Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.3.2019 15:40
Anatolka

XXX.XXX.76.234

Dobrý den,

Dokázal by mi někdo rozumně vysvětlit jaký je rozdíl mezi Kangalem a Anatolem, co se týká povahy? Setkala jsem se s názorem, že evropští anatolove jsou ve své podstatě povl a s Kangalem nemají nic společného. Tzn nevyrovnane povahy, ne hlídají,...

Sama mám doma již druhou fenu anatola. K cizím neduveriva, neuvěřitelný radar na lidi (kdo se jí nelíbil na první dobrou, byl opravdu neřád). Nemám problém s ní jít kamkoliv. Miluje děti, svěřena zvířata bezkonkurenčně chrání. Co je cizí, a projde přes ohradník, má bohužel smůlu.

Za mne je to naprosto úžasné zvíře, ať ji nazývají jakkoliv 😃.

3.3.2019 01:00
TyVed

XXX.XXX.50.210

Anatolka napsal(a):
Dobrý den,

Dokázal by mi někdo rozumně vysvětlit jaký je rozdíl mezi Kangalem a Anatolem, co se týká povahy? Setkala jsem se s názorem, že evropští anatolove jsou ve své podstatě povl a s Kangalem nemají nic společného. Tzn nevyrovnane povahy, ne hlídají,...

Sama mám doma již druhou fenu anatola. K cizím neduveriva, neuvěřitelný radar na lidi (kdo se jí nelíbil na první dobrou, byl opravdu neřád). Nemám problém s ní jít kamkoliv. Miluje děti, svěřena zvířata bezkonkurenčně chrání. Co je cizí, a projde přes ohradník, má bohužel smůlu.

Za mne je to naprosto úžasné zvíře, ať ji nazývají jakkoliv 😃.

Já tedy nevím jaký rozdíl je zrovna u těchhle dvou. Matně si vybavuju, že v rámci těch tureckých psů je Kangal, myslím, krajová forma, původně udržovaná panovnickou rodinou Kangalů, která je typická jednolitým zbarvením a černou maskou. A ze svého dlouhého čtení všech zdrojů o různých pastevcích mám dojem, že prostě obdobné vyjádření o povahách evropských chovů uslyšíte často a rozhodně jsou někdy oprávněná. Ale určitě stejně jako u jiných podobných plemen najdete i Evropě chovy, které mají povahy v pořádku. Jen je prostě u nás obtíž, že se ti psi často nějak liší vzhledem, jelikož se nerespektují různé ty krajové rázy a původně se všechny spojily. Takže když se na ty psy pak podívá někdo ze země původu a srovnává s tím, co jim běhá doma za vesnicí, tak mu často ten pes připadá nějakej divnej. Alespoň tak to vnímám. Ale vzhledem ke kvalitě těch původních psů ze všech použitých zdrojů mám dojem, že i ty naše evropské verze můžou mít správnou povahu a původní pracovní využitelnost, pokud se ten chov dlouhodobě nevede nějakým jiným směrem.

3.3.2019 12:12
LuckaKangal

XXX.XXX.20.196

Anatolský pastevecký pes byl uměle stvořen organizací FCI, která vytvořila tento název, a pod toto plemeno sdružila všechna původní turecká pastevecká plemena, jako je kangal, akbaš (bílý), malakli (kříženec) a karshund (kavkazský pastevecký pes z území Turecka). Byli sem přiřazováni i kříženci odchyceni v tureckých městech, kteří mnohdy postrádali povahu psů pasteveckých plemen. Jednotlivá plemena se zde mezi sebou volně křížila, a proto v některých anatolech může být velký podíl kangala, ale na druhou stranu může být anatol, který je naprostým křížencem všeho, co toto plemeno obsahuje. Stejně jako u všech kříženců se nedá u anatola stoprocentně garantovat jak vzhledové tak povahové vlastnosti, které se u kangala již ustálily.

3.3.2019 15:51
Anatolka

XXX.XXX.76.234

Děkuji za info. Po všem co jsem kde četla jsem v tom měla akorát hokej 😃. Ještě by mě zajímalo jak je to s paspáry. Mají je všichni kangalové, nebo jen sem tam některý?

3.3.2019 16:19
LuckaKangal

XXX.XXX.20.196

Mívají je, ale není to pravidlem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík