Zdravím, bohužel nám u fenečky (3roky) diagnostikovali zánět dělohy :-( 14dní po nakrytí, takže místo těšení na štěňátka ted bojujeme se zánětem :-( Na sonu byl zánět velký 1,5cm, celkový krevní obraz byl v pořádku, bílé krvinky měla nízké. Čtvrtek a pátek dostala ATB injekčně + infekci na vypuzení toho hnusu z dělohy, zatím sem si bohužel nevšimal, že by něco vyšlo ven takže se asi pořád drží uvnitř. Navíc jsme dostali domů kapačku, kapali jsme včera večer, kapeme teď a budume ještě dávat večer. Večer začnem dávat atb co jsme dostali. Dnes jsme bez teploty, ale ráno nežrala a potom zvracela (voda a včerejší večeře). V pondělí jdem na kontrolní sono a rozhodneme se co dál, jestli další léky a nebo kastrace.
Měl jste prosím někdo podobný průběh? Bohuže jsem už o jednu mladou fenku na zánět dělohy přišla :-( takže jsem teď uzlíček nervů :-(
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já moc na vyléčení zánětu dělohy nevěřím. Jestli je děloha uzavřená a jedná se opravdu o pyometru, pak je jediné spolehlivé řešení odstranění dělohy co nejdřív. Prošla jsem tím u feny před lety, začalo to nechutenstvím, zvracením - vypadalo to na dietní chybu, případně zánět žaludku. Byla to obrovská pyometra, odoperovaná, celkem dlouhá rekonvalescence, ale fenka přežila a žila potom bez dalších potíží ještě mnoho let.
My to chytli nastesti hned v zacatlu nez zacly nejake priznaky, rikam nalez je tam 1,5cm, sama jsem hned rekla odstranit ale veterinar mi sam navrhl ze by to bylo skoda je to chovna mlada perspektivni fena. Bohuzel se zanet objevil po nakryti a i diky tomu se na to prislo hned kdyz jsme sli na sono. Fenka neprojevovala zadne priznaky, jen odpoledne prestala byt vesela (rano byla naprosto normalni) tak sem ji nalozila do auta a odvezla na veterinu. Samozrejme kdyby to byl akutni zanet na nic by se necekalo a stim taky chodime na kontroly, pokud by se to zacalo zhorsovat tak pujde deloha okamzite ven.
Konzultovala jsem to s vice vety a byl mi navrzen stejny postup. S tim ze kdyz to prelecime pri dalsim harani hned nakryjeme.
My měli zánět dělohy na podzim. Dostala ATB na týden v prášcích, teplota zmizela, přestala tolik pít a začala si i hrát. Krev vyšla v normě. Za tři dny od testu zase začala vyjíždět na psy a odmítala si hrát. Hned jsem objednávala kastraci. Po operaci mi doktorka řekla, že to měla vážně hodně rozjeté. A to mi řekněte, když to bylo pár dní po testu, který vyšel OK.

karo2702
napsal(a):
My měli zánět dělohy na podzim. Dostala ATB na týden v prášcích, teplota zmizela, přestala tolik pít a začala si i hrát. Krev vyšla v normě. Za tři dny od testu zase začala vyjíždět na psy a odmítala si hrát. Hned jsem objednávala kastraci. Po operaci mi doktorka řekla, že to měla vážně hodně rozjeté. A to mi řekněte, když to bylo pár dní po testu, který vyšel OK.
normálně. protože říkáte, krev vyšla v normě. a krev měří úplně něco jinýho než velikost náplně dělohy. respektive ano, zánět dělohy může být příčinou změn v krevním obraze nebo v biochemickém rozboru, ale není to vůbec nutné.
karo2702
napsal(a):
Tak ja nevim, ale my pri podezreni na pyometru delame ultrazvuk. Pripadne vetce staci, kdyz na fenu sahne a citi to tam.
Zažila jsem u feny výsledky krve naprosto ukázkové, přesto obr uzavřený zánět dělohy, který se v noci otevřel. Bylo nám vysvětleno,že hnis v uzavřeném zánětu dělohy je de facto sterilní a na krvi nemusí být vůbec znát, pokud už neodchází další orgány. Kdybych neměla výsledky v ruce,tak bych nevěřila (tehdy se utz nedělal,protože fena neměla žádné příznaky typické pro pyometru,jen se majitelce zdála jiná,divná a pomaleji žrala)
LájošM
napsal(a):
Zažil jsem léčení pyometry u velké feny. Veterinář to chtěl zkusit bez vyjmutí dělohy, protože fena byla silná a v dobré kondici, navíc také chovná a relativně mladá, ještě nekrytá. Ale přes špičkovou péči se nezadařilo a stejně musela jít pod kudlu.
Zažila jsem, naštěstí jen z vyprávění, též pyometru u velké feny. Dg. pozdě, operace byla (asi) komplikovaná již sepsí. A už nevím, zda nějak během operace či po operaci fena dostala mrtvici - úplné ochrnutí na polovinu těla, snad i oslepla, děs! Musela být uspána.
Dnes jdeme na kontrolní sono, doufám, že už bude zánět z dělohy pryč a bude mít holčička pokoj. Veterinářka nám navrhla ještě nějaké injekce pokud by to tam dnes ještě bylo, ale jsou to prý nějaké fakt agresivní injekce a mohlo by po nich být fence dost špatně :-( Hrozně se to ve mě pere na jednu stranu je mi líto ji kastrovat je to skvělá všestranná fena a momentálně moje jediná chovná a štěnda bych po ní fakt chtěla, ale druhá věc je jestli ji chci trápit nějakýma injekcemi nebo ji vykastroval a mít pokoj :-(

pucek-l
napsal(a):
Dnes jdeme na kontrolní sono, doufám, že už bude zánět z dělohy pryč a bude mít holčička pokoj. Veterinářka nám navrhla ještě nějaké injekce pokud by to tam dnes ještě bylo, ale jsou to prý nějaké fakt agresivní injekce a mohlo by po nich být fence dost špatně :-( Hrozně se to ve mě pere na jednu stranu je mi líto ji kastrovat je to skvělá všestranná fena a momentálně moje jediná chovná a štěnda bych po ní fakt chtěla, ale druhá věc je jestli ji chci trápit nějakýma injekcemi nebo ji vykastroval a mít pokoj :-(
"nebo ji vykastroval a mít pokoj"
Fenu mate pod vet dozorem, zalecenou, pouzivate bezny postup v tehle pripadech.
Není důvod mit nejake vycitky svedomi, protože jestli si myslite, ze při kastraci se nemůže nic stat a ze je to mnohem bezpecnejsi pro fenu- tak ne, není.
napsal(a):
"nebo ji vykastroval a mít pokoj"
Fenu mate pod vet dozorem, zalecenou, pouzivate bezny postup v tehle pripadech.
Není důvod mit nejake vycitky svedomi, protože jestli si myslite, ze při kastraci se nemůže nic stat a ze je to mnohem bezpecnejsi pro fenu- tak ne, není.
Vím, že i při kastraci se můžou nastat komplikace, o jednu fenu jsem už na zánět přišla, proto jsem z toho tak vyplašená. Před chvílí jsme byli na kontrole a zánět se ztrácí :-) Má teď velikost 0,6cm, ve čtvrtek byl 1,5-2cm. Zůstávají nám samozřejmě atb a v pátek jdeme na další kontrolu a pokud tam ještě něco bude pichneme další injekci a pokud bude čistá tak injekci pichneme příští týden na další kontrole.
lesnížínka
napsal(a):
S fenama zkušenosti nemám, ale vím, že tady psalo pár lidí, že se zánět vracel a stejně museli nakonec kastrovat.
Ano zánět se vrací, proto při dalším hárání budeme krýt a budeme doufat, že porodem se děloha celá pročistí. Taky teď nasadíme kůru na posílení imunity. Kastraci se ovšem v budoucnu stejně nevyhneme.

pucek-l
napsal(a):
Ano zánět se vrací, proto při dalším hárání budeme krýt a budeme doufat, že porodem se děloha celá pročistí. Taky teď nasadíme kůru na posílení imunity. Kastraci se ovšem v budoucnu stejně nevyhneme.
vykastrovat se da vždycky a kdybyste nezkusili zalecit -taky by vas to pak mrzelo a padali by otázky -coby-kdyby....
lesnížínka
napsal(a):
No, také se může stát, že uzavřenou pyometru příště nepoznají
Tak vzhledem k tomu ze nas to ted potkalo tak to budeme hlidat. A jak rikam pristi harani budeme kryt. A po dalsim a vlastne uz to tak budu delat stale budu chodit i s dalsima fenama co kdy budu mit po harani na sono.
Doufam ze v patek na kontrole bude deloha cista, ale uz dnes sem si trochu oddechla ze se nalez zmensil.

lesnížínka
napsal(a):
No, také se může stát, že uzavřenou pyometru příště nepoznají
nebo onemocneni srdce, nebo nemoc ledvin, jater...
sorry -ale me se o tom asi nechce teoretizovat.
jen pisu k tomuhle konkretnimu pripadu svůj názor.
napsal(a):
nebo onemocneni srdce, nebo nemoc ledvin, jater...
sorry -ale me se o tom asi nechce teoretizovat.
jen pisu k tomuhle konkretnimu pripadu svůj názor.
No jistě, ale to obvykle nemívá tak rychlý průběh. Bohužel jsem se s takovým případem setkala u sousedovic feny a jen to, že velmi zajímala mého psa přes to, že měla doháráno a radši jsem je na tuto možnost upozornila, jí zachráilo život. A bylo to stejné jako tady. Také měli hárání před tím pyometru zaléčenou, ještě mi to říkali. Oni si ale asi mysleli, že navěky.
Vytahuju staré téma, dám to sem. Takže: jediná nekastrovaná fena v naší rodině, se té své pyometry taky dožila 12let, včera operovaná, muselo to být okamžitě. Tedy mohli se rozhodnout uspat, či zkusit operovat. Jo labradorka tlustá, ale doteď v pohodě, na ten věk. Snad to zvládne holka. Od doby co dospěla, jsem jim říkala, ať kastrujou(je to něco jako labrador takže chovná nebyla) její předchůdkyně umřela na rakovinu mléčných žláz. To také nedbali ani doporučení veta, ta měla velké hormonální problémy u každého hárání, celá olysala vždycky.

lesnížínka
napsal(a):
Vytahuju staré téma, dám to sem. Takže: jediná nekastrovaná fena v naší rodině, se té své pyometry taky dožila 12let, včera operovaná, muselo to být okamžitě. Tedy mohli se rozhodnout uspat, či zkusit operovat. Jo labradorka tlustá, ale doteď v pohodě, na ten věk. Snad to zvládne holka. Od doby co dospěla, jsem jim říkala, ať kastrujou(je to něco jako labrador takže chovná nebyla) její předchůdkyně umřela na rakovinu mléčných žláz. To také nedbali ani doporučení veta, ta měla velké hormonální problémy u každého hárání, celá olysala vždycky.
Nechci, aby se tady zase rozjelo...kastrace ano - ne, ale nedá mi to, abych nenapsala.....
To je přesně ono.....tady myslím se střetávají odpůrci kastrací s těmi co kastraci zvolí jako prevenci. Pokud mám tu smůlu, že se mi v rodině a po známých koncentrují feny, které "dojely" na to, že nebyly kastrované a nemusí to být zrovna úplně fatální, ale ono třeba i operace, která tzv. dopadne, ve vyšším věku feny taky není brnkačka, záněty mléčné žlázy, taky nejsou procházkou růžovým sadem.......tak jsem se prostě rozhodla pro kastraci.
Pokud budu mít kladné zkušenosti....feny v mém okolí budou ve většině v pořádku, tak mi kastrace přijde asi zbytečná a budu tady hrdě hlásat, že kastrace má svá rizika a že je to obecně prasárna, pokud to není ze zdravotních důvodů.
A je úplně jedno jak to vychází v nějakých procentech na populaci fen celkově, je úplně jedno, že vám někdo tvrdí, že neměl kastrovanou ani jednu fenu a vše ok, že vám někdo dokola vyjmenovává rizika spojené s kastrací...vy si to prostě zažijete na vlastní kůži a pak ze svého subjektivního pocitu volíte, dle vás, menší zlo.
Je úplně jedno, že řezat mladé zdravé zvíře je prasárna a řezat do něj kvůli tomu...co by-kdyby, ale když dojde na lámání chleba a na operaci musí stará fena oslabená zánětem, pak už je pozdě...pak už se člověk může tak max modlit, aby to dopadlo a to že to opravdu "dopadne" bohužel není pravidlo.
Pořád mi selský rozum říká, že operaci lépe zvládne mladá zdravá fena v kondici, než stará a nemocná.
No tak budu držet palce, aby to tady dopadlo dobře.

Teď známí z venčení - sourozenci, žádní myslitelé, ale poctiví a pracovití, zaměstnaní u společnosti, která zajišťuje úklid MČ. Slečna echt voříšková, pro psy oplácaná atraktivní blondýna, která jim blbla hlavy i měsíc před i po hárání, falešky. Půl roku peklo, štvalo to i páníčky. Po 3 letech ukecávání šla na kastraci, konečně. Majitelé mají soc. byt, finančně jsou na hraně, nemají auto, všechno je pro ně složitější. Holce 5 let, tak snad jí rakovina mléčných žláz mine. A akutní pyometra se jí už netýká. Nedokážu si představit, jaká zátěž by to pro ně byla. S případnou léčbou by šli nad limity, fenku milují. I takové racionální důvody jsou.
napsal(a):
Teď známí z venčení - sourozenci, žádní myslitelé, ale poctiví a pracovití, zaměstnaní u společnosti, která zajišťuje úklid MČ. Slečna echt voříšková, pro psy oplácaná atraktivní blondýna, která jim blbla hlavy i měsíc před i po hárání, falešky. Půl roku peklo, štvalo to i páníčky. Po 3 letech ukecávání šla na kastraci, konečně. Majitelé mají soc. byt, finančně jsou na hraně, nemají auto, všechno je pro ně složitější. Holce 5 let, tak snad jí rakovina mléčných žláz mine. A akutní pyometra se jí už netýká. Nedokážu si představit, jaká zátěž by to pro ně byla. S případnou léčbou by šli nad limity, fenku milují. I takové racionální důvody jsou.
To je druhá strana mimce. Kastrace by je vyšla na nějakých 5tisíc. Teď dali 15 a ještě nejsou za vodou. U nich nejde o peníze, ale jsou lidi, u kterých o ně jde hodně a proto těch 5 nedají a nedomýšlí co bude za pár let.
Mně připadá řezat - možná zbytečně - do mladého zdravého zvířete natolik velká "prasárna", že přestože mám z rodiny špatné zkušenosti (jedna fena nepřežila operaci zánětu dělohy a druhá měla rakovinu mléčné žlázy), tak současnou fenu bych z preventivních důvodů vykastrovat nenechala (ani kdyby nebyla chovná).
Prostě bych nemohla rozhodnout, že jednoho dne půjde fena místo na procházku pod kudlu...
Když už je nějaký problém, tak to je potom jasné a bez debat.
(A nejde jenom o to řezání, ale i o hormonální změny.)
Já jsem teda o kastraci feny nikdy neuvažovala, ale kdyby náhodou, přibylo mi teď ještě jedno významné proti.
Začala jsem trochu pátrat ohledně výhřezu plotýnky, protože vedle v domě se to přihodilo mladému štíhlému jezevčíkovi. A kupodivu jsem zjistila, že u jezevčíků a jejich kříženců riziko výhřezu nestoupá s věkem, nýbrž nejohroženější skupina jsou psi mezi 3-6 lety. A jsou cca desetinásobně víc ohroženi než jiná plemena, na dalším významném místě je shih tzu. Takže u Vikiny se sešly všechny rizikové faktory, jen mě potěšilo, že ve výskytu vedou psi - samci, následují kastrované feny a nekastrované feny jsou na tom nejlíp díky ochrannému vlivu estrogenů.

lupus4
napsal(a):
...nedomýšlí co bude za pár let.
se divím všem preventistkám , že sami neuvažují o mastektomii
Já jsem v tomhle dost "pocíťovka"...pokud by u mě v rodině byly ženský...byť se mnou nepříbuzný a i po známých by se koncentrovaly případy rakoviny, tak by mi taky bylo jedno, co říká celorepublikovej průměr......takže ano, stejně jako jsem po mých zkušenostech nechala vykastrovat fenu, tak bych nechala "vykastrovat" i sebe

Pokud fena snáší hárání bez problémů, netrpí faleškami, přijde mi kastrace zbytečná. Už jsem tady psala na jiném místě, že preventivní kastrace před prvním háráním, které jsou dnes tak v módě, mě překvapují, ne-li přímo šokují. Často slýchávám od různých lidí: my chceme mít klid, nechceme řešit hárání, doma by bylo jinak všechno špinavé a fenu by otravovali psi. Jasně, pokud jde o nějakou kříženku, navíc majitel ji při hárání není schopen ohlídat, je to asi lepší. I když to bývá ve většině případů z pohodlnosti majitele, než kvůli zdraví.