Dobrý den všem ráda bych znala váš názor.
Vybíráme budoucího rodinného společníka do rodiny s dětmi, do domku se zahradou.
Trochu popíšu co bychom si představovali a co můžeme nabídnout.
Pejsek by měl být veselý a aktivní ale zase ne hyperaktivní neunavitelný blázen. Přátelský k lidem, nemusí hlídat, nekonfliktní se psy. Dostatečně aktivní aby zvládl celodenní výlet ale taky v případě že budeme nemocní vydržel být doma za gaučáka po nějakou dobu. Dobře cvičitelný a dobře ovladatelný.
Sportovního vzhledu a nezdeformovanych proporcí, tedy ne zkrácené nosy ani nohy...
Můžeme nabídnout hodně společně stráveného času, já i manžel pracujeme některé dny z domova a většinu dnů v týdnu celý den někdo doma je. Psím sportům jsem se nikdy nevěnovala ale chtěla bych zkusit agility a dogdancing. A samozřejmě vycházky a pobyt na zahradě.
Z praktických důvodů by to mělo být malé plemeno, tak do 10 kg.
A další požadavek je aby to bylo plemeno které nelína.
Jako nejlepší plemena pro nás mi vycházejí malý pudl a Americký bezsrstý teriér. Malý knírač by se asi také hodil ale popravdě nás vzhledově neoslovil.
Počítám samozřejmě s vyšší údržbou u obou plemen, tedy u jednoho častější sprchování a oblékání do zimy a u druheho stříhání a vyčesávání. To je všechno v pohodě.
A dál už nevím, každé to plemeno má svoje plusy i mínusy.
Ještě dodám že pes bude rozhodně s PP ale výstavy neplánujeme.
Zajímal by mě objektivní pohled ostatních. Děkuji předem.
Díky Lajosi. Stafbul se nám ale jednak nelíbí tak jako první uvedená plemena a jednak bych u něj měla strach že bude konfliktní k ostatním psům i když to samozřejmě je vždycky kus od kusu a ani u jiného plemene to není zaručené.
Ale u těch dvou našich před vybraných plemen mi to přijde méně pravděpodobné.
suzanne12345
napsal(a):
Dobrý den všem ráda bych znala váš názor.
Vybíráme budoucího rodinného společníka do rodiny s dětmi, do domku se zahradou.
Trochu popíšu co bychom si představovali a co můžeme nabídnout.
Pejsek by měl být veselý a aktivní ale zase ne hyperaktivní neunavitelný blázen. Přátelský k lidem, nemusí hlídat, nekonfliktní se psy. Dostatečně aktivní aby zvládl celodenní výlet ale taky v případě že budeme nemocní vydržel být doma za gaučáka po nějakou dobu. Dobře cvičitelný a dobře ovladatelný.
Sportovního vzhledu a nezdeformovanych proporcí, tedy ne zkrácené nosy ani nohy...
Můžeme nabídnout hodně společně stráveného času, já i manžel pracujeme některé dny z domova a většinu dnů v týdnu celý den někdo doma je. Psím sportům jsem se nikdy nevěnovala ale chtěla bych zkusit agility a dogdancing. A samozřejmě vycházky a pobyt na zahradě.
Z praktických důvodů by to mělo být malé plemeno, tak do 10 kg.
A další požadavek je aby to bylo plemeno které nelína.
Jako nejlepší plemena pro nás mi vycházejí malý pudl a Americký bezsrstý teriér. Malý knírač by se asi také hodil ale popravdě nás vzhledově neoslovil.
Počítám samozřejmě s vyšší údržbou u obou plemen, tedy u jednoho častější sprchování a oblékání do zimy a u druheho stříhání a vyčesávání. To je všechno v pohodě.
A dál už nevím, každé to plemeno má svoje plusy i mínusy.
Ještě dodám že pes bude rozhodně s PP ale výstavy neplánujeme.
Zajímal by mě objektivní pohled ostatních. Děkuji předem.
Pudl je pro vás ideální výběr, a u staffbulla můžete mít opravdu problém s nesnášenlivosti k jiným psům nebo zvířatům.
Děkuju. Na té nekonfliktnosti si chceme dát záležet proto, že téměř všichni sousedé v okolí psa mají nebo plánují. A jsme tu dobrá parta, docela často se navštěvujeme, v létě společně grilujeme a tak. Byla by škoda nechávat nesnášenlivého psa doma když by pohodový mohl řádit s ostatními.
Uživatel s deaktivovaným účtem

teriéry můžete vynechat, ty chlupy se zapíchnou i pod víčko zavřeného jogurtu
šiperka je neznetvořený
napsal(a):
teriéry můžete vynechat, ty chlupy se zapíchnou i pod víčko zavřeného jogurtu
šiperka je neznetvořený
Americkemu BEZSRSTEMU terierovi se zapichnou chlupy i pod vicko od jogurtu???
A siperka je tip na plemeno ktere nepousti chlupy?
No uf, tak děkuji za nazor...
suzanne12345
napsal(a):
No tak on i americký bezsrstý teriér má osrstěnou variantu . Ale tady ti teriéři asi byli myšlení spíše na toho stafbula
suzanne12345
napsal(a):
Šiperku máme a je to akční malý pes. Velmi hravý, ráda cvičí, za pamlsek udělá všechno. Dokáže se majiteli přizpůsobit, když vidí, že jsem zrovna nemocná, lehne si ke mně a spí. Nevím, jak u psů, ale my máme fenku a poměrně dost líná, alespoň ta naše, chlupy se dají snadno vysát, nikde se nezapichují.
Pokud ale chcete nelínající plemeno, či málo línající, pudlík je za mě ideální volbou.

Jako dítě jsem měla pudlíka toy - dodnes na něj vzpomínám, úžasný všestranný pes, ochotný buď celý den lítat po výletech nebo klidně proležet v posteli. Velmi chytrý a lehce cvičitelný pejsek, rád dělá i kravinky typu cirkusových kousků. Jen se musí česat a to denně, jinak se dělají dredy. Určitě doporučuji.
Já bych se nebála u pudla ani střední velikosti. A vůbec ho nemusíte mít načinčanýho .... tenhle sestřih se mi líbí moc.
GAELLE
napsal(a):
je nádherný !!!
A velký černý pudl v podobném sportovním sestřihu je ještě lepší!
marcelaamax
napsal(a):
Na coursing jezdí smečka velkých pudlů, dokonce vyloženě ti načinačaní a s culíčkama. Mě se to teda hrozně nelíbí, povahově jsou asi super, ale já bych nedala ten vzhled
GAELLE - no a co velký černý pudl pro vás, když se vám líbí? :-)
no taky není úplně špatný nápad mně se na něm více líbí chování než vzhled. A možná je trochu malý, nebo aspoň tak vypadá. Do fousáče jsem se prostě zamilovala, i přítelovi se líbí tak asi zvítězí. Chce to se neukvapit. Vzhled by neměl být hlavní kriterium :) proto si o nich zatím zjišťuji info a s dvěma chovatelkama už jsem v úzkém kontaktu.

suzanne12345
napsal(a):
teriér není nejlepší kamarád jiných zvířátek
šiperka pouští chlupy, jenže je rozdíl sebrat chlupy normální a teriéří.. ty od teriéra neseberete.. a jo, pardon, máte pravdu, musí nepouštět chlupy.. no tak naháči a pudl, protože ti ostatní mají znetvořené nožičky nebo tlamičky
americký h. teriér je třeba 12 nebo 5 kilový a i výškový rozdíl je veliký.....ještě je takových nahatých pár... ale s pudlem, si myslím, půjde vše lépe
američan je možná pořád neuznaný ? nevím, tak aby se našel ten sportující lehce cvičitelný ne pětikilový a přátelský :-)
napsal(a):
teriér není nejlepší kamarád jiných zvířátek
šiperka pouští chlupy, jenže je rozdíl sebrat chlupy normální a teriéří.. ty od teriéra neseberete.. a jo, pardon, máte pravdu, musí nepouštět chlupy.. no tak naháči a pudl, protože ti ostatní mají znetvořené nožičky nebo tlamičky
americký h. teriér je třeba 12 nebo 5 kilový a i výškový rozdíl je veliký.....ještě je takových nahatých pár... ale s pudlem, si myslím, půjde vše lépe
američan je možná pořád neuznaný ? nevím, tak aby se našel ten sportující lehce cvičitelný ne pětikilový a přátelský :-)
Mě se ten americký bezsrstý teriér hrozně líbí, ale osobně znám jen jednoho, dost jsem si o nich četla a zdají se jako pohodoví. To je možná další z menších plemen, které bych si pořídila a nebo pak mexický naháč, ten může mít kolem 16 kg - ale toho neznám žádného osobně, podle infa na netu jsou to také ideální psi, ale nevím no, tam si myslím, že už to bude s povahou někde jinde. Děláme si s přítelem srandu z našich psů, že jestli budou pořád všude zapíchané ty chlupy, tak je vyměníme za naháče . Kupodivu se i příteli ten naháč (americký bezsrstý nebo mexický) líbí, tak třeba někdy na stará kolena bude
GAELLE
napsal(a):
no taky není úplně špatný nápad mně se na něm více líbí chování než vzhled. A možná je trochu malý, nebo aspoň tak vypadá. Do fousáče jsem se prostě zamilovala, i přítelovi se líbí tak asi zvítězí. Chce to se neukvapit. Vzhled by neměl být hlavní kriterium :) proto si o nich zatím zjišťuji info a s dvěma chovatelkama už jsem v úzkém kontaktu.
GALEE, jen dotaz, nic ve zlým, fakt mě to zajímá. Už jsem si všimla, že hnedtak nějaký pes se vám nezdá dost velký, jestli to dobře chápu, tak i královský pudl vám připadá malý. Nic proti gustu, ale...v jiné diskuzi píšete, že máte problémy s nohama, bývalý pes měl problémy se socializací (jasně, byl útulkáč), ale evidentně ani zkušenosti s výcvikem nemáte bůhvíjaké...
Ono pokud se ve výchově něco zvrtne (a víme, že je to hned a stává se to i zkušenějším) tak čím větší pes, tím větší problém pro vás i pro okolí. A u dorostence velkého plemene s vámi může pěkně zacloumat i prosté štěněčí nadšení. A co je u menšího pejska roztomilé a přejde se s úsměvem, vám u velkého psa mohou dát lidé pěkně "sežrat".
Dovedu pochopit, že pro někoho pidipes není pes, ale pokud bych neměla vůbec žádné zkušenosti s výcvikem, snažila bych se pořídit spíš plemeno, které v případě krize udržím, což konkrétně u mě bude tak do dvaceti kil.

marcelaamax
napsal(a):
Mě se ten americký bezsrstý teriér hrozně líbí, ale osobně znám jen jednoho, dost jsem si o nich četla a zdají se jako pohodoví. To je možná další z menších plemen, které bych si pořídila a nebo pak mexický naháč, ten může mít kolem 16 kg - ale toho neznám žádného osobně, podle infa na netu jsou to také ideální psi, ale nevím no, tam si myslím, že už to bude s povahou někde jinde. Děláme si s přítelem srandu z našich psů, že jestli budou pořád všude zapíchané ty chlupy, tak je vyměníme za naháče . Kupodivu se i příteli ten naháč (americký bezsrstý nebo mexický) líbí, tak třeba někdy na stará kolena bude
Mně se taky líbí, byla jsem na návštěvě u chovatelky a po netu komunikuju se dvěmi dalšími, a jsou fajn psi.
Samozřejmě jsou to pořád teriéři, ale kvůli té plešatosti v podstatě od začátku vzniku plemene (necelých 50 let) nejsou využíváni pracovně, tak už se ty teriéří hrany trochu otupily :-)
Taky si myslím, že s pudlem bude snazší pořízení, prostě pořád ten amík teriér je, ale určitě bude méně tvrdohlavý a snáze ovladatelný než třeba jack russell a další "echt" teriéři.
Dvě z těch chovatelek mají s nima v domácnosti kočky a prý úplně v pohodě, důležitý je přístup ke štěněti a výchova.
Na omak jsou příjemní, prostě hebká hladká kůže, prý i hodně příjemní než třeba peruán který má údajně kůži takovou jako gumovou? Já peruána nikdy nepohladila tak nemůžu sama srovnat
napsal(a):
Mně se taky líbí, byla jsem na návštěvě u chovatelky a po netu komunikuju se dvěmi dalšími, a jsou fajn psi.
Samozřejmě jsou to pořád teriéři, ale kvůli té plešatosti v podstatě od začátku vzniku plemene (necelých 50 let) nejsou využíváni pracovně, tak už se ty teriéří hrany trochu otupily :-)
Taky si myslím, že s pudlem bude snazší pořízení, prostě pořád ten amík teriér je, ale určitě bude méně tvrdohlavý a snáze ovladatelný než třeba jack russell a další "echt" teriéři.
Dvě z těch chovatelek mají s nima v domácnosti kočky a prý úplně v pohodě, důležitý je přístup ke štěněti a výchova.
Na omak jsou příjemní, prostě hebká hladká kůže, prý i hodně příjemní než třeba peruán který má údajně kůži takovou jako gumovou? Já peruána nikdy nepohladila tak nemůžu sama srovnat
Jo na dotek jsou moc příjemní a myslela jsem právě, že peruán a mexický naháč jsou v tomhle stejní, nevěděla jsem, že mají "jinou kůži" .

marcelaamax
napsal(a):
Jo na dotek jsou moc příjemní a myslela jsem právě, že peruán a mexický naháč jsou v tomhle stejní, nevěděla jsem, že mají "jinou kůži" .
Mexičan nevím, ale peruán prý ano. Prý se nezkušení veti i diví že tu tuhou kůži jde hůř propíchout :D
U amíků je ta jejich plešatost způsobená jiným genem než u ostatních naháčů, a taky jim nechybí zuby (u peruánů, mexičanů a číňanů prý je za chudozubost zodpovědný právě ten gen který způsobuje i nahatost).
napsal(a):
Mexičan nevím, ale peruán prý ano. Prý se nezkušení veti i diví že tu tuhou kůži jde hůř propíchout :D
U amíků je ta jejich plešatost způsobená jiným genem než u ostatních naháčů, a taky jim nechybí zuby (u peruánů, mexičanů a číňanů prý je za chudozubost zodpovědný právě ten gen který způsobuje i nahatost).
Ahaaa, díky za vysvětlení :-)
Edit.: já se zase hrozně divila, že na to jak je ten ABT živý a proletí každým křovím, tak že není celý poškrábaný

marcelaamax
napsal(a):
Ahaaa, díky za vysvětlení :-)
Edit.: já se zase hrozně divila, že na to jak je ten ABT živý a proletí každým křovím, tak že není celý poškrábaný
Na to poškrábání jsem se taky ptala :D prý se sice někdy poškrábou, ale hrozně rychle se jim to hojí, rychleji než chlupatým psům, asi jak má k ráně přístup vzduch.
A co mě udivilo - prý tak do cca 4 měsíců často vypadají jako kdyby měli neštovice - prý je to tím že se rodí chlupatí a postupně jim ta srst vypadává, tak než se jim póry uzavřou tak mají akné. Nejlíp je prý ničím to nepatlat a nechat být.
napsal(a):
Na to poškrábání jsem se taky ptala :D prý se sice někdy poškrábou, ale hrozně rychle se jim to hojí, rychleji než chlupatým psům, asi jak má k ráně přístup vzduch.
A co mě udivilo - prý tak do cca 4 měsíců často vypadají jako kdyby měli neštovice - prý je to tím že se rodí chlupatí a postupně jim ta srst vypadává, tak než se jim póry uzavřou tak mají akné. Nejlíp je prý ničím to nepatlat a nechat být.
Jo, to jsem si taky všimla, že štěnda mají takové nehezké pupínky. Ale zdálo se mi, že jen některá štěnda, ne všechna.
A k těm zubům - teď to čtu u mexičanů - BEZSRSTÁ VARIETA: je preferován kompletní počet řezáků.
Chybění několika řezáků, špičáků, stoliček nebo třenovních zubů, či vybočené zuby, by neměly být penalizovány, protože mnoho jedinců nemá hluboké kořeny zubů. Geneticky je chybění srsti úzce spojeno s chyběním zubů.
Více zde: https://moravian-pearl.webnode.cz/mexicky-nahac-standard/
A taky je u mexičanů preferována tmavá barva. Mě se nejvíc líbí ti "strakatí" naháči s flíčkama. A na mexičanovi se mi líbí víc to, že je větší než ABT. Ale povahově bude ABT jednodušší, snáz se s ním domluvíte.

marcelaamax
napsal(a):
Jo, to jsem si taky všimla, že štěnda mají takové nehezké pupínky. Ale zdálo se mi, že jen některá štěnda, ne všechna.
A k těm zubům - teď to čtu u mexičanů - BEZSRSTÁ VARIETA: je preferován kompletní počet řezáků.
Chybění několika řezáků, špičáků, stoliček nebo třenovních zubů, či vybočené zuby, by neměly být penalizovány, protože mnoho jedinců nemá hluboké kořeny zubů. Geneticky je chybění srsti úzce spojeno s chyběním zubů.
Více zde: https://moravian-pearl.webnode.cz/mexicky-nahac-standard/
A taky je u mexičanů preferována tmavá barva. Mě se nejvíc líbí ti "strakatí" naháči s flíčkama. A na mexičanovi se mi líbí víc to, že je větší než ABT. Ale povahově bude ABT jednodušší, snáz se s ním domluvíte.
Ti tmaví jsou prý praktičtější - všechny tři chovatelky mi řekly, že tmavé psy na začátku léta tak jednou dvakrát namažou opalovákem, než se opálí, a pak už ne, že se nespálí.
Kdežto světlá kůže se mazat musí celé léto (nejen bílá ale i aprikot...)
Terven
napsal(a):
GALEE, jen dotaz, nic ve zlým, fakt mě to zajímá. Už jsem si všimla, že hnedtak nějaký pes se vám nezdá dost velký, jestli to dobře chápu, tak i královský pudl vám připadá malý. Nic proti gustu, ale...v jiné diskuzi píšete, že máte problémy s nohama, bývalý pes měl problémy se socializací (jasně, byl útulkáč), ale evidentně ani zkušenosti s výcvikem nemáte bůhvíjaké...
Ono pokud se ve výchově něco zvrtne (a víme, že je to hned a stává se to i zkušenějším) tak čím větší pes, tím větší problém pro vás i pro okolí. A u dorostence velkého plemene s vámi může pěkně zacloumat i prosté štěněčí nadšení. A co je u menšího pejska roztomilé a přejde se s úsměvem, vám u velkého psa mohou dát lidé pěkně "sežrat".
Dovedu pochopit, že pro někoho pidipes není pes, ale pokud bych neměla vůbec žádné zkušenosti s výcvikem, snažila bych se pořídit spíš plemeno, které v případě krize udržím, což konkrétně u mě bude tak do dvaceti kil.
Vadi mi chuze ze schodu. Psa jsem udrzela bez problemu vazil 35kg.a nechci zadneho super velkeho psa. Koukam hodne i na povahu a ovladatelnost. Predtim jsme meli no tez nalezence. S nim problemy nebyly. A ano nejsme zadni kynologove to je fakt. Pes rozhodně nebude větší než no.

když se nad tím zamyslím, tak spíše než hmotnost psa bych upřednostnila plemena se značnou pracovní inteligencí a spíše nižším temperamentem, a patrně plemena, kde se povaha do chovu řeší....... i když teda ono je to spíš iluzorní, než že by to fakt povahy nějak řešilo.....
GAELLE
napsal(a):
to je fešák. On ten střih dělá hodně. Kamarádka měla černého středního a když přišel od kadeřnice byl nádherný. Bohužel oni ho moc neudržovali ale povaha pudla je fakt skvělá.
Jsou to pravidelné výdaje za údržbu.
A že by to psa nějak vyloženě těšilo, stát hodiny na stole ...
nasi kluci kniraci

XXX.XXX.112.141
Zdravím,
škoda, že Vás neoslovil malý knírač..Jsou tak tak báječní a krásní psi..Mám hned dva - pepř a sůl a černostříbřitého. Oba krásní, výstavně velmi úspěšní, zbytečně neštěkají, přitom je s nimi obrovská zábava..
Navíc jsou "skladní" všude s nimi (při dobré výchově) můžete, milují děti, kočky, ostatní zvířata..
Dokážou ujít obrovské vzdálenosti, nebo se i jen tak klidně několik dní válet..
Když srst pravidelně trimujete, nenajdete doma ani chloupek...
Pepřáci jsou všeobecně klidnější, ti černostříbřití více temperamentní
Ať u Vás nakonec vyhraje pudlík, nebo cokoliv, musela jsem to sem alespoň napsat
rapotacka11
napsal(a):
Jsou to pravidelné výdaje za údržbu.
A že by to psa nějak vyloženě těšilo, stát hodiny na stole ...
našeho jsme stříhali doma strojkem od jara do podzimu a na stříhání se těšil = byly piškoty a pamlsky a mne to bavilo. Navíc tím že byl vořech jsem mu mohla udělat jakýkoliv střih a lidi se za ním otáčeli třeba právě na lvíčka i s lvím ocasem. Jasně že u psů s pp co jdou na výstavy je to oněčem jiném............