ESP v akci
Michal startoval až z druhé řady, PŘESTO se s tím popasovali
a dojeli DRUZÍ
https://www.facebook.com/michal.zenisek.5/videos/2279439602079898/
Uživatel s deaktivovaným účtem

TyVed
napsal(a):
No respekt! To je fakt masakr ten start . Gratulace!
Jo to jsem taky chtěla napsat.....vůbec jsem netušila, že se takovým způsobem může startovat........není to nebezpečný pro pesany....tolik psů, saní postrojů na tak malým prostoru a v pohybu....
Na trati teda paráda, běželi pěkně ...já se o takové sporty nezajímám, tak mě překvapilo, že psi nebyli žádní haskouni nebo něco podobnýho, tradičního.......
napsal(a):
Jo to jsem taky chtěla napsat.....vůbec jsem netušila, že se takovým způsobem může startovat........není to nebezpečný pro pesany....tolik psů, saní postrojů na tak malým prostoru a v pohybu....
Na trati teda paráda, běželi pěkně ...já se o takové sporty nezajímám, tak mě překvapilo, že psi nebyli žádní haskouni nebo něco podobnýho, tradičního.......
takhle blbnou jen na sprintech v rámci "aktraktivity" pro diváky , běhají se tak i štafety
u nás se tak startuje jen Ledovka , na letišti ve Vrchlabí - kdy za sebou vláčíte ještě na laně běžkaře, ale nikdo to nehrotí a při výjezdu do stopy po skůtru, klidně zastavíš a pustíš rychlejší, pač na 50 - 70 km to netřeba hrotit
Ve sprintu jedno kadění, či zamotání a máš smůlu...už to nedohoníš...
Loni na MS byl Jirka M. po součtu časů ze 3 dnů druhej o 0,01 sekundy - což je o "vyplázlej" jazyk, ....
Jinak jsou normální intervalové starty
psi nebyli žádní haskouni
to bylo otevřené MS, tam SH nemají šanci, jsou stvořeni pro táhnutí lehkého nákladu mírnou rychlostí na velké vzdálenosti
lupus4
napsal(a):
takhle blbnou jen na sprintech v rámci "aktraktivity" pro diváky , běhají se tak i štafety
u nás se tak startuje jen Ledovka , na letišti ve Vrchlabí - kdy za sebou vláčíte ještě na laně běžkaře, ale nikdo to nehrotí a při výjezdu do stopy po skůtru, klidně zastavíš a pustíš rychlejší, pač na 50 - 70 km to netřeba hrotit
Loni na MS byl Jirka M. po součtu časů ze 3 dnů druhej o 0,01 sekundy - což je o "vyplázlej" jazyk, ....
to bylo otevřené MS, tam SH nemají šanci, jsou stvořeni pro táhnutí lehkého nákladu mírnou rychlostí na velké vzdálenosti
A co je tohle za pejsky? To vypadá jak nějaký lovecký honicí pes, bo co? :)
lupus4
napsal(a):
ESP - evropský saňový pes
Slušný, tak koukám, že základ sem od oka trefil, ovšem o ESP sem ještě neslyšel. Každopádně podle toho jak se tam vejdou vedle sebe a za celou dobu nikdo nespadl a všichni mají dál nohy, tak je to koukám velmi chytrý pes s perfektními reflexy. Krom toho jak jim to šupajdí. I když je to uplně mimo mojí krevní skupinu, tak jsou super

Dík za super podívanou !!!
Jak to, že druzí ? Vždyť to vyhráli !

Byla jsem jako divák u začátků toho sportu u nás, v únoru 87 na Nové louce. Psi všech ras i neras zapřažení v podstatě před německými renwolfy. Docela posun do dneška :-)

lupus4
napsal(a):
Díky za osvětlení......vůbec jsem netušila, že nějaký sprinty existujou.......já prostě asi znám jen tu "klasiku"
A koukám, že ani do soutěže "poznej psa" bych jít nemohla ...teda vím, že existuje nějaký evropský saňový pes, ale na rovinu takhle jsem si je nepředstavovala, taky jsem si myslela, že to jsou nějaký lovečtí psi minimálně hodně podobní ohařům...
EHS jsem si spíš představovala jako nějaké křížence třeba haskouna s něčim....i když mám pocit, že jsou i nějací alaskáni??...taky nějací spešl kříženci do spřežení....nebo je to oficiální plemeno??...nevim...
Takže fakty moc díky za toto téma......jsem zase o něco chytřejší
.vůbec jsem netušila, že nějaký sprinty existujou.......já prostě asi znám jen tu "klasiku"
Typy závodů odlišují závody podle délky a profilu trati na závody :
krátké – sprintové do 25 km (dle počtu psů ,C do 4 psů 5-8km,A do 8 psů 8 - 15 km, O nad 8psů do 25km)
MID - střední – midové 35 km a více bez zátěže (kat. do 6psů, nad 6)
LONG - dlouhé – longové 45 km a více se zátěží (pro RNB LT1 do 4psů, LT2 do 8psů, LTO nad 8) LU bez rozdílu plemen a počtu psů
atypické - závody odlišující se od standardních závodů popsaných SŘ a ZŘ u nás třeba Ledovka, Nonstop
vysvětlivky : RNB (reg.nord. breed - čistokrevní seveřani) SH, AM, Sa, GP
sprint - C , C1, C2kat. 2-4 psi C bez rozdílu plemen, C1 jen SH, C2 - AM,SA,GP
A kat. 5 -8 psů A1, A2 viz u C
O (open) nebo U(unlimited) nad 8 obvyle do max 16ti
na Midech MB, MB1, MB2 (do 6 psů)
MU , MU1 nad 6 psů - xx ,
LONG dlouhé, v LT1,2,O se už nedělí dle plemen

lupus4
napsal(a):
.vůbec jsem netušila, že nějaký sprinty existujou.......já prostě asi znám jen tu "klasiku"
Typy závodů odlišují závody podle délky a profilu trati na závody :
krátké – sprintové do 25 km (dle počtu psů ,C do 4 psů 5-8km,A do 8 psů 8 - 15 km, O nad 8psů do 25km)
MID - střední – midové 35 km a více bez zátěže (kat. do 6psů, nad 6)
LONG - dlouhé – longové 45 km a více se zátěží (pro RNB LT1 do 4psů, LT2 do 8psů, LTO nad 8) LU bez rozdílu plemen a počtu psů
atypické - závody odlišující se od standardních závodů popsaných SŘ a ZŘ u nás třeba Ledovka, Nonstop
vysvětlivky : RNB (reg.nord. breed - čistokrevní seveřani) SH, AM, Sa, GP
sprint - C , C1, C2kat. 2-4 psi C bez rozdílu plemen, C1 jen SH, C2 - AM,SA,GP
A kat. 5 -8 psů A1, A2 viz u C
O (open) nebo U(unlimited) nad 8 obvyle do max 16ti
na Midech MB, MB1, MB2 (do 6 psů)
MU , MU1 nad 6 psů - xx ,
LONG dlouhé, v LT1,2,O se už nedělí dle plemen
Díky za osvětlení...

lupus4
napsal(a):
ESP - evropský saňový pes
Může se být ESP jen rodinným psem?
např. čistě sprintová linie - legendární Mikke od L. Boysen (mnohonásobná mistrině světa ve sprintech)
který působil u nás je 12,5 % grey, 81,25 % braque, 6,25 % pointer
pak jsou i linie s větším ,či menším podílem alaskána
např, Diablo,56,25 % braque, 11,725 % pointer, 3,9 % Grey, 28,125 % AH
čili je to směska všeho možného běhavého a má-li 0 - 49,99% AH ,bere se to jako ESP, nad 50% už jako AH s podílem ESP, mají mnoho generační rodokmeny a nepotřebují k tomu vůbec FCI
lupus4
napsal(a):
např. čistě sprintová linie - legendární Mikke od L. Boysen (mnohonásobná mistrině světa ve sprintech)
který působil u nás je 12,5 % grey, 81,25 % braque, 6,25 % pointer
pak jsou i linie s větším ,či menším podílem alaskána
např, Diablo,56,25 % braque, 11,725 % pointer, 3,9 % Grey, 28,125 % AH
čili je to směska všeho možného běhavého a má-li 0 - 49,99% AH ,bere se to jako ESP, nad 50% už jako AH s podílem ESP, mají mnoho generační rodokmeny a nepotřebují k tomu vůbec FCI
Jo ono to má ještě linie a je to až tak složité, to jsem nevěděla . Díky za vysvětlení :-)
tak foto z pořádnýho longu YQ 2019
Misha odjíždí z Pelly Crossing (4.2. ve 12:25 ) - v tlapkách mají 250 mil a před nimi je 210 do Dawsonu, kde bude povinný odpočinek
marcelaamax
napsal(a):
A ještě - jaký je rozdíl mezi ESP a NKO? Co tam bylo potlačeno, nebo naopak přidáno?
Mám doma tři ESP. Základ ESP je v německém ohaři, avšak ze skandinávských linií, kde se NKO používají k tažnému sportu už několik desetiletí a šlechtí se vysloveně za tímto účelem. K tomu se občas přikříží například greyhound pro zlepšení postavy, alaskán pro zlepšení srsti a pracovitosti, pointer.. Ale základ je v německém ohaři. Například moji evropáci v sobě mají cca 80% NKO. Oproti NKO jsou samozřejmě trošku vzhledově nevyrovnaní - někteří jsou fakt obři dosahující 75 cm v kohoutku a na druhou stranu nejsou výjimkou ani 20 kg drobná zvířátka. Obecně jsou ale oproti NKO na vyšších nohách, jsou v kostře útlejší/atletičtější, ale hlavní rozdíl je v hlavě.. Ti psi mají vrozenou touhu běžet vpřed a mnozí z nich (ti nejlepší) jsou schopní jít až na samotnou hranu svých fyzických sil. Tohle u jiného plemene prostě neuvidíte. Proto musher musí být ten "mozek" týmu, aby psa dobře natrénoval a nikdy nepustil na trať, kterou ten pes fyzicky nezvládne, případně aby psa zastavil, pokud by už toho měl dost. Samozřejmě ti psi nejsou vhodní na to, aby spali ve sněhu, nebo aby běželi dlouhé tratě - k tomu účelu se používají jiní kříženci šlechtění pro saňový sport - alaskáni. Jsou to prostě rození sprinteři - odběhnout trať a honem rychle do tepla. Jako rodinní psi jsou bezproblémoví, pokud mají dostatek pohybu, ovšem pořizovat si tohoto psa pouze za účelem rodinného mazlíčka bez využití ve sportu postrádá trochu smysl.
marushka
napsal(a):
Mám doma tři ESP. Základ ESP je v německém ohaři, avšak ze skandinávských linií, kde se NKO používají k tažnému sportu už několik desetiletí a šlechtí se vysloveně za tímto účelem. K tomu se občas přikříží například greyhound pro zlepšení postavy, alaskán pro zlepšení srsti a pracovitosti, pointer.. Ale základ je v německém ohaři. Například moji evropáci v sobě mají cca 80% NKO. Oproti NKO jsou samozřejmě trošku vzhledově nevyrovnaní - někteří jsou fakt obři dosahující 75 cm v kohoutku a na druhou stranu nejsou výjimkou ani 20 kg drobná zvířátka. Obecně jsou ale oproti NKO na vyšších nohách, jsou v kostře útlejší/atletičtější, ale hlavní rozdíl je v hlavě.. Ti psi mají vrozenou touhu běžet vpřed a mnozí z nich (ti nejlepší) jsou schopní jít až na samotnou hranu svých fyzických sil. Tohle u jiného plemene prostě neuvidíte. Proto musher musí být ten "mozek" týmu, aby psa dobře natrénoval a nikdy nepustil na trať, kterou ten pes fyzicky nezvládne, případně aby psa zastavil, pokud by už toho měl dost. Samozřejmě ti psi nejsou vhodní na to, aby spali ve sněhu, nebo aby běželi dlouhé tratě - k tomu účelu se používají jiní kříženci šlechtění pro saňový sport - alaskáni. Jsou to prostě rození sprinteři - odběhnout trať a honem rychle do tepla. Jako rodinní psi jsou bezproblémoví, pokud mají dostatek pohybu, ovšem pořizovat si tohoto psa pouze za účelem rodinného mazlíčka bez využití ve sportu postrádá trochu smysl.
Moc děkuji za osvětu. Já se právě v ohařích a ESP nevyznám a na první pohled mi to připadá, jako stejný pes :-)
jsou schopní jít až na samotnou hranu svých fyzických sil. Tohle u jiného plemene prostě neuvidíte. - tak tohle si myslím mají i jiná plemena, v různých sportech a tak. Mám doma xAST a jak jde o peška nebo střapec, tak by radši umřel, než aby to dobrovolně nechal. Taky to musím korigovat já - když jsme třeba na zahradě a nechám mu tam zavěšeného peška tak se od něho nehne. Bude ho rvát a rvát a skákat a to i kdybychom předtím byli na celodenním tréninku a pes přijel domů hotovej. Nebo jste myslela plemena v rámci "tažných" plemen?
marcelaamax
napsal(a):
Moc děkuji za osvětu. Já se právě v ohařích a ESP nevyznám a na první pohled mi to připadá, jako stejný pes :-)
jsou schopní jít až na samotnou hranu svých fyzických sil. Tohle u jiného plemene prostě neuvidíte. - tak tohle si myslím mají i jiná plemena, v různých sportech a tak. Mám doma xAST a jak jde o peška nebo střapec, tak by radši umřel, než aby to dobrovolně nechal. Taky to musím korigovat já - když jsme třeba na zahradě a nechám mu tam zavěšeného peška tak se od něho nehne. Bude ho rvát a rvát a skákat a to i kdybychom předtím byli na celodenním tréninku a pes přijel domů hotovej. Nebo jste myslela plemena v rámci "tažných" plemen?
Ano, bylo to myšleno pouze v rámci tažného sportu, kdy ta motivace jen ten samotný běh a ne např. hračka, pamlsek apod. Já jsem prostě takové "magory", kteří by byli ochotní jít až do stavu naprostého vyčerpání v zápřahu, mezi jinými plemeny neviděla. Možná ještě u toho alaskána.. Ostatní si přece jenom poté co se dostanou do nekomfortní zóny zpomalí a najedou na nižší tempo. Mě tohle prostě na tom plemeni naprosto fascinuje.. Před týdnem dostalo moje sedmiměsíční štěně postroj na pár stovek metrů a ono hned vědělo, co dělat.. Prostě nádhera
Tak YQ 2019 má vítěze a je jím Brent Sass
Total Trail Time: 6 days, 4 hours, 7 minutes
Total Time in Checkpoints: 2 days, 22 hours, 27 minutes
Total Elapsed Time: 9 days, 2 hours, 34 minutes
v cíli je už i dalších 5 ,
dalších 5 je už v Two Rivers ( 73 mil do cíle)
2 jsou v Mile 101 ( 114 mil do cíle)
10 jich je v Centralu ( 142 mil do cíle) i mladík Jim L.
a poslední jedoucí 4 v Circle City ( 213 mil do cíle)
3 odstoupili v Dawsonu
a dojel i 78letý Jim Lanier za 12 days, 5 hours, 44 minutes
https://www.yukonquest.com/race-central/yukon-quest-1000-mile/musher-profiles/jim-lanier
A i Misha se AH a Isabelka se SH
dnes asi dojedou i AM