Dobrý den. Chci se zeptat, jde nějak štěně odnaučit obskakovat ? Pejskovi budou za chvilku 4 měsíce, nevím co to znamená, když se zeptám tak mi každý řekne něco jiného i na internetu je furt něco jiného - úcta, dominance, děkování. Dělá to v různých situacích. Když s ním venku běhám a zastavím, když jdeme přes silnici nebo když je rozdováděný. Někdy taky jen tak z ničeho nic. Vždy ho shodím ale většinou je to pak ještě horší. Nebo se snažím upoutat pozornost povelem, ale to splní povel a pak zase začne. Někdy mě u toho i do nohy/ruky kousne.
Zatavit dřív jak to udělá, pokud to tedy stihnete. Stejně jako třeba skákání na návštěvy.
Z pohledu štěněte to není žádné obskakování, je to miminko, ani si neuvědomuje že je samec. Ale není to vhodné chování (stejně jako třeba to skákání) a proto je důležité mu to ve štěněcím věku vysvětlit. Takhle se chovat prostě nemůže.
Začal s tím u vás, nebo si to přinesl už od chovatele?
karo2702
napsal(a):
Zatavit dřív jak to udělá, pokud to tedy stihnete. Stejně jako třeba skákání na návštěvy.
Z pohledu štěněte to není žádné obskakování, je to miminko, ani si neuvědomuje že je samec. Ale není to vhodné chování (stejně jako třeba to skákání) a proto je důležité mu to ve štěněcím věku vysvětlit. Takhle se chovat prostě nemůže.
Začal s tím u vás, nebo si to přinesl už od chovatele?
Začal s tím u mě. A nepřestane i když ho odsunu, řeknu nesmíš, snažím se i odlákat hračkama ale v tu chvíli ho nic nezajímá.
Uživatel s deaktivovaným účtem

nesmíš je na nic (pokud ho přitom nevezmeš třeba pálkou po hlavě nebo tak nějak....), nějaké odlákávání...no....žravec by možná šel na mlsky, ALE musíš ho zaměstnat a to tak, aby se uklidnil...podle toho co píšeš to dělá při přetlaku energie (což může být i po jídle, např.), když je rozdivočený....ono to může přejít do agrese....
Takže ne jen jeden povel, ale dle potřeby dlouhé cvičení, klidná procházka venku, aktivní hra doma zakončená uklidňující procházkou, kombinace čehokoliv dle aktuálního stavu.
Když vezmu i ostatní témata tebou založená, tak to chce zaměstnání, výcvik, poslušnost......někde píšeš, že je to kříženec, lze usuzovat jakých plemen? cca?
napsal(a):
nesmíš je na nic (pokud ho přitom nevezmeš třeba pálkou po hlavě nebo tak nějak....), nějaké odlákávání...no....žravec by možná šel na mlsky, ALE musíš ho zaměstnat a to tak, aby se uklidnil...podle toho co píšeš to dělá při přetlaku energie (což může být i po jídle, např.), když je rozdivočený....ono to může přejít do agrese....
Takže ne jen jeden povel, ale dle potřeby dlouhé cvičení, klidná procházka venku, aktivní hra doma zakončená uklidňující procházkou, kombinace čehokoliv dle aktuálního stavu.
Když vezmu i ostatní témata tebou založená, tak to chce zaměstnání, výcvik, poslušnost......někde píšeš, že je to kříženec, lze usuzovat jakých plemen? cca?
V žádném případě se nechci hádat! Souhlasím s tím, že to štěně dělá nejspíš z přetlaku energie. V tom případě mi ale připadá „uklidňovací procházka“ jako nesmysl. To štěně se té energie potřebuje zbavit, ne se uklidňovat. :-) Já bych s ním naopak řádil - unavené štěně, šťastné štěně. Povelovat a drezírovat čtyřměsíčního prcka se mi nezdá správné (netvrdím, že můj názor je jediný správný!). Samozřejmě, učení, výcvik a výchova jsou na místě. Ale všeho s mírou, i ta energie musí někudy ven. :-) Co třeba teď tolik propagované čuchací cvičení? Zkrátka unavit fyzicky i zaměstnat hlavu.

Dasvo
napsal(a):
V žádném případě se nechci hádat! Souhlasím s tím, že to štěně dělá nejspíš z přetlaku energie. V tom případě mi ale připadá „uklidňovací procházka“ jako nesmysl. To štěně se té energie potřebuje zbavit, ne se uklidňovat. :-) Já bych s ním naopak řádil - unavené štěně, šťastné štěně. Povelovat a drezírovat čtyřměsíčního prcka se mi nezdá správné (netvrdím, že můj názor je jediný správný!). Samozřejmě, učení, výcvik a výchova jsou na místě. Ale všeho s mírou, i ta energie musí někudy ven. :-) Co třeba teď tolik propagované čuchací cvičení? Zkrátka unavit fyzicky i zaměstnat hlavu.
a ja do toho hodim ještě treti pohled -ze stene je třeba zvyknout i na urcita pravidla a naucit odpočívat.
takze když je stene třeba v pretlaku energie po dobře veceri -nepujdu s nim ani na prochazku, ani ho nebudu zaměstnávat -ale proste ho uhladim a pujde spat.
a neresit všechno jako konec světa a hned ted stenata proste skacou, kousou, nakryvaji -protože jsou to stenata.i bez specialni pece se tohle nezadouci chovani casem srovna

V tom případě mi ale připadá „uklidňovací procházka“ jako nesmysl. To štěně se té energie potřebuje zbavit, ne se uklidňovat. :-) Já bych s ním naopak řádil - unavené štěně, šťastné štěně. :
za prvé výše píšu:
za druhé, pojem "přetažený" neznáš? Pak je jakékoliv řádění kontraproduktivní, i u nepřetaženého silně vzrušivého štěněte, ale je třeba klidově zaměstnat a/nebo vychodit do klidu. Tohle neexistuje predikovat paušálně, majitel/psovod musí holt umět/naučit se psa číst, cítit, znát.....
Povelovat a drezírovat čtyřměsíčního prcka se mi nezdá správné (netvrdím, že můj názor je jediný správný!). Samozřejmě, učení, výcvik a výchova jsou na místě. Ale všeho s mírou, i ta energie musí někudy ven. :-) Co třeba teď tolik propagované čuchací cvičení? Zkrátka unavit fyzicky i zaměstnat hlavu
věta B je tak nějak nekompatibilní s větou A......takže je třeba výcvik, zaměstnání, že....a co jiného píšu
ze stene je třeba zvyknout i na urcita pravidla a naucit odpočívat.
to ho učím tou zklidňující procházkou
takze když je stene třeba v pretlaku energie po dobře veceri -nepujdu s nim ani na prochazku, ani ho nebudu zaměstnávat -ale proste ho uhladim a pujde spat.
a teď si představ, že neuhladíš, ale snahou o uhlazení vytočíš
i toto musí psovod poznat, jestli zrovna teď jo nebo ne....
a neresit všechno jako konec světa a hned ted stenata proste skacou, kousou, nakryvaji -protože jsou to stenata.i bez specialni pece se tohle nezadouci chovani casem srovna
nebo posílí......mám to doma, a to už slavil 6.narozeniny
zcela osobně a soukromě si myslím, že tady je v tom nedostatek respektu, autority zadavatelky
napsal(a):
Vložím se s dotazem - jako určitě méně zkušená, a omlouvám se, že jsem to tu už psala. "Náš" pes je "můj" jen o víkendech, dovolených atd. Jakmile přijedu, dostane amok, a skáče na mě - pokud je bahno a blátivo - fakt paráda! Už jsem tu psala, že cokoli učit bude stejně za týden pokaženo totální nevýchovou. Někdo mi tu radil, že jakmile ke mně běží a chystá se na mě skákat (tady nejde o kopulační pohyby, ale "jen" o skákání z radosti), tak se otočit a dělat jako by nic. Vyzkoušeno - skákal na mě zezadu...
fikovnice
napsal(a):
Vložím se s dotazem - jako určitě méně zkušená, a omlouvám se, že jsem to tu už psala. "Náš" pes je "můj" jen o víkendech, dovolených atd. Jakmile přijedu, dostane amok, a skáče na mě - pokud je bahno a blátivo - fakt paráda! Už jsem tu psala, že cokoli učit bude stejně za týden pokaženo totální nevýchovou. Někdo mi tu radil, že jakmile ke mně běží a chystá se na mě skákat (tady nejde o kopulační pohyby, ale "jen" o skákání z radosti), tak se otočit a dělat jako by nic. Vyzkoušeno - skákal na mě zezadu...
Tohle otočení většinou funguje, ale ono to asi nebude fungovat hned. Otočit se, naprosto ignorovat psa a až když má všechny 4 nohy na zemi a je trochu v klidu tak si ho začít všímat. A on po čase pochopí, že když bude skákat tak nic nebude.
A nebo "sedni" nebo "místo" třeba nezná? Šlo by mu v tu chvíli dát sedni a nechat ho trochu uklidnit, nebo ho poslat na místo a nechat uklidnit tam?
Náš to dělal taky když byl takhle starý, a dokonce ještě dřív. Nijak jsme to nekomentovali, prostě jen odešli když to dělal na nás a jinak třeba na plyšáka ho nechali být. Přešlo to samo asi po měsíci a teď má rok a vůbec to už nedělá.
Nyní máme 4mesicni čivavu kluka a dělá to občas taky, ne tolik, ale někdy ano. Předpokládám, že to taky přejde samo. Prostě nekomentuji a převedu pozornost jinam.
fikovnice
napsal(a):
A jak mu říkáte, jak má přerušit něco, co nemá dělat?
Řešení jsou, záleží na vás.
- k přibíhajícímu psovi se sklonit nebo sednout si do dřepu, přidržet ho za obojek, chvíli s ním mluvit a hladit ho, poplácávat a vítat, ale dohlédnout na to a případně držením za obojek korigovat tak, aby byl všemi čtyřmi na zemi.
- psovi, který na vás v rámci vítacího rauše už skočil a tlapká po vás, přišlápnout (ne rozdrdit!) zadní packu tak, aby si všiml a chválit a vítat se dál, když bude zase na všech čtyřech.
- použít povel k přerušení činnosti, který umí.
Hraběcí rada "otočit se a dělat, jako by nic" vede jen k tomu, že pes je podporován v tom, co dělá, aniž by dostal jakýkoliv signál, že je něco špatně a že to takhle nechcete.
saola
napsal(a):
A jak mu říkáte, jak má přerušit něco, co nemá dělat?
Řešení jsou, záleží na vás.
- k přibíhajícímu psovi se sklonit nebo sednout si do dřepu, přidržet ho za obojek, chvíli s ním mluvit a hladit ho, poplácávat a vítat, ale dohlédnout na to a případně držením za obojek korigovat tak, aby byl všemi čtyřmi na zemi.
- psovi, který na vás v rámci vítacího rauše už skočil a tlapká po vás, přišlápnout (ne rozdrdit!) zadní packu tak, aby si všiml a chválit a vítat se dál, když bude zase na všech čtyřech.
- použít povel k přerušení činnosti, který umí.
Hraběcí rada "otočit se a dělat, jako by nic" vede jen k tomu, že pes je podporován v tom, co dělá, aniž by dostal jakýkoliv signál, že je něco špatně a že to takhle nechcete.
Děkuju moc. Vyzkouším, co píšete. On je opravdu výchovou netknutý. Jinak je mu už 10let, takže má samozřejmě tyto zlozvyky už také zalezlé pod kůží, ale určitě vyzkouším, děkuju.
marcelaamax
napsal(a):
Tohle otočení většinou funguje, ale ono to asi nebude fungovat hned. Otočit se, naprosto ignorovat psa a až když má všechny 4 nohy na zemi a je trochu v klidu tak si ho začít všímat. A on po čase pochopí, že když bude skákat tak nic nebude.
A nebo "sedni" nebo "místo" třeba nezná? Šlo by mu v tu chvíli dát sedni a nechat ho trochu uklidnit, nebo ho poslat na místo a nechat uklidnit tam?
I Vám Marcelo, děkuju za rady. Bohužel zná jen povel "Nesmíš!" (v rámci tohoto nevhodného chování) a já samozřejmě vím, že je to špatně.
fikovnice
napsal(a):
I Vám Marcelo, děkuju za rady. Bohužel zná jen povel "Nesmíš!" (v rámci tohoto nevhodného chování) a já samozřejmě vím, že je to špatně.
Ještě snad doplním - zkoušela jsem vyměnit skákání za pamlsek - jezdím tam už vyzbrojená pamlsky. Pamlsek nadšeně sebere, popoběhne pár metrů, pamlsek vypustí z huby na zem a jde znovu skákat.

fikovnice
napsal(a):
Děkuju moc. Vyzkouším, co píšete. On je opravdu výchovou netknutý. Jinak je mu už 10let, takže má samozřejmě tyto zlozvyky už také zalezlé pod kůží, ale určitě vyzkouším, děkuju.
I u staršího psa to jde, chce to ale víc trpělivosti, čím je pes ve svém "zlozvyku" urputnější", tím víc my musíme být neústupnější.
Měla jsem problém s velkým štěkotem při odcházení na procházku...a vlastně i když přijdu domů........už nevím, kdo mi to tady poradil, ale má mojí vděčnost dodnes......odchod na procházku a i můj příchod domů neprovází "budu nadšeně a hodně štěkat", ale "kde mám sakra tu kostičku-uzlík" a pes místo řvaní letí pro kostičku, s kostí si lehne a hezky okusuje......vybije si tak to svoje nadšení a já už si ho pak zavolám pohladkám a dostane mňamku...........nikdy jsem si nemyslela, že budu schopná něco takovýho psa naučit, ale klaplo to.......ale trvalo to.
psovi, který na vás v rámci vítacího rauše už skočil a tlapká po vás, přišlápnout (ne rozdrdit!) zadní packu tak, aby si všiml a chválit a vítat se dál, když bude zase na všech čtyřech.
tak místo tohohle je lépe "jakoby náhodou" mu nastavit koleno, narazí se sám - a po pár opakováních (dle inteligence dotyčného) pak přestane skákat...
větší sranda je , když 12 SH vám chce dát (všichni najednou) na uvítanou pusu
to vyřeší jen "psí oblek"

fikovnice
napsal(a):
Ještě snad doplním - zkoušela jsem vyměnit skákání za pamlsek - jezdím tam už vyzbrojená pamlsky. Pamlsek nadšeně sebere, popoběhne pár metrů, pamlsek vypustí z huby na zem a jde znovu skákat.
Přesně toto si naučila fenu pravidelná návštěva u nás. Čím víc fena skákala, tím rychleji lovila pamlsek z kabely. Utvrzovala ji tím v chování, že právě to skákání je správně. A na mě řvala, ať na mě neskáče. - Jak sis ji naučila, tak to máš. Pochopila, že má dát feně "sedni", počkat až je v klidu a pak teprve řešit dobroty.
Fíkovnice : Podle toho, že vám hrozí zablácení - pes je na zahradě, když přicházíte ?
Pak bych neotevřela vrátka, dokud nebude sedět.
Spolehlivé sedni bych ho naučila při společných víkendech.
napsal(a):
Přesně toto si naučila fenu pravidelná návštěva u nás. Čím víc fena skákala, tím rychleji lovila pamlsek z kabely. Utvrzovala ji tím v chování, že právě to skákání je správně. A na mě řvala, ať na mě neskáče. - Jak sis ji naučila, tak to máš. Pochopila, že má dát feně "sedni", počkat až je v klidu a pak teprve řešit dobroty.
Fíkovnice : Podle toho, že vám hrozí zablácení - pes je na zahradě, když přicházíte ?
No asi to bude těžké, z popisu to vypadá tak, že je to pes, kterému se nikdo nevěnuje a věnovat se mu začne teprve fikovnice, když přijede. Takže on má hroznou radost a navíc mu to takhle funguje několik let.
Mě ještě napadá - co zkusit vzít si s sebou rovnou vodítko, a psa vzít hned ven? Jen kousek, udělat kolečko na vodítku, na tom vodítku se dá pes udržet, aby byl všemi čtyřmi na zemi a neskákal. Nebo ani nechodit ven, ale prostě mu připnout vodítko, abych si ho mohla přidržet na zemi. A přitom bych ho i naučila to sedni, což ale musíte nejdříve naučit až bude pes v klidu a postupně mu to ztěžovat.
Edit.: a ještě k té návštěvě - moje kamarádka si taky naučila mého psa po sobě skákat, ani tak ne pamlskama ale ona ho od mala nechávala bouřlivě vítat, skákání ji nevadí, spíš naopak. No a pak mu taky vždycky něco doveze a to mu dává většinou když pes stojí na zadních, předníma opřený o ní . Pes je fakt jak buldozer, když přijede. Po ostatních návštěvách neskáče. Je pravda, že k nám většinou jezdí v "domácím" oblečení, ale když se staví zrovna od někud a pes by ji mohl zašpinit a nebo něco roztrhnout, tak to řeším tak, že ho právě na to přivítání dám na vodítko a koriguji ho.

...."Mě ještě napadá - co zkusit vzít si s sebou rovnou vodítko, a psa vzít hned ven? Jen kousek, udělat kolečko na vodítku, na tom vodítku se dá pes udržet, aby byl všemi čtyřmi na zemi a neskákal"...
Tohle je nápad asi nejlepší, pokud je to proveditelné.
saola
napsal(a):
No jasně, proč by to nedělal, když mu za skákání dáváte pamlsek. Skvěle jste ho vycvičila
Ne, není vycvičený na pamlsek. Skákání dělá roky a roky - bez pamlsku, bez pohlazení. Pamlsky jsem mu koupila snad na poslední 3 návštěvy. Ale OK, zkusím to, co jste radila výše.
napsal(a):
Pes je na venkově. Příbuzní, když vidí, že přijíždím, tak jej pustí - asi první chyba. Prý pozná zvuk motoru mého auta (a začne v baráku jančit), což považuji za celkem normální, tak to měli i předešlí naši psi. No a zablácený je dle počasí. Jenže - já fakt nevím, zda má cenu vkládat svoji energii do učení nějakých povelů, když vím, že dalších 5 až 6 dnů ty povely nikdo nebude upevňovat. Bylo to takové moje postěžování si - ale zkusím ty rady Lupuse a Saoly - nastavení kolena. Tímto děkuji - Saole už jsem myslím děkovala, takže Lupusovi.
Pes má kolem 16 kg, není to obr, není to ani minipes. A je to křižovatka všech křižovatek.
lupus4
napsal(a):
když nechcete použít koleno (fakt to funguje), tak stačí si sednout na bobek nebo se jen ohnout, aby neměl kam skákat, pak sedni....atd
No to sednutí na bobek - já v rámci jakési snahy o záchranu mého oblečení občas dělám. Pomazlím se, vstanu, a rauš pokračuje. K příbuzným do baráku vede cesta - nevím cca 30m, a rauš jej drží nejen celou tu cestu, ale pak ještě asi hodinu u nich doma. Ale to už sedím u stolu, to jen píská radostí, občas vyštěkává, "směje se", a podobné blbiny tropí - celkem neškodné už.
marcelaamax
napsal(a):
No asi to bude těžké, z popisu to vypadá tak, že je to pes, kterému se nikdo nevěnuje a věnovat se mu začne teprve fikovnice, když přijede. Takže on má hroznou radost a navíc mu to takhle funguje několik let.
Mě ještě napadá - co zkusit vzít si s sebou rovnou vodítko, a psa vzít hned ven? Jen kousek, udělat kolečko na vodítku, na tom vodítku se dá pes udržet, aby byl všemi čtyřmi na zemi a neskákal. Nebo ani nechodit ven, ale prostě mu připnout vodítko, abych si ho mohla přidržet na zemi. A přitom bych ho i naučila to sedni, což ale musíte nejdříve naučit až bude pes v klidu a postupně mu to ztěžovat.
Edit.: a ještě k té návštěvě - moje kamarádka si taky naučila mého psa po sobě skákat, ani tak ne pamlskama ale ona ho od mala nechávala bouřlivě vítat, skákání ji nevadí, spíš naopak. No a pak mu taky vždycky něco doveze a to mu dává většinou když pes stojí na zadních, předníma opřený o ní . Pes je fakt jak buldozer, když přijede. Po ostatních návštěvách neskáče. Je pravda, že k nám většinou jezdí v "domácím" oblečení, ale když se staví zrovna od někud a pes by ji mohl zašpinit a nebo něco roztrhnout, tak to řeším tak, že ho právě na to přivítání dám na vodítko a koriguji ho.
" No asi to bude těžké, z popisu to vypadá tak, že je to pes, kterému se nikdo nevěnuje a věnovat se mu začne teprve fikovnice, když přijede. Takže on má hroznou radost a navíc mu to takhle funguje několik let."
Ano, takto to je. Ovšem myslíme-li to obě stejně. Pes je u nich šťastný, je to právoplatný člen rodiny, je rozmazlený (bohužel), ale snaha o výchovu NIKDY nebyla, také bohužel.
Ale věnování pozornosti - jen abych teda upřesnila - to on fakt má - v podstatě od všech a v baráku momentálně bydlí 4 lidi. Když přijede přítelkyně od mého příbuzného, má podobný záchvat radosti. Jenže ona je schopná si k němu lehnout (mám na mysli v baráku) a úplně jej vymazlí. Já bych si možná taky ráda lehla , ale mně už to moje páteř nedovolí - takové extra vyblbnutí.
napsal(a):
...."Mě ještě napadá - co zkusit vzít si s sebou rovnou vodítko, a psa vzít hned ven? Jen kousek, udělat kolečko na vodítku, na tom vodítku se dá pes udržet, aby byl všemi čtyřmi na zemi a neskákal"...
Tohle je nápad asi nejlepší, pokud je to proveditelné.
Děkuji všem. Zkusím vaše rady.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Se sedáním na bobek bych byla opatrná ..... spíš jenom to zkusit, co to udělá. Měli jsme v rodině experta - no samozřejmě boxéra - který bobkování bral jako další level vítací zábavy a skákal na záda.
Děkuji za připomínku. Jak jsem psala, mám vážně nemocnou páteř a musím dávat pozor, aby mě nějak nešetrně nepovalil na zem.