Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.3.2019 08:38

Vzhledem k tomu, že sem na diskuzi občas zavítá i nějaký ten veterinář, jdu si pro radu. Situaci samozřejmě řeším na veterině se svým veterinářem, nicméně víc hlav víc ví, tak se zeptám i tady. Štěně borderky od malička špatně roste a špatně prospívá, špatně žere (od chovatele si převezla škrkavky, původně jsme mysleli, že to souvisí s tím, nicméně koprologie po opakovaném odčervení je v pořádku). V roce věku má minimálně tři až čtyři kila podváhu vzhledem ke své kostře. Občas se vyskytuje zvracení, často pije a močí, období nežravosti (kdy jí doslova krmím z ruky, protože jinak do ní nic nedostanu) je často spojené i s velmi divným a agresivním chováním. Jinak pokud má dobré období (což se projevuje tím, že relativně normálně žere) je veselá a hravá, energie má na rozdávání a tak nějak se to pořád střídá. Z krve zjištěný zvýšený jeden jaterní enzym a SDMA jakožto parametr ledvin. Na sonu nalezena tekutina v břiše a divná struktura jater, ledviny na sonu se jeví být ok (plus slinivka, štítka a další biochemie je také ok). EKG srdce normální. Podezření na jaterní zkrat ale vyloučeno z testu žlučových kyselin. Veterinář mi tvrdí, že zkrat to být proto nemůže. Nicméně jsem se dočetla, že tento test nemusí být vůbec průkazný a v podstatě jediná možnost, jak zjistit zda to je opravdu ono je sciantigrafie pod narkózou, což u nás v kraji mi nikdo neudělá, protože to tu nikdo neumí. Můžete mi prosím poradit nějakou kliniku, na kterou se v tomto případě obrátit? Ideálně asi Praha? Přemýšlím, že psa nechám někde hospitalizovat, aby mu udělali celou sadu testů na podobné choroby, ono to možná ve výsledku bude levnější a rychlejší, protože takhle to řeším už několik měsíců a zahučelo v tom dost peněz a diagnoza v podstatě žádná. Díky předem. Náš vet to uzavřel jako špatnou funkci ledvin a jater a odeslal nás domů s dietními granulkami s tím, že za půl roku nabereme kontrolní odběry. Pes ale granule odmítá žrát a zvrací po nich.

4.3.2019 09:52
GAELLE

XXX.XXX.101.141

VFU Brno.................?

4.3.2019 11:08
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Asi bych neplánoval hned rovnou scintigrafii. Přece jen, je to metoda, která má nemálo rizik. Já osobně bych zajel někam na konzultaci, na větší, vybavené pracoviště, klidně to výše zmíněné VFU.
Zvýšená hladina žlučových kyselin v krvi je pro shunt velmi specifická a i z toho důvodu bych věřil Vašemu veterináři, že se s velmi vysokou pravděpodobností o portosystemický zkrat nejedná. (Zajímalo by mě, kde píšou, že to je neprůkazný test.)
V každém případě bych nechal udělat řádné klinické vyšetření (včetně sona) na jiném pracovišti. Případně se přímo zeptal na možnost, že by to mohl být PSS. Prostě vyslechnout si více názorů, ale ne přijet rovnou s tím, že chci scinti, protože „vím“, co má pes za diagnózu.

4.3.2019 11:21
bodlinka

XXX.XXX.237.163

Možná bude stačit "jen" sono vyšetření u člověka, který dokáže tu "divnou strukturu jater" blíže určit

4.3.2019 12:45

Jsem z druhého konce republiky, Prahu mám blíž, Brno mám v záloze jako poslední možnost. Na jednu návštěvu je Brno ok, na častější dojíždění to ale je opravdu dost z ruky, už takhle s fenou dojíždím na veterinu do jiného města a zahučelo v tom dost peněz. Pár kontaktů na Prahu jsem dostala od známých, nicméně v tomhle se fakt nevyznám, tuším možná nějaké ortopedy, ale na zažívací problémy fakt netuším, na koho konkrétně se obrátit. Pokud víte z vlastní zkušenosti jména, budu moc vděčná. Google samozřejmě použít umím, nicméně těch klinik v Praze je tolik, že nejsem schopná odlišit, která by nám jednak pomohla a kde jednak nenechám desetitisíce za vyšetření, které nic neukážou. Konzultovala jsem se čtyřmi veterináři z okolí, jeden prohlásil, že je hubená, ale že od oka vypadá dobře a nic na ní neshledal, jeden mi řekl, že by takového psa z fleku utratil (dokonce se jedná o chovatele boc), až další dva začali konkrétně něco řešit. Já samozřejmě netvrdím, že ten zkrat má, nicméně oba dva veterináři mi řekli, že možné to je. Informace o možné neprůkaznosti testu žlučových kyselin je např. zde: http://www.irskyvlkodav.cz/clanky/zdravi-a-pece/item/109-nove-poznatky-o-jaternim-zkratu

Přidejte reakci

Přidat smajlík