Jak na - štěkání, práce na dálku, tah

Border kolie
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

prbk

2.3.2019 17:17
prbk

XXX.XXX.70.136

Zdravím, mám momentálně již staršího křížence parson russela. Poslušný, hodný, ale méně aktivní než by se od tohoto plemene očekávalo. Plánuju koupi border kolie (vím do čeho jdu, plemeno mi vyhovuje povahou, velikostí, aktivitou, vším) na příští rok a ačkoliv již mám hezky vychovaného tohoto staršího pejska, tak si nevím rady se třemi věcmi, se kterými se pravděpodobně budu potýkat.

Vím, že odnaučení štěkání se dá provést nácvikem povelů - nejprve "štěkání" a pak až "ticho" (takto jsem učila i svého křížence). Ale nepřijde mi jako dobrý nápad učit malé štěně to, že štěkání přináší pozornost/pamlsky. Také jedna dobrá americká cvičitelka štěkání na povel zařadila mezi povely, které učit až výrazně později. Ale neznám žádný jiný spolehlivý nácvik "ticha", který nezkazí budoucí nácvik povelu "štěkání".

Další věcí je povelování (nemyslím přivolání) z větší vzdálenosti. Tohle je, bohužel, jedna z věcí, které neumí ani můj nynější pes (při sedni si hezky dojde ke mně zhruba na 1-2m a až pak si sedne). Jak psa naučit při takovém výcviku si držet odstup a pomalu se nepřibližovat? Jak zajistit dodržování povelu na větší vzdálenosti, když je pes mimo můj dosah (asi se nějak posouvá vzdálenost na kterou cvik vyžaduji, ale netuším jak)?

Poslední je výcvik tahu. Chci zkusit tah při běhu a na kole. Od jakého věku štěněte začít a jakým způsobem? Je možné začít už zhruba v tom 6 měsíci věku, samozřejmě jen s velmi lehkými předměty, jen aby si zvykal na tlak vodítka (kříženec je tak zvyklý na netahání a možná i tak líný, že tahat prostě nechce)? Jenže nevím co bych používala pro zvýšení intenzity tahu, nenapadá mě nic těžkého, co by pes mohl táhnout, a já měla k dispozici. Sehnat pneumatiku ani těžší řetěz na tah není v mých silách.
Pokud pes zvládne (a bude mít rád) tah při běhu, předpokládám, že začít se během u kola budu moci později. Ale pokud nezvládne, kdy začít, aby se nevyskytl problém s "přehnaně hodným netahajícím" psem? V obou případech nevím ani jak začít. Jakým způsobem učit psa na tah kola? A jak pro psa rozlišit situace, kdy je po něm vyžadován tah a kdy jen běh vedle kola?Možná rozdílnými postroji, ale i kdyby to takto pes dokázal rozlišit. Nějak se s tím kolem i psem musím dostat na místo, kde je tah možný, a to přes silnici, takže bych musela leda psa převlíkat na místě?

Pokud někdo máte dobrý zdroj odkud bych mohla rady na toto získat, byla bych moc ráda. Ideálně webové stránky popřípadě videa. Také tipy na povely na dálku bych uvítala, některé již znám, ale pro vyčerpání bordery se hodí vše co najdu
Děkuji

2.3.2019 17:39
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

prbk napsal(a):
Zdravím, mám momentálně již staršího křížence parson russela. Poslušný, hodný, ale méně aktivní než by se od tohoto plemene očekávalo. Plánuju koupi border kolie (vím do čeho jdu, plemeno mi vyhovuje povahou, velikostí, aktivitou, vším) na příští rok a ačkoliv již mám hezky vychovaného tohoto staršího pejska, tak si nevím rady se třemi věcmi, se kterými se pravděpodobně budu potýkat.

Vím, že odnaučení štěkání se dá provést nácvikem povelů - nejprve "štěkání" a pak až "ticho" (takto jsem učila i svého křížence). Ale nepřijde mi jako dobrý nápad učit malé štěně to, že štěkání přináší pozornost/pamlsky. Také jedna dobrá americká cvičitelka štěkání na povel zařadila mezi povely, které učit až výrazně později. Ale neznám žádný jiný spolehlivý nácvik "ticha", který nezkazí budoucí nácvik povelu "štěkání".

Další věcí je povelování (nemyslím přivolání) z větší vzdálenosti. Tohle je, bohužel, jedna z věcí, které neumí ani můj nynější pes (při sedni si hezky dojde ke mně zhruba na 1-2m a až pak si sedne). Jak psa naučit při takovém výcviku si držet odstup a pomalu se nepřibližovat? Jak zajistit dodržování povelu na větší vzdálenosti, když je pes mimo můj dosah (asi se nějak posouvá vzdálenost na kterou cvik vyžaduji, ale netuším jak)?

Poslední je výcvik tahu. Chci zkusit tah při běhu a na kole. Od jakého věku štěněte začít a jakým způsobem? Je možné začít už zhruba v tom 6 měsíci věku, samozřejmě jen s velmi lehkými předměty, jen aby si zvykal na tlak vodítka (kříženec je tak zvyklý na netahání a možná i tak líný, že tahat prostě nechce)? Jenže nevím co bych používala pro zvýšení intenzity tahu, nenapadá mě nic těžkého, co by pes mohl táhnout, a já měla k dispozici. Sehnat pneumatiku ani těžší řetěz na tah není v mých silách.
Pokud pes zvládne (a bude mít rád) tah při běhu, předpokládám, že začít se během u kola budu moci později. Ale pokud nezvládne, kdy začít, aby se nevyskytl problém s "přehnaně hodným netahajícím" psem? V obou případech nevím ani jak začít. Jakým způsobem učit psa na tah kola? A jak pro psa rozlišit situace, kdy je po něm vyžadován tah a kdy jen běh vedle kola?Možná rozdílnými postroji, ale i kdyby to takto pes dokázal rozlišit. Nějak se s tím kolem i psem musím dostat na místo, kde je tah možný, a to přes silnici, takže bych musela leda psa převlíkat na místě?

Pokud někdo máte dobrý zdroj odkud bych mohla rady na toto získat, byla bych moc ráda. Ideálně webové stránky popřípadě videa. Také tipy na povely na dálku bych uvítala, některé již znám, ale pro vyčerpání bordery se hodí vše co najdu
Děkuji

K tomu štěkání - vždycky jsem štěňata učila štěkat na povel a nikdy jsem neměla problém s tím, že by přehnaně štěkali mimo povel. Ale je pravda, že mám celkově "tiché" psy, kteří štěkají fakt málo. U štěněte to bude asi trochu oříšek, ta zatím neštěká vůbec. Takže snad vám poradí někdo s tímto někdo jiný.

Povelování z větší vzdálenosti - začněte klasicky tak, že máte psa u sebe, když to bude zvládat stoprocentně tam, tak postupně udělejte krok před něho a takto mu ustupujte dál a dál. Ale vždycky se posouvejte dál, až když už je ta určitá vzdálenost stoprocentní, je lepší to dělat pomalu, ale pořádně. Někdo mi tenkrát radil, že když má pes tendenci se přibližovat k vám, tak před něho můžete dát nějaké prkno a nebo ho můžete k něčemu přivázat.

A k tomu tahu. Pes mi tahá řetězy a jezdíme v tahu na koloběžce, chodíme a běháme v sedáku. Ale u psa jsem se vším tím začínala až tak po roce věku, možná dýl. Teď mám štěně (5 měsíců) a začínáme úplně pozvolna. Důležité je naučit na postroj a na to, že za tím postrojem něco bude. U štěněte to dělám tak, že ji ze začátku nechám tahat jen nějakou šňůru za sebou. Postupně přidám třeba půl kg řetěz. Ale to jde fakt jen o ten zvyk, aby neřešila, že je něco za ní. Za mě jsou ideální řetězy - dají se sehnat v kovošrotu a nebo když se podíváte na FB do skupin "bullařů", tak je tam často někdo nabízí. Ale obyčejný "lehký" řetěz na ten trénink seženete v železářství. Osobně si myslím, že zrovna v tomhle není kam spěchat a nějaké závaží postupně budu zvyšovat až v dospělosti feny.

A pak k tomu kolu (u nás koloběžka). Zatím štěně občas beru na projížďku s druhým psem, jen na krátkou, a nechávám ji běhat navolno, jejím tempem. To jen aby si zvykla na přítomnost té koloběžky. Jinak můžete štěně na pár metrů asi už i zapřáhnout (tím myslím jako třeba 50 m), ale já to nedělám. A nebudu to dělat, dokud nebude umět spolehlivě chodit na prověšeném vodítku bez tahání. Až toto bude umět tak začneme rozlišovat to, že na obojku se netahá a na postroji jo. Což už vlastně částečně děláme - když potřebuji rychle projít vesnicí a nechci řešit jestli tahá, tak ji dám postroj a neřeším to. Když jde na obojku tak to řeším. Jinak na koloběžce taky většinou jdu nejdřív kousek vesnicí po chodníku a pak až zajedeme na louky, kde pes tahá. Takže psa si sice "obléknu" už doma, ale vodítko připínám na obojek a pes má povel "pomalu" - u čeho kvičí a klepe se, protože se těší. Když dojedeme kam potřebuji tak přepnu na postroj a má povel pro tah a jedeme. Horší je to pak zpátky - když zase přepínám na obojek a psa do režimu, že se netahá - to nám dělá problém, ač jsem si myslela, že to právě bude to jednodušší, jelikož je vyběhaný, ale je to složitější . Jo a ještě můžete začít učit povely pro změnu směru, zastavení, zrychlení, zpomalení.

2.3.2019 18:08
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo a ještě co se tahu všeobecně týče - tak doporučuji paní Levíčkovou http://mushgo.cz/, nám moc pomohla s výběrem postroje na tahání.

prbk

5.3.2019 16:25
prbk

XXX.XXX.70.136

Moc děkuji za vyčerpávající odpověď!

Zkusím tedy nějaký lehčí řetěz sehnat a pak asi také začneme ve štěněcím věku, jen aby si pejsek zvykal na napnutější vodítko. Bojím se, že v dospělosti by se těžko na táhnutí učil, přeci jen to není plemeno pro tah.
Jakým způsobem doporučujete štěněti (dokud se mu nedovyvine kostra) zdravě udržovat kondici? Mám zkušenost, že i čilá štěňata aktivnějších plemen dokázali jejich majitelé přetvořit v líné, sotva se hýbající tvory. A proto se docela obávám, že když začnu s fyzickou zátěží příliš pozdě, tak už bude zvyklý na špatný režim. Ale zároveň mu nechci zničit zdraví. Samozřejmě vyčerpávat aktivitami psychicky (a učit odpočívat) psa budu od začátku, ale důležitá je pro mě i ta kondička právě pro aktivity spojené s během a tahem.

Podívám se na ty stránky, postroj na tahání ještě vybraný nemám. Pokud se mohu ještě zeptat, používáte na koloběžce nějakou "vychytávku" pro udržení vodítka v dostatečné vzdálenosti od předního kola? Dívala jsem se na pár videí a tam používali jakési trubice, kterými vodítko protáhli, ale nic podobného se mi na internetu najít nepodařilo. Našla jsem jen jakousi "anténu" s očkem, která plní stejnou funkci, jenže jí prodávají snad jen v jediném obchodě a to za téměř tísíc korun. Samozřejmě bezpečnost na prvním místě, ale ta anténa je v podstatě jen delší, tlustý drát s okem na konci

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.3.2019 17:12

....."Sehnat pneumatiku ani těžší řetěz na tah není v mých silách"..... Promiňte, ale to těch sil a fantazie moc nemáte. Pneumatiku najdete na kdejaké černé skládce, v korytě potoka, v pneuservisu......
A možná mám malou fantazii taky já, ale - proč chcete border kolii, když vaším největším cílem je tah? Běhat vedle kola, koloběžky - ano. Ale tahat? Jasně, i malý pes při tůře v tahu mírně chodci pomůže, ale když by byl mým cílem hlavně tah, asi bych vybírala jiné plemeno.
Ale máte pravdu, na to jste se neptala - ptám se já.

5.3.2019 17:18
marushka

XXX.XXX.33.227

Mám psy na tahání a do cca 6 měsíce je s žádným tahanim nezatezuji. Když už chci psa zaprahnout do postroje, tak chci, aby to mělo smysl a před tím šestým měsícem mi přijde, že štěňata mají co dělat samy se sebou, natož ještě táhnout v postroji. Pravdou ale je, že moji psi jsou větší než BC, tak možná jsou borderky rychleji dospělé.
Jinak obecně jsou borderky na tahání šikovné a baví je to (ostatně asi jako jakýkoliv jiný sport). Podle mě vám bude stačit, když před vámi prvních pár tréninků poběží, aby pes pochopil, co má dělat a pak už to půjde samo.
Postroj pořiďte hlavně po důkladném vyzkoušení. Úplně super na tohle je firma mushgo, která jezdí po různých psích akcích a má veškerý dostupný sortiment a navíc už to mají takříkajíc v oku a dokážou výborně poradit.

prbk

5.3.2019 17:45
prbk

XXX.XXX.70.136

marushka - Moc jste mě potěšila s tím, že borderky tahání baví! Nikde jsem je totiž v tahu neviděla. Do příštího roku je ještě dost času, tak se porozhlídnu kde to jen půjde po správném postroji, děkuji za tip.

orionka - Kam bych tu pneumatiku dala V pohodě. Chápu, že to takto přes mé otázky vypadá, že tah je pro mě to hlavní. Ale to jen proto, že to ostatní už mám tak nějak vykoumané skrz mého parsona a nebyl proto důvod jiné aktivity, které plánuji především, zmiňovat. Mým cílem je velmi zjednodušeně a obecně řečeno "veškerou aktivitu milující, hyperaktivní parťák" ke sportu. A tím, proč to v mém případě nesplňují některá jiná podobná plemena by dalo na celou knížku

5.3.2019 18:07

Kam bych tu pneumatiku dala Pneumatika je docela skladná záležitost :-)). Do sklepa? Do kočárkárny ? :-)) Pod maringotku ? To už je legrace, nevím, kde žijete a asi se obejdete bez ní.
Jinak vám přeju s borderkou hodně štěstí ( jsem ráda, že můj dojem, že chcete hlavně tahouna byl špatný )

6.3.2019 07:40
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

prbk napsal(a):
Moc děkuji za vyčerpávající odpověď!

Zkusím tedy nějaký lehčí řetěz sehnat a pak asi také začneme ve štěněcím věku, jen aby si pejsek zvykal na napnutější vodítko. Bojím se, že v dospělosti by se těžko na táhnutí učil, přeci jen to není plemeno pro tah.
Jakým způsobem doporučujete štěněti (dokud se mu nedovyvine kostra) zdravě udržovat kondici? Mám zkušenost, že i čilá štěňata aktivnějších plemen dokázali jejich majitelé přetvořit v líné, sotva se hýbající tvory. A proto se docela obávám, že když začnu s fyzickou zátěží příliš pozdě, tak už bude zvyklý na špatný režim. Ale zároveň mu nechci zničit zdraví. Samozřejmě vyčerpávat aktivitami psychicky (a učit odpočívat) psa budu od začátku, ale důležitá je pro mě i ta kondička právě pro aktivity spojené s během a tahem.

Podívám se na ty stránky, postroj na tahání ještě vybraný nemám. Pokud se mohu ještě zeptat, používáte na koloběžce nějakou "vychytávku" pro udržení vodítka v dostatečné vzdálenosti od předního kola? Dívala jsem se na pár videí a tam používali jakési trubice, kterými vodítko protáhli, ale nic podobného se mi na internetu najít nepodařilo. Našla jsem jen jakousi "anténu" s očkem, která plní stejnou funkci, jenže jí prodávají snad jen v jediném obchodě a to za téměř tísíc korun. Samozřejmě bezpečnost na prvním místě, ale ta anténa je v podstatě jen delší, tlustý drát s okem na konci

Taky nemám plemeno vyloženě pro tah. A jinak myslím, že táhnutí psa nejde jakoby úplně naučit - buď ten pes tahat bude nebo nebude, některé psy to prostě nebaví a radši poběží vedle vás. Ten řetěz se používá spíš z toho důvodu, aby si pes zvyknul, že bude mít za sebou něco, co dělá hluk. Ale to se používá v případě, že chcete v dospělosti se psem tahat řetězy, dělat WP - což asi s borderkou nechcete. Pokud chcete "jen" jezdit se psem na kole, tak tohle asi nebude nutné.

No my pomalu začínáme s coursingem - štěněti se natahuje jen třeba 100 m rovinka. Pak máme udičku se střapcem a na tom už mi taky štěndo běhá, ale fakt po chvilkách - 1 minutu nechám běhat, 5 minut pauza a toto opakuji třikrát. Začínala jsem na 20 vteřinách běhu. Důležitý je, aby to byla rovinka nebo v případě té udice kolečko - štěně by nemělo v běhu dělat prudké obraty a nemělo by skákat - takže s tou udičkou navádět tak, aby ho to nenutila po tom skákat. Pak ji přivazuji peška, ale to zatím jen úplně dolů k zemi, jen aby se naučila ho držet a tahat o něj. No a pak klasické procházky a cvičák.

Ano ta anténa s očkem se používá (říká se tomu tykadlo - doporučuji třeba pročíst ještě tuto stránku http://www.kolobezkovyportal.cz/cs/clanky/na-kolobezku-se-psem-2-dil-71) a doporučila bych to tykadlo fakt používat, jinak se vám může vodítko dost blbě namotat do kola. Kdybyste měla šikovného známého, tak se to dá vyrobit i doma.

A ještě k postroji - já osobně štěněti postroj na tahání nekupuji, nemá to pro mě cenu, protože štěně stejně ke koloběžce zapřahávat nebudu. Postroj koupím až třeba v roce a půl, aby už seděl a vydržel. Štěně zvykám jen na obyčejný postroj.

Ještě dodám, že před samotným tréninkem nebo jízdou je důležité psa "zahřát" pohybem a po tréninku zase vychodit. To třeba při vyjížďce na koloběžce u nás splňuje to, že než dojde k samotnému tahu, tak pes přes vesnici běží vedle koloběžky. Pak táhne a cestou zpátky jde pomalu, vychodí se. Třeba u coursingu než jde pes na řadu tak ho vytáhnu a projdeme se, popoběhneme - prostě mu zahřeju svaly. Pak běhá samotný trénink nebo závod a potom zase chodíme, nedám ho rovnou do auta.

A taky je potřeba třeba u toho kola vzdálenost prodlužovat postupně - nejde hned psa vzít a jet 10 km. Nejdříve jezdím krátké vzdálenosti a postupně trasy prodlužuji. Stejně tak s udičkou - nejdřív běhá po chvílkách a pauzy jsou delší než samotný běh, postupně se běh prodlužuje a pauzy zkracují.

Přidejte reakci

Přidat smajlík