Malá a trpasličí plemena - fakt to není pes?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.2.2019 22:57

Ze zvědavosti... téma vážně nevážně :-)
Docela často narážím na názor, že malí psi nejsou vlastně opravdoví psi, nedejbože čivava, jork a spol...

Já v minulosti měla boxera a malého knírače, který byl "přerostlý" - měl celých 10kg, ale pes to tedy rozhodně byl...

Teď po letech opět plánuji pořízení psa, ale z původně zvoleného středního plemene asi nakonec z praktických důvodů skončím u plemene u kterého je standard cca 6-8kg.... a třeba "až jednou" na stará kolena si umím představit, že klidně skončím i u té čivavy nebo podobného mikropsa - ať už z důvodu pohodlnosti, nebo fyzické síly, nebo prostě proto že mi můj bídný důchod nedovolí živit cokoliv co žere víc :D

Takže, jaký je váš názor?

Co je ještě pes? :-)

7.2.2019 23:08
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Docela často narážím na názor, že malí psi nejsou vlastně opravdoví psi, nedejbože čivava, jork a spol...

Já v minulosti měla boxera a malého knírače, který byl "přerostlý" - měl celých 10kg, ale pes to tedy rozhodně byl...

Teď po letech opět plánuji pořízení psa, ale z původně zvoleného středního plemene asi nakonec z praktických důvodů skončím u plemene u kterého je standard cca 6-8kg.... a třeba "až jednou" na stará kolena si umím představit, že klidně skončím i u té čivavy nebo podobného mikropsa - ať už z důvodu pohodlnosti, nebo fyzické síly, nebo prostě proto že mi můj bídný důchod nedovolí živit cokoliv co žere víc :D

Tak já osobně malá plemena moc nemusím.Vždycky jsem byla spíš na velké psy, teď už i střední(no spíš jedno konkrétní plemeno) , ale ti úplně malí ne. Já vím, že jsou taky aktivní a dá se s nimi dělat spousta věcí stejně jako s velkými, ale nesedí mi. Mám ráda hladkosrsté svalnaté psy,velké hlavy, kus psa. Jinak kamarádky mají malé psy, nic proti nim nemám, pohladím je, pomazlím se, to samé s mámy jorkšírkou. Ale když jdu třeba po ulici tak malí psi mě nechávají naprosto chladnou, kdežto když se objeví nějaký velký pes tak to po něm se hned otočím . A třeba teď u štěněte mě štve, jak se musím pořád ohýbat - když mi třeba podává hračku, nebo když trénujeme chůzi u nohy

A z těch menších plemen, co se možná vejde do 10 kg, se mi vyloženě líbí jen jedno jediné plemeno - a to bostonek.

7.2.2019 23:18
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Mám to stejné jako Marcela - jedině velký pes. Ne zas nějaký obr ale tak velikost ovčák ideál. A vlastně i ten ovčák povahou i vzhledem ideál. Líbí se mi doga ale mnoho se bohužel nedožívají. Malé psy moc nemusím, většinou jsou uštěkaní a nevychovaní. Ale je to chyba páníčků a ne psů. A jinak pes je samořejmě vše. Každý si najde toho svého favorita

7.2.2019 23:53

...mam to trochu jinak.

Maly pes mi vubec nevadi, pokud se porad chova jako pes.
Takove na prochajde potkavame i radi.

Ale to, ze si nekdo mysli, ze maly pes "neni pes" a chova se k nemu jak k miminu, je vec jina.
Ustekany rozmazlence, co nejdriv na volno prudi a pak se leti schovat k "mamce" do kabely, potkavat nechceme...

Takze i maly pes je pes, pokud se jako pes chova...

8.2.2019 00:05

...po velkých psech a postupujícím věkem (a nemocí) jsem se dostala k jorkšířici - měl to být mazlík na gauč a procházce v dosahu domu.........velmi rychle z tohohle sešlo - fena úžasné povahy, sportovního ducha, vyžadující dlouhé procházky - neuštěkaná, cokoli aportující se základní poslušností.........venku vždy navolno psů si nevšímající.........když odešla už jsem psa nechtěla, ale jela jsem se neprozřetelně podívat na papillona a odjela z nezávazné návštěvy s ním..........pes šašek, fyzicky neunavitelný, hyperaktivní, vyžadující stále něco dělat, lidi milující, neuštěkaný - ten mně přivedl k mnoha aktivitám......má složené canisterapeutické zkoušky a umí základy asistence........myslím si, že mít ho někdo šikovnější tak ten pes umí neskutečné věci.......

8.2.2019 00:07

...a je tady jedna diskutérka - Růžena Růžová a ta má čivaváka a cvičí s ním běžně na cvičáku - tuším, že tam bylo i cosi s rukávem a figurantem......

8.2.2019 00:24
GAELLE

XXX.XXX.55.67

...a je tady jedna diskutérka - Růžena Růžová a ta má čivaváka a cvičí s ním běžně na cvičáku - tuším, že tam bylo i cosi s rukávem a figurantem......

ty jo tak to bych chtěla vidět útočícího čivaváka ale nic není nemožné

8.2.2019 00:27

GAELLE napsal(a):
ty jo tak to bych chtěla vidět útočícího čivaváka ale nic není nemožné

...určitě se ozve a vysvětlí

8.2.2019 00:29
GAELLE

XXX.XXX.55.67

...určitě se ozve a vysvětlí

to by chtělo video

8.2.2019 00:31

GAELLE napsal(a):
to by chtělo video

....měla fotku.........

8.2.2019 00:38
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Zdravě sebevědomý malý pes je pes s egem daleko většího psa. Akorát my máme tendence mu to nevěřit.

Když malého psa necháte být psem ..... a na pochopení velkých věcí a zvyknutí se na ně mu necháte dost času a hlavně prostoru (např. seznamování se s velkými psy postupně a na pohodu - ne že ho strčíte velkému rovnou před čumák). A když mu nastavíte pravidla, stejně jako velkému psu. Tak i z malého psa bude pes.

Jinak s tím rukávem a figurantem. Na rukávu byl pidiuzlíček .... čivavák je malej zabiják. Jednak jsme zkoušeli, jestli bude mít zájem o přetahování když tam budou velké rekvizity a druhak nešlo odolat to vyfotit.

8.2.2019 00:43
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Dva zabijáci v akci. Malej úplně na pohodu, kdežto velkej je poserón.

8.2.2019 00:44
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Dva zabijáci v akci. Malej úplně na pohodu, kdežto velkej je poserón.

druhý pes je Maxiultramix? a čivavák je boží

8.2.2019 00:49

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Zdravě sebevědomý malý pes je pes s egem daleko většího psa. Akorát my máme tendence mu to nevěřit.

Když malého psa necháte být psem ..... a na pochopení velkých věcí a zvyknutí se na ně mu necháte dost času a hlavně prostoru (např. seznamování se s velkými psy postupně a na pohodu - ne že ho strčíte velkému rovnou před čumák). A když mu nastavíte pravidla, stejně jako velkému psu. Tak i z malého psa bude pes.

Jinak s tím rukávem a figurantem. Na rukávu byl pidiuzlíček .... čivavák je malej zabiják. Jednak jsme zkoušeli, jestli bude mít zájem o přetahování když tam budou velké rekvizity a druhak nešlo odolat to vyfotit.

....malej pes je pořád pes - výhodou je malý příjem a výdej a dobrá skladnost.......

8.2.2019 00:49
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

GAELLE napsal(a):
druhý pes je Maxiultramix? a čivavák je boží

Jojo. Já mu budu muset udělat nějaké aktuální modelkovské fotky .... zase trochu povyrostl do šířky. I když on je modelka v každé situaci.

8.2.2019 00:52

...takze i malej pes je pes, pokud ho nechame byt psem...

Dal je to jen o preferencich, vychove, vycviku...

8.2.2019 00:55
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

....malej pes je pořád pes - výhodou je malý příjem a výdej a dobrá skladnost.......

Malá skladnost ..... furt mám ušmudlané oblečení na prsou!

Já snad jako nevýhodu vidím spíš to ohýbání se a to že ho občas přehlédnu (ne že bych do něj kopnula). Volám ho, volám ..... směrem do křoví, kde jsem ho viděla naposledy .... kde ten pes je? .... no a on chudák celou dobu stojí trošku upozaděn vedle mne ..... našpiclované ouška a s pohledem "tak co jé? haló, haló, tady, tady jsem"

Někdy mne musí na něj upozornit velkej pes.

8.2.2019 01:01

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Malá skladnost ..... furt mám ušmudlané oblečení na prsou!

Já snad jako nevýhodu vidím spíš to ohýbání se a to že ho občas přehlédnu (ne že bych do něj kopnula). Volám ho, volám ..... směrem do křoví, kde jsem ho viděla naposledy .... kde ten pes je? .... no a on chudák celou dobu stojí trošku upozaděn vedle mne ..... našpiclované ouška a s pohledem "tak co jé? haló, haló, tady, tady jsem"

Někdy mne musí na něj upozornit velkej pes.

....tak koukám, že stejné problémy co chodíme trénovat poslušnost, tak jsem pořád opravovaná, že mám tendenci se předklánět.........na druhou stranu, děláme cosi pro svá těla - to ohýbání nahoru, dolu - budeme pěkně pružné

8.2.2019 01:09

...takze i malej pes je pes, pokud ho nechame byt psem...

Dal je to jen o preferencich, vychove, vycviku...

...přesně tak - v životě jsem jorka nestříhala - to až cca 2 roky před jeho odchodem - nesekali u nás trávu a pořád na sobě něco měla, tak jsem jí pak ostříhala abych jí nemusela několikrát denně pročesávat - už to byla seniorka........plavala, byla schopná běžet u kola, nachodila spoustu kilometrů, poslouchaly jí kočky i velký pes.....a to měla 2,30 kg......motýl má 3,20 kg, ten se navíc v létě potápěl v pískovně pro škeble.....

8.2.2019 07:41
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Malé pejsky mám ráda, přesto bych je sama nechtěla, potřebuju pomuchlat pořádného psa, protože já sama jsem trochu jako ,,hrom do police". Ale neříkám, že nikdy, možná jako vetchá stařenka, si malého pejska pořídím, jelikož velkého už nezvládnu. Mini-pidi...tak to ani omylem. Ti psi mi přijdou hrozní, bála bych se, že je zašlápnu, rozmáčknu a to ještě nemluvím o to, jak vypadají. Známý měl jednoho jorka malého, druhého extra. Tu vlastně skoro pořád nosili na rukách, aby si neublížila. Na veterině byla imrvére, moc se nedožila. Pamatuju to, jak mu z náruče vydávala skřeky(štěkání to fakt nebylo) byla bezzubá...s prominutím to pro mne byla zrůdička. Samozřejmě vím, že ten pes za to nemůže, je to hnus od lidí, co tohle produkují

8.2.2019 07:55

Určitě je malý pes taky pes, to vůbec nezpochybňuju. Ale nemám je ráda kvůli tomu, co z nich jejich páníci většinou dělají, i když teda ne všichni. Extrémy jsou, že pes žere na stole s lidmi a kálí doma. Zatím jsem nedospěla k tomu, že bych takového psa někdy chtěla. Taky potřebuju, jak už psáno výše, pomuchlovat pořádnýho chlupáče. Ti malí ani nevoní psem, ale většinou šamponem. Já potřebuju psa cejtit, mně to prostě voní, nemůžu si pomoct

8.2.2019 08:06

Občas říkám, že malý pes není pes a s despektem o minipsech mluvím jako o psech mezi dva chleby atd. Pověst malých psů a minipsů kazí sami jejich majitelé, kteří si myslí, že když je pes malý, tak že nemusí být vychovaný. Zaznívá to i ve zdejších diskuzích a občas i od těch, od kterých bych to nečekala.

Já mám ráda velké psy. Mám dojem, že jim i víc rozumím, že jsem s velkými naladěná víc na společnou notu než s malými. A zatím si moc nedovedu představit, že, abych mohla mít na stáří psa, udělám kompromis, a pořídím malého. To spíš většího dospělého klidného psa z útulku. Ale jak se říká - nikdy neříkej nikdy.

8.2.2019 08:57

lesnížínka napsal(a):
Malé pejsky mám ráda, přesto bych je sama nechtěla, potřebuju pomuchlat pořádného psa, protože já sama jsem trochu jako ,,hrom do police". Ale neříkám, že nikdy, možná jako vetchá stařenka, si malého pejska pořídím, jelikož velkého už nezvládnu. Mini-pidi...tak to ani omylem. Ti psi mi přijdou hrozní, bála bych se, že je zašlápnu, rozmáčknu a to ještě nemluvím o to, jak vypadají. Známý měl jednoho jorka malého, druhého extra. Tu vlastně skoro pořád nosili na rukách, aby si neublížila. Na veterině byla imrvére, moc se nedožila. Pamatuju to, jak mu z náruče vydávala skřeky(štěkání to fakt nebylo) byla bezzubá...s prominutím to pro mne byla zrůdička. Samozřejmě vím, že ten pes za to nemůže, je to hnus od lidí, co tohle produkují

...no jo no, to jsou ti miniatury bez PP.......po těch je velká hoňka, akorát si nikdo nedokáže nebo nechce představit co to může také být za průšvih.........

8.2.2019 09:12

Občas říkám, že malý pes není pes a s despektem o minipsech mluvím jako o psech mezi dva chleby atd. Pověst malých psů a minipsů kazí sami jejich majitelé, kteří si myslí, že když je pes malý, tak že nemusí být vychovaný. Zaznívá to i ve zdejších diskuzích a občas i od těch, od kterých bych to nečekala.

Já mám ráda velké psy. Mám dojem, že jim i víc rozumím, že jsem s velkými naladěná víc na společnou notu než s malými. A zatím si moc nedovedu představit, že, abych mohla mít na stáří psa, udělám kompromis, a pořídím malého. To spíš většího dospělého klidného psa z útulku. Ale jak se říká - nikdy neříkej nikdy.

..já myslím, že k malému psu musí člověk tak nějak dospět....já měla léta ovčouny a cvičila s nimi....k malému psu jsem se dopracovala z důvodů o kterých už jsem výše psala...chovatelka našeho motýla - spolu s manželem sportovka s maliňáy na vysoké úrovni, chtěla nějaké menší plemeno na agility a tak pro své dcery, motýl ji uhranul kdesi na výstavě - svou povahou, vzhledem a sportovním duchem..........propadla jim celá jim celá jejich rodina, i když s maliňáy pracují dál........

8.2.2019 09:17
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

..já myslím, že k malému psu musí člověk tak nějak dospět....já měla léta ovčouny a cvičila s nimi....k malému psu jsem se dopracovala z důvodů o kterých už jsem výše psala...chovatelka našeho motýla - spolu s manželem sportovka s maliňáy na vysoké úrovni, chtěla nějaké menší plemeno na agility a tak pro své dcery, motýl ji uhranul kdesi na výstavě - svou povahou, vzhledem a sportovním duchem..........propadla jim celá jim celá jejich rodina, i když s maliňáy pracují dál........

No já nevím, mě se pes musí líbit a ti malí se mi prostě tolik nelíbí. Jinak samozřejmě věřím, že jsou to taky super psi při správném vedení. Taky znám pár malých psů, se kterými se něco dělá. Ale osobně si nepořídím něco, co se mi nelíbí a k čemu mě to tak nějak netáhne.

Jediné co mě napadá, že by třeba malého psa někdy chtěli děti, a pak by nám zůstal, s tím bych neměla problém. Ale účelně já sama bych si ho nepořídila a myslím, že tento můj postoj se ani věkem nijak nezmění.

8.2.2019 09:25

marcelaamax napsal(a):
No já nevím, mě se pes musí líbit a ti malí se mi prostě tolik nelíbí. Jinak samozřejmě věřím, že jsou to taky super psi při správném vedení. Taky znám pár malých psů, se kterými se něco dělá. Ale osobně si nepořídím něco, co se mi nelíbí a k čemu mě to tak nějak netáhne.

Jediné co mě napadá, že by třeba malého psa někdy chtěli děti, a pak by nám zůstal, s tím bych neměla problém. Ale účelně já sama bych si ho nepořídila a myslím, že tento můj postoj se ani věkem nijak nezmění.

..právě proto píši, že člověk k tomu musí nějakým způsobem dospět........a vůbec neodsuzuji, že někdo vůbec nebo že k malým psům žádný vztah nemá..........chápu to, že třeba nikdo nechce nikdy kočku anebo psa, prostě každý to má nějak nastavené.....

8.2.2019 10:00
Markéta80

XXX.XXX.176.1

Mne menší vyhovují, v bytě bych asi ani velkého psa nechtěla. Tím že jsou malé tak jich můžu mít víc Mladší neštěká vůbec a starší je hlídačka, zvonek je jí jedno ale když cítí někoho koho zná hned letí ke dveřím a bafe. Výhoda váhy je hlavně když je mám na sobě. Jedna 3,5 a mladší přes 4kg Mne hodně vyhovuje jejich povaha a když si lehnou na moje nohy tak je to ok

8.2.2019 11:17
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Jako kluk (před skoro 40 lety) jsem měl trpasličí pudličku. Byl to nezapomenutelný pes a věřím, že se k prckům na stáří vrátím.

8.2.2019 11:32
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Mám oboje. Asi záleží v jaké fázi života jste ..... s malým dítětem, v bytě a s aktivitami, které vyhovují celé rodině je prostě lepší malý pes. Když to na začátku neodfláknete je prostě malý pes na větší pohodu - uklízecí, hrací, cvičící, venčící, transportní.

U velkého psa prostě cítím, že mu nedávám v současné době maximum. Někdy se musí prostě několik dní za sebou pronudit. Nic moc procházka, krátké cvičení venku a doma. Kvůli dítěti je trochu omezen v pohybu po bytě. O uklízení ani nemluvím - to je řehole. Ale zase na druhou stranu, když máme čas jenom pro sebe - cvičák, dlouhá procházka atd. je to větší zábava než s pidipsem. Jediné co mne omlouvá z jeho vlastnění je to, že mi tu zbyl (měl po rekonvalescenci po operaci rozsáhlé kýly jít k původnímu nálezci - no nakonec to nedopadlo) a snad za rok už budeme v baráku se zahradou.

8.2.2019 11:42
Markéta80

XXX.XXX.176.1

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Mám oboje. Asi záleží v jaké fázi života jste ..... s malým dítětem, v bytě a s aktivitami, které vyhovují celé rodině je prostě lepší malý pes. Když to na začátku neodfláknete je prostě malý pes na větší pohodu - uklízecí, hrací, cvičící, venčící, transportní.

U velkého psa prostě cítím, že mu nedávám v současné době maximum. Někdy se musí prostě několik dní za sebou pronudit. Nic moc procházka, krátké cvičení venku a doma. Kvůli dítěti je trochu omezen v pohybu po bytě. O uklízení ani nemluvím - to je řehole. Ale zase na druhou stranu, když máme čas jenom pro sebe - cvičák, dlouhá procházka atd. je to větší zábava než s pidipsem. Jediné co mne omlouvá z jeho vlastnění je to, že mi tu zbyl (měl po rekonvalescenci po operaci rozsáhlé kýly jít k původnímu nálezci - no nakonec to nedopadlo) a snad za rok už budeme v baráku se zahradou.

právě. Já jako malá vyrůstala s NO a pamatuji si jak se s nimi muselo být furt venku, cvičit o víkendu cvičák. Ale 3 děti, z toho jedno nemocné a do bytu to ne. Navíc manžel se psy nevyrůstal a z velkých má moc velký respekt takže domluva byla že pes ano ale něco menšího. ted máme dvě a manžel už říká že kdyby se narodila celočerná hladkosrstá holka Při mém štěstí i když se černá narodí tak pak z ní bude zase hrubá. Mladší taky že by mohla být hladká a když jí byl měsíc tak dle fotek už to bylo jasné že bude hodně chlupatá. Navíc město takže s velkým to venčení je horší, navíc bez auta. Tyhle se nechají od naší nejmladší chovat, hladit a ještě si to užívají. Já co pamatuji NO tak pohladit jo ale při větším kontaktu raději utekli . A vzhedem k tomu že konečně plemeno co mne sedí tak už u nich zůstanu. brala bych ještě o něco větší, cca 10kg ideál ale nejde mít vše. Manžel říká že když budou 3 tak něco přes 10kg mít budou

8.2.2019 12:05
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Manžel říká že když budou 3 tak něco přes 10kg mít budou -

8.2.2019 18:00
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Nikdy jsem malé psy moc nemusela, ale teď proč ne. Znám malé psy, co se k nim majitelé chovají normálně a jsou to super psi. Občas mi přijde, že kdyby byl Barney menší bylo by dost věcí v mém životě momentálně jednodušších. Líbil by se mi takový welsh corgi.

Marcelo, není stafbul přece jen taky malý? 😁 Že jste proti malým psům, a zrovna stafík mi přijde fakt prcek (jasně ne jako čivava), váhou a šířkou tlamy teda ne. 😁Ale známí mají stafbully (s PP) a jsou tak do půlky lýtek.

8.2.2019 18:14
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Andrýsek3 napsal(a):
Nikdy jsem malé psy moc nemusela, ale teď proč ne. Znám malé psy, co se k nim majitelé chovají normálně a jsou to super psi. Občas mi přijde, že kdyby byl Barney menší bylo by dost věcí v mém životě momentálně jednodušších. Líbil by se mi takový welsh corgi.

Marcelo, není stafbul přece jen taky malý? 😁 Že jste proti malým psům, a zrovna stafík mi přijde fakt prcek (jasně ne jako čivava), váhou a šířkou tlamy teda ne. 😁Ale známí mají stafbully (s PP) a jsou tak do půlky lýtek.

Jo, však jsem psala, že to jedno plemeno je tak nějak výjimka . Já říkám, že je to takový velký pes v malém těle

A jinak, že jsem proti (to jsem myslela vyloženě ty miniaturní plemena) - a spíš jakoby proti tomu abych si vyloženě čivavu nebo jorkšíra pořídila, ale jinak my ti psi nijak nevadí, když jsou vychovaní a páníčci se k ním chovají jako k normálním psům :-)

8.2.2019 18:33

je spoustu moc pěkných malých psů. pudlové, šiperka, papilon... nebo i číňan, ale ten mě odrazuje hodně povahou, neznám jediného nelabilního. jakože ne nevychovaného, ale prostě duševně jinde.

malí psi mají spoustu výhod, ale hodně plemen má krátké čenichy a to prostě nedávám, nelíbí. ale pokud se nebavíme o zdegenerovaných chudinkách s těžkým nanismem, je to taky pes, akorát menší.

na roztomilost malých pastevců ale nic nemá.

8.2.2019 18:44

No tak já, se vší úctou k majitelům malých pejsků, razím heslo "malej pes, žádnej pes", pes musí být tak velkej, abych ho mohla chytnout za obojek a nemusela se ohýbat.

A pokud už bych neměla fyzicky ani fynančně na "medvědaů, tak je tu pořád varianta menší váhové kategorie....afgán v kohoutku 74cm váha i s chlupama cca 25 kilo, no a mám hned velkýho psa s váhou střeďáka

8.2.2019 18:53

No mám to podobně....malí psi jsou pro mě v mnoha případech nečitelní. Navíc od vztahu se psem něco očekávám.....pes je moje sebevědomí a to i když se mnou není, pes je můj strážnej anděl, můj subjektivní pocit bezpečí, jsem zvyklá na prochajdy chodit do opuštěných míst, často v nekřesťanské hodiny....pochybuju, že bych se v půl desátý večer, v zimě, ve tmě...vypravila lesem, kolem v tu dobu opuštěných garáží na lidoprázdnou cykloztesku, to by bylo spíš oběhnout čtvrť pěkně po chodníku, tam kde svítí pouličný osvětlení, prostě ten pocit bezpečí mi žádnej malej pes dát nemůže i kdyby to byl nejlepší pes na světě, tak to prostě nedám....jestli na tom jednou budu tak, že bych nedala velkýho psa, tak si raději pořídim kočku i třeba morče mi přijde lepší varianta.......

8.2.2019 19:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

...po velkých psech a postupujícím věkem (a nemocí) jsem se dostala k jorkšířici - měl to být mazlík na gauč a procházce v dosahu domu.........velmi rychle z tohohle sešlo - fena úžasné povahy, sportovního ducha, vyžadující dlouhé procházky - neuštěkaná, cokoli aportující se základní poslušností.........venku vždy navolno psů si nevšímající.........když odešla už jsem psa nechtěla, ale jela jsem se neprozřetelně podívat na papillona a odjela z nezávazné návštěvy s ním..........pes šašek, fyzicky neunavitelný, hyperaktivní, vyžadující stále něco dělat, lidi milující, neuštěkaný - ten mně přivedl k mnoha aktivitám......má složené canisterapeutické zkoušky a umí základy asistence........myslím si, že mít ho někdo šikovnější tak ten pes umí neskutečné věci.......

Něco takového?

8.2.2019 19:07
aluska

XXX.XXX.168.76

Já zase nemám ráda velký psy. Mám 4 trpasličí jezevčíky, každej den jsme v lese, jsem s nimi maximálně spokojená

8.2.2019 19:13

sisi58 napsal(a):
Něco takového?

ten pes lítá

8.2.2019 19:29
tapina

XXX.XXX.142.98

Ani nevím, jak jsem si to zasloužila, ale mám 2 stejný čoklíky, vořechy, stejně váží, stejně měří, výška, obvody, tlapy, hlava.

Akorát 1 je převážně černý a druhý převážně bílý a ten černý má delší a hustší srst. Přesto všichni o černým - ten malej, nebo: ten je ještě tak akorát a tu už bych nechtěla.

Podle mě je právě nejmíň praktická velikost mezi 6 - 12kg, pronese se to, není jisté, zda třeba do vlaku to zvládne vyskočit samo nebo jestli ho někde někdo nepřišlápne a nezmrzačí, kolem těch 5 kg a méně už se to zas dá vzít pod paži. Do těch 25, 28 kilo při nějaké střední postavě je pes pořád ještě skladný, a zároveň odolný a pokud ho naučíte, tak na manipulaci příjemný, do vlaku, vany, si vyskočí sám atd. Ve vlaku ho uklidíte pod nohy, v autě se vejde u spolujezdce. Ideální zahřívací velikost. Pokud ho zapřáhnete, už je to něco platné atd.

8.2.2019 20:37

sisi58 napsal(a):
Něco takového?

..jo, jo

8.2.2019 20:38

ten pes lítá

...no uši na o má.....

8.2.2019 21:22

Já jsem původně chtěla něco většího jako př. faraona. Ale postupem času jsem začala uvažovat racionálně a jedním z hlavních kritérií byla váha, potažmo velikost. Cca 10 kg, abych ho mohla odnést i pár km, vždycky se může něco stát. Aby byl "skladný", tj. abych nemusela pořizovat větší auto (to není jen pes, ale i třeba obří kenela, pelech apod.), aby se vešel do postele apod. Nicméně chtěla jsem pořád akčního a odolného bezúdržbového psa. +/- 5 kg už je málo, to už je na zašlápnutí. I když v téhle váhové kategorii už stejně žádný primitiv není, když pominu malého PP.

8.2.2019 22:04

Určitě malý pes je taky pes. Však je dost malých loveckých plemen. Sedávám na vrátnici instituce, kam psi nesmí. Několikrát jsem tam opatrovala malé psy, opravdu malé - trpasličího pudla, krysaříka.....a pak se mi několikrát stalo, že na moji nabídku, že psa pohlídám, odpověděli majitelé středních plemen "To né, to je hrozný závislák, ten by se u vás bez nás zbláznil, ten by tam nebyl, ten by vám tam vyváděl"......
( A jednou mi byl nabídnut na pohlídání malý pes, víte on je tedy trochu větší, není úplně malý, ale my nejsme zdejší a kluci by se tam moc chtěli podívat - byl to erdel :-), lehnul a spal. )

9.2.2019 07:12
bobina65

XXX.XXX.124.148

Já mám ráda také větší psy, ale když byli kluci malý měli doma malého špice.Museli si v pokojíčku vše uklízet , jinak by jim Kikina vše rozkousala (když byla štšně) , Sami ji pomáhali česat a krmit . Na procházky chodila bez vodítka a ohýbat jsme se nemuseli. Před přechodem skákala sama do náruče (na povel) a nesla se. Byl to velice chytrý pes.

9.2.2019 08:35

bobina65 napsal(a):
Já mám ráda také větší psy, ale když byli kluci malý měli doma malého špice.Museli si v pokojíčku vše uklízet , jinak by jim Kikina vše rozkousala (když byla štšně) , Sami ji pomáhali česat a krmit . Na procházky chodila bez vodítka a ohýbat jsme se nemuseli. Před přechodem skákala sama do náruče (na povel) a nesla se. Byl to velice chytrý pes.

..tak tenhle pes opravdu zas tak malý není........

9.2.2019 08:39
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

..tak tenhle pes opravdu zas tak malý není........

No on si pod pojmem malý pes každý představí asi něco jiného . Třeba Andrysek jak psala, že stafbul je pro ní malý pes, má kolem 15 kg, pro mě je to spíš střední pes.

9.2.2019 08:47

bobina65 napsal(a):

Před přechodem skákala sama do náruče - to jste byli ve špatném počasí vždycky docela špinaví, ne? Nedovedu si představit, že každou procházku mám bundu vpředu plnou bláta...

9.2.2019 08:54

marcelaamax napsal(a):
No on si pod pojmem malý pes každý představí asi něco jiného . Třeba Andrysek jak psala, že stafbul je pro ní malý pes, má kolem 15 kg, pro mě je to spíš střední pes.

..no pro mně teď no, ale za éry ovčounů a kdysi když jsem venčila a chodila a cvičák s půjčenou dogou anebo velkým černým kníračem, tak bych ho za malého brala také

9.2.2019 08:55
bobina65

XXX.XXX.124.148

Tak máme zahradu, když bylo škaredě ani se ji ven nechtělo.Udělala potřebu a hned domů. Jak jsem psala skákala na povel. Kdyby byla špinavá, ťapala by po svých. Ale moc jí bavilo skákat do náruče.

9.2.2019 08:59
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

..no pro mně teď no, ale za éry ovčounů a kdysi když jsem venčila a chodila a cvičák s půjčenou dogou anebo velkým černým kníračem, tak bych ho za malého brala také

No právě, ono pokud někdo chová obříky, tak mu pak pes 15 kg přijde prostě malý no . Mě se zase zdá moje štěně hrozně velký vždycky po tom, co vidím mámy jorkšírku nebo u kámošky štěně co má něco přes 1 kg

9.2.2019 09:04

marcelaamax napsal(a):
No právě, ono pokud někdo chová obříky, tak mu pak pes 15 kg přijde prostě malý no . Mě se zase zdá moje štěně hrozně velký vždycky po tom, co vidím mámy jorkšírku nebo u kámošky štěně co má něco přes 1 kg

..to věřím

9.2.2019 12:07
fikovnice

XXX.XXX.135.170

marcelaamax napsal(a):

No my máme křižovatku, cca 15 - 16 kg. Je takový mohutný, nasvalený, ale spíše přízemní - někde v předcích bych čekala i jezevce , a také si jej sama pro sebe řadím spíš mezi střeďáky....

9.2.2019 12:08
fikovnice

XXX.XXX.135.170

Před přechodem skákala sama do náruče - to jste byli ve špatném počasí vždycky docela špinaví, ne? Nedovedu si představit, že každou procházku mám bundu vpředu plnou bláta...

To je pravda, navíc špic není úplně malý... Mně stačí, když náš nevychovanec mě přivítá poskákáním kalhot a hned je mám zablácené...

9.2.2019 12:09

Mně teď teda připadá malý úplně všechno včetně rotvíka a šarplanince

9.2.2019 12:12
fikovnice

XXX.XXX.135.170

fikovnice napsal(a):

To je pravda, navíc špic není úplně malý... Mně stačí, když náš nevychovanec mě přivítá poskákáním kalhot a hned je mám zablácené...

Mimochodem, už jsem se na to někdy dřív ptala. Tento pes je pes rodinný, nežije se mnou, respektive je to můj víkenďák, dovolenkový pes, apod. Miluje mne a já jeho. Nicméně výchova, povely nula nula nic. Pes je spíš nežravka, takže jako odměnu pamlsky - nee. Napadá někoho z vás, zda se dá ještě něco udělat právě s tím skákáním po mně - když přijedu - z jeho radosti? Psovi je už 11let, je to další dítě rodiny, nesmírně přátelský, milý, ale bohužel výchovou a povely netknutý.
Mám strach, že když jej třeba budu něco o víkendech učit, že stejně žádné dodržování od příbuzných přes týden nebude. Ale aspoň to skákání bych jej strašně ráda odnaučila.

9.2.2019 12:15

fikovnice napsal(a):
Mimochodem, už jsem se na to někdy dřív ptala. Tento pes je pes rodinný, nežije se mnou, respektive je to můj víkenďák, dovolenkový pes, apod. Miluje mne a já jeho. Nicméně výchova, povely nula nula nic. Pes je spíš nežravka, takže jako odměnu pamlsky - nee. Napadá někoho z vás, zda se dá ještě něco udělat právě s tím skákáním po mně - když přijedu - z jeho radosti? Psovi je už 11let, je to další dítě rodiny, nesmírně přátelský, milý, ale bohužel výchovou a povely netknutý.
Mám strach, že když jej třeba budu něco o víkendech učit, že stejně žádné dodržování od příbuzných přes týden nebude. Ale aspoň to skákání bych jej strašně ráda odnaučila.

možná ala viktoria stillwell? jakmile skočí, otočit se zády a dělat nevšímáka?

9.2.2019 12:17
fikovnice

XXX.XXX.135.170

Zkusím, děkuju.

9.2.2019 12:44

Já to učim od štěňat....když nejsou všechny čtyři paciny na zemi, tak ignorace, malý štěňata to pochopí celkem rychle.....dvouletému setrovi to trvalo skoro 2 měsíce, tak nějak ignoroval, že ho ignoruju a skákal stejně.....takže nakonec jsme zvolili povelování na místo a na místečku v leže teprve pořádný pomazlení......to kupodivu pochopil celkem rychle a jakmile jsem přišla dom, tak letěl na pelech (gauč na verandě) a tam nadšeně čekal až se panička odstrojí a půjde ho pomuchlovat.....

9.2.2019 12:58

Já si myslim, že je úplně jedno jak je pes velký, že jde o každého člověka, co od soužití se psem očekává. Prostě aby to bylo TO PRAVÉ OŘECHOVÉ.
Když jsem byla dítě, tak jsem si zoufale přála psa....jakéhokoliv, prostě spřízněnou psí dušičku...a klidně řeknu, že by mi bylo jedno jestli by to byl pekinéz nebo německá doga........sice mě defakto vychovávala přes léto na chalupě tetina ovčanda, následně jsem trávila velkou část prázdnin s její nástupkyní haskounkou a i s afgánem sestřenky, u nás na sídlišti jsem nadšeně venčila pudlíky důchodcům, ale pořád to nebylo ono, pořád to nebyl MŮJ PES.....

Dneska už to jedno není, už od vztahu se psem něco očekávám a už to není jen o té velikosti, ale i o povaze.....např. zlatýho retrívra bych kvůli jeho sluníčkové povaze nechtěla i když nepatří do kategorie miniplemen.......

9.2.2019 15:37

je spoustu moc pěkných malých psů. pudlové, šiperka, papilon... nebo i číňan, ale ten mě odrazuje hodně povahou, neznám jediného nelabilního. jakože ne nevychovaného, ale prostě duševně jinde.

malí psi mají spoustu výhod, ale hodně plemen má krátké čenichy a to prostě nedávám, nelíbí. ale pokud se nebavíme o zdegenerovaných chudinkách s těžkým nanismem, je to taky pes, akorát menší.

na roztomilost malých pastevců ale nic nemá.

Co se roztomilosti týče, i malí voříškové dovedou zabodovat

9.2.2019 17:15
Čajda

XXX.XXX.44.117

Měli jsme rodinného psa jezevčíka, 8-9Kg. Mohli jsme s ní téměř do každého hotelu, téměř do každé restaurace, vyjeli jsme s ní sedačkovou lanovkou snad na všechny vrcholky Alp, v autě cestovala zásadně mámě na klíně, jezdila s námi na kole v košíku na předních řídítkách a dokonce s tátou v batohu na mopedu. Když bylo výjimečně nutné, pohlídal ji i více dní kdokoli z rodiny.
Teď mám středoasiata, 64Kg. Hotel už je dost problém, do restaurací s ním s ohledem na ostatní stolovníky nechodíme vůbec. Lanovka nehrozí absolutně. V autě musím sklopit zadní sedačky a udělat jednu velkou ložnou plochu vč. kufru, aby se mohl pohodlně natáhnout, z pětimístného auta je rázem třímístné s odřenýma ušima + pes. Dovolené buď se psem, nebo doma, nepohlídá ho nikdo - resp. nikomu tak nevěřím, abych mu ho svěřila.
Na druhou stranu mám svého ochránce, naprosto oddaného bodyguarda a nevyměnila bych ho ani za deset roztomilých jezevčíků na mopedech

Ale tak, jak mi dříve vadily čivavy, yorci atd... dnes už mi nevadí. Pokud se umí chovat jako pes. Pár takových znám a klidně si ho doma umím představit. Měli jsme jeden čas za dědinou takovou domácí psí překážkovou dráhu a viděla jsem na ní jednou právě Yorka. Normálně jsem mu spontánně zatleskala, jak byl dobrej a všechno to bravurně dal

Přidejte reakci

Přidat smajlík