XXX.50.199

marcelaamax napsal(a):
jak to dopadlo?

Po x letech došli k závěru,že vážná hudba nemá na růst vlasů žádný vliv

2.2.2019 10:29

Malkina napsal(a):
Po x letech došli k závěru,že vážná hudba nemá na růst vlasů žádný vliv

....tak to je fakt neuvěřitelné, asi se stanu vědcem

2.2.2019 10:34
Terven

XXX.XXX.103.178

Tak mame li to brat podle povelu "zustan", v tom pripade ja mam asi obri plemeno 😂 sedet a zirat ji jde ze vseho nejlip.

2.2.2019 10:39
Čajda

XXX.XXX.44.117

"Každý je génius. Pokud ale budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom, bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná." Albert Einstein

Mám velkého psa, jehož inteligence mi denně bere dech a nahání husí kůži. Ale povel "zůstaň" je i pro nás značně náročný

2.2.2019 10:47

je to přesně naopak a dle délky rozumových vláken - malý pes kratší vlákna, velký pes delší
vedení

2.2.2019 10:58
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ale ono je taky otázka, co si kdo představuje pod pojmem "chytrý pes". Pro jednoho je třeba chytrý NO, který splní vše co chcete a "hloupý" pastevec, který má svou hlavu. Ale zas pro někoho je právě NO "hloupý" pes co neumí sám rozhodovat a pastevec naopak pes chytrý, který sám přemýšlí a neudělá něco, co uzná za zbytečné.

Tady asi spíš zkoumali jak psi zvládají povely. A je jasný, že tam se ale nedá srovnávat NO s pastevcem. Nemyslím, že by byl jeden z nich chytřejší, jen je každý úplně jiný.

2.2.2019 11:01
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Čajda napsal(a):
"Každý je génius. Pokud ale budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom, bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná." Albert Einstein

Mám velkého psa, jehož inteligence mi denně bere dech a nahání husí kůži. Ale povel "zůstaň" je i pro nás značně náročný

Je fakt, že náš berňucha byl taky strašně chytrý, vůbec jsme ho nepovelovali, normálně jsme na něj mluvili. A když jsme nechtěli, aby nám rozuměl, když jsme řešili něco, co neměl vědět, tak jsme museli mluvit v šifrách. Tam byl vidět obrovský rozdíl mezi ním a samojedem. Přesto bych neřekla, že samík je hloupý, jen on žije v jiné dimenzi, té své není tak napojený na lidi. Posuzovat inteligenci psa podle velikosti...vždyť přeci voříšci byli vždycky nejchytřejší a byli to vesměs malí psi, maximálně střeďáci. Když se nad tím ale opravdu zamyslím a vemu ta miniplemena, myslím do-kilové psy, tak tam si inteligencí fakt jistá nejsem, ti jsou rádi, že vůbec žijou

2.2.2019 11:05
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Je fakt, že náš berňucha byl taky strašně chytrý, vůbec jsme ho nepovelovali, normálně jsme na něj mluvili. A když jsme nechtěli, aby nám rozuměl, když jsme řešili něco, co neměl vědět, tak jsme museli mluvit v šifrách. Tam byl vidět obrovský rozdíl mezi ním a samojedem. Přesto bych neřekla, že samík je hloupý, jen on žije v jiné dimenzi, té své není tak napojený na lidi. Posuzovat inteligenci psa podle velikosti...vždyť přeci voříšci byli vždycky nejchytřejší a byli to vesměs malí psi, maximálně střeďáci. Když se nad tím ale opravdu zamyslím a vemu ta miniplemena, myslím do-kilové psy, tak tam si inteligencí fakt jistá nejsem, ti jsou rádi, že vůbec žijou

Když se nad tím ale opravdu zamyslím a vemu ta miniplemena, myslím do-kilové psy, tak tam si inteligencí fakt jistá nejsem, ti jsou rádi, že vůbec žijou

Ono je to spíš tak, že si lidi myslí, že tahle malá plemena se vůbec nemusejí vychovávat. Ale znám pár malých psů - kteří cvičí a nebo kteří jsou fakt vychovaní. To není o tom, že by ten pes byl blbej a nic se nenaučil, to je o tom, že majitelé nemají snahu ho něco učit, protože to nepotřebují - když neposlouchá tak ho vezmou do ruky a je to. Třeba ti dva jorkšíři co k nám jezdili na zkoušky byli fakt super - od jedné paničky - takže to jde, jen se musí chtít. A pak znám holčinu, cca 12 let co dělá "agility" pro zábavu s čivavákem a taky umí prvky z dogdencingu. Vychází v pohodě i s velkými psy, není ustrašený, nebojí se lidí, všude běhá na volno, má přivolání, umí chodit u nohy.... A to všechno s nim dokázala sama ta 12ti letá holčina.

2.2.2019 11:06

..tak dle výzkumu před dvěma lety byl motýl na pěkném osmém místě......

2.2.2019 11:09
Malkina

XXX.XXX.50.199

lesnížínka napsal(a):

Tak to mluvení v šifrách taky znám,já myslela že to jen my Před cizíma lidma to asi vypadá že jsme pěkně řáchlý.

2.2.2019 11:11
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Nevím podle mě to stejně nejde nějak objektivně říct, které plemeno je chytřejší a dělat nějaké příčky. Vždyť záleží na tom, kdo toho konkrétního jedince vlastní a jak se mu věnuje, jak si sedl s povahou plemene atd... Ale nejde vzít náhodně 20 NO, 20 čivav, 20 kokršpanělů a z toho dělat nějaké závěry... A jak jsem psala předtím, pro každého ta "chytrost" znamená něco jiného.

2.2.2019 11:22

marcelaamax napsal(a):
Nevím podle mě to stejně nejde nějak objektivně říct, které plemeno je chytřejší a dělat nějaké příčky. Vždyť záleží na tom, kdo toho konkrétního jedince vlastní a jak se mu věnuje, jak si sedl s povahou plemene atd... Ale nejde vzít náhodně 20 NO, 20 čivav, 20 kokršpanělů a z toho dělat nějaké závěry... A jak jsem psala předtím, pro každého ta "chytrost" znamená něco jiného.

...asi tak......

2.2.2019 12:42

lesnížínka napsal(a):

....taky doma mluvíme v šifrách

2.2.2019 12:53

afgánský chrt...standardně poslední a byl to nejchytřejší pes, kterého jsem měla....teda možná bych přehodnotila názor, kdybych s ním měla fenu stejného plemene, ale takhle byl prostě jednička.......ale pšššš, ať to neslyší Sárinka ....tak nic, to je snad telepatka, už na mě divně kouká....."Sárinko, zrovna píšu, že jsi nejchytřejší".....tak prý je to v pořádku, už si položila zase hlavinku ....že by fakty byla nejchytřejší???

2.2.2019 13:00

Malkina napsal(a):
Tak to mluvení v šifrách taky znám,já myslela že to jen my Před cizíma lidma to asi vypadá že jsme pěkně řáchlý.

No u nás hlavně co se jídla týče....říkám synovi "nechceš takovou tu placatou věc a na to ti vrstvu té měkké hmoty"....(rozuměj chleba s paštikou)

2.2.2019 13:09
Caty

XXX.XXX.75.188

...asi tak......

Na škole nás kdysi učili, že objektivně se dá inteligence u zvířete měřit tak, že máš plot, buřt a otevřená vrátka. Pak záleží na to, při jaké vzdálenosti buřtu od vrátek pes nedoráží na plot, ale dojde si pro buřt vrátky :-).
Jinak si myslím, že inteligence plemen, které po generace prošli testováním na práci bude samozřejmě větší než společenských plemen šlechtěných na krásu - proto možná ti větší psi. A klidně by to vysvětlovalo i ty malé jezevčíky ( a doufám, že o inteligenci u nich nebudete nikdo polemizovat :-) )

2.2.2019 13:14

Miluji takové výzkumy! Srovnávají nesrovnatelné. Jak se dají srovnávat jedinci různých plemen vychovaní v různých podmínkách různými lidmi?

2.2.2019 14:13
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Caty napsal(a):
Na škole nás kdysi učili, že objektivně se dá inteligence u zvířete měřit tak, že máš plot, buřt a otevřená vrátka. Pak záleží na to, při jaké vzdálenosti buřtu od vrátek pes nedoráží na plot, ale dojde si pro buřt vrátky :-).
Jinak si myslím, že inteligence plemen, které po generace prošli testováním na práci bude samozřejmě větší než společenských plemen šlechtěných na krásu - proto možná ti větší psi. A klidně by to vysvětlovalo i ty malé jezevčíky ( a doufám, že o inteligenci u nich nebudete nikdo polemizovat :-) )

Beru kousek šunky a na prochajdě vyzkouším na samojeda (buřt by mi nežral) Jestli tedy najdu plot s brankou, kam se bude dát jít Domácí zná, to by nebylo objektivní.

2.2.2019 14:13

afgánský chrt...standardně poslední a byl to nejchytřejší pes, kterého jsem měla....teda možná bych přehodnotila názor, kdybych s ním měla fenu stejného plemene, ale takhle byl prostě jednička.......ale pšššš, ať to neslyší Sárinka ....tak nic, to je snad telepatka, už na mě divně kouká....."Sárinko, zrovna píšu, že jsi nejchytřejší".....tak prý je to v pořádku, už si položila zase hlavinku ....že by fakty byla nejchytřejší???

2.2.2019 14:17

Caty napsal(a):

..že bych vyzkoušela? ...raději ne, abych nebyla zklamaná

2.2.2019 14:27

Za svůj život jsem měla psi malé i velké, jednoznačně nejchytřejší z nich byl kříženec pravděpodobně papilonka s jezevčíkem, měli jsme ho z útulku. Až do vysokého věku vládl packou tvrdou a nemilosrdnou velkému knírači a labradorovi, které jsem v té době také měla. Když chudák umřel, byl to průšvih, protože ti dva se na něm ve všem spoléhali a nehlídali. Pamatuji si, jak se jednou moje sestra ztratila v lese a Kubíček jí dokázal, bez jakéhokoli předchozího výcviku vystopovat a přivétst zpátky ke mě.Byl to báječný pes, takového už nikdy mít nebudu.

2.2.2019 14:44
Malkina

XXX.XXX.50.199

Náš jezevčík chytal babiččiny slepice na rohlík.Prostě vzal rohlík,položil ho uprostřed dvora,lehl si tři čtyři metry od něj a číhal až si nějaká pipka všimne a přijde si klobnout-pak startoval.To už teda nedělá,protože za to byl vylágoš.S borderkou taky honěj kočky(to jim toleruju protože jsem zjistila,že cílem není kočku chytit) a zatímco čuba běží klasicky za kočkou,pes to vezme rovnou k plotu tam kde předpokládá že kočka bude chtít přes.Ale to už je taky jen tak pro formu-okolní kočky zjistily že zas tak o moc nejde a už se nepřetrhnou..

2.2.2019 15:05
fikovnice

XXX.XXX.135.146

Caty napsal(a):

Podobný "výzkum" či co to je se týkal srovnání inteligence kočky a psa. Jídlo (buřt) byl nějak za mříží, skrze mříže ke zvířeti dva provázky (na nich byl ten buřt narafičen) a zkoumalo se kdo ze zvířat přijde na to, že buřt si přitáhne, když zatáhne za jednu z těch šňůrek - úplně přesně si to už nepamatuji...

Poněkud zábavné, ptž třeba moje kočky by se na buřt zvysoka....vykašlaly, a pes možná taky...

2.2.2019 15:06

stejně vtipné, jak velký pes byl líný se zvednout = chytrý pes

2.2.2019 18:47

Můj pes se neptá, on jedná, protože ví nejlíp, co má dělat. Z pohledu fandů pracovní inteligence je mimoň, pro vyznavače adaptivní inteligence je génius.

2.2.2019 19:18

Můj pes se neptá, on jedná, protože ví nejlíp, co má dělat. Z pohledu fandů pracovní inteligence je mimoň, pro vyznavače adaptivní inteligence je génius.

Miluju psy, co se neptaj, co vědí všechno nejlíp, takže za mě

6.2.2019 01:02
ainu

XXX.XXX.143.237

Tv Nova zase “perli”.... prevzali clanek z bulvaru Daily Mail a sesmolili z nej naprostou patlaninu.
Originalni zdroj je Sciencedirect, ktery odebiram a vyzneni je jine.

Tady mate zdroj, pro porovnani:
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190129093722.htm

Studie, z niz vyplyva, ze vetsi a velci psi maji lepsi schopnost sebekontroly a kratkodobe pameti nez mali psi. Stejna realie se potvrdila u primatu - velikost mozku ma vliv na NEKTERE vykonnostni funkce mozku. Predpoklada se, ze je to diky rozdilum v konektivite neuronu, ale svou roli muze hrat i fakt, ze u velkych psu se trenuje mozek casteji, tj. majitele je cvici, vychovavaji atd.

6.2.2019 07:09

Mám pocit, že v různých médiích se takové články objevují snad na objednávku nebo co podle toho, jaké plemeno je zrovna v kurzu. Zrovna nedávno jsem někde četla, že nejchytřejší je bordera nebo australák .
Nejspíš to o té velikosti bude hodně individuální, mně osobně se nejlíp pracuje s většími plemeny. A to jsem mezi nimi našla jak hloupé, tak chytré, až skoro vychytralé jedince, nejmladší fena je ten poslední případ

6.2.2019 08:32

ainu napsal(a):
Tv Nova zase “perli”.... prevzali clanek z bulvaru Daily Mail a sesmolili z nej naprostou patlaninu.
Originalni zdroj je Sciencedirect, ktery odebiram a vyzneni je jine.

Tady mate zdroj, pro porovnani:
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190129093722.htm

Studie, z niz vyplyva, ze vetsi a velci psi maji lepsi schopnost sebekontroly a kratkodobe pameti nez mali psi. Stejna realie se potvrdila u primatu - velikost mozku ma vliv na NEKTERE vykonnostni funkce mozku. Predpoklada se, ze je to diky rozdilum v konektivite neuronu, ale svou roli muze hrat i fakt, ze u velkych psu se trenuje mozek casteji, tj. majitele je cvici, vychovavaji atd.

Fakt by mě zajímalo, jak do téhle teorie zapadají krkavcovití ptáci a papoušci. Krkavec má rozhodně velikostně menší mozsek než jakýkoli pes a sebeovládání a plánování mu rozhodně nechybí. Malý pes může být zrovna tak chytrý nebo hloupý jako velký.

6.2.2019 08:32
bobina65

XXX.XXX.124.148

Od mala jsem četla vše dostupné o psech. Co vím tak někde psali, že malá plemena se vyvinula (nebo nevím jak to napsat) z lišky a velká z vlka. Tak ta malá jsou chytrá jako liška a velká mazaná jako vlci :)

6.2.2019 08:53

bobina65 napsal(a):
Od mala jsem četla vše dostupné o psech. Co vím tak někde psali, že malá plemena se vyvinula (nebo nevím jak to napsat) z lišky a velká z vlka. Tak ta malá jsou chytrá jako liška a velká mazaná jako vlci :)

Všechna plemena psa domácího se vyvinula z vlka obecného.
Z mozkových závitů doluji název dávného předka "tomarctus" ,...

6.2.2019 11:27

myslím, že všichni z vlka obecného nejsou, tedy ne přímo z tohoto
těch šelem bylo víc, vlk nežil všude, spíše šlo o několik různých předků z různých kontinentů, vlk ovecný je obyvatel severu

šlo také možná o šakaly a podobné, ale 100% psí plemena nepochází z jednoho druhu/poddruhu vlka

6.2.2019 11:38
Terven

XXX.XXX.110.147

Tomarctus byl společný předek psovitých šelem- lišky, vlka, šakala...
Na vzniku psa se téměř jistě podílely i jiné psovité šelmy, nejenom vlk.

6.2.2019 12:01
GAELLE

XXX.XXX.55.67

neumím si představit jak dnešní čivava či jorkšír pochazejí z vlka .............................

6.2.2019 13:29

GAELLE napsal(a):
neumím si představit jak dnešní čivava či jorkšír pochazejí z vlka .............................

no protože všichni z vlka nejsou ;-)
byli nalezeni malí špicoidní psi v dávných obydlích lidí, dávných z dob kolových staveb ... ale změnit velikost nebo tvar hlavy není zas tak velký problém, podívejte na psy před 100 lety a teď .. jde to velmi rychle.. a přece se před tisíci lety řešila funkčnost především

6.2.2019 13:32
6.2.2019 13:36
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Přidejte reakci

Přidat smajlík