Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám otázku ohledně výživy dospívajícího psa. Je mu 7 měsíců, asi by měl žrát aspoň 2x denně, ale nevyhovuje mu to.
Dřív než ve 3h odpoledne do něj žrádlo nedostanu, a to ani kolikrát nechce a porýpe se v tom. S chutí by žral až kolem 17-18h, a to klidně celou denní dávku naráz. Vadilo by, kdybych mu už začala dávala žrát jen 1x denně? On už jako malé štěňátko nechtěl žrát podle tabulek, ale méně často větší porci...
Větší jednorázovu porci žrádla zvládá v pohodě, tráví mu to výborně.

Klíďo krmte jednou denně, když chce žrát jednou denně. Sedm měsíců, to už je dospívající halama, žádné štěňátko, co má malé bříško.

...sorry, že se směju, ale my dodnes krmíme 5x denně (oficiálně všem tvrdím, že 3x - dopolední a odpolední sváču nepočítám).....fena říká, že kdyby měla jíst jednou denně, tak umře hlady....já jí říkám "ale Sárinko, jsou lidi, kteří jednou týdně nedaj pejskům napapat vůbec" ..."no tak to bych umřela určitě"
No u afgána to bylo opačně..."Lupoušku, pojď se alespoň navečeřet" a on na to "a co kdybych se najedl až zítra"....a já "neexistuje, jsi ve vývinu, tak papat musíš".....a on "ale tohle je psí jídlo to já nechci" a já "a nedal by sis bramborovou kašičku s pečeným kuřátkem?"...."no tak jo, ale jenom trošku"
napsal(a):
...sorry, že se směju, ale my dodnes krmíme 5x denně (oficiálně všem tvrdím, že 3x - dopolední a odpolední sváču nepočítám).....fena říká, že kdyby měla jíst jednou denně, tak umře hlady....já jí říkám "ale Sárinko, jsou lidi, kteří jednou týdně nedaj pejskům napapat vůbec" ..."no tak to bych umřela určitě"
No u afgána to bylo opačně..."Lupoušku, pojď se alespoň navečeřet" a on na to "a co kdybych se najedl až zítra"....a já "neexistuje, jsi ve vývinu, tak papat musíš".....a on "ale tohle je psí jídlo to já nechci" a já "a nedal by sis bramborovou kašičku s pečeným kuřátkem?"...."no tak jo, ale jenom trošku"
Teda vy byste mohla napsat nějakou knížku
napsal(a):
Jo, znám. Pinčové - trpasličí i německá, sežerou kdykoliv, cokoliv a v jakémkoliv množství, krmení 1x denně by braly jako vražedný útok, mladší 3 letá šarplaninka prostě 1x denně něco sežere a 11 letá šarplaninka v poslední době žere jen tehdy, když jí krmím lžící a trvá nám to třena půl hodiny, než do ní dostanu aspoň záchovnou dávku. Samo, že má všechna vyšetření, je nežravec od štěněte, ale vystupňovala to k dokonalosti. Když byla mladší, prostě - chceš/nechceš - seberu, dostaneš zítra. Ale v jejím věku si to již netroufnu, když jsem to pár dní zkusila touto donucovací metodou, čubině vylezly kyčelní kosti. Takže do ní dostávám přiměřenou porci denně za každou cenu. Když je nejhůř, tak klidně i svíčkovou s knedlíkem, piškoty s tučným tvarohem, hovězí polévku s namočenou houskou apod. Prostě cokoliv, co mi holčička sní, hlavně ať má sílu tu s námi být co nejdéle.
Mám taky máložravku (pastevec) často co dostane, to zahrabe. No... zahrabe... já vám nevím, neexistuje nějaký kurz na zahrabávání? Že bych toho mého přihlásila... Tohle je zahrabaná kuřecí noha
Čajda
napsal(a):
Mám taky máložravku (pastevec) často co dostane, to zahrabe. No... zahrabe... já vám nevím, neexistuje nějaký kurz na zahrabávání? Že bych toho mého přihlásila... Tohle je zahrabaná kuřecí noha
Taky pastevecké holky zahrabávají, ale na to musím ve střehu, vyhrabat a sebrat. Jinak si zahrabané zásoby hlídají před všemi ostatními fenami i kočkami a pak je zbytečný řev (neublíží si).

Můj pes by taky jedl jednou denně, kdyby mohl. Od rána do večera.
Tak to řešíme tak, že mimo maso ráno a k večeru se cpe okurkou, popř. v sezóně melounem. No a za ochotu nechat se polapit k venčení v tomhle smrtelně nebezpečném chladném počasí dostává po návratu šprotu, když to není zrovna před jídlem. A kruci, nevyndala jsem nové z mrazáku. Nevím, za co půjde počůrat značku před spaním...

conie
napsal(a):
Jo, znám. Pinčové - trpasličí i německá, sežerou kdykoliv, cokoliv a v jakémkoliv množství, krmení 1x denně by braly jako vražedný útok, mladší 3 letá šarplaninka prostě 1x denně něco sežere a 11 letá šarplaninka v poslední době žere jen tehdy, když jí krmím lžící a trvá nám to třena půl hodiny, než do ní dostanu aspoň záchovnou dávku. Samo, že má všechna vyšetření, je nežravec od štěněte, ale vystupňovala to k dokonalosti. Když byla mladší, prostě - chceš/nechceš - seberu, dostaneš zítra. Ale v jejím věku si to již netroufnu, když jsem to pár dní zkusila touto donucovací metodou, čubině vylezly kyčelní kosti. Takže do ní dostávám přiměřenou porci denně za každou cenu. Když je nejhůř, tak klidně i svíčkovou s knedlíkem, piškoty s tučným tvarohem, hovězí polévku s namočenou houskou apod. Prostě cokoliv, co mi holčička sní, hlavně ať má sílu tu s námi být co nejdéle.
Jo afgána jsem krmila stejně...defakto, co se uvařilo pro děti, to dostal i pes a i tak to bylo "s kecama"......takže ano i tu svíčkovou s knedlíkem a s masíčkem...kuče na paprice s kolínkama, sekanou s bramborama......pro malý děti člověk nějak echt nesolí a nekoření, takže si myslím, že v poho a navíc výhoda, že se vařilo pro všechny najednou.....akorát teda když bylo třeba vepřový na mrkvi(nebo varianta na kapustě) nebo nějakej podobnej...dle mého afgáního ofrňouska....blivajs (...blivajs S nebo Z??...S je hezčí .)..tak to jsem mu třeba udělala tresku na másle a šťouchaný brambory.....to potom ale zase protestovali děti "prej a proč to Lumba nemusí a my jo:?? ...."......no milé děti to je proto, že pejskovi by zelenina neudělala dobře...
Ale taky byly dny, kdy jsem do něj nemohla nic dostat....takže jsem před ním klečela a prosila ho, aby si vzal alespoň kousek jeho oblíbené šunčičky...no tak si jí nakonec vzal...otočil hlavu, vyplivnul jí a odešel
Bohužel jsem na tu něžravost nakonec dojela......když totiž přestal jíst nebo resp. s prstu ještě olízal pribiňák, paštiku, pak už ani to, tak jsem ho vezla na veterinu až třetí den...pes ani nevypadal nemocně, to že polehával mi divný nepřišlo, doma a na zahradě byl vysloveně válecí typ...no a už se ho zachránit nepodařilo, za další 4 dny byl konec...
To feňule...to moje akční zlobidlo a divoška, když cca v šesti měsících nejedla jeden den nebo jedla, ale na tu její žravost nic moc, tak jsem jí po té zkušenosti okamžitě popadla a hned k vetovi...prý "tak co vám je??" ....a já "víte..je hodná a pomalu papá" .....no vet na mě koukal, jak na blázna, takže jsem musela dovysvětlit, že normálně je "na pěst" a že by nejraději sežrala všechno, hned a všem..i kdyby toho bylo tolik, že by to vyzvracela a šla dojíst zbytek
Opravdu ze srdce vám přeju, aby to vaše chlupatý psí štěstíčko s vámi bylo ještě dlouho

Čajda
napsal(a):

napsal(a):
Můj pes by taky jedl jednou denně, kdyby mohl. Od rána do večera.
Tak to řešíme tak, že mimo maso ráno a k večeru se cpe okurkou, popř. v sezóně melounem. No a za ochotu nechat se polapit k venčení v tomhle smrtelně nebezpečném chladném počasí dostává po návratu šprotu, když to není zrovna před jídlem. A kruci, nevyndala jsem nové z mrazáku. Nevím, za co půjde počůrat značku před spaním...
Prostě váš pes je pašák ....vždycky když popisujete peripetie s tím odchodem ven, tak se fakty od srdce zasměju ....i když afgánisko bylo něco podobnýho..."Lupí jdeme dělat čůranda"...."a nezbláznila jsi se??..nevidíš, že venku prší...popř. fouká vítr...popř. obé najednou?? "..."Zlato, jsou dvě hodiny odpoledne a ještě jsi nebyl venku, prostě musíš a fertig".....no chvíli stál ve dveřích s dost vyčítavým pohledem...jakože "není tohle týrání zvířat...psí sociálku na tebe", pak vyběhl na dvorek...počůral první keřík (cca 1,5 metru od dveří a já než jsem stihla vylézt (jakože půjdem alespoň na zagradu) a zavřít za sebou dveře, tak už byl zpátky, zalehl na svůj gaučík a fertig.....
Ale na toho vašeho borce fakty neměl

conie
napsal(a):
Taky pastevecké holky zahrabávají, ale na to musím ve střehu, vyhrabat a sebrat. Jinak si zahrabané zásoby hlídají před všemi ostatními fenami i kočkami a pak je zbytečný řev (neublíží si).
No moje ovčanda byla na zahrabávání expert....není nad to, když vám pes přinese do obýváku vepřovou nožičku, co byla třeba týden v zemi ...no taky se jí moc nechtělo takovou """""mňamku voňavou a čisťoučkou"""" odevzdat
napsal(a):
No moje ovčanda byla na zahrabávání expert....není nad to, když vám pes přinese do obýváku vepřovou nožičku, co byla třeba týden v zemi ...no taky se jí moc nechtělo takovou """""mňamku voňavou a čisťoučkou"""" odevzdat
Jo zelené vepřové nožičky jsou ještě docela fajn... Ale - na chalupu v zimě jsme psům z celé rodiny vzali těžce sehnané velké hovězí a telecí kosti. No, nějak jim moc nešmakovalo, asi byla zima (nějakých minus 10 a méně). Další návštěva chalupy na jaře - psi začali nosit cosi zeleno-hnědého šíleně páchnoucího, obrovského.... Prostě FUJTAJBL - pro nás tedy .

Čajda napsal(a):
Mám taky máložravku (pastevec) často co dostane, to zahrabe.
Tak on by si taky dal říct častěji, kdybych nekrmila granulemi. Není vysloveně nežravec, když mu občas udělám negranulovou dávku, cpe se ochotně třeba i ráno (ale možná je to jen změnou monotónní diety).
Do granulí se nehrne, začne žrát, až když má hlad. Sice mu je různě ochucuji, někdy přidám trochu psí paštiky, jindy jogurt a vajíčko, nebo přeliju vývarem, ale furt jsou to hnědý kuličky .
Takové čerstvé kuřecí krky rozvoněné na pánvi s krátce podušenou nastrouhanou mrkvičkou a spařenými ovesnými vločkami, to je prostě jiná liga. Ráda bych ale zůstala u granulí jako základu a jen občas mu přilepšila masem, přijde mi to jednodušší a praktičtější třeba na dovolené nebo když bych ho potřebovala někdy pohlídat. Samozřejmě volím kvalitnější granule, teď máme Essential.

to sardullah
S tím venčením je to fakt peklo. Večer jsem ho i přes zodpovědně odevzdaný bobek na nejbližším možném místě zase strašlivě zradila. I přes zoufalý odpor jsem ho odtáhla jako kachnu 2 ulice dál za smečkou přátel.
Ale doma naopak v pohodě. Po hodině blbnutí, kdy už mě to přestalo bavit, stačil dotaz, jestli jdem ven. Následovala panika, dvoumetrový skok na gauč a pád rovnou do klubíčka, aby bylo jasno, že to s tou akutní potřebou spánku myslí smrtelně vážně.
napsal(a):
Jo afgána jsem krmila stejně...defakto, co se uvařilo pro děti, to dostal i pes a i tak to bylo "s kecama"......takže ano i tu svíčkovou s knedlíkem a s masíčkem...kuče na paprice s kolínkama, sekanou s bramborama......pro malý děti člověk nějak echt nesolí a nekoření, takže si myslím, že v poho a navíc výhoda, že se vařilo pro všechny najednou.....akorát teda když bylo třeba vepřový na mrkvi(nebo varianta na kapustě) nebo nějakej podobnej...dle mého afgáního ofrňouska....blivajs (...blivajs S nebo Z??...S je hezčí .)..tak to jsem mu třeba udělala tresku na másle a šťouchaný brambory.....to potom ale zase protestovali děti "prej a proč to Lumba nemusí a my jo:?? ...."......no milé děti to je proto, že pejskovi by zelenina neudělala dobře...
Ale taky byly dny, kdy jsem do něj nemohla nic dostat....takže jsem před ním klečela a prosila ho, aby si vzal alespoň kousek jeho oblíbené šunčičky...no tak si jí nakonec vzal...otočil hlavu, vyplivnul jí a odešel
Bohužel jsem na tu něžravost nakonec dojela......když totiž přestal jíst nebo resp. s prstu ještě olízal pribiňák, paštiku, pak už ani to, tak jsem ho vezla na veterinu až třetí den...pes ani nevypadal nemocně, to že polehával mi divný nepřišlo, doma a na zahradě byl vysloveně válecí typ...no a už se ho zachránit nepodařilo, za další 4 dny byl konec...
To feňule...to moje akční zlobidlo a divoška, když cca v šesti měsících nejedla jeden den nebo jedla, ale na tu její žravost nic moc, tak jsem jí po té zkušenosti okamžitě popadla a hned k vetovi...prý "tak co vám je??" ....a já "víte..je hodná a pomalu papá" .....no vet na mě koukal, jak na blázna, takže jsem musela dovysvětlit, že normálně je "na pěst" a že by nejraději sežrala všechno, hned a všem..i kdyby toho bylo tolik, že by to vyzvracela a šla dojíst zbytek
Opravdu ze srdce vám přeju, aby to vaše chlupatý psí štěstíčko s vámi bylo ještě dlouho
Já jednou volala vetovi:Hele,prosímtě,mám tu krávu,nic na ní nevidím,ale ona nekope při dojení,to je nějaký divný-no připadala jsem si jako cvok,ale druhej den mi potratila...

Tý jo....ta moje fena je fakt hrozná......pesani už hajaj dole na chodbě, slyšim jak chrápou, jdu do ledničky (potichoučku, abych je nevzbudila, otevřu lednici, zavřu dveřka a stojí tam fena a ptá se "co tady děláš???...ty jdeš jíst, takhle na noc, tak já ti s tím pomůžu, abys neztlostla"....já jí říkám "Šarinku, jdi si hajnout, já si jdu nalejt jenom trochu mlíka"........jukne na flašku s míkem v mojí ruce a prej "tak fajn, mlíko si dám taky...a prosím do misky mi to nelej, já to radši z hrnečku"...."Sáro, nebudu kvůli tobě špinit další hrnek:...."nemusíš, napiju se z tvýho a můžeš pít první "......
Fakty nechápu lidi, co říkaj..."to by mě zajímalo, co by nám náš pes řekl, kdyby uměl mluvit".........to jako jejich pes nemluví??.... ...no to jsou dneska psi
napsal(a):
Tý jo....ta moje fena je fakt hrozná......pesani už hajaj dole na chodbě, slyšim jak chrápou, jdu do ledničky (potichoučku, abych je nevzbudila, otevřu lednici, zavřu dveřka a stojí tam fena a ptá se "co tady děláš???...ty jdeš jíst, takhle na noc, tak já ti s tím pomůžu, abys neztlostla"....já jí říkám "Šarinku, jdi si hajnout, já si jdu nalejt jenom trochu mlíka"........jukne na flašku s míkem v mojí ruce a prej "tak fajn, mlíko si dám taky...a prosím do misky mi to nelej, já to radši z hrnečku"...."Sáro, nebudu kvůli tobě špinit další hrnek:...."nemusíš, napiju se z tvýho a můžeš pít první "......
Fakty nechápu lidi, co říkaj..."to by mě zajímalo, co by nám náš pes řekl, kdyby uměl mluvit".........to jako jejich pes nemluví??.... ...no to jsou dneska psi
Kdo žije se psy delší dobu, rozumí i jejich řeči. Kdo ne, jeho chyba. Průšvih je,když máte doma smečku 5 fen různého plemene i stáří a k tomu 3 kočíčáky. To aby člověk byl obdařen nadpřirozenými schopnostmi. Nebo - prostě vím a chápu, co mi moje zvířata chtějí sdělit.Pokud se mýlím, vyřešte si to mezi sebou
když sní vše co má tak ok. Starší až do dospělosti moc nechtěla žrát, průjmy takže dostává ráno a večer a mladší je 11m a zatím žere 4x denně . Celou dávku by nesežrala. Od hárání cca 2m žrala hodně málo, ted 3 den zase jí dobře,ale vše najednou by nesežrala určitě. Já jsme stejně doma tak mne to nevadí A včera si mladší dala ještě po večeři svačinu. Syn si položil rohlík na stolek vedle postele a jen se otočil a prý blbý vtipy a kde má tu šunku , mladší se v kuchyni olizovala takže to bylo jasné.
Se straší byl boj, čuchla a odešla, na veterině jsem se ptala a prý jí to stačí. Konečně sežere co dostane a je to konečně i na ní vidět, při pohlazení žádné kosti. Ted je i víc chlupatá tak vypadá lépe. A to by měla být zavalitá což není, manžel říká fitness grifon Snad už se z toho vyhrabala a trávení se jí upravilo. Sice bude furt menší ale alespoň ne tk hubená. Mladší jí v 6m už přerostla.

napsal(a):
Teď na FB běží dobrá hláška.
"Život se psem je z 90 % o vzájemném sledování a hlídání, co ten druhý zrovna asi žere."

Markéta80
napsal(a):
když sní vše co má tak ok. Starší až do dospělosti moc nechtěla žrát, průjmy takže dostává ráno a večer a mladší je 11m a zatím žere 4x denně . Celou dávku by nesežrala. Od hárání cca 2m žrala hodně málo, ted 3 den zase jí dobře,ale vše najednou by nesežrala určitě. Já jsme stejně doma tak mne to nevadí A včera si mladší dala ještě po večeři svačinu. Syn si položil rohlík na stolek vedle postele a jen se otočil a prý blbý vtipy a kde má tu šunku , mladší se v kuchyni olizovala takže to bylo jasné.
Se straší byl boj, čuchla a odešla, na veterině jsem se ptala a prý jí to stačí. Konečně sežere co dostane a je to konečně i na ní vidět, při pohlazení žádné kosti. Ted je i víc chlupatá tak vypadá lépe. A to by měla být zavalitá což není, manžel říká fitness grifon Snad už se z toho vyhrabala a trávení se jí upravilo. Sice bude furt menší ale alespoň ne tk hubená. Mladší jí v 6m už přerostla.
On sežere o něco míň, než je v tabulce na granujlích, ale evidentně mu to stačí, je v ideální zimní kondici, kosti nikde nelezou, malinkatá vstvička tuku na žebrech. Ale od pohledu je to vyčouhlé nohaté stvoření, potřebuje zmohutnět, ale tloustnout ne.

napsal(a):
"Život se psem je z 90 % o vzájemném sledování a hlídání, co ten druhý zrovna asi žere."
Souhlasím, předevčírem jsem chvilku nedávala pozor, protože jsem čučela přes plot do zahradnictví co to tam pěkného roste, a Nora si zatím našla celou oslizlou nohu nějaký kamerunky nebo tak a prý že super, že buď můžu ještě koukat na květiny a ona to okouše rovnou, nebo že s tím jdeme domů

napsal(a):
No vždyť to u nás říkáme furt..."fena dává pozor, jestli dávám pozor a když nedávám pozor, tak mi všechno sežere"......a vypije
Edit:
teda všechno nepije...třeba vodu se šťávou nee....ale čaj, kakajíčko, mlíko, bílý kafe..to jo....jak spustim hrnek z očí, byť na miliontinu sekundy, tak mám smůlu....ještěže mám myčku....víte co my za den máme za spotřebu hrnků??
napsal(a):
Souhlasím, předevčírem jsem chvilku nedávala pozor, protože jsem čučela přes plot do zahradnictví co to tam pěkného roste, a Nora si zatím našla celou oslizlou nohu nějaký kamerunky nebo tak a prý že super, že buď můžu ještě koukat na květiny a ona to okouše rovnou, nebo že s tím jdeme domů
Z toho (snad) vyroste Mě překvapil ten můj, když jsme se vraceli z vycházky v Beskydech, stáli jsme už u auta a pes nějak moc šmejdil kolem jednoho keře, na kterém dole visel jakýsi hadr. Stáhl ho dolů na sníh, lehl si k tomu a kouká na mě. Tak tam jdu a on to nebyl hadr, ale zmrzlé kůzle, tak asi týdenní, naprosto neporušené. Jak se tam dostalo, netuším. Pochválila jsem psa, že to našel, společně jsme si kůzle prohlídli ze všech stran, ale pak jsem konstatovala, že to tady necháme, že se nám to nehodí . Na povel "pojď jdeme už" se zvedl a bez dalšího zájmu o úlovek hupsl do auta.
On prostě nic venku nežere a doma občas něco, jen tak aby hlady neumřel.
Já krmím dospěláka dvakrát denně. Ale i kdybych ho krmila 10x denně tak on bude žrát prostě pořád . Štěně to samé. Nevím čím to, ale všichni psi co jsme měli v rodině, co si pamatuji, tak žrali takhle. Neznám, že by nechali něco v misce nebo že by měli žrádlo v misce celý den. Ne, prostě se položí miska a během chvilky je vyluxovaná. A ani nejsou vybíraví, snědí skoro vše. Takže u nás kdyby psi odmítli jídlo, tak bych hned věděla, že je problém.

napsal(a):
Mám otázku ohledně výživy dospívajícího psa. Je mu 7 měsíců, asi by měl žrát aspoň 2x denně, ale nevyhovuje mu to.
Dřív než ve 3h odpoledne do něj žrádlo nedostanu, a to ani kolikrát nechce a porýpe se v tom. S chutí by žral až kolem 17-18h, a to klidně celou denní dávku naráz. Vadilo by, kdybych mu už začala dávala žrát jen 1x denně? On už jako malé štěňátko nechtěl žrát podle tabulek, ale méně často větší porci...
Větší jednorázovu porci žrádla zvládá v pohodě, tráví mu to výborně.
Klidně mu dejte jen jednou denně. Řiďte se podle psa a ne podle tabulek. Jestli krmíte granulemi, zvažte možnost krmit ad libitum, to znamená nechat mu nasypané granule v misce pořád, aby se nažral kdy chce. Já jsem tak krmila dva psy velkého plemene, a velice se mi to osvědčilo.

napsal(a):
Klidně mu dejte jen jednou denně. Řiďte se podle psa a ne podle tabulek. Jestli krmíte granulemi, zvažte možnost krmit ad libitum, to znamená nechat mu nasypané granule v misce pořád, aby se nažral kdy chce. Já jsem tak krmila dva psy velkého plemene, a velice se mi to osvědčilo.
Nasypané granule nechat v misce nemůžu, máme doma ještě jednoho psa - pažravce. Ten by se za chvíli neunesl.
Najela jsem včera na systém "velké žrádlo" odpoledne po procházce a večer nabídnu trochu suchých granulí, když si nevezme, schovám na další den.

marcelaamax
napsal(a):
Já krmím dospěláka dvakrát denně. Ale i kdybych ho krmila 10x denně tak on bude žrát prostě pořád . Štěně to samé. Nevím čím to, ale všichni psi co jsme měli v rodině, co si pamatuji, tak žrali takhle. Neznám, že by nechali něco v misce nebo že by měli žrádlo v misce celý den. Ne, prostě se položí miska a během chvilky je vyluxovaná. A ani nejsou vybíraví, snědí skoro vše. Takže u nás kdyby psi odmítli jídlo, tak bych hned věděla, že je problém.
Jo u nás to samý....afgánovi jsem nasypala do misky granule, kdyby ho náhodou přepadl hlad a my nebyli doma, za týden jsem je vyhodila - už byly zaprášený a nasypala čestvý....za ten týden bych to u něj šanovala na 3-4 granule denně (tak nějak spotřeba čivavy? - byly to velký granule)....prostě v noci občas šel a zobnul si.....a jediný granule co jedl byly klasický marketovky Chappi...nevím jak dnes, protože granule nekupuju, ale za jeho éry byly různobarevné a některé měkčí a ty teda tak nějak vyzobával, co se mu hodilo....
Moji psi by granule v misce nenechali (o jiném jídle nemluvě)...aby tam furt něco bylo, tak by tam musel být automatickej zásobník...něco jako maj kotle na uhlí....nevim kolik by v sobě museli mít jídla, aby už jíst nechtěli a zkoušet to nebudu to by bylo o zdraví.
Vlastně kecám....když dám do misky syrovýho lososa, kupu syrovýho masa nebo mletinu, tak si pes max zobne, možná ani to ne....ale zase to po něm víc než ochotně dožere fena.

to teda nevidím dobře, nechat granule furt, to ta vyváženost, zvlášť u štěněte, trošku pokulhává
2x denně by měli jíst velcí psi, že prý kvůli torzi, ale většina majitelů pejsků je ráda, když pes jí aspoň jednou :-)
jak to tu čtu, díky za megí, sežere vše kdykoli, i ve spánku, fakt
když nechce granule a něco jiného jo, proč nekrmit něčím jiným
protože proto, no

napsal(a):
to teda nevidím dobře, nechat granule furt, to ta vyváženost, zvlášť u štěněte, trošku pokulhává
2x denně by měli jíst velcí psi, že prý kvůli torzi, ale většina majitelů pejsků je ráda, když pes jí aspoň jednou :-)
protože proto, no
Jak jsem psala, dorostenec není hubený, naopak má mírnou rezervu. Pokud by z něj lezly kosti, samozřejmě bych zvážila změnu stravy, ale pokud prospívá a jde jen o frekvenci krmení, chci zůstat u granulí. Občas mu nachystám lukulské hody, ať se poměje, chci mít ale zachovánu tu možnost sypat jen granule, z čistě praktického hlediska.

napsal(a):
Jak jsem psala, dorostenec není hubený, naopak má mírnou rezervu. Pokud by z něj lezly kosti, samozřejmě bych zvážila změnu stravy, ale pokud prospívá a jde jen o frekvenci krmení, chci zůstat u granulí. Občas mu nachystám lukulské hody, ať se poměje, chci mít ale zachovánu tu možnost sypat jen granule, z čistě praktického hlediska.
a tak jo, chápu, u nás je ráno maso, večer granule, někdy maso a maso, možnost sypat granule nezmizela a pes se má furt :-)

napsal(a):
a tak jo, chápu, u nás je ráno maso, večer granule, někdy maso a maso, možnost sypat granule nezmizela a pes se má furt :-)
Jakmile bych dala ráno maso, večer by mi granule nežral, to už jsem zkoušela. A stačí dát maso 2 dny po sobě a následující den si granule maximálně uzobne na zahnání největšího hladu a stále doufá v daší dávku masa. Já ho chápu, je to určitě lepší gáblík, ale prostě plně na maso přecházet nechci. Takže mu občas udělám masový den, ale pak zase chvíli krmím jen granulemi.

napsal(a):
protože proto, no
A proč by vyváženost měla pokulhávat??

napsal(a):
A proč by vyváženost měla pokulhávat??
když bude jíst kolik pes chce a ne určitou dávku ?

napsal(a):
když bude jíst kolik pes chce a ne určitou dávku ?
V tom množství granulí, ať už je jakékoliv, které sežere, je přece pořád stejný poměr všech složek.
Nikdy jsem nekrmila dávkami podle tabulek, a divte se, psi prospívali. Vše se nedá zaškatulkovat, roztabulkovat.

napsal(a):
V tom množství granulí, ať už je jakékoliv, které sežere, je přece pořád stejný poměr všech složek.
Nikdy jsem nekrmila dávkami podle tabulek, a divte se, psi prospívali. Vše se nedá zaškatulkovat, roztabulkovat.
překrmování nevadí, nedokrmování nevadí, ale poměr je správný

napsal(a):
překrmování nevadí, nedokrmování nevadí, ale poměr je správný
edit.: se to poslalo dvakrát, pardon
tahle metoda krmení je nesmysl, ať granulemi nebo masem, protože proto, jsou z toho problémy
balu, bez legrace, přijde Vám normální dát štěněti kilo granulí, ať si dá kolik chce ? co správný růst kostry ? oblíbené téma prošlapy a dkk .... ? takhle krmit asi nejde jen proto, že někdo měl 4 psy a ti to zrovna unesli.. nebo ano ?
vedle píšete jak jsou granule dobré, že psi vyrostli fajn... a tady zas že jedli co hrdlo ráčí, ale takto se granulemi ani ničím jiným nekrmí, jsou nějaké cca dávky..ne že každý gram a tabulek dvacet řešit, ale krmit neomezeně vs přibližně 20 30 dkg je prostě jiné

Uff, ze množství nehraje roli, když pomery jsou OK?
Budu se ted drzet jen nedostatku.
Existuje něco, jako je minimalni požadavek na ziviny - a ty když telo nedostava ( bud dlouhodobe, nebo v době překotného rustu) - podepise se to na tom zvireti.
Často nevratně.
Jsou marne idealni pomery -když proste chybí množství, ze kterého to telo vyzije.
Co je nejnebezpecnejsi u rychle rostouciho stenete ? Dlouhodoby prujem.
Zvire je na diete, plus muze mit snizenou schopnost absorce zivin - a uz se taky nemusi nikdy "dokrmit".
Souvisi s tim nejen pochuchy rustu -ale i metabolismu, imunity.
Ale jinak at si samo každý krmi jak chce
Krmit granulemi ad libitum snad lze pouze dospělé totální nežravce, kteří si tu a tam zobnou záchovnou dávku anebo psy, kterým ty granule tak moc nechutnají, že přežrání prostě nehrozí.
Že si pes vezme, kolik potřebuje, je pověra a doporučovat to v případě štěňat mi přijde vysloveně nebezpečné. Většina zdravých psů (štěňat zejména) s normálním apetitem nemá "stopku", takže se tímto způsobem bude přežírat do bezvědomí.
A pokud granule budou v misce zbývat, jak už jsem psala, bude to tím, že buď je nežravec anebo mu moc nechutnají - a to pak nemáte vůbec kontrolu, zda do sebe dostal nějaké minimální množství živin.
Netřeba krmit podle tabulek- však u kvalitních granulí je vždycky uvedeno, že dávka je jenom orientační a je třeba se řídit kondicí psa.

i skladatelé granulových receptur nevychází jen z množství Ca a P, ale z kalorií
jednoduše se dá říct, že čím víc kalorií, tím víc vápníku koluje v psovi
poměr může vypadat dobře, ale nezáleží jen na těch dvou, kecá jim do toho ..všichni
napsal(a):
Kdyby nebylo tabulek a škatulek, o čem by megíí psalo? A propó, megíí, už máte ve vlastním pinktlich nalajnovaném jídelníčku dnes zkonzumovanou svou denní dávku vápníku, železa a kyseliny listové?
Zas ty tabulky a poměry tak neprožívejte.
Tabulky na granulích ohledně složení a dávky jsou, obávám se, vždy pouze velmi široce orientační. A co je největší průser, nenajdete stejné dva psy, vážící např. 20 kg, kteří mají absolutně stejné nároky na krmnou dávku a živiny v ní zastoupené.
Každý pes je originál, má jiný základní metabolismus, jiný energetický výdej - co tam chcete tabulkovat? Svého psa zná nejlépe majitel, a ten by měl mít jasno v tom, jak pes prospívá a jaká dávka jakého krmiva mu maximálně svědčí.

napsal(a):
Uff, ze množství nehraje roli, když pomery jsou OK?
Budu se ted drzet jen nedostatku.
Existuje něco, jako je minimalni požadavek na ziviny - a ty když telo nedostava ( bud dlouhodobe, nebo v době překotného rustu) - podepise se to na tom zvireti.
Často nevratně.
Jsou marne idealni pomery -když proste chybí množství, ze kterého to telo vyzije.
Co je nejnebezpecnejsi u rychle rostouciho stenete ? Dlouhodoby prujem.
Zvire je na diete, plus muze mit snizenou schopnost absorce zivin - a uz se taky nemusi nikdy "dokrmit".
Souvisi s tim nejen pochuchy rustu -ale i metabolismu, imunity.
Ale jinak at si samo každý krmi jak chce
To musím odsouhlasit. Ten náš druhý pejsek - důchodce, zažil drsné mládí v nedostatku všeho (žrádla, ale i lásky), narodil se v útulku, odkud si ho jako štěňátko adoptovali s prominutím pitomci. Nechali ho samotného venku na dvoře, bez boudy, bez pravidelného a dostatečného přísunu žrádla. Že to přežil, za to vděčí sousedům, škoda jen, že nezasáhli radikálněji než krmením z ruky mezi plaňkami plotu. Když bylo štěněti cca 10 měsíců, hodili ho do útulku zpátky přes plot, že už ho nechtějí. Podvyživený malý psík, tipuji ho na křížence jezevčíka. Vzali jsme si ho v naivitě, že mu dáme domov a péči, ale byla to fuška. Učila jsem ho žrát z misky, neznal to. Odnesla to kostra a kůže, oboje se sklonem k problémům, určitě nedorostl plné velikosti, kterou má v genech. Takže i na množství žrádla záleží, ale nějaká tolerance tam bude, tohle byl extrém. Teď mu bylo 14 a ještě se drží, dědoušek.
saola
napsal(a):
Kdyby nebylo tabulek a škatulek, o čem by megíí psalo? A propó, megíí, už máte ve vlastním pinktlich nalajnovaném jídelníčku dnes zkonzumovanou svou denní dávku vápníku, železa a kyseliny listové?
Tabulky na granulích ohledně složení a dávky jsou, obávám se, vždy pouze velmi široce orientační. A co je největší průser, nenajdete stejné dva psy, vážící např. 20 kg, kteří mají absolutně stejné nároky na krmnou dávku a živiny v ní zastoupené.
Každý pes je originál, má jiný základní metabolismus, jiný energetický výdej - co tam chcete tabulkovat? Svého psa zná nejlépe majitel, a ten by měl mít jasno v tom, jak pes prospívá a jaká dávka jakého krmiva mu maximálně svědčí.
Tabulky bych do toho netahala, ty zmínila jako první právě Balu. Nikdo nepíše, že je třeba držet se tabulek, nýbrž že krmení granulemi ad libitum je špatně, zvlášť u štěněte. To je rozdíl.
Ale je vidět, že pro vás je autor před obsahem , pokud je možnost rejpnout si do "oblíbeného" nicku, klíďo dáte palec nahoru i granulím co hrdlo ráčí
Máte pravdu, Terven, je velmi těžké na s granulemi souvisejících příspěvcích "autora M" nenajít chlup.
Na rozdíl od vás jsem z příspěvků balu nezískala pocit, že by štěňata krmila výhradně granulemi horem dolem.
Že by možnost rejpnout si byla pro vás také neodolatelná?
Dejte si skleničku vína, bude zase líp

saola
napsal(a):
A protože je každý pes originál, neřídím se krmnou tabulkou na obale, která udává záchovnou dávku, ale metabolizovatelnou energií krmiva a
energetickou potřebou konkrétního psa.
A to je právě to "hodnoty uvedené v tabulkách jsou orientační".
Již jsem i po večeři, děkuji, má KD obsahovala vše potřebné a nenadbytečné,
Tohle mi nesebralo nic, svačinka nebude.

tabulky tabulky :-) ale hlavně že všichni masokrmiči ví - pes dostane masa 2-4 procenta aktuální váhy :-)
maso nedám neomezeně, že, by mi nic nezbylo :-)
saola
napsal(a):
Máte pravdu, Terven, je velmi těžké na s granulemi souvisejících příspěvcích "autora M" nenajít chlup.
Na rozdíl od vás jsem z příspěvků balu nezískala pocit, že by štěňata krmila výhradně granulemi horem dolem.
Že by možnost rejpnout si byla pro vás také neodolatelná?
Dejte si skleničku vína, bude zase líp
Dejte si, otázka "na čem jedete?" bude nasledovat.
Osobně si nemyslím, že potrava jsou jen stavební složky potažmo energie. Ta potrava neživí jen cílového jedince. Ta rozmanitost a pestrost zajišťuje tu vyváženost. Není jen genetika cílového jedince, ale taky jeho miliard přátel, kteří si vývojově poradí daleko rychleji, každý ke svému prospěchu, jak je přirozené. Není jen vyváženost či rozmanitost složek, ale i konzistencí, hustot, pH atd atd... netrénují se jen svaly, ale i regulační a jiné systémy.
Ale tak jistě jsou šťastní jedinci, kteří svůj trénink nikdy nemusí prověřit. Nebo prostě mají dobré, pevné základy, a/nebo hodně dobrých kamarádů.
Spoustu věcí má nějakou setrvačnost, esenciální složky jsou v těle v zásobárnách, myšlenkové pochody :-)

Zdravím všechny místní výživové odbornice. I když omdléváte při pomyšlení, že by šlo psa trvale od štěněte krmit způsobem ad libitum, vězte, že lze. Prvního psa jsem tak krmila od dvou měsíců. Pes nebyl nežravec a dožil se téměř patnácti let. Celý život si držel váhu cca 32 - 35 kilo. Druhý pes, kterého jsem takto krmila, byla fena, kterou jsem získala jako dospělou. Na systém ad libitum jsem ji převedla od prvních okamžiků u nás. Zcela bez problémů, i když takto do té doby nikdy krmená nebyla.
Psi do sebe nikdy nenatlačili plnou misku, žrali po menších dávkách víckrát za den, a tak ani nehrozila torze žaludku.
V žádném případě netvrdím, že je krmení ad libitum vhodné pro každého psa! Ale je to jedna z možností, jak krmit. Kdysi, v devadesátých letech, vycházely články o tomto způsobu krmení v časopisu Pes přítel člověka. Už nevím, jak se jmenovala autorka, vzpomínám jen, že byla MVDr. Mohla bych to vyhledat, časopisy mám archivované, ale popravdě se mi vůbec nechce.

napsal(a):
Zdravím všechny místní výživové odbornice. I když omdléváte při pomyšlení, že by šlo psa trvale od štěněte krmit způsobem ad libitum, vězte, že lze. Prvního psa jsem tak krmila od dvou měsíců. Pes nebyl nežravec a dožil se téměř patnácti let. Celý život si držel váhu cca 32 - 35 kilo. Druhý pes, kterého jsem takto krmila, byla fena, kterou jsem získala jako dospělou. Na systém ad libitum jsem ji převedla od prvních okamžiků u nás. Zcela bez problémů, i když takto do té doby nikdy krmená nebyla.
Psi do sebe nikdy nenatlačili plnou misku, žrali po menších dávkách víckrát za den, a tak ani nehrozila torze žaludku.
V žádném případě netvrdím, že je krmení ad libitum vhodné pro každého psa! Ale je to jedna z možností, jak krmit. Kdysi, v devadesátých letech, vycházely články o tomto způsobu krmení v časopisu Pes přítel člověka. Už nevím, jak se jmenovala autorka, vzpomínám jen, že byla MVDr. Mohla bych to vyhledat, časopisy mám archivované, ale popravdě se mi vůbec nechce.
Ale čím to pak je, že na sídlišti potkávám tolik obézních psů? Přece by měli vědět, kdy mají dost!
U nás je to 50:50, mlaďoch by zůstal stejný, sežere jen tolik, kolik chce, starouš by byl širší než delší.

napsal(a):
Ale čím to pak je, že na sídlišti potkávám tolik obézních psů? Přece by měli vědět, kdy mají dost!
U nás je to 50:50, mlaďoch by zůstal stejný, sežere jen tolik, kolik chce, starouš by byl širší než delší.
Tu otázku směřujete vážně na mě? Neměla byste se spíš zeptat majitelů těch psů?
K vašim psům - viz zvýrazněná věta v mém předchozím příspěvku.

napsal(a):
Tu otázku směřujete vážně na mě? Neměla byste se spíš zeptat majitelů těch psů?
K vašim psům - viz zvýrazněná věta v mém předchozím příspěvku.
To byla moje teoretická úvaha směřovaná k vám, protože jste psala o krmení ad libitum. A máte pravdu,odpovědí bude ta zvýrazněná věta výše, je to asi kus od kusu.
napsal(a):
A to já myslím, že nikdo nezpochybňoval, že by na tom žádný pes nemohl fungovat. Ale nedoporučovala bych to v případě štěněte.
A tak nějak pořád trvám na tom, že kdyby ty granule psu opravdu chutnaly, dělat by to takhle nešlo.
Spíš to prostě bylo tak, že nic jiného nebylo a pes měl hlad, tak se musel občas nažrat.
Měla jsem fenu- nalezence, dodnes mě mrzí, že jsem si nedala víc práce s jejím přechodem na barf, ale proto to nepíšu. Též žrala granule, ale jenom z nutnosti, protože nic lepšího nebylo. A klidně bych jí je mohla nechávat adlibitně v misce, určitě by se nepřežrala. Zato kdybych začala krmit masem, nestíhala bych doplňovat
Takže jsem přesvědčená, že adlibitní krmení granulí je možné jen díky tomu, že pes je až tolik nemiluje.

Terven
napsal(a):
A to já myslím, že nikdo nezpochybňoval, že by na tom žádný pes nemohl fungovat. Ale nedoporučovala bych to v případě štěněte.
A tak nějak pořád trvám na tom, že kdyby ty granule psu opravdu chutnaly, dělat by to takhle nešlo.
Spíš to prostě bylo tak, že nic jiného nebylo a pes měl hlad, tak se musel občas nažrat.
Měla jsem fenu- nalezence, dodnes mě mrzí, že jsem si nedala víc práce s jejím přechodem na barf, ale proto to nepíšu. Též žrala granule, ale jenom z nutnosti, protože nic lepšího nebylo. A klidně bych jí je mohla nechávat adlibitně v misce, určitě by se nepřežrala. Zato kdybych začala krmit masem, nestíhala bych doplňovat
Takže jsem přesvědčená, že adlibitní krmení granulí je možné jen díky tomu, že pes je až tolik nemiluje.
Nevím, jak by to bylo, kdybychom krmili ad libitum masem. Už jen technicky to nejde, maso a další složky krmiva by se kazily a v zimě venku zmrzly. Kdyby granule psům nechutnaly, nežrali by tak, aby byli v ideální výživové kondici, ale zřejmě by žrali méně, jen záchovně a byli by vyhublí.
napsal(a):
A úplně nejvíc obézní jsou ti, co "nic" nežerou. Z vlastní zkušenosti :-)
Není možné, že třeba je ten Váš pes sytý za celý den, např. pamlsky, neuloví si něco venku? Není možné, že mu přes den někdo něco dá?
50:50 Slovy mé babičky, "on vůbec nežere a stejně je jak válec". Rozuměj nesežral večerní rýži s masem, už asi 4 dny po sobě, někdy i týden. Nevadí, že ráno měl rohlík, od dědy pokaždé, když jde kolem špajzu dostane piškot, teda ne jeden, protože kvůli tomu nestojí za to, ten špajz otvírat a ten první den měl množství identické večerní dávce už v poledne, kdy to maso z polívky obírali. Druhý den se babičce rozvařily brambory, třetí ten řízek spadl z linky... A když teda nic nežere, nechá mu na noc aspoň granule, co kdyby si alespoň zobnul. Nesežere ani půl misky! (No co, že tam má půl kila). A tak furt dokola.

Jestli myslíte toho našeho dorostence, tak nedostává od nikoho nic, jen odměny při cvičení na procházce, ale to je dohromady tak 5 piškotů (lámeme na pidi kousky). Venku na zahradě toho moc k sežrání nenajde a na procházkách ho mám pod kontrolou. Prostě nemá hlad, na chuť by žral, to jo (třeba ten řízek). Momentálně váží kolem 12kg a aktivní je dost. Kdybych mu ráno nabídla granule třebas i ovoněné paštikou, olíže jen paštiku a granule plive na zem. Totéž udělá v poledne a když mu dám stejně připravené žrádlo kolem 17h, vymete misku s celodenní dávkou a shání se po přídavku. Prostě mu asi vyhovuje pořádně vyhládnout a pak se nacpat.
Kašlu na něj, je zdravý jako řípa, tak ať si žere podle svého, nebudu ho přemlouvat x-krát denně.
Jo a vtipné je, že jeho maminka je čistokrevná bíglice s nekonečným apetitem a věčným hladovým pohledem.

Jsem si představila, že z jedné místnosti udělám řeznický chlaďák, naházím tam nějaké pipiny, pověsím půlku krávy a prasete a řeknu: "Tak, zlato, takhle se to otvírá a máš to k dispozici, jak uznáš za vhodné. Najez se, kdy chceš, jen se sem tam pro jistotu stav pro Roboran." Ale on je stejně nadšený i z granulí, u nás by to nešlo.

Teda holky.....člověk tady chvilku není a hned se to takhle rozjede....že radši nejdete podrbat pesanům pořádně bříško (nebo za uchem.. nebo tak něco)
Jinak, já s ohledem na tabulky, poměry fosforu a vápníku, krmení dle libosti nebo přídělově, maso vs granule atd atd. tady prohlašuju, že my si dáme s pesanama zítra k snídani vánočku a bílý kafe, sice se nám to do tabulek nevejde (ani pesanům, ani mě), ale známe poučku dietářů..."když sníte vánočku (nebo cokoliv jiného podobně zdravého a dietního) a nikdo vás u toho nevidí, tak ta vánočka nemá žádné kalorie" .......vánočku spucnem skoro na posezení a jestli najdu v lednici máslo, tak si jí i namažeme.....no a pak se půjdem natáhnout na gaučík (protože po jídle se má odpočívat, přeci s vánočkou v bříšku nebudeme dělat nějaký bejkárny aneb torze žaludku nikdy nespí) a v klidu probereme, co si dáme k obědu

Tak moje psice už je skoro seniorka, taky by bylo lepší, kdyby žrala 2x denně. Ale pořád žere jednou denně - celý den.

Prostě nemá hlad, na chuť by žral, to jo (třeba ten řízek). ...Kdybych mu ráno nabídla granule třebas i ovoněné paštikou, olíže jen paštiku a granule plive na zem. Totéž udělá v poledne a když mu dám stejně připravené žrádlo kolem 17h, vymete misku s celodenní dávkou a shání se po přídavku. Prostě mu asi vyhovuje pořádně vyhládnout a pak se nacpat.
Kašlu na něj, je zdravý jako řípa, tak ať si žere podle svého, nebudu ho přemlouvat x-krát denně.
Jo a vtipné je, že jeho maminka je čistokrevná bíglice s nekonečným apetitem a věčným hladovým pohledem.
no, trošku se bojím, že tohle je pouze tvůj výklad a ne psův. Ono se to taky dá přeložit tak, že ty granule pro něj potravu nepředstavují a je ochoten je pozřít až z důvodu sebezáchovy. Nežere podle svého, ale tvého.....

napsal(a):
Prostě nemá hlad, na chuť by žral, to jo (třeba ten řízek). ...Kdybych mu ráno nabídla granule třebas i ovoněné paštikou, olíže jen paštiku a granule plive na zem. Totéž udělá v poledne a když mu dám stejně připravené žrádlo kolem 17h, vymete misku s celodenní dávkou a shání se po přídavku. Prostě mu asi vyhovuje pořádně vyhládnout a pak se nacpat.
no, trošku se bojím, že tohle je pouze tvůj výklad a ne psův. Ono se to taky dá přeložit tak, že ty granule pro něj potravu nepředstavují a je ochoten je pozřít až z důvodu sebezáchovy. Nežere podle svého, ale tvého.....
No, kdyby žral jen z důvodu sebezáchovy, vypadal by asi jinak...
Už jsem psala několikrát, že je výživově v kondici, s menší vrstičkou podkožního tuku na žebrech. Energie má evidentně taky dostatek, na procházce je k neutahání.
Chápu, že granule jsou méně chutné, než přirozená strava, ale snažím se vybírat kvalitní, teď má Essential, až dožere pytel, můžu zkusit jinou značku. Na druhou stranu, pokud bych to nechala jen na něm podle jeho chuti, tak by nejspíš vítězily nějaké navoněné kapsičky apod., nebo i ty zbytky z kuchyně a to se asi shodnem, že "zlaté" granule.
Navíc mu tu granulovou stravu občas prokládám negranulovým dnem, tak si i ty masové kosti pokřoupe, tvaroh s vajíčkem vylíže...
napsal(a):
Věřím, že u některých psů to jde, i takové psy znám. Ale já mám štěstí na psí popelnice a kdybych psům vysypala celý pytel granulí, třeba 10 kg, tak věřím tomu, že to sežerou celé, i kdyby u toho měli blejt , prostě to do sebe narvou. Tím pádem by to prakticky ani nešlo, protože jakmile bych jim nasypala plné misky, tak je sežerou ihned. Už jednou se mi stalo, že se mi pes dostal do špajzu ke granulím a žral z barelu, nevím přesně kolik toho sežral, ale asi dost, byl pak nafouklý a evidentně mu dobře nebylo.
Jinak tedy tabulkami se neřídím. Vím zhruba kolik by měli psi dostávat a i když přejdeme na jinou značku tak dávám stejně a časem to upravím, když je potřeba přidat nebo ubrat. Neřídím se tabulkami, ale řídím se psem. A pak se to taky liší třeba od jara do podzimu - kdy hodně trénujeme a od podzimu do zimy, kdy pes nevydává tolik energie. A nebo i podle toho, kolik dám přes den pamlsků, což samozřejmě nijak nevážím, ale když je tu třeba synovec a chce hrozně krmit štěně a blbnout s ním a dá mu půl balíčku piškotů, tak pak prostě vynechám jednu dávku granulí.
tapina
napsal(a):
A úplně nejvíc obézní jsou ti, co "nic" nežerou. Z vlastní zkušenosti :-)
Není možné, že třeba je ten Váš pes sytý za celý den, např. pamlsky, neuloví si něco venku? Není možné, že mu přes den někdo něco dá?
50:50 Slovy mé babičky, "on vůbec nežere a stejně je jak válec". Rozuměj nesežral večerní rýži s masem, už asi 4 dny po sobě, někdy i týden. Nevadí, že ráno měl rohlík, od dědy pokaždé, když jde kolem špajzu dostane piškot, teda ne jeden, protože kvůli tomu nestojí za to, ten špajz otvírat a ten první den měl množství identické večerní dávce už v poledne, kdy to maso z polívky obírali. Druhý den se babičce rozvařily brambory, třetí ten řízek spadl z linky... A když teda nic nežere, nechá mu na noc aspoň granule, co kdyby si alespoň zobnul. Nesežere ani půl misky! (No co, že tam má půl kila). A tak furt dokola.
Úplně jako bych to viděla u mé babičky, když měli fenu BSP. Ta fena byla chudák, netroufám si tvrdit, kolik vážila, ale byla fakt jak sud, sotva se valila. A babička mi vždycky říkala - ale ona skoro nežere, vždyť dostane tyhle dva malý kelímky granulí denně a někdy to ani nesní, a nebo tuhle malou misku masa. No jo, jenže od snídaně jí každý dá pár soust, když se vařil oběd tak se taky vždycky něco našlo. Pokaždé když přijeli z nákupu tak dostala rohlík, někdy když si šli dělat oni svačinu tak dostala další rohlík.. Do toho nějaké psí pamlsky no a celodenní gaučink.

napsal(a):
Jestli myslíte toho našeho dorostence, tak nedostává od nikoho nic, jen odměny při cvičení na procházce, ale to je dohromady tak 5 piškotů (lámeme na pidi kousky). Venku na zahradě toho moc k sežrání nenajde a na procházkách ho mám pod kontrolou. Prostě nemá hlad, na chuť by žral, to jo (třeba ten řízek). Momentálně váží kolem 12kg a aktivní je dost. Kdybych mu ráno nabídla granule třebas i ovoněné paštikou, olíže jen paštiku a granule plive na zem. Totéž udělá v poledne a když mu dám stejně připravené žrádlo kolem 17h, vymete misku s celodenní dávkou a shání se po přídavku. Prostě mu asi vyhovuje pořádně vyhládnout a pak se nacpat.
jen odměny při cvičení na procházce, ale to je dohromady tak 5 piškotů (lámeme na pidi kousky).
k tomuhle se ještě vyjadrim.
Pri cviceni naopak bych krmila co nejlepe, ne tenhle balast.
Piskoty mu nic nedaji -susene plice, maso udela vetsi radost a uplne klidne nahradi tu ranni davku, co nechce z misky.
Nemusi toho sezrat mraky -ale to co mu date at ma nejakou vyzivovou hodnotu.
Jinak já osobně v kurzech taky nerada piškoty vidím. Oni většinou majitelé tvrdí, že je psi milují .... ale většinou to není pravda. Jednak je po chvíli už odmítají, nebo nemají zájem vůbec a radši si vezmou něco z mé směsi. Mám většinou připraveny právě sušené plíce, sušené rybičky, suchý chleba, z Lidlu tyčinky (takové ty samostatně balené - jsou měkké) nebo nějaké voňavé granule - většinou rybí. Občas mi příjde piškotování jako alibismus majitelů ... maximálně mají v kapse drobky ..... od ostatního jsou mastné a smradlavé kapsy.

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Sušené plíce .... já měla dojem, že jsou kaloricky nic nic nula. I můj pes je sice nadšeně žere, ale pak si klidně dá ještě granule. To když odměňuji granulemi nebo jinými pamlsky (srdíčka, žaludky), tak už pak po výcviku nic moc nechce.
jo, jsou dietni. ale slozenim vhodnejsi nez piskota,
kdyby sezral pul kila plic, tak uz si dal nic neda
ale pul kila plic nikdo nezkrmi najednou

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Jinak já osobně v kurzech taky nerada piškoty vidím. Oni většinou majitelé tvrdí, že je psi milují .... ale většinou to není pravda. Jednak je po chvíli už odmítají, nebo nemají zájem vůbec a radši si vezmou něco z mé směsi. Mám většinou připraveny právě sušené plíce, sušené rybičky, suchý chleba, z Lidlu tyčinky (takové ty samostatně balené - jsou měkké) nebo nějaké voňavé granule - většinou rybí. Občas mi příjde piškotování jako alibismus majitelů ... maximálně mají v kapse drobky ..... od ostatního jsou mastné a smradlavé kapsy.
Ale on je má vážně rád, a v tom minimálním množství mu to snad nemá jak ublížit, ne? A chodí (zatím) ochotně i za drobek .
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Tak já mám zkušenost, že pro psy jsou vždycky hlavně atraktivnější ty cizí pamlsky a na cvičáku hraje roli i přítomnost cizích psů, čili konkurence. K nám na cvičák chodí majitelka s pejskem - oba tak trochu bojujou s váhou - a ta paní pamlskuje salátovýma okurkama na kostičky. Moje fena se po jejich okurkových kostičkách může utlouct, přitom doma bych jí tím neuctila
Pamlskovník mám pořád plnej- střídám granule Essential, sušené zlomky střívek, ledvinek, plic, sušené rybičky od Dromy a minipiškoty. Taky ty piškoty mám ráda nejmíň, ale musím říct, že ještě pořád mnohem raději než jakékoliv průmyslově vyrobené pamlsky, třeba ty tyčinky z Lídlu - to nekupuju vůbec. A jasně, že kdyby to na cvičáku někdo měl, moje fena by u něj stála imrvére na zadních

napsal(a):
Ale on je má vážně rád, a v tom minimálním množství mu to snad nemá jak ublížit, ne? A chodí (zatím) ochotně i za drobek .
ne, neublizi mu
spis to postavte tak, ze když uz je to nezravec, tak to co sezere, at je mu necim uzitecne. a nejen, ze mu to udela radost.
není to dogma ale
osobne toho při cviceni zkrmim strasne moc - stopy, poslusnost -a vlastne jsem časem prestala používat uplne prumyslove pamlsky, piskoty.
varim a susim maso, za predmety davam skelety, krky.
Moje starsi byla hrozny nezravec - ale vim proc, ji bylo po granclich zle.
Delala jsem ji před cvicakem michana vajíčka na masle
napsal(a):
Váš případ nerozporuji .... může to tak být. Spíš jsem narážela na osobní zkušenost a to, že majitelé cpou psům piškoty jako jediný pamlsek a myslí si že je to top odměna .... ale ona není - jak jsem výše psala.
Terven
napsal(a):
Tak já mám zkušenost, že pro psy jsou vždycky hlavně atraktivnější ty cizí pamlsky a na cvičáku hraje roli i přítomnost cizích psů, čili konkurence. K nám na cvičák chodí majitelka s pejskem - oba tak trochu bojujou s váhou - a ta paní pamlskuje salátovýma okurkama na kostičky. Moje fena se po jejich okurkových kostičkách může utlouct, přitom doma bych jí tím neuctila
Pamlskovník mám pořád plnej- střídám granule Essential, sušené zlomky střívek, ledvinek, plic, sušené rybičky od Dromy a minipiškoty. Taky ty piškoty mám ráda nejmíň, ale musím říct, že ještě pořád mnohem raději než jakékoliv průmyslově vyrobené pamlsky, třeba ty tyčinky z Lídlu - to nekupuju vůbec. A jasně, že kdyby to na cvičáku někdo měl, moje fena by u něj stála imrvére na zadních
Já ty pamlsky vrazím do ruky majiteli. A pak mi příjde, že jako odměna ta chuť na určité jídlo funguje jinak než když to psovi člověk nabídne doma jen tak z ruky. Zasloužené prostě chutná jinak.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Já ty pamlsky vrazím do ruky majiteli. A pak mi příjde, že jako odměna ta chuť na určité jídlo funguje jinak než když to psovi člověk nabídne doma jen tak z ruky. Zasloužené prostě chutná jinak.
Tak to je známá věc, že jako odměnu si pes vezme i to, co by jinak nepozřel však taky, když do ní potřebuju něco dostat, co mi jen tak nesežere, zkouším to jako odměnu za cviky
Šusta má na to v knížce krásnej příklad, kterak člověk má radost i z věci, kterou by normálně vůbec nepotřeboval, pokud se mu to naservíruje jako výhra v soutěži
Terven
napsal(a):
Tak to je známá věc, že jako odměnu si pes vezme i to, co by jinak nepozřel však taky, když do ní potřebuju něco dostat, co mi jen tak nesežere, zkouším to jako odměnu za cviky
Šusta má na to v knížce krásnej příklad, kterak člověk má radost i z věci, kterou by normálně vůbec nepotřeboval, pokud se mu to naservíruje jako výhra v soutěži
Přesně! A když na psovi vidím že by to šlo, tak ráda používám fintu "bleskurychlá odměna = nejlepší odměna" i kdyby to jinak normálně pes vyplivnul nebo odmítnul. Někteří mi na tu fintu skočí - někteří (hlavně feny) ne. Ale když to dobře odhadnu jsem před majiteli za psího guru. Samozřejmě jim pak vysvětlím jak to funguje. Píšu to pořád, většina majitelů neumí správně a hlavně včas odměňovat. Stačí se naučit a půl práce mají hotovo.
Jsem se nedávno "hluboce" zamýšlela, jestli klikr neudělat v kurzech povinný .... hlavně pro majitele .... aby taky získali ten reflex "kliknu - okamžitě dám odměnu". Vidím v tom bonus .... v jedné ruce klikr, druhou připravenou na odměňovaní .... nemá čím držet křečovitě vodítko a nemůže tahat psa jako kozu či škubat vodítkem jako zjednaný.

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Přesně! A když na psovi vidím že by to šlo, tak ráda používám fintu "bleskurychlá odměna = nejlepší odměna" i kdyby to jinak normálně pes vyplivnul nebo odmítnul. Někteří mi na tu fintu skočí - někteří (hlavně feny) ne. Ale když to dobře odhadnu jsem před majiteli za psího guru. Samozřejmě jim pak vysvětlím jak to funguje. Píšu to pořád, většina majitelů neumí správně a hlavně včas odměňovat. Stačí se naučit a půl práce mají hotovo.
Jsem se nedávno "hluboce" zamýšlela, jestli klikr neudělat v kurzech povinný .... hlavně pro majitele .... aby taky získali ten reflex "kliknu - okamžitě dám odměnu". Vidím v tom bonus .... v jedné ruce klikr, druhou připravenou na odměňovaní .... nemá čím držet křečovitě vodítko a nemůže tahat psa jako kozu či škubat vodítkem jako zjednaný.
...ráda používám fintu "bleskurychlá odměna = nejlepší odměna"
Můžu poprosit o vysvětlení, co je tím myšleno? Já tedy hlavně při nácviku přivolání podání pamlsku oddaluju nebo prodlužuju, aby si zvykl u mě trochu posečkat a ne popadnout piškot a zase hned letět pryč. Ale jestli se odměnou myslí i slovní pochvala, tak to jo, to já chválím bleskurychle... a přitom pomalu sahám do kapsy pro ten náš piškotek a pomalu odlamuju kousíček nebo dva, případně přidám ještě jiný povel a teprve pak opět na povel propouštím za volnou zábavou.
Jo a musím říct, že po 2 dnech změny režimu na "žer si, kdy chceš, je mi to jedno" si náš mlaďoch dal porci granulí už v poledne. Takže v tom jeho vyčkávání možná bylo i kalkulování "panička by ráda, abych papal, tak to možná vyměkne a dá mi masíčko".
napsal(a):
...ráda používám fintu "bleskurychlá odměna = nejlepší odměna"
Můžu poprosit o vysvětlení, co je tím myšleno? Já tedy hlavně při nácviku přivolání podání pamlsku oddaluju nebo prodlužuju, aby si zvykl u mě trochu posečkat a ne popadnout piškot a zase hned letět pryč. Ale jestli se odměnou myslí i slovní pochvala, tak to jo, to já chválím bleskurychle... a přitom pomalu sahám do kapsy pro ten náš piškotek a pomalu odlamuju kousíček nebo dva, případně přidám ještě jiný povel a teprve pak opět na povel propouštím za volnou zábavou.
Jo a musím říct, že po 2 dnech změny režimu na "žer si, kdy chceš, je mi to jedno" si náš mlaďoch dal porci granulí už v poledne. Takže v tom jeho vyčkávání možná bylo i kalkulování "panička by ráda, abych papal, tak to možná vyměkne a dá mi masíčko".
To se týká začátku nácviku ..... a pro ty majitele, co jsou v prvopočátku. Oni totiž všichni otálí s podáním pamlsku za splněný cvik nebo za podporu požadovaného chování, že pes prostě ztrácí s nimi trpělivost a má je na háku. Prodlužování podání odměny je další level nácviku. Nejdřív musíte psa utvrdit v tom, že když pro vás něco udělá hned, dáte mu to najevo odměnou (tedy svou spokojenost). A když nechcete aby z něj byl "vyzvedávač" (zhltne pamlsek a bez "dovolení" si jde za svou zábavou), tak na začátku udržujete pozornost psa ládováním jednoho pamlsku za druhým. Čekání si na pamlsek můžete použít až když má pes zafixováno, že z vás prostě ten pamlsek vypadne vždy (je-li tedy splněno požadované) a vyplatí se na něj počkat.
A to byste koukala, jak několik lekcí bojují neustále kurzisti s tím .... připravím si pamlsek/hračku, poveluji, pes plní, já odměním (slovně+pamlsek/hračka) ..... loví doměny furt po kapsách, dávají povely a neodmění ..... a neumí vyčíst z tváře svého psa, že ho právě teď totálně zklamali. Někdy mi to nedá a dělám jim divadlo a hraju si na jejich psa i s tím komentářem, co si asi pes myslí.
A vlastně mi někdy příjde, že to nejsou kurzy ovladatelnosti psa .... ale že spíš dělám přednášky o tom jak pes funguje, co znamá když se chová tak a tak, kde dělají majitelé chybu atd. .... klidně bych mohla mít tři první lekce bez psů.
Růženo, zaujal mne váš poslední odstavec - dřív to bylo prostě spíš tak, že člověk chtěl tak nějak psa, protože ho zajímal, takže když konečně přišel k nějakému psovi, už určité penzum znalostí o něm měl.
Jak je to dneska? Co vede lidi, kteří pak skončí na vašich lekcích, k pořízení psa?
saola
napsal(a):
Růženo, zaujal mne váš poslední odstavec - dřív to bylo prostě spíš tak, že člověk chtěl tak nějak psa, protože ho zajímal, takže když konečně přišel k nějakému psovi, už určité penzum znalostí o něm měl.
Jak je to dneska? Co vede lidi, kteří pak skončí na vašich lekcích, k pořízení psa?
Psa dneska vzhledem k podmínkám (dostupnost žrádla, výběr z přehršle plemen - u některých nenáročné podmínky pro držení atd.) si opravdu pořizuje každý, už jenom z toho pocitu, že může.
A většina z těch co si psa pořídí jakés takés znalosti mají, jde jenom o to jaké.
Někdo vychází z toho, že předtím psa měl a s tímhle novým je to nějaký jiný.
Někdo si toho zase přečte až moc a není schopný si z toho vybrat, co použije nebo narazí na špatné zdroje.
Někdo jde udělat do útulku dobrý skutek a neumí efektivně řešit problémy s chováním u "lidmi zkažených" psů (co si budeme povídat, těch je v útulcích nejvíc).
Někdo nevhodně zvolí plemeno, protože "v televizi říkali", "chovatel říkal", "v časopisu psali" .... a na internetu taky.
A někdo šetří a pořídí si "fakt myslíte, že to staford není" a není schopný pracovat s úplně jinou povahou než čekal.
No a nejčastěji k nám chodí lidé buď s psími puberťáky nebo s mladými psy z útulků .... to je taková nejčastější klientela.
Ale taky se občas stane, že dorazí někdo s klasicky pracovním (služebním) plemenem - protože si ho pořízoval právě kvůli výcviku - a když vidí jak je to náročné, tak to v kurzu dochodí a dál nepokračuje.
My to tak máme i nastavené ..... chceš-li členem ZKO býti musíš nejdřív do kurzu jíti .... tam si tě očíhneme.

Jak to tak čtu, jsem typickým zástupcem nepřipravené naivky, co koná dobré skutky
K prvnímu psovi jsem přišla tak, že mi volal brácha: "Hele ségra, nechceš štěně? My jsme si ho vzali od známých ze zablešenýho dvorku, máme ho týden a je to katastrofa, vůbec nevíme, co s ním, ale vrátit ho do těch podmínek nechceme." No a já na to kývla a bez přípravy jsem druhý den nafasovala křížence teriéra. Byla to fenka, pěkně tvrdohlavá, ale já jsem víc, tak jsme se celkem rychle sžily a byla tu s námi úctyhodných 17 let. V jejích asi 5 letech jsme si k ní přibrali pejska z útulku s těžkou minulostí, taky jsme to intuitivně nějak zvládli, netvrdím, že jsme se nedopustili žádné chyby, ale z pejska je nyní dobře socializovaný a vychovaný parťák. To mluvím o "rodinných psech", žádnému psímu sportu apod. se nevěnujeme, máme psy jen pro radost. No a teď máme polovičního bíglouše (jak jinak než z "nehody" na dvorku) a zase je to něco úplně jiného a vzhledem k loveckému pudu to ještě asi bude mazec. Ale v rámci možností už taky funguje, zatím s vyjímkou okamžiků, kdy je v rauši nad čerstvou stopou, těch naštěstí není mnoho. Zatím
Někdy se mi zdá, že největší problém zvládnout výchovu psa mají naopak pejskaři teoretici, co leží v chytrých knížkách, které si mnohdy i protiřečí, a pak se v krizové situaci bojí použít selský rozum. Jakoby jim chyběl nadhled, schopnost "číst" to zvíře a komunikovat s ním. Nevěří svému úsudku a než z paměti vyloví načtenou poučku, okamžik pro reakci je pryč a pes si to už nespojí.
Dokonce potkávám i rodiče nezvladatelných dětí, kteří mají svědomitě načteno a přesto jim děti přerůstají přes hlavu, ale to už jsem OT.