Zlatý retrívr-selhání jater, voda na plicích a chudokrevnost

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.2.2019 10:15
Yorkisbest

XXX.XXX.11.141

Dobrý den, moc prosím o radu. V roce 2016 jsem sháněla starším lidem hlídání na pejska, nakonec jsme si v říjnu 2017 tuto fenku vzali k sobě. Měla těžký zánět dělohy a vesnický veterinář léčil jen atb a majitelé na ní neměli čas. Od té doby je u nás. Máme jí moc rádi. Přežila operaci i následnou rekonvalescenci. Bohužel jí potkala i mrtvička, kdy nás PetMedic vezli v noci na VetCentrum do Stodůlek. Ze všeho se krásně zotavila. Po půl roce i přestala nosit hlavičku na straně. Od doby co je u nás, tak jí krmíme krůtím masem s rýží a zeleninou. Na kuřecí je alergická a jiné krmení už nesnesla. Občas trpěla na průjmy-asi má slabší imunitu a tak měla několikrát atb. Loni v listopadu 2018 šla na odstranění výrůstku na víčku a zároveň na zubní kámen. Vše proběhlo bez komplikací a předoperační vyšetření měla úplně v pořádku. Šli jsme i 2x na EKG. Kardiolog na naší veterině nejprve říkal, že je vše v pořádku a po operaci by jí jen dal léky, které uleví srdci, aby nemuselo tolik pracovat...Napodruhé nám dal léky a doporučil Carnitin s tím, že se jí zaříná roztahovat srdeční sval-neudělal nám rtg ani sono. krev prostě jen EKG. Zároveň říkal, že na životě jí to neohrožuje a zemře na něco jiného...prý je to na dlouho. Po lécích byla hodně malátná a spavá a náš pan doktor, ke kterému primárně chodíme říkal, ať jí je nedáváme.

25.2.2019 10:22
Yorkisbest

XXX.XXX.11.141

Nyní 8.2. se doma vyzvracela. Vzhledem k tomu, že zvracela málokdy a vždy jen při silnější viróze, tak jsme jeli hned na veterinu. Tam se chovala divně a snažila se si škrábat čumáček a pokládala nám hlavu do dlaní. V ordinaci pak měla vodový průjem. Dostali jsme atb a infuze s tím, že se jedná o běžnou virózu. Na infuze jsme jeli ještě i v sobotu. V neděli přešla na tabletky. Při kontrole reagovala bolestivěji na jednu stranu líce, ale prý to může být od krční páteře. Nikdo to nijak neřešil.Vzhledem k tomu, že má malé bulky na mléčné liště a zjedné občas vytékala tekutina s krví a od soboty se nám zdálo, že pokašlává, tak jsme chtěli RTG plic k vůli případným metastázám. Pan doktor říkal, že je to zbytečné a poznali bychom to. Brala tedy týden atb. Byla veselá, chodila na procházky a dobře jedla. V sobotu ráno je dobrala a v neděli nám přišla unavenější, ale pořád baštila. Říkali jsme si, že je to asi po léčbě a dávali jsme probiotika. V pondělí už neměla moc chuť k jídlu, ale snědla zhruba 3/4 krmné dávky.

25.2.2019 10:29
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

A ten nadpis je poslední diagnoza? Kolik fence je? Obávám se, že všechno, co popisujete už způsobují metastázy z rakoviny mléčné žlázy. V tomto stavu je to pro psa konečná, bohužel

25.2.2019 10:38
Yorkisbest

XXX.XXX.11.141

V úterý 19.2. jsme jeli znovu na veterinu, odebrali jí krev a protože jsme říkali, že předtím moc nejedla, tak dostala infuzi a atb na případnou infekci. Není poslední dva roky očkovaná, ale žijeme v Praze. Ve středu výsledky ukázali zvýšené jaterní testy(některé hodnoty 3x a 5x vyšší), značnou chudokrevnost a zánět v těle. Udělali nám tedy sono a na něm nic nenašli(tekutina v břiše či krvácení) a RTG a ten zjistil vodu na plicích(metastáze ne) a zvětšená játra. Dostala tedy opět infuzi, furon na odvodnění, dvoje atb, Ranital a lék na ochranu jater a podporu chutí k jídlu. Další den-ve čtvrtek s ní šel manžel na kontrolu. Byla hodně slabá a nechtěla chodit- Dostala opět dvoje atb, lék na játra, ranital, nižší dávku furonu a léky na bolest na dva dny(prý má bolesti svalů či artrózu a tak nechce chodit. Doma mu po té snědla jídlo. Asi za tři hodiny zvracela. Já jsem jela domů a vařila jí jen čisté krůtí. Snažila se baštit a již nic nevyzvracela. V pátek snědla talířek krůtího a šli jsme na kontrolu...řekli nám, že má šance tak 20% a moc to nevidějí. My to chtěli ještě zkusit - dostala opět dvoje atb, Furon, rannital a verenii proti zvracení a lék na játra. Infuze jsme už nedávali, protože měla zánět v tlapce a kanylu nám vyndali.

25.2.2019 10:53
Yorkisbest

XXX.XXX.11.141

Koupili jsme I/D a snažili jsme se,aby jedla. Za pátek snědla 1 a1/3 konzervy. V sobotu na kontrole pan doktor měl jen reaplikovat léky od paní doktorky, ale infuzi dávat nechtěl(byl tam ten kardiolog), vynechal cerenii a nechtěl dávat ani lék na játra. Nakonec ho ovšem dal spolu s atb, ranitalem a furonem. Fenka občas kašle, ale snaží se chodit, hodně pije a vstává z jednoho pelíšku do druhého. Ovšem velmi zrychleně dýchá. V neděli nám pan doktor opět vše píchl a při otázce, zda nemůže mít vodu na plicích od srdečního selhání nám řekl, že ano, ale nebude se paní doktorce plést do medikace. Prý je to jedno s druhým...Ještě dodám, že v pátek se dělalo EKG a bylo o.k.. Bez arytmiíí atd. Fenka je dýchavičná, občas kašle a bohužel málo jí. Za sobotu tři vejce a trochu masa a 1/3ID a v neděli už jen 2 vejce a trochu ID. Dostává od pátku 2tbl Bkomplexu a Sylimarin 2xdenně. Dnes odpoledne jdeme opět na kontrolu...už nevíme jak jí pomoct. Máme jí moc rádi a nechceme jí dát uspat, pokud máme pocit, že ona chce bojovat. Dali jsme jí šanci a doporučené tři dny protáhli o víkend...Co teď? Regenerace jater je prý na dlouho....Proč nám nikdo neřekne co jí vlastně je? Přijde mi, že řešíme jen důsledky a ne příčinu.
Děkuji moc za rady

25.2.2019 10:56
Yorkisbest

XXX.XXX.11.141

lesnížínka napsal(a):
A ten nadpis je poslední diagnoza? Kolik fence je? Obávám se, že všechno, co popisujete už způsobují metastázy z rakoviny mléčné žlázy. V tomto stavu je to pro psa konečná, bohužel

Na RTG metastázy nejsou. Když jsme chtěli bulky před rokem vyndat, tak nás ujiš´tovali, že to jde velmi pomalu a opravdu tam nejsou. Výtok z cecíku prý byla jen cysta - po atb to ustoupilo.
Fence by bylo teď v květnu 15let a já vím, že to je hodně, ale je to bojovnice a i mrtvička na ní není už znát.

25.2.2019 11:54
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Yorkisbest napsal(a):
Na RTG metastázy nejsou. Když jsme chtěli bulky před rokem vyndat, tak nás ujiš´tovali, že to jde velmi pomalu a opravdu tam nejsou. Výtok z cecíku prý byla jen cysta - po atb to ustoupilo.
Fence by bylo teď v květnu 15let a já vím, že to je hodně, ale je to bojovnice a i mrtvička na ní není už znát.

Tedy já z osobní zkušenosti s mrtvicí u feny ...... měla jí v 11 letech a přišlo mi, že když už jsme "rozchodili" všechny její pozůstatky (srovnání hlavy, žvýkání, chůzi i když s horší orientací v prostoru), tak se jí právě všechno ostatní rozjelo .... enormě se jí zvětšil tukový nádor v podpaží (nešel vyndat kvůli umístění). Vylétly jí hodnoty jaterní i ledvinové .... dietou se to poněkud upravilo. Žrala, ale tak jenom na udržení. Horší bylo, že fena začala mít dny, kdy na ní bylo vidět, že jí extra život moc nebaví. Pak zase to pár dní bylo dobré. Nakonec v těch extra životanebavících dnech začala být nerudná, vyjížděla po mne při jakékoliv manipulaci .... té jsem se nemohla vyhnout, protože právě díky špatné orientaci jsem jí musela občast nasměrovat ..... a taky jsem jí sebou brala do práce (nakládání do auta) protože nemohla zůstávat doma sama. Po konzultaci s veterinářem, mi bylo sděleno, že fenka po mrtvici může mít laicky řečeno migrény. A to rozjetí nádorů (ať rakovinových nebo tukových) a vykazování vyšších hodnot ledvin a jater prý bývá také obvyklé .... protože prostě mrtvice je dost velký zásah do celého systému. No já se pak rozhodla nechat fenu uspat, protože její stav (spíš ten mentální .... 1 den rozesmátý pes a další 2 dny "nech mně béééééjt!") opravdu asi nebyl to pravé ořechové. Člověk si říká, jestli to bylo správné rozhodnutí .... ale to vám prostě ten pes neřekne a stále jenom hádáte.

25.2.2019 12:33
Yorkisbest

XXX.XXX.11.141

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Tedy já z osobní zkušenosti s mrtvicí u feny ...... měla jí v 11 letech a přišlo mi, že když už jsme "rozchodili" všechny její pozůstatky (srovnání hlavy, žvýkání, chůzi i když s horší orientací v prostoru), tak se jí právě všechno ostatní rozjelo .... enormě se jí zvětšil tukový nádor v podpaží (nešel vyndat kvůli umístění). Vylétly jí hodnoty jaterní i ledvinové .... dietou se to poněkud upravilo. Žrala, ale tak jenom na udržení. Horší bylo, že fena začala mít dny, kdy na ní bylo vidět, že jí extra život moc nebaví. Pak zase to pár dní bylo dobré. Nakonec v těch extra životanebavících dnech začala být nerudná, vyjížděla po mne při jakékoliv manipulaci .... té jsem se nemohla vyhnout, protože právě díky špatné orientaci jsem jí musela občast nasměrovat ..... a taky jsem jí sebou brala do práce (nakládání do auta) protože nemohla zůstávat doma sama. Po konzultaci s veterinářem, mi bylo sděleno, že fenka po mrtvici může mít laicky řečeno migrény. A to rozjetí nádorů (ať rakovinových nebo tukových) a vykazování vyšších hodnot ledvin a jater prý bývá také obvyklé .... protože prostě mrtvice je dost velký zásah do celého systému. No já se pak rozhodla nechat fenu uspat, protože její stav (spíš ten mentální .... 1 den rozesmátý pes a další 2 dny "nech mně béééééjt!") opravdu asi nebyl to pravé ořechové. Člověk si říká, jestli to bylo správné rozhodnutí .... ale to vám prostě ten pes neřekne a stále jenom hádáte.

U nás byl zánět dělohy operován říjen 2017 a lehčí mrtvičku měla začátkem prosince 2017 a od té doby vše v pořádku až na občasnou virózu či slabší průjem. Má citlivé zažívání. Je pořád opravdu moc hodná. Vzhruba v polovině roku 2018 jsme preventivně nechávali kontrolovat krev a vše bylo o.k. To samé i teď v listopadu 2018 před odstraněním výrůstku na víčku a zubním kamenem. Prostě veselý pes, chodila ven, radovala se ze sněhu, baštila moc ráda, vítala nás, popoháněla, štěkala. Jen bylo poznat, že už to je seniorka, ale 1.1. s námi šla i na Vítkov. Prostě je těžké to vzdát, přijde nám, že ani ona nechce...Dnes snědla zatím Bkomplex, Sylimarin a 1 a 1/4 vejce a lžičku I/D. Uvařila jsem jí i krůtí a telecí, ale ani jedno nechce...Venku čůrala, chodí se napít, snášíme jí jen raději ze schodů. Je hodně unavená...Moc by pomohlo, kdyby měl někdo s játry u starého pejska zkušenost. Přemýšlíme, zda požádat o něco na případné selhání srdce...zkusit zase infuze....

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.2.2019 12:36

ono málokdy zjistíte příčinu. pokud to není "jednoduché", že vidíte na sonu cirhózu nebo nádor jater.

já bych si skoro tipla, že se díváte na dva projevy selhání srdce. když nestíhá levá strana, zavodňují se plíce. když nestíhá pravá strana, tak se krev městná kde? v játrech.

25.2.2019 12:39
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jsem ten poslední, kdo chce někomu, něco takového říct a kdo by to chtěl slyšet...ale myslím si, že vaše pejsanka umírá. Pokud to nejsou komplikace rakoviny, tak je to stáří. Umírala mi takto 90letá babča a bylo to podobné. Přestávaly fungovat játra, ledviny...Trvalo to cca 14dní, možná tři týdny. Pod lékama samozřejmě byla, ale doktorka nám tehdy řekla, že to tělo začíná odcházet a ať se s tím smíříme, to se zlomit nedá...

25.2.2019 12:45

Ano, je to tak. Je to velmi staré zvíře a ono v určité chvíli se prostě i předtím velmi zachovalý a vitální tvor začne najednou sypat.

25.2.2019 13:02
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Moje fenka taky neměla skokový průběh .... nejdřív mrtvice, pak 1/2 a 3/4 roku než na ní nebylo vůbec poznat, že nějakou prodělala .... akorát když se "smála" tak se jí nezvedal jeden koutek a chodila opatrněji - spíš na jistotu. No a když jsem měla dojem, že nejhorší je za námi, tak začal pracovat ten nádor a pak se jí postupně měnila nálada. Moje byla ještě celkem "jura" v 11 letech ..... byla to sporťačka, do mrtvice velmi aktivní. Vaše fenka je prostě už na hranici .... zní to blbě, ale "životnosti". Já vás nechci přemlouvat k uspání, to vůbec ne, ale spíš prostě počítejte, že to bude horší .... že jí s něcím pomůžete a ono se projeví zase něco jiného. Můžete jí podpořit .... na játra zde třeba doporučují ostropestřec (ale teď jde o to jestli se hodí i pro takhle starého pejska). Na chudokrevnost vám dá určitě něco váš veterinář. Co se týče vody na plicích ..... tam se obávám, že všechno už bude víc náročné, co do léčení a léčiv .... a jestli vůbec u takto starého psa. Já spíš apeluji na to, aby jste pak poznala kdy už je ta chvíle ji nechat odejít ..... a nezbytečně jí dopovala léčivy nebo jí vystavovala náročnějšímu vyšetření. Protože tak jak to píšete, tak při posledním ošetření už toho bylo docela dost.

25.2.2019 14:27

15 let, to je krásný věk. Měla jsem taky fenku zlatého retrívra s podobnou diagnózou...mrtvice i zvětšené srdce a voda na plicích, dožila se 13ti, už jsem ji nechtěla nechat trápit. Nevím teda, jak to snáší ta vaše, ale ta moje byla na klinice sice chválená jako vzorný pacient, nikdy ani nemusela mít límec, všechno si nechala udělat...ale byla hrozně smutná, úplně bez života. Když jsme pro ni přišli, byla šťastná, že jde domů, hned běžela do auta.
Ten poslední den jí už bylo hodně zle, léky odmítala, nejedla, spala venku na zahradě, nechtěla vůbec domů a otáčela se ke mně naštvaně zády. Takže jsem to dýl neprotahovala. Jen vy sami byste měli poznat, kdy je už čas a nemyslet sobecky jen na sebe. Je to těžký, znám to.

25.2.2019 20:40
Yorkisbest

XXX.XXX.0.181

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
ono málokdy zjistíte příčinu. pokud to není "jednoduché", že vidíte na sonu cirhózu nebo nádor jater.

já bych si skoro tipla, že se díváte na dva projevy selhání srdce. když nestíhá levá strana, zavodňují se plíce. když nestíhá pravá strana, tak se krev městná kde? v játrech.

Nádor vidět bohužel není. Zároveň EKG bylo prý v pořádku a RTG neříkali, že by srdce bylo zvětšené...

25.2.2019 20:42
Yorkisbest

XXX.XXX.0.181

lesnížínka napsal(a):
Jsem ten poslední, kdo chce někomu, něco takového říct a kdo by to chtěl slyšet...ale myslím si, že vaše pejsanka umírá. Pokud to nejsou komplikace rakoviny, tak je to stáří. Umírala mi takto 90letá babča a bylo to podobné. Přestávaly fungovat játra, ledviny...Trvalo to cca 14dní, možná tři týdny. Pod lékama samozřejmě byla, ale doktorka nám tehdy řekla, že to tělo začíná odcházet a ať se s tím smíříme, to se zlomit nedá...

Ledviny jsou zatím o.k. Uvidíme

25.2.2019 20:44
Yorkisbest

XXX.XXX.0.181

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Moje fenka taky neměla skokový průběh .... nejdřív mrtvice, pak 1/2 a 3/4 roku než na ní nebylo vůbec poznat, že nějakou prodělala .... akorát když se "smála" tak se jí nezvedal jeden koutek a chodila opatrněji - spíš na jistotu. No a když jsem měla dojem, že nejhorší je za námi, tak začal pracovat ten nádor a pak se jí postupně měnila nálada. Moje byla ještě celkem "jura" v 11 letech ..... byla to sporťačka, do mrtvice velmi aktivní. Vaše fenka je prostě už na hranici .... zní to blbě, ale "životnosti". Já vás nechci přemlouvat k uspání, to vůbec ne, ale spíš prostě počítejte, že to bude horší .... že jí s něcím pomůžete a ono se projeví zase něco jiného. Můžete jí podpořit .... na játra zde třeba doporučují ostropestřec (ale teď jde o to jestli se hodí i pro takhle starého pejska). Na chudokrevnost vám dá určitě něco váš veterinář. Co se týče vody na plicích ..... tam se obávám, že všechno už bude víc náročné, co do léčení a léčiv .... a jestli vůbec u takto starého psa. Já spíš apeluji na to, aby jste pak poznala kdy už je ta chvíle ji nechat odejít ..... a nezbytečně jí dopovala léčivy nebo jí vystavovala náročnějšímu vyšetření. Protože tak jak to píšete, tak při posledním ošetření už toho bylo docela dost.

Na játra dáváme Sylimarin. Veterináři mi přijde, že snad léčbu hatí schválně Na anémii jí zatím nic nedali a na odvodnění bere Furon...V pátek se tvářili, že uspání by byla možnost. infuzi nám už nedali a řekli, že pokud to má zvládnout, tak bez ní...Ona ovšem ztrácí chuť k jídlu - s infuzí jedla pěkně

25.2.2019 20:46
Yorkisbest

XXX.XXX.0.181

15 let, to je krásný věk. Měla jsem taky fenku zlatého retrívra s podobnou diagnózou...mrtvice i zvětšené srdce a voda na plicích, dožila se 13ti, už jsem ji nechtěla nechat trápit. Nevím teda, jak to snáší ta vaše, ale ta moje byla na klinice sice chválená jako vzorný pacient, nikdy ani nemusela mít límec, všechno si nechala udělat...ale byla hrozně smutná, úplně bez života. Když jsme pro ni přišli, byla šťastná, že jde domů, hned běžela do auta.
Ten poslední den jí už bylo hodně zle, léky odmítala, nejedla, spala venku na zahradě, nechtěla vůbec domů a otáčela se ke mně naštvaně zády. Takže jsem to dýl neprotahovala. Jen vy sami byste měli poznat, kdy je už čas a nemyslet sobecky jen na sebe. Je to těžký, znám to.

Na veterině je moc hodná, vše tiše přečká. Doma chodí pít, řekne si, že chce ven a jde čůrat(jen jí pomáháme ze schodů a do schodů), s manželem se šla rozloučit ke dveřím, když šel do práce a mě dnes přišla přivítat, když jsem došla domů. To mi nepřijde jako, že by chtěla umřít...Je unavená a hodně odpočívá, nemá moc chuť k jídlu, ale to by mohlo být játry či anémii...

25.2.2019 20:46

Yorkisbest napsal(a):
Na játra dáváme Sylimarin. Veterináři mi přijde, že snad léčbu hatí schválně Na anémii jí zatím nic nedali a na odvodnění bere Furon...V pátek se tvářili, že uspání by byla možnost. infuzi nám už nedali a řekli, že pokud to má zvládnout, tak bez ní...Ona ovšem ztrácí chuť k jídlu - s infuzí jedla pěkně

na anémii ale žádné léky nejsou a kapačka může zhoršit zavodnění plic.

a má opravdu cenu 15 leté zvíře držet při životě, kdyby to bez kapaček nezvládala?

25.2.2019 20:52
Yorkisbest

XXX.XXX.0.181

Tak dnes jsme byli na kontrole...dostala opět léky na odvodnění, dvoje antibiotika, lék na ochranu jater, Rannisan, a přidali jí vitamín B. Odebrali jí krev a začali nám říkat, že je vlastně problém v anemii a ať dáváme Pangamin(jako vážně?!). Prý pomůže jedině transfuze či nějaký drahý lék, který zabere cca do měsíce. Zítra máme přijít na kontrolu a pro výsledky...Mě přijde šílené, že nám do teď na tu anemii nikdo nic nedal. Mysleli jsme si celou dobu, že hlavní problém je v játrech! manžel se ptal na léky na srdeční selhání a lékařka mu řekla, že dušnost, voda na plicích a zvětšená játra budou asi z anémie a léky na srdce nejsou potřeba, protože EKG bylo v normě...Nerozumím tomu, měli by jí přece chtít vyléčit a né jí nechat umřít. Stojí to spoustu peněz a výsledky krve máme od minulé středy...K čemu kontrolní odběr, když jí to nijak neléčili? Aby nám řekli, že to je horší a navrhli uspání?!

25.2.2019 20:56
Yorkisbest

XXX.XXX.0.181

na anémii ale žádné léky nejsou a kapačka může zhoršit zavodnění plic.

a má opravdu cenu 15 leté zvíře držet při životě, kdyby to bez kapaček nezvládala?

Kapačky jí dávali úterý, středa a čtvrtek - mohli přidat vitamín B, K atd. Nevím, zda by to bez nich nezvládla. Zatím se snaží, ale chtěli jsme CaloPet pastu anedali nám jí - prý by potom nejedla normální jídlo. Zavrhli i tekutou stravu pro pejsky, protože je prý na to moc velká...Tak já tedy nevím...Nedá se tedy dělat nic a proč jí tedy pořád dávají atb a léky...Proč na tvrdo neřeknou, že nejde nic dělat? Pokud léčit, tak přece nejlépe jak to jde a bez ohledu na cenu. Nechci slyšet, že to je pro nás nerentabilní. To nám je jedno. Prostě mi přijde divné začít anémii řešit najednou po týdnu.

25.2.2019 20:56
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Na anemii jsme dostali K3? Bylo podezření, že někde to teče...

25.2.2019 20:57
Yorkisbest

XXX.XXX.0.181

Dnes se i vyprázdnila, bobek je normální, moč je také normální. Hledali jsme si následky anémie a v zásadě potíže by mohla způsobit...

25.2.2019 20:57

ta anémie může být způsobená selháním jater
nebo trpí rozpadem červených krvinek a proto má zvětšená játra?

anémie regenerativní, anémie neregenerativní?

na anémii nejsou žádné obecné léky, musíte vědět, co jí způsobuje

25.2.2019 20:58
Yorkisbest

XXX.XXX.0.181

lesnížínka napsal(a):
Na anemii jsme dostali K3? Bylo podezření, že někde to teče...

My nedostali nic a řeší se to až dnes a to vitaminem B. Dělali sono a prý nikde nekrvácí...

25.2.2019 20:58
Yorkisbest

XXX.XXX.0.181

Jak to zjistím prosím?

25.2.2019 20:59
Yorkisbest

XXX.XXX.0.181

Dle krevních testů z minulého úterý byla anemická a měla zvýšené jaterní hodnoty...

25.2.2019 21:02
Yorkisbest

XXX.XXX.0.181

Myslíte, že jí máme vzít na transfůzi nebo Oxyglobin?

25.2.2019 21:11

Nevím, protože neznám ty výsledky. Není prostě anémie jako anémie. Záleží na množství krvinek, na hematokritu, na jejich velikosti, na jejich tvaru, na obsahu hemoglobinu, jestli jsou známky regenerace....i na vývoji v čase.

25.2.2019 21:14

Na upíry nevěřme. Když není krvinek, tak buď někam mizí nebo se netvoří. Pokud nekrvácí, mohou mizet rozpadem, pak by mě zajímala i slezina a krevní nátěr a důvod rozpadu.

Pokud se netvoří, pak je nějaká transfuze úplně zbytečná, protože to to zvíře chcete udržovat při životě transfuzemi? Krvinky se mohou mimochodem netvořit i při selhání jater. Nebo rozpad krvinek může způsobit poškození jater. Prostě toho víte velmi málo.

A tomu zvířeti je opravdu hodně. Musíte být připravená na to, že to co zjistíte se vám pravděpodobně nebude líbit

25.2.2019 21:19
Yorkisbest

XXX.XXX.0.181

Na upíry nevěřme. Když není krvinek, tak buď někam mizí nebo se netvoří. Pokud nekrvácí, mohou mizet rozpadem, pak by mě zajímala i slezina a krevní nátěr a důvod rozpadu.

Pokud se netvoří, pak je nějaká transfuze úplně zbytečná, protože to to zvíře chcete udržovat při životě transfuzemi? Krvinky se mohou mimochodem netvořit i při selhání jater. Nebo rozpad krvinek může způsobit poškození jater. Prostě toho víte velmi málo.

A tomu zvířeti je opravdu hodně. Musíte být připravená na to, že to co zjistíte se vám pravděpodobně nebude líbit

A mohla bych Vám je poslat? Nerozumíme tomu a nevíme na co se zeptat...Nebo na co bych se měla zeptat? Jinak apatická není - teď si líže tlapičky...Ach jo, kdyby jen ležela, atd, tak bychom to ukončili. Já už jsem v pátek byla i pro, ale manžel byl smutný a nechtěl. Hledá objektivní důvod, protože do psa nevidíme a chtěl by mít jistotu, že se nezlepší. Víme, že je stará...jen je pro nás těžké ten její život ukončit, když ona nevypadá, že by to vzdala

25.2.2019 21:24

no, já si myslím, že ty výsledky vůbec nevypadají dobře a proto jste po odmítnutí eutanazie dostali pangamin. je to placebo pro vás.

25.2.2019 23:29
Yorkisbest

XXX.XXX.0.181

no, já si myslím, že ty výsledky vůbec nevypadají dobře a proto jste po odmítnutí eutanazie dostali pangamin. je to placebo pro vás.

Nám eutanazii přímo nikdo nenabídl. Řekli, že by se dala zvážit, když jsme se ptali co dál. Argument byl ovšem, že to pro nás není finančně rantabilní. To mi nepřišlo přesvědčivé. Kdysi jsme dali uspat kocourka - selhali mu ledviny. Bylo to jasné, kocour jen ležel, nejedl, nepil, nemazlil se. Po testech řekli jsou to ledviny a není šance, takže jsme zvolili eutanazii.

25.2.2019 23:31
Yorkisbest

XXX.XXX.0.181

Děkuji za názor a za rady. Nechám si zítra vypsat všechny zprávy a výsledky. Placebo efekt pro sebe opravdu nepotřebujeme a nepřijde mi to jako správný přístup. Tak to třeba poslouží jako varování pro další pacienty.

26.2.2019 07:18
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Náš pes dostal transfuze 2. Ovšem jak píše Bodlinka, pokud se krvinky rozpadají(u nás se důvod nenašel) tak to nic neřeší, tedy řeší na pár dní. Náš pes nebyl starý, ale prostě onemocněl a nepřišlo se na to s čím. Průběh byl podobný jako doteď u vás. Po úmrtí nám řekli, že to mohl být i nádor schovaný někde ve střevech, i když na rakovinu do té doby žádné výsledky nepoukazovaly, neměl ani zvýšené leukocyty.

26.2.2019 08:11
Yorkisbest

XXX.XXX.0.181

lesnížínka napsal(a):
Náš pes dostal transfuze 2. Ovšem jak píše Bodlinka, pokud se krvinky rozpadají(u nás se důvod nenašel) tak to nic neřeší, tedy řeší na pár dní. Náš pes nebyl starý, ale prostě onemocněl a nepřišlo se na to s čím. Průběh byl podobný jako doteď u vás. Po úmrtí nám řekli, že to mohl být i nádor schovaný někde ve střevech, i když na rakovinu do té doby žádné výsledky nepoukazovaly, neměl ani zvýšené leukocyty.

Děkuji za zkušenost. Někdy se bohužel opravdu nedá nic dělat. Uvidíme jaká bude krev dneska...

26.2.2019 08:29
GAELLE

XXX.XXX.101.141

asi bych tak staré zvíře zbytečně dál netrápila a nechala ji včas a důstojně odejít. Je to těžké rozhodnutí ale zároveň projev naší lásky k psovi. Rozhodněte se dobře a včas. Já lituji že jsme psa nenechali uspat dříve. Držte se.

26.2.2019 09:20
Yorkisbest

XXX.XXX.0.181

GAELLE napsal(a):
asi bych tak staré zvíře zbytečně dál netrápila a nechala ji včas a důstojně odejít. Je to těžké rozhodnutí ale zároveň projev naší lásky k psovi. Rozhodněte se dobře a včas. Já lituji že jsme psa nenechali uspat dříve. Držte se.

Děkuji.

22.3.2019 10:48
perutacka

XXX.XXX.172.99

Na anémii lze nasadit lidský erytropoetin. U 15ti letého pejska s takovou kombinací problémů.. nevim nevim :-/

22.3.2019 11:50

perutacka napsal(a):
Na anémii lze nasadit lidský erytropoetin. U 15ti letého pejska s takovou kombinací problémů.. nevim nevim :-/

Erytropoetin řeší jen určité konkrétní druhy anémie, není to tak, že chudokrevnost znamená, že máte hned indikaci, naopak.

24.3.2019 01:05
fikovnice

XXX.XXX.135.146

Yorkisbest napsal(a):
Děkuji.

Jak to dopadlo "Yorkisbest"?

Přidejte reakci

Přidat smajlík