Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.2.2019 13:18
RASTI

XXX.XXX.79.207

Dobrý den. Zaujala mě podobnost plemen Border Collie a Australský ovčák. Máte někdo zkušenosti s oběma plemeny a můžete popsat nějaké zásadní rozdíly?

19.2.2019 17:50
karo2702

XXX.XXX.162.156

AUO je celkově mohutnější, zvlášť u samců "výstavní" linie je to dost patrné. Také bývají o poznání klidnější a dle mého názoru ještě není jejich chov tak zkažený jak u BOC. Spousta borderek už je tak trošku psychicky labilní, mají poruchy chování atd. Ale dá se samozřejmě najít dobrá chs. Borderky jakožto kolie mají také svoje zdravotní problémy, nesnášenlivost vůči určitým lékům atd. Ale jinak jsou to vcelku podobná plemena, pozorná, pracovitá, energická.
Znám jich spousty, jsou to teď opravdu oblíbená plemena. Ale musím říct, že problémových je tak polovina těch BOC a australáci jsou všichni v pohodě.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.2.2019 20:28

Dvě módní plemena, chová se v podstatě na všem co prošlo s odřenýma ušima uchovněním - daň za módnost....

20.2.2019 15:19

Plemena jsou rozdílná nejen velikostí a mohutností, ale i co do povahy. Australák je obecně více obranářský, má větší tendence štěkat, bránit si svůj prostor (páníčka, jeho věci, auto, klec atd.), borderka většinou tyhle věci nedělá. AUO zas nemá tolik "vypatlaný" instinkt pasení, některé BOC jsou v tomhle hodně šílené. Obecně jsou AUO klidnější, ale nemusí být. Borderky mám dvě, jedna milionová, šikovná a dá se s ní normálně žít (s přiměřeným množstvím práce, která je prostě pro tohle plemeno nutností), je schopná plnit funkci normálního trochu akčnějšího rodinného psa. Bezproblémové zvíře, které můžu vzít kamkoliv sebou a nikde není problém. Druhá borderka je trochu šibnutá, dá se s ní žít, ale má to velké ALE. Uznávám, že chov BOC jde poslední dobou do kopru, do budoucna zvažuju už jiné plemeno (malý knírač, kokršpaněl, šeltie, choďák), jelikož té mojí první se asi už žádná jiná borderka nevyrovná a ta druhá je v podstatě oproti té první očistec. Můžete narazit při výběru na milého společníka, ale i na psychopata. Pravdu o rodičích a jejich povahách vám nikdo na rovinu neřekne, já u té mojí švihnuté vypátrala několikero příbuzných s podobným chováním, nicméně "veřejně" jsou to údajně psíci milí k lidem i ke psům. Přitom bokem se dozvíte, že startují klidně i proti člověku (včetně té mojí feny, a já sem jedna z mála, která se tím netají), a na řeči typu "jaké si to uděláte, takové to máte" už nevěřím. Takže, pokud BOC, vybírejte hodně pečlivě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík