Zdravím, obracím se na vás s prosbou o radu. Máme staršího útulkového křížence, 22 kg, věk cca 10-11 let, u nás 6 let. Pes je zdravý, bez chronických problémů (na podzim jsme přeléčili infekční průjem, jinak chodíme jen očkovat). Poslední cca rok už psisko nebývá tak akční, rychleji se unaví, na vině je zřejmě vyšší věk, ale stejně jsme pro jistotu v rámci každoroční prohlídky nechali udělat i základní rozbor krve. Vyšly nám zvýšené hodnoty jater a ledvin, dle vetky nic hrozného, jen lehce nad horní hranicí standardu. Doporučila nám upravit stravu a za 2 měsíce kontrolní rozbor.
No a teď moje otázka - jak upravit krmnou dávku, pokud chci zůstat u syrového a nekrmit granulemi? Vetka nám samože nabídla speciální granulové diety, ale nenutila, bohužel masem nekrmí, takže radila jen povrchně - snížit bílkoviny.
Psa jsem dosud krmila 2x denně, maso (cca 400 g / den) a přílohu (od oka, nejčastěji těstoviny - občas vločky nebo rýže - se spařenou zeleninou - obyč mražená směs), střídavě přidávám kelpu nebo nějaký vitmin premix. Maso kupuju dle dostupnosti v obchodech - nejvíce kuřecí, kachnu, vepřové, ryby, dbám na to, aby pes žral nejen svalovinu, ale i kosti a vnitřnosti. Když chystám sobě, dostane kousek zeleniny, ovoce, sem tam jogurt, tvaroh, vajíčko, co mi zrovna přijde pod ruku, podělím psovi.
Co jsem na netu vyčetla, měla bych snížit objem masa, vyhýbat se tučnému. Jak s vnitřnostmi a kostmi, je třeba taky omezit? Jaká příloha je nejvhodnější? Mám v plánu začít přidávat ostropestřec (v jaké formě doporučíte?), je nějaký doplněk i na ledviny?
Díky všem, co dočetli až sem. Budu moc vděčná za všechny rady, nápady i postřehy
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejsem odborník na výživu, dám jen odkaz, kde by jste mohla najít odpověď. Projděte si tu poradnu, určitě něco najdete. Starší zodpovězené příspěvky.
http://www.deutsche-dogge.cz/question/selhani-ledvin-strava/
Barf nevím, krmili jsme granulema, když psovi zjistili špatné ledviny tak to byly dietní granule Royal Canin Renal. Této značky byly i kapsičky a konzervy. Konzervy ještě Hills (hnus), Purina a Trovet. Nic z toho mu nechutnalo a nežral to. Pak jsme mu vařili rýži a těstoviny, maso králičí a kuřecí. Nakonec už to byla jen lidská dětská šunka krůtí a kuřecí a piškoty. Když přestal žrát a začal zvracet museli jsme ho nechat uspat. Hodnoty kreatinu měl přes 1000. Norma je asi 100. Jo a ještě měl tablety Renavast, infuze a spoustu dalších léků. Nebylo to nic platné......................

Po selhání jater jsem krmila netučná a lehce stravitelná masa (hlavně králík, konina, telecí, libová krůta apod.) a nenadýmavou zeleninu (hlavně zelené saláty, čínské zelí apod.), z ovoce jsou vhodné broskve, meruňky, lesní plody - skoro jsem nedávala, není nutné. Ostropestřec se mi nejvíce osvědčil ve formě oleje (nejrychlejší účinek - hlídáno krevními testy). Takto jsem čubu udržela dalších pět let.

několik menších jídel denně,
tvaroh, tvarohové sýry, jogurt, vejce, ovesné vločky (vláknina kvůli odvodu amoniaku), rýže, bílé ryby, hovězí
vyloučit potraviny s velkým obsahem mědi - vepřové, jehněčí, kachna, losos
jde kuře, krůta, ryby, hovězí, vejce
vnitřnosti jsou úplně nanic ........ i ryby dávat bez vnitřností (špatný vitamin A)
zinek váže měď + B komplex + C se dává
příloha a živočišné složky jsou půl na půl, přílohy vařené, syrové sacharidy ne, hodně vody
http://dogaware.com/health/liver.html#diet
https://www.galenus.cz/clanky/vyziva/mineraly-med