Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.2.2019 10:54
rennie111

XXX.XXX.43.146

Ahojte, chystáme sa na náš druhý pôrod u fenky obrieho plemena. Prvý pôrod prebehol v podstate bez komplikácií keď nerátam moje mierne panikárenie :) trvalo to dlho asi 15 hodín, ale po debatách s inými chovateľmi je to vraj OK a tieto "veľké" psy môžu rodiť kľudne aj 24h. Rozostupy medzi jednotlivými šteňatami boli stále dlhšie a medzi predposledným a posledným bolo viac ako 5h. Včera som sa však stretla s názorom, že sme zbytočne riskovali zdravie fenky keď sme ju nechali rodiť tak dlho a nemali sme ju nechať medzi pôrodmi spať (ona normálne spala aj 2-3h, chrápala pri tom). Že je nutné sa s ňou max po hodine prechádzať, rozchodiť a pôrod takto "riadiť" a urýchľovať, lebo inak hrozí, že sa niektoré šteňatá zadusia a fenka sa príliš vyčerpá a skolabuje.
Zaujímajú ma rady chovateľov veľkých psov, ktorí už čo to odchovali, ako to u vás prebieha, čo robíte počas pôrodu, či dávate fenke napríklad niečo pod zub, alebo len vodu, či ju nútite chodiť tak ako mi radili, alebo ste proste v kľude a čakáte kedy to príde samo.. my sme počas pôrodu boli 2x na veterine na sono, prvýkrát po 5.šteňati aby sme vedeli koľko ich tam ešte je a potom pred posledným ktoré nie a nie vyliezť. Dostala glukózu a oxitocín a našťastie sa narodilo aj po tých 5h úplne zdravé.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.2.2019 11:37
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nechat být. Velká plemena s normální délkou nosu rodí v naprosté většině případů sama a pokud ne, tak je to většinou proto, že jim do toho někdo kecal a měřil intervaly a panikařil.

On ten porod se odehrává i když fena spí, děloha se sbaluje aby to měla poslední štěňata blíž k východu. Proto se rozestupy prodlužují, protože prostě u velkého vrhu je potřeba zabalit už vyprázděné části děložních rohů a pomalu posunout na startovní pozici štěňata, co si zabrala flek v blízkostí vejcovodů.

Sakra, lidi taky nemají rádi, když jim lékaři kecají do porodu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík