Dobrý den, prosím o radu. Uvažuji nad pořízením jednoho ze zmíněných plemen, potřebuji psa, co bude umět hlídat, jdeme bydlet v podstatě mimo město, na dvoře se bude pohybovat papírový kocour a mám strach, aby ho někdo neukradl. Taky budu sama doma s malým dítětem, potřebuji prostě psa, co nás ubrání. Ale, můj otec a bratr budou pravidelně jezdit obdělávat zahrádku co je hned za dvorkem a kam jiná cesta než přes dvůr nevede. Nebude v tomto problém, dají se naučit, aby na pozemek nepouštěli jen cizí? Nechci, aby je pes jednoho dne napadl, když nebudu doma. Taky bych ho nechtěla zavírat, když k nám někdo přijde na návštěvu. Jak moc jsou mé představy realizovatelné s těmito plemeny? Cvičit ho samozřejmě budu, chci psa co poslouchá na maximum, ale mám strach, aby třeba instinkt nebyl silnější, než můj výcvik. A jak jsou na tom tato plemena se štěkáním, nejsou přehnaně hlučná? Děkuji za odpovědi.
nigerin
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu. Uvažuji nad pořízením jednoho ze zmíněných plemen, potřebuji psa, co bude umět hlídat, jdeme bydlet v podstatě mimo město, na dvoře se bude pohybovat papírový kocour a mám strach, aby ho někdo neukradl. Taky budu sama doma s malým dítětem, potřebuji prostě psa, co nás ubrání. Ale, můj otec a bratr budou pravidelně jezdit obdělávat zahrádku co je hned za dvorkem a kam jiná cesta než přes dvůr nevede. Nebude v tomto problém, dají se naučit, aby na pozemek nepouštěli jen cizí? Nechci, aby je pes jednoho dne napadl, když nebudu doma. Taky bych ho nechtěla zavírat, když k nám někdo přijde na návštěvu. Jak moc jsou mé představy realizovatelné s těmito plemeny? Cvičit ho samozřejmě budu, chci psa co poslouchá na maximum, ale mám strach, aby třeba instinkt nebyl silnější, než můj výcvik. A jak jsou na tom tato plemena se štěkáním, nejsou přehnaně hlučná? Děkuji za odpovědi.
To je myšleno vážně? Vy chcete psa, který vám ohlídá na zahradě papírového kocoura? :-O To jsou věci. A zahrada je zabezpečená tak, že z ní kocour nikam neodejde?
Taky budu sama doma s malým dítětem, potřebuji prostě psa, co nás ubrání.
A víte jak to u nás funguje kdyby se k vám skutečně někdo vloupal a pes ho napadl? Vina bude podle našich zákonů na vaší straně. To bych volila spíš alarm a nějaké bezpečností zařízení. Jako větší pes (asi jakýkoli) štěkající za vraty většinu lidí odradí - ale to se bavíme o nějakých těch "vandrácích" co by někde něco sebrali. Ale pokud je to nějaký v tomto "profesionál", tak asi nemá problém s tím psovi nejdřív něco hodit a otrávit ho. Pár choďáků znám, hlídači to moc nejsou, jsou sice k cizím takoví rezervovaní, za plotem štěkají, ale pokud vlezete dovnitř, tak se spíš stáhnou. Nejsou moc schopni kousat ani na obranách. Nějak si nedokážu představit, že by vás choďák ubránil, ale třeba se mýlím. Hovawarti na tom bývali lépe, ale co jsem vypozorovala, tak už ani tam to není takový zázrak - ale určitě se ozve někdo tady, kdo má HW doma a upřesní to.
A jinak k tomu, jestli nebudou napadat otce a bráchu - tak pokud je pes bude vídat od štěněte pravidelně tak by snad neměl být problém, ale i tak jsou psi, kteří na pozemek, nebo z pozemku nepustí bez páníčka vůbec nikoho. S návštěvami by problém být neměl, ve vaší přítomnosti, ale taky to chce zvykat od štěněte. Já třeba psa při návštěvách zavírám - v tomhle mu nevěřím. Musela bych být pořád ve střehu a kontrolovat a pes by asi taky v pohodě úplně nebyl - takže je lepší když ho zavřu na jeho místo, kde si lehne a je v pohodě, v klidu. Ale to je u návštěv, které tu nejsou zase tak často. Když přijede rodina nebo někdo z nejlepších přátel, koho pes dobře zná, tak je to bez problémů a je to vítač a vtěrka. A plemena a uštěkanost - choďáci, co znám, celkem uštěkaní jsou. Hovíci nevím.
Samozřejmě, že je, jinak bych ho ven ani nepustila, plot ani nepřeskočí, ani nepřeleze, i zloděj by měl problém ho přelézt, ale ten se může prostříhat.
Vím, jak to u nás funguje, taky nechci psa, co zloděje dorve do krve nebo zabije, ani ho k tomu nechci vést, spíš aby pouštěl hrůzu a pokud k nám někdo vleze, aby se, právě jak píšete, neutíkal schovat. O hovících jsem četla, že nezvaného návštěvníka zadrží na místě do příchodu majitele, nevím do jaké míry to tak u nich je, ale přijde mi to ideální. Alarm budeme mít taky.
Jakého máte psa?
nigerin
napsal(a):
Samozřejmě, že je, jinak bych ho ven ani nepustila, plot ani nepřeskočí, ani nepřeleze, i zloděj by měl problém ho přelézt, ale ten se může prostříhat.
Vím, jak to u nás funguje, taky nechci psa, co zloděje dorve do krve nebo zabije, ani ho k tomu nechci vést, spíš aby pouštěl hrůzu a pokud k nám někdo vleze, aby se, právě jak píšete, neutíkal schovat. O hovících jsem četla, že nezvaného návštěvníka zadrží na místě do příchodu majitele, nevím do jaké míry to tak u nich je, ale přijde mi to ideální. Alarm budeme mít taky.
Jakého máte psa?
Jo tak pokud jde o zastrašení tak to by hovík splňovat mohl. To by splňoval asi i NO, jak bylo psáno výše. Normální člověk pokud uvidí za vraty takového rvoucího psa, tak tam nevleze. A pokud vleze, tak myslím, že většina HW ho asi zadrží. Ale asi nejde spoléhat na to, že třeba nebudu doma, někdo tam vleze a pes ho zadrží na místě do té doby než se vrátím, bez jediného škrábance.
Jinak já mám křížence AST, se složitější povahou, ten by na pozemek nepustil nikoho (ale je doma, na jaře je v plánu kotec, sám volně na zahradě být nemůže). Pak mám štěně SBT, ale to jsou vyloženě psi vítací.
Je tady pár lidí, co má nebo mělo hovawarta, určitě se ozvou oni a řeknou vám víc :-)
Dobrý den, náhodou jsem objevil tuto diskusi a jelikož hovíka máme, tak jen chci doporučit. Má sice parťáka berňáka, ale spolu tvoří dvojku, která má velký respekt . Pořizovali jsme ho z podobných důvodů a jsme spokojeni.
Ale asi nejde spoléhat na to, že třeba nebudu doma, někdo tam vleze a pes ho zadrží na místě do té doby než se vrátím, bez jediného škrábance.
To určitě ne, ale lepší, než počítat s tím, že ho roztrhá, nebo naopak, že si s ním bude chtít hrát. :) Já vím, že je to u každého psa hrozně individuální, i když se jedná o jedno plemeno. Ale zase mám větší šance, že třeba ten hovik bude mít vlastnosti co chci, než kdybych si pořídila například pudlíka.
To jsou nádherní psi.
marion
napsal(a):
Dobrý den, náhodou jsem objevil tuto diskusi a jelikož hovíka máme, tak jen chci doporučit. Má sice parťáka berňáka, ale spolu tvoří dvojku, která má velký respekt . Pořizovali jsme ho z podobných důvodů a jsme spokojeni.
Díky za zkušenost, a jak to ten váš má se štěkáním?
Pěkná trojka, i s tím opeřencem za nimi. :)
Aida2

XXX.XXX.241.180
Pokud na něj budete mít čas a budete se mu věnovat, hlavně co se výcviku týče, Hovawart pro Vás bude nejlepší volba. Ano, sice vypadá (v plavém "provedení") jako retrívr, ale budí respekt svojí velikostí, takže si k němu moc lidí netroufne (vlastní zkušenost :-) ). K cizím lidem je obezřetný, ale za vlastní rodinu by položil život. Je velmi inteligentní, snadno učenlivý a vynikající hlídač. Nemá problém ani s dětmi, ani s ostatními zvířátky. Vše záleží jen na Vás, jak se mu budete věnovat a učit ho socializace :-)
samozřejmě se ozvu
HW...asi tak, kdybys měla štěstí na takového, jakého jsem měla já, super vyrovnané zvíře, tak ti tvé představy nejen splní, ale násobně předčí. A byl to blonďák, ale dobrých 50 kg, východoněmecký typ. A respekt jakýže budil! Zbytečně neštěkal (ale pravidla jsme si řekli), ale pokud někdo přistoupil k brance, tak dal jasně najevo, že dál bez svolení ne. Zavírat jsme ho při návštěvách nikam nemuseli, ani když byli třeba řemeslníci, ale hlídal furt.
Dokonalý ale zároveň bezpečný bodygard. Míra jeho útoku by odpovídala míře napadení.
Výborně cvičitelný.
ale je ti jasné, že takový není každý, nicméně to platí pro každé plemeno
Na hlídání venku např. tibetská doga, moskevský strážní pes, pastevecká plemena( kavkazský,anatolský-kangal, estrelský, kuvaz čuvač a spousta dalších pastevců, bernardýn, španělský mastin, německý ovčák , leongberger, landser, novofundland španělský a pyrenejský mastin..... prostě vše velké, chlupaté s hlídacím pudem. Ten zminovaný hovavard by taky šel. Ta kočka, pokud bude venku se bude potulovat i po okolí, pozor na auta. Té kočce je jedno, že má pp. prostě na špacír občas vyrazí, pokud bude mít možnost.
hanácký voláč
napsal(a):
Však píšu, že hovavard by taky šel. O náročnosti výcviku, to je druhá věc. Všechna plemena, co jsem vypsal jsou vhodná na hlídání venku celoročně. To ale neznamená, že nepotřebují výcvik a čas, jako každý pes.
Jasně, ale ten hovawart bude oproti těm ostatním pastevcům tak nějak jednodušší, více spolupracující s člověkem. A teda jen z těch co jste psal - tak neznám novofundlanďana, který by hlídal - všichni co jsem znala a znám byli psi přátelští a vítací.
nigerin
napsal(a):
Jsem rozhodnutá pro hovawarta, díky všem za příspěvky. :)
Mam doma Howika, ano bude splnat co od psa chcete, ale pozor na vychovu, nie je to pes pre zaciatocnika..
A hlavne v den ked sme si domov priviezli blondate steniatko, vystupili z auta a polozili ho na travu, prisla k nemu nasa stara cierna kocka, ktora spavala s predchadzajucimi psami a hned na privitanie dostal jednu po nufaku. Kedze bol malicky tak ostal len nechapavo pozerat, ale odvtedy sa nasa stara macka vo dvore neukazala. Do zahrady chodila alebo k susedom ale do dvora uz nikdy viac .. Teraz mame inu macku, tu dokonca chrani a respektuje, ale vseobecne sa ho macky boja.
No,mám už druhou fenu hovawarta. Druhé je pouhých 10 měsíců, ale jeví se velice dobře. První byla přesně taková, jak byl výše popis. V naší přítomnost i bez problémů, sama na dvoře přebíra odpovědnost. Vyzkoušeno, držela vetřelce v šachu, dokud jdme nedošli.Nicméně, ráda bych upozorňoval na jednu věc. Hovawart je velice temperamentní plemeno, zvláště u štěněte je třeba počítat každý den s minimální hodinovou aktivitou na procházce plus aportování, hry, zábava k tomu.
Hovawart je velice temperamentní plemeno, zvláště u štěněte je třeba počítat každý den s minimální hodinovou aktivitou na procházce plus aportování, hry, zábava k tomu.
takhle bych to nepaušalizovala, já měla boží klidné štěně, které si hezky v klidu doma demolovalo smetáček, klacek, petku, rozebíralo mobil nebo tak.......procházky přiměřené věku bych řekla (to pastevec byl jiný kalibr ). Ale je pravda, že od toho půl roku jsme začali chodit na cvičák i pes byl přiměřeně zaměstnán.
Ale vypíchla bych tu již zmiňovanou socializaci....ono u psů, kteří mají ve vínku samostatné hlídání je třeba si uvědomit, že to znamená velkou potřebu kontroly, nedůvěru, a je nutné (samozřejmě v míře individuální) je seznámit s lidskými pravidly, jakože celý venek není jeho teritorium, hospoda se nehlídá, osamělý chodec ve tmě nemusí být nutně agresor a tak......
hmn_
napsal(a):
Hovawart je velice temperamentní plemeno, zvláště u štěněte je třeba počítat každý den s minimální hodinovou aktivitou na procházce plus aportování, hry, zábava k tomu.
takhle bych to nepaušalizovala, já měla boží klidné štěně, které si hezky v klidu doma demolovalo smetáček, klacek, petku, rozebíralo mobil nebo tak.......procházky přiměřené věku bych řekla (to pastevec byl jiný kalibr ). Ale je pravda, že od toho půl roku jsme začali chodit na cvičák i pes byl přiměřeně zaměstnán.
Ale vypíchla bych tu již zmiňovanou socializaci....ono u psů, kteří mají ve vínku samostatné hlídání je třeba si uvědomit, že to znamená velkou potřebu kontroly, nedůvěru, a je nutné (samozřejmě v míře individuální) je seznámit s lidskými pravidly, jakože celý venek není jeho teritorium, hospoda se nehlídá, osamělý chodec ve tmě nemusí být nutně agresor a tak......
aha, tak to já to mám naopak, Norinka je časově mnohem méně náročná než hovawarti, ti jakmile neleželi unavení na pelechu, tak vymýšleli strašné věci